Profile cover photo
Profile photo
KwaliteitsPlanten.nl
8 followers
8 followers
About
Communities and Collections
Posts

Post has attachment
Sieruien vallen onder het geslacht Look (Allium). Dat is een groot geslacht met belangrijke culinaire gewassen als ui, sjalot, knoflook, prei, bieslook en daslook. De soorten Look die vooral voor de bloei gehouden worden behoren tot de Sieruien. Van veel Sieruien is het blad wel eetbaar maar niet altijd even smakelijk.

De meeste soorten Sierui staan het liefst op een plek in de zon op goede grond met iets kalk er in. Bij het uitplanten kan eventueel wat compost door de grond gemengd worden om de grond te verrijken. In de winter mag de grond niet te nat zijn om wegrotten van de bollen te voorkomen.

Van veel soorten Look sterft het loof af tijdens of na de bloei. Hou daar rekening mee bij de soorten die voor de sier gehouden worden. Dat kan door ze tussen planten te zetten die het ontstane gat camoufleren, bijv. Siergrassen.

Een aantal kleinere soorten Sierui kan zich sterk uitbreiden. Gebruik deze voor verwildering in een natuurlijke aanplant.

De bloemen van Sierui trekken veel insecten. Na de bloei vormen zich zaadjes waardoor de planten ook dan nog decoratief zijn.

Hieronder ziet u een paar mooie soorten Look.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
07-04-18
9 Photos - View album

Post has attachment

Slakken

Slakken hebben door hun slijmlaag niet veel natuurlijke vijanden. Vogels, egels, spitsmuizen en loopkevers eten wel graag slakken. Zorg er dus voor dat u deze dieren in de tuin krijgt. Bijvoorbeeld door struiken en vogelhuisjes te plaatsen en takkenbossen neer te leggen waar egels, muizen en kevers onder kunnen wonen.

Slakken zijn ook te weren door rondom de gevoelige planten iets neer te leggen waar ze een hekel aan hebben, bijv. koffiedik, fijngemalen eierschalen, grof brekerszand, scherp grind of schelpen.

Is het toch nodig om de slakken te bestrijden, grijp dan niet pas in als de planten al flink zijn aangevreten maar begin vroeg in het voorjaar met het stooien van milieuvriendelijke slakkenkorrels van bijv. EcoStyle. Daarmee roeit u direct de eerste generatie slakken na de winter uit, waardoor nakomelingen uitblijven.

Een andere natuurvriendelijke methode is m.b.v. aaltjes, bijv. van Biocontrole. De aaltjes dringen in de slak en zorgen er voor dat de slak stopt met vreten en daardoor sterft.

Ook met biervallen zijn slakken te vangen. Graaf potjes van bijv. pindakaas of jam tot de rand in de grond en vul ze met een laagje bier. De slakken komen hier op af, drinken zich dronken en verdrinken vervolgens. Alcoholvrij bier werkt niet.
Photo

Post has attachment
Siergrassen
 
In een border zijn siergrassen eigenlijk onmisbaar. Ze geven door hun karakteristieke vorm en bloei de border een natuurlijke uitstraling.
In de nazomer zijn het vooral de Miscanthus-soorten die prachtig bloeien. Maar er zijn ook veel soorten die je niet speciaal voor de bloei hoeft te planten. Neem Hakonechloa. Daar zitten soorten tussen met prachtig geel of groenwit blad dat in de herfst ook nog eens mooi verkleurt. Het grote voordeel van Hakonechloa is vooral dat je hem ook toe kunt passen op plekken met veel schaduw. Oersterk!

Sommige tuiniers vinden Miscanthus wat stijfjes. Daar staat tegenover dat ze fraai bloeien. Hou je toch van een wat lossere plant, kijk dan eens bij Molinia arundinacea met prachtige fonteinen van overhangende bloeiaren. En wat te denken van Stipa. Ook de Panicums hebben een losse uitstraling en het blad van deze soort kleurt vaak mooi in de herfst.

Het onderhoud aan grassen is minimaal. Van de soorten die in de winter afsterven in het voorjaar het dode materiaal afknippen. De soorten die wintergroen blijven (bijv. Carex), hoeven alleen maar een beetje gefatsoeneerd te worden in de lente.
Siergrassen hoeven geen of nauwelijks extra voeding in de tuin. Elke gewone tuingrond is goed.

Geen nadelen? Nou, er zijn enkele soorten die zich uit kunnen zaaien. Bij mij in de tuin zijn dat vooral de Deschampsia’s. Ook Eragrostis kan soms hinderlijk uitzaaien. Je kunt dat voorkomen door direct na de bloei de bloeiwijzen af te knippen.

In een border met een natuurlijke uitstraling kunnen siergrassen prachtig gecombineerd worden met bloeiende vaste planten als Phloxen, Monarda’s, Rudbeckia’s, Asters, Achillea’s en Echinacea’s.

Soms hoor je dat siergrassen saai zijn. Om het tegendeel te bewijzen heb ik 5 jaar geleden in een gedeelte van mijn tuin alleen siergrassen aangeplant. Om toch wat vlinders en andere insecten te trekken is de enige bloem die ik daar duld Verbena bonariensis. Die mag zich vrijelijk uitzaaien.
Hieronder een paar foto’s die ik de afgelopen week gemaakt heb.

Ook belangstelling voor siergrassen in je tuin? Kijk dan eens in onze webwinkel. Aan de linkerkant vind je de categorie Siergrassen.

Een fijne nazomer gewenst!

Harry
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-09-26
6 Photos - View album

Post has attachment
Hoe gaat dat nu eigenlijk op zo'n kwekerij, vraag je je misschien wel eens af. Voordat een plant in jouw tuin staat, gaat er een heel proces aan vooraf........

In het voorjaar worden er veel planten gestekt of gezaaid. Dat gebeurt in trays die gevuld zijn met speciale grond. Om een goed resultaat te krijgen, is ook de omgeving van groot belang. Sommige planten gaan direct na het zaaien of stekken naar buiten, anderen moeten eerst een tijdje in een beschutte omgeving staan, bijvoorbeeld in de kas of in een plastic tunnel.
Na een periode van meestal enkele maanden zijn de planten zover gegroeid dat ze verplant kunnen worden. Ze zijn dan in het stadium zoals op foto 1 is te zien. (klik op een foto hieronder voor alle foto's die bij dit schrijven horen).
De planten komen dan in de bekende vierkante zwarte potjes te staan, waar ze zich verder kunnen ontwikkelen. Ook dan komen ze in grond te staan die zo goed mogelijk aansluit bij hun natuurlijke standplaats. Lavendel vraagt bijvoorbeeld andere potgrond dan Dotterbloem.
Op foto 2 en 3 zie je de machine die de potjes vult en een gaatje in de potgrond maakt. Vervolgens worden handmatig de jonge plantjes in het potje geplant. Dat is nauwkeurig werk, omdat de jonge worteltjes nog erg kwetsbaar zijn.
De potjes worden daarna in kisten geplaatst (foto 4), en krijgen een plek op het buitenterrein of eerst nog een tijdje in de kas. Daar kunnen ze in alle rust verder groeien, zie foto 5. Sommige soorten worden tussendoor nog getopt om te bevorderen dat er nieuwe scheuten ontstaan.
Als de planten voldoende zijn geworteld en gegroeid worden ze vrijgegeven voor de verkoop. Ze zijn dan ongeveer in het stadium zoals op foto 6 is te zien. Klaar om te verhuizen naar jouw tuin!

Op dit moment worden er op de kwekerij veel soorten opgepot. Die planten zullen in de nazomer leverbaar zijn. Daarbij zitten diverse leuke nieuwe soorten!  Kijk dus regelmatig even op onze website onder het kopje 'Nieuw' in het menu.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-06-21
6 Photos - View album

Post has attachment
Toch wel vreemde bloemen hebben die Asarums. De mooiste vind ik die van Asarum 'Giant'.
De naam 'Giant' is goed gekozen. Het blad is wel 7-8 cm groot, en ook de bloemen zijn met ca. 3 cm best groot. Zeker vergeleken met de vaak toegepaste 'gewone' Mansoor (Asarum europaeum).
Wil je een mooi dicht tapijt van glimmend groen blad, dan is de Europese  soort daar beter geschikt voor dan de 'Giant'. Daarvan groeit het blad wat slordig door elkaar. Maar die bloemen....
Photo
Photo
2015-04-17
2 Photos - View album

Post has attachment
Hier zie je een paar foto's van Pulmonaria - Longkruid
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-03-21
6 Photos - View album

Post has attachment
Pulmonaria - Longkruid

De Nederlandse naam voor Pulmonaria is Longkruid. Deze naam heeft het hoogstwaarschijnlijk te danken aan het gespikkelde blad en het feit dat de lichtgekleurde vlekken op het blad in feite luchtzakjes zijn, die de plant beschermen tegen teveel warmte door de zon.

Pulmonaria behoort tot het geslacht van de Boraginacea, de ruwbladigen. Je voelt het meteen als je het blad aanraakt.
 
Longkruid wordt gehouden voor zowel de vroege bloei in het voorjaar, als ook om de bladkleur en –tekening. De bloei van Pulmonaria is vaak variabel. De bloemen verkleuren van roze naar blauwviolet. Er zijn ook soorten met uitsluitend witte, rode of blauwe bloemen. Het blad kan effen groen of helemaal grijs zijn, maar veel soorten hebben groen blad met witte spikkels.
 
Longkruid is een bescheiden plant in de tuin. Ze groeien in elke vruchtbare bodem die goed water vast kan houden, zonder al te nat te worden. Pulmonaria wil graag beschermd worden tegen de felle zon, zet ze daarom bij voorkeur in de (half)schaduw of aan de schaduwkant van een paar struiken. De soorten waarvan het blad grijs is, kunnen meer zon verdragen dan de soorten longkruid met overwegend groen blad. De grijze kunnen gemiddeld ook iets droger staan.
Longkruid is heel geschikt als onderbegroeiing in bostuinen. Als er nog geen blad aan de bomen zit komen de planten goed in bloei, terwijl het blad van de bomen later in het seizoen voor de nodige schaduw zorgt. Ook gedijt Pulmonaria goed in een humusrijke bodem van verteerd blad.
 
Pulmonaria is gemakkelijk in het onderhoud. Ze doen het helemaal goed als ze elk jaar een laagje compost krijgen.
Na een paar jaar kunnen er gaten in de pol vallen. Neem dan de pollen longkruid op en scheur ze in delen. Gooi de oude stukken weg, en plant de nieuwe delen in grond waar wat compost aan toe is gevoegd. Dit kan in het voorjaar, maar beter in het najaar als de plant geen energie meer in de bloei hoeft te steken. Na het herplanten een tijdje regelmatig water geven, zodat de plant weer goed aanslaat.
Als longkruid zich niet goed thuis voelt op een bepaalde standplaats kan het voorkomen dat hij meeldauw krijgt. Rigoureus het blad terug snijden en daarna bijmesten helpt meestal goed.
Longkruid is goed winterhard, in het voorjaar het dode blad weghalen.
 
De verschillende soorten longkruid kruisen gemakkelijk. Als er verschillende soorten dicht bij elkaar in de tuin staan kan dit weleens lastig zijn, maar ook zorgen voor leuke nieuwe kleuren in blad en bloem.
 
Pulmonaria is goed te combineren met diverse andere vaste planten zoals kerstroos, hosta, salomonszegel, tuingeraniums en gebroken hartjes.
 
Longkruid bevat diverse medicinale toepassingen. Het is vochtafdrijvend, bedaart hoest en is slijmoplossend. Aftreksels van Pulmonaria werden ook gebruikt bij aambeien en winterhanden- en voeten.

Hierbij de link om te kijken welke soorten momenteel bij KwaliteitsPlanten te koop zijn

Post has attachment

Post has attachment
Vorig jaar (2014) zijn er weer veel foto's gemaakt van allerlei planten. Ze staan nu in de webwinkel. Een hele klus.....   
Begonnen bij de letter A van Acaena, en zo naar achteren, naar de Y van Yucca.
Vandaag ook de letter V verwerkt, met daarin de viooltjes. Vooral de groep hoornviooltjes (Viola cornuta) kent een paar hele mooie soorten. Enkele daarvan zijn nog vrij nieuw op de markt.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-01-09
6 Photos - View album

Post has attachment
Vandaag viel het mij op hoe kleurrijk het nog is op de kwekerij.
Zeker als de zon een beetje schijnt is er veel meer kleur dan je verwacht in de winter.
Photo
Wait while more posts are being loaded