Profile cover photo
Profile photo
Zaitun Salleh
196 followers -
Menulis hanya sebagai hobi di waktu terluang. Indahnya berimaginasi sambil cuba mencari peluang memindahkan sedikit ilmu di dalam setiap imaginasiku. Ilham yang aku coretkan adalah anugerah Allah. Setiap yang baik itu daripadaNYA. Yang kurang itu adalah salahku adanya. Berimaginasi juga membuatkan hatiku rasa bahagia, kerana aku dapat berkongsi segala apa yang aku tahu. Sesungguhnya, inilah duniaku. Walaupun, aku tidak berilmu, namun aku cuba menulis dan menghasilkan karyaku melalui pemerhatian, pengalaman hidup dan bahan bacaan. Menjadi penulis juga harus banyak membaca karya orang lain untuk menghasilkan karya yang bermutu. Namun, membaca tak seharusnya meniru hasil karya orang lain. Meniru adalah sikap yang kurang bijak. Karya haruslah segar dan terhasil dari pemikiran sendiri!
Menulis hanya sebagai hobi di waktu terluang. Indahnya berimaginasi sambil cuba mencari peluang memindahkan sedikit ilmu di dalam setiap imaginasiku. Ilham yang aku coretkan adalah anugerah Allah. Setiap yang baik itu daripadaNYA. Yang kurang itu adalah salahku adanya. Berimaginasi juga membuatkan hatiku rasa bahagia, kerana aku dapat berkongsi segala apa yang aku tahu. Sesungguhnya, inilah duniaku. Walaupun, aku tidak berilmu, namun aku cuba menulis dan menghasilkan karyaku melalui pemerhatian, pengalaman hidup dan bahan bacaan. Menjadi penulis juga harus banyak membaca karya orang lain untuk menghasilkan karya yang bermutu. Namun, membaca tak seharusnya meniru hasil karya orang lain. Meniru adalah sikap yang kurang bijak. Karya haruslah segar dan terhasil dari pemikiran sendiri!

196 followers
About
Zaitun's posts

Post has attachment
Buatmu Wanita Bergelar Ibu..Ummi..Mama..Emak.
Dari sinar matamu tersingkap sebuah kisah, Kisah suka dan duka, Membesarkan sebuah keluarga, Menjadi ibu sepenuh masa, Bermula dalam kandungan kau asuh anakmu, Hingga melahirkan mereka, Tak pernah kenal penat dan putus asa, Dirimu sentiasa ceria, Menatap wa...

Post has attachment
Bertepuk Sebelah Tangankah Aku?
            ‘’KITA nak teruskan ke?’’             
‘’Lebih baik kita tanya pengantin lelaki. Macam mana Zaki? Masih nak
teruskan ke?’’             ‘’Kita
teruskan!’’ jawapan terakhir diberi. Tangan Zaki digengam kejap.              
‘’Mohammad Zakiuddin Bin...

Post has attachment
Siapa Pilihan Hati Ummi?
                 Mezwan Wanduren, dia
anak tunggal Puan Siti Hajar dan Encik Ibrahim. Mereka hanya tiga beranak tapi
kehidupan mereka cukup bahagia. Sebagai anak tunggal Mezwan terlalu taat
terhadap kedua ibu bapanya hingga dia digelar anak ummi oleh kawan-...

Post has attachment
Hanya Kau Di Hati
Sebab nak padam cerpen Sebuah Kehidupan, jadi cerpen ni terpadam sekali..ini saya update kembali cerpen lama. Jangan lupa, tunggu cerpen saya yang seterusnya selepas ini. Cerpen yang ada tanda soal dihujungnya. Siapa Pilihan Hati Ummi? Dan Bertepuk Sebelah ...

Post has attachment
Lirik Lagu Ciptaanku untuk cerpen SH&SM
Lagu tema untuk cerpen Si Hodoh & Si Miskin..Demi Cinta. Nota : Agaknya ada tak yang sudi mengubah laguku ini??

Post has attachment
Rimas
Aduh..rimasnya rasa hatiku, Semuanya serba tak kena, Itu salah.. Ini pun salah.. Geram tak bertempat, Nak telan tak mampu, Nak luah tak boleh, Nak mengadu pada siapa? Rimas sungguh, Sesekali perasaan ini singgah, Jiwa turut lelah.. Hati menjadi parah.. Pera...

Post has attachment
Aku Takkan Tergoda
             Aku menarik nafas dan melepaskan
nafasku dengan rasa lelah. Perasaanku berbaur resah. Jiwaku memberontak ingin
melepaskan segala tekanan yang sedang kuhadapi ini serta merta. Aku ingin lari
dari penderitaan yang sedang menghuni hidupku kini, na...

Post has attachment
Cinderellakah Aku?
                  Tak
ada kerja yang nak aku lakukan. Sejak cuti semester ni, aku banyak menghabiskan
masa di depan laptop. Aku layan drama-drama Korea yang aku muat turun dari
internet. Aku muat turun juga Variety Show Korea seperti I Can See Your Voice,
R...

Post has attachment
Si Hodoh & Si Miskin
                 Anita
membelek wajahnya di depan cermin. Dia melihat imbasan wajahnya yang kelihatan
begitu mengerikan. Jerawat yang semakin tebal tumbuh di wajahnya semakin
membuatkan dirinya tertekan.             Anita sedih bila rakan-rakan
sekerjanya p...

Post has attachment
Aku Berserah Aku Pasrah
Kehidupan ini banyak situasi yang tak diduga akan mendatangi kita, tanpa sedar dan tanpa dipinta. Hadirnya bagaikan angin lalu dan datangnya sekelip mata. Kadang-kadang kita mampu menghadapinya, adakalanya..kita rasa tak sanggup untuk meneruskan perjalanan ...
Wait while more posts are being loaded