Profile cover photo
Profile photo
Miroslav Lukić
197 followers -
Цео свет је једна држава
Цео свет је једна држава

197 followers
About
Posts

Post is pinned.Post has attachment
ЛеЗ 0012052 НОВИБУСУР 00437 /00438

НОВИБУСУР 00437 /00438
СУРБИТА Диз НовиБуСур –
Новине будућности
Десетодневни избор "Заветина"
Симболи и сигнали – Увод. Гасификација Звижда и околних општина.
Лето 2017.-те у Мишљеновцу

Србија постаје, дефинитивно, ШУМАДИЈА.Можда то и није тако лоше, како се другима (па и мени) чини?

Тим речима се завршавао увод претходног двоброја. Не много после тога, ни три недеља, завршена је – гасификација села уз Пек, и овог, у коме сам већ неколико месеци. Шуме су се спустиле до последњих кућа Мишљеновца, али не само Мишљеновца, и Српца, Љешнице, Сене, Турије, Каоне, и многих других, да се чини да ће кроз коју деценију прогутати сва та села. Те шуме нико не крчи, осим ређих изузетака и локалних лопова. Да ли је Звижду, Голубцу и Градишту била потребна гасификација? Гасификација ће, поред осталог, утицати да се убрза ширење шума, које више не могу учинити прозрачним ни крда оваца, коза, говеда. Шуме постају непроходне мрчаве, континенталне прашуме – радост дивљим свињама, ловцима, и другим зверовима дивљим.
Некада је у тим шумама око Мишљеновца било скоро стотинак салаша, три бачије (Паљевине, Мале Паљевине, Басаре) и заселак Басаре са дванаест домаћинстава. Сада од свега тога није остало много; а у последње време саграђено је неколико нових салаша (подигли су их ловци-гастарбајтери, носталгичари). Звижд се претватра, чак и Доњи Звижд, у Шумадију….

Post has attachment
ЛеЗ 0012492 О СРБИЈИ КОЈА НЕСТАЈЕ, или о Српкињама које су кичма српског отпора. - Од тог свеколиког самониклог прућа направио си велики и несаломиви српски сноп, кога ниједна сила, ни ала, неће моћи да пресаломи

Велика из села Малотина одсекла косу, обукла чакшире, узела пушку и отишла у шуму да се бори против душмана

У шкртим записима из тог времена у "Ратничком гласнику", часопису који је излазио између два рата, наведен је пример извесне Велике из села Малотина на планини Козјак, коју су ко зна зашто звали Беговица. Била је то жена високог раста, јаке телесне грађе, немирне нарави, неустрашива и храбра, способна да и у безизлазу нађе излаз. Када су јој дојадили турски и арнаутски зулуми Бајрам Јакине тајфе (банде која је даноноћно упадала у села и пљачкала и обешчашћивала жене и девојке) Велика је одсекла косу, обукла мушки копоран, навукла чакшире, обула неподериве опанке и кренула у шуму. За њом су пошли многи мештани спремни да се обрачунају са зликовцима. Била је то по броју бораца мала чета али по храбрости и успешности у акцијама надалеко чувена. Пред њом су стрепиле и јаче дружине бугарских комита и арнаутских качака

Post has attachment
ЛеЗ 0012500 НА КРАЈУ ЛЕТА / Белатукадруз . - Суша је обрала скоро све, у пољу, вреже, кукурузе,
И усијала путеве потеске, као гвожђе.
Уместо на цветове врбене, ројеви пчела
Кидишу на крушке сладунке и зарудело грожђе.
У топољаку, у багремару, јесен је стигла
Пре рока. Једино уз саму реку, где роса
Делује преко ноћи, свака се стабљика подигла
Зеленија него јед. Ту врбе високе пију
Петсто литара дневно, као десетак крава.
Брест, топола и црна јова се до облака вију.

Post has attachment
Полиција је ухапсила два нападача, али међу њима није возач комбија, како се првобитно мислило. За њим се и даље трага.

Терористичка организација Исламска држава преузела је одговорност за напад у центру Барселоне.

Та група је за агенцију Амак навела да су напад извели „војници Исламске државе” који су одговорили на позив упућен њеним следбеницима да изводе нападе у земљама које су део међународне коалиције која у Сирији и Ираку ратује против Исламске државе.

Полиција још истражује да ли је са нападима у Барселони и Камбрилсу повезана и експлозија у граду Алканару, у којој је једна особа погинула.

Влада Каталоније саопштила је да су међу погинулима и повређенима у нападу у Барселони држављани 24 земље. (Бета-АП)

Post has attachment
ДИБИДУС Канцеларија Сурбита. Пронађи ме

Post has attachment
ЛеЗ 0012491 Нови дарови Владете Јеротића. / Дубока религиозна и хуманистичка духовност академика Владете Јеротића, не мање него његова разбокорена интелектуалност, нашла је своје ново а тренутно уточиште у жељеном извору чисте народне мудрости. Та потрага за дијалошким изазовом, у вишедеценијској муци (или бици) ка коначном а вечно недостижном хришћанском идеалу, „открила” је жељно давно „откривене” Вукове пословице.
Да ли и разоткривене? Проблем давно објављених и публикованих Вукових пословица је у њиховом недовољном разоткривању, њиховом непотпуном читању и стално новом домишљању. Чак и велики Вук, како су искрено научнички приметили једни а затим здушно (да ли и добронамерно?) прихватили и понављали многи други, помало је збуњено настојао да сабере и одмери народно благо пред собом — у виду хиљаде „у обичај узетих речи” које су биле плод вековних искустава, чешће горких него изречених у славу и хвалу ума. И зато је тема српских народних пословица (и сам назив је после миленијума српске књижевности недовољно добро утемељен и стално на испиту) не тако омиљена и углавном обилажена од многобројних проучавалаца наше популарне (и надаље) народне књижевности.
Одакле су доспеле, да ли су аутохтоне, да ли су дело ученог појединца или их је искристалисао народни поетски, али овог пута и дубокомислећи геније? Да ли су само наше или и њихове?

Post has attachment
ЛеЗ 0012490 Никоме не говори ништа о твојој новорођеној немери

Post has attachment
ЛеЗ 0012489 Несаница те мучи ноћима, не можеш да спаваш Ево зашто се баш то теби до...

Post has attachment
ЛеЗ 0012488 Ево због чега цео Балкан данас обилази цркве Свете Петке

Post has attachment
ЛеЗ 0012487 ŠOKANTNA ISTINA KOJU KRIJU OD NAS - Nikola Tesla i Leonardo da Vinči su ...
Wait while more posts are being loaded