Profile cover photo
Profile photo
Család és jog
Család és jog önöknek közérthetően, minden ami családjog
Család és jog önöknek közérthetően, minden ami családjog
About
Posts

Post has attachment
Házassági vagyonjog
A házassági vagyonjog jelenkori iránya
Házassági vagyonszerződési típusok
Mi a házassági vagyonközösségi rendszer?
Mi tartozik a házastársak különvagyonába?
Miként szűnhet meg a vagyonközösség válás nélkül?

A Ptk. Családjogi Könyve (Csjk) a házassági vagyonjogi kérdések rendezésére elsődleges eszközként a házassági vagyonjogi szerződést tekinti 2014. március 15. óta hazai családjogi bírói szemlélet a szerződések megkötésének irányát támogatja a házassági vagyonközösségi rendszer helyett. Szerződés hiányában a korábbi években tapasztalható, gyakran 4-12 éves pereskedésre is lehet számítani egy vagyonmegosztási per idején, ami akadályozza azt, hogy a korábbi házastársak minden tekintetben új életet kezdhessenek. Vagyonszerződéssel ez az időszak akár pár hónapra is csökkenhet. A nyugati társadalmakban már évtizedek óta a vagyonszerződési rendszer az elsődleges alkalmazott megoldás a házastársak esetében, amire a hazai társadalom is megérett a Ptk. jogalkotói szerint, így két vagyonjogi szerződés típus került bevezetésre a 2013. évi V. törvény (új Ptk.) hatályba lépésével, kifejezetten azzal a céllal, hogy a törvényes vagyonközösségi rendszer helyett ezeket alkalmazzák a magánszemélyek.
Add a comment...

Post has attachment
A házasságkötés
Mi a teendő a házasság megkötése előtt?
Melyek a házasságkötés akadályai?
Miként köthet a kiskorú házasságot?
Milyen nevet lehet viselni a házasságkötést követően?
Férfi és nő komplementer kapcsolata, tehát férfi és nő között létrejövő olyan kapcsolat, amely jogilag elismert, és kifejezetten védett is. A házasság családi életközösséget létesít, amelynek érzelmi, vagyoni, nemi közösséget létrehozó hatása van.
A házastársak jogai és kötelességei egyenlőek: a házasélet ügyeiben közösen kell dönteniük. A házastársak a személyüket érintő ügyekben önállóan, de a család érdekeit szem előtt tartva döntenek. A házastársak hűséggel tartoznak egymásnak és egymást támogatni kötelesek.
Add a comment...

Post has attachment
Család és jog önöknek közérthetően, minden ami családjog
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded