Profile cover photo
Profile photo
Miroslav Lukić
197 followers -
Цео свет је једна држава
Цео свет је једна држава

197 followers
About
Miroslav Lukić's posts

Post is pinned.Post has attachment
ЛеЗ 0012052 НОВИБУСУР 00437 /00438

НОВИБУСУР 00437 /00438
СУРБИТА Диз НовиБуСур –
Новине будућности
Десетодневни избор "Заветина"
Симболи и сигнали – Увод. Гасификација Звижда и околних општина.
Лето 2017.-те у Мишљеновцу

Србија постаје, дефинитивно, ШУМАДИЈА.Можда то и није тако лоше, како се другима (па и мени) чини?

Тим речима се завршавао увод претходног двоброја. Не много после тога, ни три недеља, завршена је – гасификација села уз Пек, и овог, у коме сам већ неколико месеци. Шуме су се спустиле до последњих кућа Мишљеновца, али не само Мишљеновца, и Српца, Љешнице, Сене, Турије, Каоне, и многих других, да се чини да ће кроз коју деценију прогутати сва та села. Те шуме нико не крчи, осим ређих изузетака и локалних лопова. Да ли је Звижду, Голубцу и Градишту била потребна гасификација? Гасификација ће, поред осталог, утицати да се убрза ширење шума, које више не могу учинити прозрачним ни крда оваца, коза, говеда. Шуме постају непроходне мрчаве, континенталне прашуме – радост дивљим свињама, ловцима, и другим зверовима дивљим.
Некада је у тим шумама око Мишљеновца било скоро стотинак салаша, три бачије (Паљевине, Мале Паљевине, Басаре) и заселак Басаре са дванаест домаћинстава. Сада од свега тога није остало много; а у последње време саграђено је неколико нових салаша (подигли су их ловци-гастарбајтери, носталгичари). Звижд се претватра, чак и Доњи Звижд, у Шумадију…. 

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
ЛеЗ 0012105 Страшна прича 

Post has attachment
ЛеЗ 0012104 Манастир Дубрава 

Post has attachment
ЛеЗ 0012103 OVE STVARI O SEBI NE GOVORITE NIKADA: Poslušajte OVE savete MUDRACA! 

Post has attachment
ЛеЗ 0012101 234 ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА) 

Post has attachment
ЛеЗ 0012102 Песме и коментари Неколико погледа на Отпад / Белатукадруз. - ... Напомена : Ово су коначне верзије необјављених стихова написаних пре више од двадесет година. Сигурно да боље не бих умео да напишем ни јуче, на исту тему. Датуме не мењам, кад су песме датиране. Јер са тим мењањем почиње шпекулација песника, издајство и разводњавање... Да ли је тада, када су забележени ти стихови посађено једно дрво - "америчко дрво", како га је називала наша покојна мајчица Наталија, јер га је авионом донела из Њујорка њена "сеја", наша драга Емили, која већ неколико година почива на гробљу у Поточићу? Посађено крај наше дуге ограде до пута, изнад које је израсло и надкрилило је својом бујном крошњом као и део мишљеновачке Главне улице. Тога не могу да се сетим. Можда је никло из семена, које је ветар растурао по Другом дворишту. 

Post has attachment
ЛеЗ 0012099 Septembar mesec za berbu grožđa 
Wait while more posts are being loaded