Profile cover photo
Profile photo
Сглобяеми къщи ECOHOUSE BG
1 follower -
НИЕ РАБОТИМ ЗА КЛИЕНТИТЕ
НИЕ РАБОТИМ ЗА КЛИЕНТИТЕ

1 follower
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment

Видове покривно покритие

Видове покривно покритие

Покривът е горното покритие и един от основните елементи на всяка сграда. Най-важните функции на покрива е да защитава от неблагоприятни атмосферни условия, да е безопасен за обитателите на къщата.

Съвременнaтa строителна промишленост предлага много варианти за покритие на покрива, керемиди, които се различават по материала, технологията на изработване, експлоатацията, естетика и цена.

Никой не може даде точен отговор на въпроса, кой е най-добрия вариант за покривния материал. Тук ще дадем информация за най-разпространените съвременни материали и керемиди.

1. Керамични керемиди. Изработени са от естествен природен продукт- почти 100% глина ( съединения от окиси на алуминия, силиция и желязо), те са традиционна покривен материал, спечелил доверието на потребителите преди хилядолетия.

Производството им преминава през формоване, сушене и изпичане на изделията в пещ, при над 1000°С. Цвета на керемидата зависи от условията, при които са изпечени и състава на суровината. Например: червеният цвят на керемидите се формира от високото съдържание на железни окиси в глината, жълтият цвят зависи от калция, а кафявия- от мангана. Ако керемидите се изпекат повторно при температура 800°С се получават по-тъмни цветове: тъмно черен и тъмно кафяв.

Качествените керамични керемиди се отличават със здравина, устойчивост на студ, дълговечност, трайно запазване на цвета, шумоизолиране, пожароустойчивост. Този вид керемиди са тежки- 30-60кг/м2. Поради тежестта на керемидите е необходимо да се увеличи броя и сечението на гредите от покривната обшивка.

Този вид керемиди са по- подходящи при монолитното строителство, отколкото при сглобяемите къщи.

2. Циментено-пясъчни (бетонни) керемиди. Те са здрави, трайни, устойчиви и с естетичен вид. Не отстъпват по нищо от керамичните керемиди. Произвеждат се от кварцов пясък, цимент, химически и слънцеустойчиви багрила и вода. Получената смес се смила и се налива под високо налягане във фигури, които определят формата на керемидите. Тук не се печат, а само се сушът при 60°С. Преди да се изсушат керемидите се оцветяват с акрилни съставки. След като се изсушат се покриват със слой, предотвратяващ кристализацията на соли.

Бетонните керемиди са пожароустойчиви, устойчиви са също на ветрове, сняг, лед, градушки. Имат бърз и лесен монтаж. Тези керемиди, както и керамичните са сравнително тежки и се полагат, върху по тежки конструкции. Поради тази причина се препоръчва да се използват при монолитното строителство, а не в сглобяемите къщи.

3. Полимерно-пясъчни керемиди. При производството на този вид покривен материал се използва полиетиленов полимер, пясък и оцветители. Сместа се разтапя и се пресова в крайни изделия. Предимствата на този продукт са: лесна поддръжка, може лесно да се измие; удароустойчив е, поради съдържането на полимер в тях те не се чупят при транспортиране и монтаж.

Полимерно-пясъчните керемиди са водонепроницаеми и имат добра звуко и топло изолация. Много по-леки са, в сравнение с керамичните и бетоновите керемиди, което позволява да се използват, както в строителството на сглобяеми къщи, така и на монолитните.

4. Битумни керемиди. Структурата им е няколкослойна. Имат армираща основа от фибростъкло или целулоза, двустранно импрегнирана с битум. Върху лицевата страна за ултравиолетова защита се полага минерална посипка или метално фолио, a върху долната - защитен пясъчен слой, който пречи на слепването на керемидите при складиране и транспортиране. Битумът, използван за импрегниране на керемидите, може да е конвенционален или модифициран, но както стана известно, битумите от втората група показват по-добри експлоатационни качества.

Предимството при тях е, че в процеса на експлоатация, ако по една или друга причина възникне деформация в продукта, напрежението в местата, където са закрепени е по-малка, в сравнение с мембранните керемиди.

Битумните керемиди се предлагат в много цветове. Има разнообразие и във формите- правоъгълни, триъгълни, овални, шестоъгълни и т.н.

Покривното покритие с битумни керемиди може да запази свойствата си, в зависимост от качеството на продукта и експлоатацията, от 10 до 40години.

Те също са сравнително леки покрития (8-13кв/м2) и позволяват да се прилагат, както в строежа на монолитното строителство, така и в строежа на сглобяеми къщи.

5. Метални керемиди. Те са здрави, леки, пожароустойчиви, не натрупват мръсотия. Те се отнасят към енергийноефективните материали, тъй като не се губи вътрешната топлина. Според специалисти могат да се спестят 20% от сметките за отопление.

Металните покривни покрития имат привлекателен външен вид и разнообразие в материалите за изработване, цветове, щампи и форми. Те могат да се под формата на фалцовидни ( подгънати), щамповани и формовани (вълнообразни) листове. Подгънатите метални листове са най-старата форма на метални покрития, наричани още покрив с шев. Металните листове се свързват помежду си чрез повдигнатите си краища. Щампованите и вълнообразни метални листове могат да превъплътят вида на керамичните керемиди, дървесина или друг вид покритие.

Материалът, който най-често се използва за производството за този вид покривно покритие е поцинкована стомана, цинк, мед и алуминий.

6. Каменни плочи. Този вид покривно покритие се отличава от другите, че е екологично чист и дълговечен, естествения камък се отличава със здравина и трайност. Те са сравнително тежки, за това конструкцията на покрива трябва да е много стабилна. Плочите от естествен камък придават на покрива надеждност и сигурност, поради голямата си маса. Материала е естествено импрегниран и не се променя под влиянието на слънчевите лъчи.

Каменните плочи са много здрави и не се чупят при натиск. Монтажът им е бърз и лесен. Осъществява се чрез специални куки или директно наковаване. Куките и пироните, които се използват трябва да са от неръждаема стомана.

Каменните плочи са дълготрайна инвестиция, с която ще се придаде на покрива естетика и оригиналност.

7. Модифицирани битумни мембрани. Те се използват като алтернатива и подобрение на оксидирания асфалт за покриви. Материалите, които се използват за производството им са синтетични гумирани полимери, които се смесват с асфалт. Избягва се стареенето, характерно за оксидирания асфалт и животът на покривното покритие се увеличава. Модифицираните битумни мембрани са по- еластични и имат по-добра защита срещу напукване и протичане при по-големи температурни амплитуди.

Най-разпространени продукти в тази група са SBS (Styrene-butadiene-styrene) и APP (Atactic polypropylene). Използват се като покривни покрития в един или няколко слоя, а също и като покрития на асфалтови системи. SBS-мембраните се защитават от ултравиолетовите лъчи чрез минерални покрития или метални фолиа. Могат да се полагат и в студено време. Закрепването става с горелка, студени лепила или в комбинация с горещ асфалт. АРР-мембраните са по-устойчиви на ултравиолетовите лъчи и са по-подходящи за полагане при топло време. Поставят се чрез газопламъчен метод. Важно е да се отбележи, че не се препоръчва използването и на двата типа мембрани в условия на висока влажност.

8. Вълнообразни битумни листове. Наричат се още гофрирани, заради формата на повърхността си. Тяхната структура е подобна на тази на битумните керемиди. Армиращата основа е от целулозни влакна и е импрегнирана с битум. Цвета на покритието може да е черен, червен, зелен и кафяв. Срещат се продукти и с матова повърхност, както и продукти с двойно покритие за по-голяма защита и по-ярък цвят.

Монтажът е бърз и лесен. Закрепването става с пирони с пластмасови уплътнения.

Вълнообразните битумни листове са нечупливи, издържат по- висока температура ( до 110°С) и са много леки ( 3кг/м2). Те могат да се прилагат, както в монолитното строителство, така и в сглобяемите къщи.
Add a comment...

САЙДИНГ най-новия и ефективен материал за външна изолация

Сайдингът е високотехнологична, топлоизолационна, хидроизолационна  и шумоизолационна система, която се използва за облицоване на сгради и замества традиционните строителни мазилки и изолации. Предназначен е за всеки вид строителство – от малки фамилни къщи и вили до големи бизнес сгради и хотели.
Технологията се заражда в Америка. Сайдингът е винилна плоскост, изработена от ПВЦ. Материалът е нетоксичен, устойчив на биологични и химични фактори, удари, механични повреди, ръжда. Сайдинг облицовката е най-новият метод за топлоизолация на нови и стари сгради.
ПВЦ плоскостите са изработени с малки отвори, през които вентилацията се извършва без допълнителни устройства, поради тази причина не позволява проникване на влагата. Панелите са изрядно подредени, без никакви пролуки. Този ефект се постига благодарение на различните профили на винилните плоскости. Те дават възможност да се облицоват всички части от фасадата, като се правят прецизни преходи между отделните повърхности, без да се нарушава общия синхрон в подредбата на елементите. Топлоизолационните материали, с които обикновено се съчетава сайдингът, многократно намаляват топлинните загуби и разходите за отопление и имат шумоизолационен ефект. Материалът е устойчив на атмосферни влияния и промени - като температура, влажност, дъжд, сняг, вятър, слънце. Неблагоприятства развитието на плесени и не се уврежда от насекоми. Успешно се използва в климатични зони с температури от - 40° C до + 50° C. Сайдинг облицовка е пожаробезопасна. При въздействие тя се топи, като не се възпламенява и не поддържа горенето. Хигиенно безопасна е и не отделя вредни за здравето и околната среда вещества.
Фасадата от Сайдинг придава на сградата идеално завършен и чист външен вид.
Цветовата гама на плоскостите е изключително богата. Багрите са заложени в дълбочината на материала, което изключва вероятностите от избледняване или промяна. Свойствата и цветовете се запазват през целия период на експлоатация. Цветовата гама на сайдинга е с пастелни цветове, поради  по-добрата гаранция в времето, че цветовете ще се запазят същите и няма да бъдат променени от атмосферните условия. Периодично изплакване с вода запазва цветния и естетичeн вид на фасадата. Цветовете са 9  на брой с наименования: Бяло, сиво, глина, бежово (слонова кост), синьо сиво, пясъчен, праскова (бледо розово), зелено (резидаво) и ракита.
Сайдингът е утвърден материал за облицовка на сгради в държавите от Северна Америка. Все по-предпочитан е и в България пред стандартните фасадни мазилки. Характеризира се с лесната си поддръжка.
Add a comment...

История на сглобяемите къщи

Производството на сглобяеми къщи с дървена конструкция датира от 1837г. Лондонския дърводелец Н.Манинг проектира и изработва всички нужни елементи за сглобяемата къща. След това са транспортирани и сглобени от британски емигранти в Австрия. През 1853г. е пика на производството и монтирането на сглобяеми къщи в Австралия. Някои от тези къщи още съществуват.

През 1955г., по време на Кримската война, е проектирана първата сглобяема болница от Исамбард Кингдъм Брунел. За 5 месеца той проектира болница за 1000 пациента с нововъведения при канализацията, вентилацията и почистващите се тоалетни.

Бума на сглобяемите къщи в Англия настъпва след края на Втората световна война. Това била най-бързата, най-евтината алтернатива и най-качествената алтернатива за унищожените по времето на войната къщи. През периода 1945-1948г във Великобритания са построени повече от 156 000 сглобяеми къщи.

Днес сглобяемите къщи са широко разпространени в различни части на света поради многобройните им предимства пред монолитното строителство.
Add a comment...

Знаете ли че,

Първата 7 етажна сграда от дърво е построена през февруари 2013г. във Виена. В седем етажния блок има 101 апартамента, които са с площ между 36 и 108 кв.м.

С този проект Виена дава заявка, че ще допусне навлизането на дървото в многоетажното строителство все повече. Целта е до 2030г. делът на многоетажните сгради , построени от дърво да се увеличи с 10%. От 2008г. всеки четвърти строителен проект във Виена се базира на дървена конструкция. През 2009г общината във Виена обявява конкурс „ дърво в града“ за изграждане на общински жилища, които са съобразени с най-високите екологични стандарти.

Виенската община е пресметнала, че с използването на 2400 кубични метра масивни дървени плоскости ще бъдат спестени 2400т вредни въглеродни емисии, които съответстват на количеството газ изхвърлени за една година от 1630 средно-големи автомобили. Използването на дървения материал в града се превръща във важна стъпка в опазването на климата и овладяването на замърсяванията във въздуха.
Add a comment...

Post has attachment
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Двуетажна сглобяема къща 172кв.м във Франция
15 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Едноетажна сглобяема къща 70кв.м. с. Малка Верея
11 Photos - View album
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded