Profile cover photo
Profile photo
ENCA Hellas
9 followers -
ENCA Hellas- Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα
ENCA Hellas- Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα

9 followers
About
Posts

Post has attachment
Με αφορμή την φετινή Εβδομάδα Σεβασμού στη Γέννα, το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα- ENCA Hellas, για 40+2 εβδομάδες θα συλλέξουμε στοιχεία για τις συνθήκες και τις επιλογές της περιγεννητικής φροντίδας στην Ελλάδα.

Παρακαλούμε συμπληρώστε το και κοινοποιήστε το.

http://www.encahellas.eu/questionnaire_enca.html
Add a comment...

Post has attachment
Είστε επαγγελματίας και θέλετε να στηρίξετε το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα ENCA Hellas;
Αναζητούμε χορηγό για την ανανέωση της ιστοσελίδας μας και στήριξη των δράσεων μας!

Επικοινωνήστε μαζί μας στο encahellas@gmail.com
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Αναφορές Δράσεων στην Ελλάδα για το 2016

Εισαγωγή από το δίκτυο ENCA Hellas

Τον Δεκέμβριο του 2016 το δίκτυο ENCA Hellas απηύθυνε πρόσκληση σε δεκάδες οργανισμούς, δίκτυα, συλλόγους και ιδιώτες που εργάζονται στον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας για να συντάξει την ετήσια αναφορά προς το ευρωπαϊκό δίκτυο ENCA για το συνέδριο του που είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2017 στην Πορτογαλία. Στην ετήσια έκθεση για την Ελλάδα που συντάσσεται κάθε χρόνο παραθέτονται στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική φορέων, τις δράσεις και τις ενέργειες που αφορούν την προγεννητική και περιγεννητική φροντίδα, τον θηλασμό, την υποστήριξη της μητρότητας, την ενημέρωση των γονιών, τον σεβασμό στη γέννα σε κάθε έκφανση και μορφή. Οι αναφορές που αποστέλλονται μεταφράζονται, πιθανόν συμπτύσσονται και παρουσιάζονται στο συνέδριο όταν συζητούνται θέματα των κρατών-μελών.

Την Ελλάδα και το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα ENCA Hellas εκπροσώπησαν στο συνέδριο τα μέλη του δικτύου ENCA Hellas Μαρία Ανδρεουλάκη και Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου.

Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν κάποιοι οργανισμοί, σύλλογοι και ιδιώτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις αναφορές που μας έστειλαν. Ευχόμαστε κάθε χρόνο να έχουμε όλο και περισσότερες συμμετοχές για να εμπλουτίσουμε την ενημέρωση, δικτύωση και συνεργασία και να συμβάλλουμε όλοι στη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.
Από τη συντονιστική ομάδα του ENCA Hellas,
Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Σέρρες),
Μαρία Ανδρεουλάκη (Αθήνα),
Μυρτώ Χρονάκη (Βόλος),
Νατάσα Μαυρομουστάκη (Λήμνος).

Από IBFAN Greece

Σχετικά με την πρόσκλησή σας για αναφορά στο έργο του Συλλόγου, σας αποστέλλουμε το παρακάτω κείμενο, σχετικά και με τον Σύλλογο και τη δράση του.
Το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας – υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν, όπως και το δικαίωμα των γονιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την βρεφική διατροφή οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την επιστημονική γνώση και ανεξάρτητες από κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Δίκτυο υιοθετεί πλήρως τις Επτά Αρχές του International Baby Food Action Network – IBFAN, οι οποίες είναι:
 Το δικαίωμα των βρεφών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας.
 Το δικαίωμα των οικογενειών σε επαρκή τροφή.
 Το δικαίωμα των γυναικών να θηλάζουν και να κάνουν ενημερωμένες επιλογές που ακολουθούν επιστημονικά κριτήρια σχετικά με τη διατροφή του μωρού τους.
 Το δικαίωμα των γυναικών για πλήρη υποστήριξη, ώστε να θηλάσουν επιτυχώς και να ακολουθήσουν σωστές πρακτικές στη βρεφική διατροφή.
 Το ανθρώπινο δικαίωμα για υπηρεσίες υγείας που ανταποκρίνονται στις βασικές τους ανάγκες.
 Το δικαίωμα των επαγγελματιών υγείας και των καταναλωτών σε συστήματα υγείας που είναι ελεύθερα από εμπορικές πιέσεις.
 Το δικαίωμα των ανθρώπων να οργανώνονται σε διεθνή σύμπραξη ώστε να διασφαλίζουν αλλαγές που προστατεύουν την υγεία τους. (goo.gl/6DXYAU)
Το έτος 2016 ο Σύλλογος :
1) Κατέθεσε πρόταση - μελέτη στο υπουργείο υγείας για φιλικά προς βρέφη - μαιευτήρια (σχ. http://ibfan.gr/latest-news/maieftiria-filika-pros-miteresvrefi/)
2) Κατέθεσε νομοθετική πρόταση στο υπουργείο δικαιοσύνης για ρητή διάταξη προστασίας του δημόσιου θηλασμού στον ποινικό κώδικα (σχ. http://ibfan.gr/latest-news/dimosios-thilasmos-poinikos-kodikas/)
3) Προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση της εικόνας του θηλασμού απέστειλε τις σχετικές αφίσες του Συλλόγου, τις οποίες τα μέλη του τοποθέτησαν σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια σε όλη την Ελλάδα (goo.gl/WyHjIX)
4) Απέστειλε πολλαπλές αναφορές σε επιστημονικά περιοδικά, σε μαιευτήρια σχετικά με παραβάσεις του κώδικα και (σχ. goo.gl/xC3LRm)
5) Ήταν αποδέκτης καταγγελιών σχετικά με προώθηση ΥΜΓ αντί του θηλασμού (σχ. http://ibfan.gr/kataggelies/)
Ευχόμαστε το 2017 να φέρει στη ζωή μας την ελπίδα που φέρνει κάθε νέα ζωή, νέες προσδοκίες και να αφήσει πίσω του κάθε δυσκολία.

Με εκτίμηση
το ΔΣ του Συλλόγου

Αδαμίδης Δημήτρης
Πολυξένη Κούλα
Στόικου Στυλιανή
Σκορδαλού Βασιλική
Κουτσαυτάκη Βαρβάρα
Μαρκοπούλου Ειρήνη


Από Μαριτίνα Συμβουλίδη

Kαλησπέρα σας και Καλή Χρονιά!

Στη χρονιά που μόλις αφήσαμε αφήσαμε το στίγμα μας στην εβδομάδα εορτασμού του σεβασμού στη γέννα με μια διαδραστική ομιλία με θέμα «Γεννώντας με σεβασμό, μια εμπειρία ενδυνάμωσης και ευδαιμονίας για το μωρό, τους γονείς , την κοινωνία, μαζί με την ‘Ολυ Πατσούρου και τη Θέμις Στυλιανοπούλου.

Στην καθημερινή μου δράση ως σωματική ψυχοθεραπεύτρια έρχομαι αντιμετόπιση πολύ συχνά με τραυματικές εμπειρίες και αναπτυξιακά τραύματα που έχουν τις ρίζες τους στη προγεννητική περίοδο, τον τοκετό και την περιγεννητική περίοδο με αποτέλεσμα να επιδρούν άμεσα τόσο στο δικαίωμα του ατόμου να «υπάρχει» όσο και στον τρόπο που συνδέεται φυσικά και συναισθηματική με τη μητέρα του και κατ’επέκταση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Παράλληλα η υποστήριξη εγκύων σε σωματοψυχικό επίπεδο ώστε να συμφιλιωθούν με τις αλλαγές στο σώμα τους και στα συναισθήματά τους, να αποδεχθούν με αγάπη τον ψυχισμό τους που αλλάζει και να γνωριστούν με το αγέννητο παιδί τους και να δημιουργήσουν συνθήκες αρμονίας και αγάπης για μια ομαλή εγκυμοσύνη και έναν συνειδητό τοκετό και καλωσόρισμα του παιδιού τους, είναι κομμάτι της δουλειάς μου.
Επίσης τόσο γυναίκες και ζευγάρια που θέλουν να γνωριστούν καλύτερα με την γονεϊκότητα που φέρουν μέσα τους και να ξεσκονίσουν τις ψυχές τους πριν φέρουν τη νέα ζωή μέσα τους καθώς και γυναίκες που θέλουν να γεφυρώσουν τα συναισθήματά τους με την τραυματική εμπειρία τοκετού που είχαν στο παρελθόν και να θρέψουν τις πληγές τους είναι κομμάτι της δουλειάς μου.

Ελπίζω να σας κάλυψα!
Εύχομαι καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!

Με εκτίμηση,

Μαριτίνα Συμβουλίδη MSc
Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια Bodynamic &
Σύμβουλος Ενεργειακής Διατροφολογίας
Τηλ.: +30 6945 497 414,
http://www.anatasi.gr/prenatalcare,
http://www.anatasi.gr
Skype: maritina.simvoulidi

Aquabirth, pregnancy & family fitness place

Στόχος μας στο Aquabirth, είναι να στηρίξουμε τη δημιουργία της οικογένειας και την ισχυροποίηση των δεσμών της από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύλληψης μέσα από την άσκηση, την ενημέρωση και την κατάλληλη προετοιμασία των μελλοντικών γονιών.

Γι΄αυτό, δημιουργήσαμε μια σειρά εξειδικευμένων προγραμμάτων για το στάδιο πριν τη σύλληψη, την περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας καθώς και της άσκησης μαζί με το μωρό, που συμβάλλουν στη καλή υγεία και ευεξία και προωθούν την κοινωνικοποίηση και τις δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν από την οικογένεια σαν μία ομάδα! Σ όλα μας τα μαθήματα η νέα μητέρα μπορεί να ασκείται συνοδευόμενη από το μωρό της, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να θηλάσει ανά πάσα στιγμή και πολλές φορές εφαρμόζοντας ταυτόχρονα και το εξειδικευμένο ασκησιολόγιο!

Ιδιαίτερη προσοχή και βάση δίνεται στην σωματική ενίσχυση της εγκύου κατά την εγκυμοσύνη, στο να διατηρείται σε μια πολύ καλή φυσική κατάσταση ακόμα και αν δεν ασκείτο πριν από αυτή. Καθώς και στην προετοιμασία αυτής και του συντρόφου της για τον τοκετό, όχι μόνο θεωρητικά [καλύπτοντας τις απορίες της μέσα από ομάδες προετοιμασίας τοκετού από μαίες και ψυχολόγους] αλλά και σωματικά, μαθαίνοντας το σώμα της και πως μπορεί να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα τις ωδίνες του τοκετού, μειώνοντας την ανάγκη για έναν παρεμβατικό τοκετό και κατ επέκταση για μια αναίτια καισαρική τομή!

Στο Aquabirth το ζευγάρι ή ξεχωριστά, μπορεί να ενημερωθεί από μια ομάδα ειδικών επιστημονικών συνεργατών για οτιδήποτε τους απασχολεί σχετικά με την εγκυμοσύνη, τη λοχεία, το θηλασμό, το βρέφος και την οικογένεια και, μέσα από τα προγράμματά μας, να προετοιμάσει το σώμα και το πνεύμα για τη νέα τους ζωή.
Ξεκινήσαμε την συμμετοχή μας στο ENCA Hellas με το Aqua yoga για εγκύους το 2012 και την Ιωάννα Βαπορίδη [η 1η που ξεκινησε στην Ελλάδα να εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή άσκησης στις εγκύους, του Birthlight] . Από τότε συμμετέχουμε κάθε φορά που γίνονται τέτοιες δράσεις στην Ελλάδα γιατί πιστεύουμε στην σωστή ενημέρωση και απαραίτητη σωματική προετοιμασία της γυναίκας για τον τοκετό.

Aquabirth, pregnancy & family fitness place, Φανερωμένης 30 & Ουρανίας 1, Χολαργός
Τ: 6987586485
E: info.aquabirth@gmail.com
www.aquabirth.gr
Fb : www.facebook.com/Aquabirthvaporidi/

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στην άσκηση στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία και στην σωματική προετοιμασία τοκετού.

ΚΩΣ

Στα πλαίσια της Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα, πραγματοποιήθηκε στην Κω στις 21 Μαΐου 2016 η προβολή της ταινίας- ντοκιμαντέρ “Μicrobirth”.
Είπαν για την δράση αυτή:
http://www.kosvoice.gr/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/item/%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%89-%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6-%CF%83-%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D
http://www.kostoday.com/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC/microbirth,-ena-megaloy-mikoys-ntokimanter-tha-paroysiastei-kai-sti-ko
http://nisoskos.gr/shownew.php?new_id=14494&category=14


Από Mαυρομουστάκη Νατάσα

Στη δική μας δράση για το ENCA που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εβδομάδας σεβασμού για τη γέννα διοργανώσαμε συνάντηση στην οποία ενημερωθήκαμε για τον ρόλο των βοηθών μητρότητας και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε με βάση τις ανάγκες στο μέρος που ζούμε, στη Λήμνο. Στη συνάντηση παρευρέθησαν μια έγκυος, δύο θηλαζουσες και μια άτεκνη ακόμη γυναίκα. Ενημερωθήκαμε από την κυρία Ράνια Ερημάκη και θέσαμε τα ερωτήματά μας.

Σε παλαιότερες συναντήσεις προβάλαμε τις δύο ταινίες του ENCA, Freedom for Birth & Microbirth, συζητήσαμε με τους παρευρισκόμενους (εκ των οποίων και επαγγελματίες υγείας) για το πώς μπορούμε οι γυναίκες να αλλάξουμε τον τρόπο που χειρίζονται τα πράγματα στα νοσοκομεία και τις κλινικές πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού και ενημερώσαμε για το πλάνο τοκετού.

Mαυρομουστάκη Νατάσα, Εθελόντρια ENCA


Από Όλγα Γκουνή (έχουν επισυνάψει και ενα βίντεο)

Cosmoanelixis, Prenatal & Life Sciences is the Educational Organization that offers online, post-gratuate, professional Specialization Courses in Prenatal Psychology to professionals in Psychology, Medicine, Health, Midwifery and Human Support. It has designed the unique Primordial Health Advancement Program "Welcome" to work with pregnant couples focusing on the unborn child. Soon, there will be 1 "Welcome Center" in each geographical Department in Greece. Only very recently, cosmoanelixis has initiated the International Journal of Prenatal & Life Sciences, an open access, peer-review, double-blind International Academic Journal to better disseminate research work and papers in the field of Prenatal & Life Sciences. The Journal has made a call for the Centenary Anthology for the 100 years of Prenatal Psychology to be published in 2018. Those of you who wish to respond to the call of the Journal and submit their manuscripts are encouraged to do so. www.cosmoanelixis.gr, www.journalprenatalife.com , email: info@cosmoanelixis.gr

Η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου ιδρύθηκε το 2013 και είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που αποτελείται κυρίως από θηλάζουσες μαμάδες και απευθύνεται σε γονείς. Κύριος σκοπός της ομάδας είναι να προσφέρει ενημέρωση και υποστήριξη σε γυναίκες που θηλάζουν ή επιθυμούν να θηλάσουν και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό, ώστε να καταστεί δυνατό ολοένα και περισσότερες μητέρες να καταφέρουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Η Ομάδα προσφέρει δωρεάν μαθήματα μητρικού θηλασμού για εγκύους κάθε μήνα τα τελευταία 4 χρόνια και ένα πλήθος άλλων εκδηλώσεων, όπως τις μηνιαίες συναντήσεις με ανταλλαγή εμπειριών από μητέρα προς μητέρα, την ετήσια γιορτή δημόσιου θηλασμού, και άλλες δράσεις που συχνά διοργανώνονται. Ακόμα υπάρχουν διαθέσιμα φυλλάδια και βιβλία για το θηλασμό, τον ύπνο του μωρού και τη διατροφή, τα οποία τα μέλη της ομάδας μπορούν να δανειστούν από τη μικρή δανειστική βιβλιοθήκη που διαθέτει η ομάδα.
Ορισμένες από τις σημαντικότερες δράσεις της Ομάδας αυτά τα 4 χρόνια λειτουργίας της:
• Μαθήματα μητρικού θηλασμού για εγκύους κάθε μήνα Ιανουάριο - Δεκέμβριο
• Συναντησεις απο μητέρα προς μητέρα κάθε μήνα Ιανουάριο - Δεκέμβριο
• 19 Ιουλίου 2013, Συνάντηση με σύμβουλο γαλουχίας του La Leche League στη Ρόδο
• 20 Ιουλίου 2013, 1ο Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
• 3 Νοεμβρίου 2013, Γιορτή μητρικού θηλασμού και συμμετοχή στον πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό
• 4-5 Νοεμβρίου 2013, Ομιλίες για την Εγκυμοσύνη και το μητρικό θηλασμό
• 2 Φεβρουαρίου 2014, Ημερίδα για τον Τοκετό
• 17 Μαΐου 2014, Συνάντηση με σύμβουλο γαλουχίας του La Leche League στη Ρόδο
• 24 Μαΐου 2014, Προβολή της ταινίας «Ελευθερία στη Γέννα»
• 20 Σεπτεμβρίου 2014, Προβολή της ταινίας «Microbirth»
• 2 Νοεμβρίου 2014, Γιορτή μητρικού θηλασμού και συμμετοχή στον πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό
• 8-9 Νοεμβρίου 2014, 2ο Ετήσιο Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
• 1 Φεβρουαρίου 2015, Ημερίδα Διατροφής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
• Απρίλιος-Μάιος 2015, Έκθεση Φωτογραφίας «Μητρικός θηλασμός … δώρο ζωής!»
• 24 Μαΐου 2015, 3ο Ετήσιο Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού
• 1 Νοεμβρίου 2015, Γιορτή μητρικού θηλασμού και συμμετοχή στον πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό
• 29 Νοεμβρίου 2015, Σεμινάριο «Πρώτες βοήθειες σε παιδιά και βρέφη»
• Μητρικός θηλασμός: Οι δυσκολίες της αρχής και οι προκλήσεις του τέλους. Συνάντηση με σύμβουλο θηλασμού της La Leche League Greece την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016
• 4ο Ετήσιο σεμινάριο μητρικού θηλασμού ,2-3 Απριλίου 2016
• Δικό μου σώμα, δικό μου μωρό, δική μου απόφαση -Τρίτη 17 Μαΐου 2016 - 18.00-20.00
• Ημερίδα με θέμα : " Πρώτες βοήθειες σε παιδιά και βρέφη" -12, 26 Νοέμβριου 2016 και 3 Δεκεμβρίου 2016 - 5-9μμ
www.thilasmos.eu
https://www.facebook.com/thilasmos.rodos


Τούλα Μάντζιου (και επισυναπτόμενο Info-Ioannina)
Κατόπιν της ενημέρωσής σας ως προς το ετήσιο συνέδριο ENCA και στον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας, επισυνάπτουμε μια περίληψη των δράσεων του «Εργαστηρίου Έρευνας και Εφαρμογής Βρεφικής Αφής», Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας ΣΕΥΠ - Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, ΤΕΙ Ηπείρου.
Κατόπιν της λήξης των εργασιών του συνεδρίου, θα ήταν εξαιρετικά πρόσφορο για τους φοιτητές μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό, εάν θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τις βασικές ανακοινώσεις του Συνεδρίου, πιθανώς μέσω μιας Ημερίδας την οποία θα μπορούσε να διοργανώσει το προαναφερόμενο Εργαστήριο, με ένα προσκεκλημένο μέλος της Συντονιστικής σας ομάδας.
Για το «Εργαστήριο Έρευνας και Εφαρμογής Βρεφικής Αφής» ΣΕΥΠ-ΤΕΙ/Η
«Laboratory of Research and Application in Infant Touch»
Department of Preschool Education – School of Health and Welfare Professions – Technological Institute of Education, Epirus, Ioannina, Greece – www.eceteiep.gr (not available in English)
The purpose of the Laboratory is the promotion of scientific research in Infant Massage, the provision of Parents Classes in Infant Massage, as well as the reinforcement of the educational work and lifelong learning programs, in the field of Positive Touch in the scope of Early Prevention Counseling, aiming to promote Infant Mental Health. The Laboratory has been saturated by Greek Law (ΦΕΚ 281-11/02/2016).
Particularly, the areas of activities of the Laboratory are:
1. Development of research activity in the context of Early Experiences, the promotion of social, emotional and cognitive development during infancy.
2. Development of research activity emphasizing the effects of Positive Touch (Massage) in the natural, social, cultural and historical development frameworks of infants.
3. Expansion of the Department of Preschool Education services, responding to the dictates of times on the reinforcement of its viability on the one hand, and to identified needs in the application of Early Preventive Counseling Interventions, on the other.
4. Support of the undergraduate educational process, as well as promotion of postgraduate educational process and lifelong learning in the scientific fields mentioned above.
5. Organizing seminars with invitations from internationally established specialists who research, apply, and teach Early Counseling Interventional Programs and Early Counseling Programs.
6. Collaborations with day care centers, nursery schools, hospitals, and other services relevant to infantile development, in Greece and abroad.
7. Publishing textbooks and research data.
8. Digitization of the produced materials.


Aπό Ειρήνη-Αθηνά Αβραμίδου, Μαία, Θεσσαλονίκη.

Όλο και περισσότερες γυναίκες ενδιαφέρονται για τις επιλογές που έχουν στη γέννα τους. Η ενημέρωση τους γίνεται κυρίως μέσα απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο, τα προγεννητικά μαθήματα και τους ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες υγείας (μαίες – γιατρούς) στα θέματα του φυσικού τοκετού. Ωστόσο τα ποσοστά παρεμβατικών τοκετών και καισαρικών τοκετών παραμένουν υψηλά. Οι μαίες που δουλεύουν στα μαιευτήρια είναι βοηθοί των γιατρών και δεν εκτελούν τοκετούς.

Φαίνεται ότι οι φυσιολογικοί τοκετοί μετά από καισαρική αυξήθηκαν, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιώτες μαιευτήρες αναλαμβάνουν VBAC, ελάχιστες μαίες παρ’ όλα αυτά (κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες) υποστηρίζουν αποτελεσματικά τις γυναίκες στις επιλογές τους. Το VBAC δεν υποστηρίζεται στα δημόσια νοσοκομεία, και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η γυναίκα πάει στη κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που γίνεται φυσιολογικός τοκετός ισχιακών εμβρύων ή διδύμων. Οι προγραμματισμένες καισαρικές γίνονται μεταξύ 38-39 ης εβδομάδας κύησης με κακές επιπτώσεις πολλές φορές στην έναρξη του μητρικού θηλασμού αλλά και την υγεία του ίδιου του παιδιού.
Συνεχίζεται η τακτική να μπαίνουν για πρόκληση τοκετού, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, οι έγκυες στις 40 εβδομάδες κύησης και 2-3 ημέρες. Στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου) η πρόκληση γίνεται στις 41 εβδομάδες κύησης.

Ο τοκετός στο σπίτι πραγματοποιείται από μαίες και είναι νόμιμος, δεν υπάρχει πια πρόβλημα με τους πλακούντες και την διαχείριση τους ως ιατρικό απόβλητο. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να δίνει επίδομα τοκετού απο το 2012 σε γονείς που γέννησαν στο σπίτι, 900 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο πλακούντας δεν επιτρέπεται να δοθεί σε γονείς που γεννούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο.

Αυξανόμενα είναι και τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού. Οι νέες μητέρες ενημερώνονται πριν τη γέννα, ή ζητούν τη βοήθεια ενός συμβούλου θηλασμού, μαίας ή παιδιάτρου, έτσι ώστε να πετύχουν σωστή έναρξη και εγκατάσταση στο θηλασμό τους. Στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν Νοσοκομεία-Κλινικές “Φιλικές προς τα Βρέφη”.

Εθελοντικές δράσεις γίνονται πανελλαδικά για βοήθεια στις πρόσφυγες γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι μαίες (Εθελοντική Μαιευτική και ιδιωτικές πρωτοβουλίες) προσπαθούν να παρέχουν μαιευτική φροντίδα στις έγκυες προσφυγουπούλες και τα βρέφη τους στα camps. Πρόσφατα όμως σε δημοσίευμα της “The Guardian” (https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2016/dec/19/greek-hospitals-deepen-trauma-for-refugee-women-giving-birth) παρουσιάστηκε ο τρόπος που οι έγκυες πρόσφυγες αντιμετωπίζονται στα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας, στη διάρκεια του τοκετού τους. Δεν έχουν την δυνατότητα μετάφρασης, είναι μόνες, δεν συναινούν με ιατρικές πράξεις που γίνονται στο κορμί τους και μπαίνουν για καισαρική χωρίς να καταλαβαίνουν το λόγο. Πολλές γυναίκες νιώθουν οργή και θυμό για τον τρόπο που φέρνουν τα μωρά τους στον κόσμο και τραυματίζονται ψυχικά για άλλη μια φορά μετά τον πόλεμο.

Ο Σύλλογος Μαιών Αθήνας με νέα δραστήρια πρόεδρο (Βικτωρία Βιβιλάκη) οργανώνει δράσεις για τη προάσπιση των δικαιωμάτων των μαιών στην Ελλάδα, την ένταξη στην εθνική συνταγογράφησης απο μαίες, την ανάπτυξη της κοινοτικής μαιευτικής και την προαγωγή και ανάδειξη του πραγματικού ρόλου της μαίας. Στα πλαίσια αυτά το ΤΕΙ Αθηνών δημιούργησε το πρώτο αυτόνομο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που απευθύνεται σε μαίες/μαιευτές με τίτλο: “Προηγμένη και Τεκμηριωμένη Μαιευτική φροντίδα”, το οποίο περιέχει δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη της “Κοινοτικής Μαιευτική Φροντίδα” (μαία στην κοινότητα, φυσικός τοκετός, τοκετός στο σπίτι κ.α.) και η δεύτερη “Τεχνολογία στη Μαιευτική”, για χρήση υπερήχων στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό απο μαίες. (http://www.teiath.gr/seyp/new_midwifery/msc_midwi/)

Στη Θεσσαλονίκη δυο ανεξάρτητες μαίες (Ειρήνη-Αθηνά Αβραμίδου και Πασχαλίνα Καμπουρίδου) δημιούργησαν ένα χώρο προγεννητικής και μεταγεννητικής φροντίδας (Midwives) σκοπό να ενημερώσουν τους γονείς για το φυσικό τοκετό και το μητρικό θηλασμό αλλά και να αναδείξουν το ρόλο της μαίας στην ελληνική οικογένεια. Στο χώρο αυτό υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής παραμονής ζευγαριών, την ημέρα του τοκετού τους με την παρακολούθηση των μαιών, μέχρι που να μπούν σε ενεργό τοκετό και να μεταφερθούν στο μαιευτήριο της επιλογής τους, έτσι ώστε να αποφύγουν περιττές ιατρικές παρεμβάσεις πηγαίνοντας νωρίς στη κλινική.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκίνησαν συνεδρίες (ομαδικές και ατομικές) της μεθόδου Hypnobirthing, αφού οι Midwives είναι πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες του Hypnobirthing Australia και KG Hypnobirthing. Eίναι μια μέθοδος που βοηθά την έγκυο να αποβάλει το φόβο και να μετατρέψει τη γέννα σε μια θετική ενδυναμωτική εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες για εμάς θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook MidwivesThessaloniki.Δράση της Ευτοκίας κατά τη διάρκεια του 2016

o Προετοιμάσαμε 460 έγκυες (ζευγάρια) για φυσικό τοκετό.
o 265 ζευγάρια στις ομάδες λοχείας: με θέματα θηλασμού, ψυχολογικά θέματα που προέκυψαν, Α βοήθειες, τραγούδι, παραμύθι, ασκήσεις αποκατάστασης πυελικού εδάφους, πρώτες τροφές, παιδικό δωμάτιο, εμβόλια.
o 34 ζευγάρια στις ομάδες προετοιμασίας για V.B.A.C .
o 26 ζευγάρια στις ομάδες προετοιμασίας για τοκετό στο σπίτι.
o Γέννησαν μαζί μας 140 γυναίκες.
o Από αυτές 111 γέννησαν φυσιολογικά και 29 με Κ.Τ. Από αυτές που γέννησαν φυσιολογικά 16 τοκετοί ήταν VBAC και 33 στο σπίτι εκ των οποίων 10 πραγματοποιήθηκαν εκτός Αθηνών.
o Οργανώσαμε 2 σεμινάρια προετοιμασίας για γονεικότητα για Μαίες - τες και εκπαιδεύσαμε 40 Μαίες - τες από όλη την Ελλάδα.
o Συμμετείχαμε στην εθελοντική παρακολούθηση προσφύγων.
o Σεμινάριο για επαγγελματίες υγείας με θέμα ήπια βιοενεργειακή.
o Συμμετείχαμε με ομιλίες σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με θέμα Τ.Σ.Σ, V.B.A.C, θηλασμός.Από ENCA Hellas

Στις αρχές του 2017 μέλη του δικτύου ENCA Hellas συναντήθηκαν με την Ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα για να συζητήσουν θέματα περιγεννητικής φροντίδας που απασχολούν γυναίκες που έχουν έρθει σε επαφή με το δίκτυό μας. Συγκεκριμένα θίχτηκα δύο βασικά θέματα, η έλλειψη στοιχείων και στατιστικών για τις συνθήκες τοκετού, και η έλλειψη σεβασμού στις επιλογές των επίτοκων γυναικών όσον αφορά θέματα όπως επιλογή θέσεων τοκετού, επιλογή συντρόφων/συνοδών τοκετού (π.χ. σύντροφος, βοηθός μητρότητας, μαία της επιλογής της γυναίκας), υποστήριξη στον θηλασμό, κ.ά.

Μέσα στο 2016 κατατέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία μελών του ENCA Hellas, δύο ψηφίσματα με υπογραφές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς για δύο θέματα: τη δημιουργία χώρων φυσικού τοκετού και τη μαιευτική βία.

Από Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας Ελλάδας

Ο σύλλογος λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2016 με νέο Δ.Σ., με μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Κομοτηνή, Σέρρες, Κρήτη), κάτι που εξασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την επικοινωνία και ανταπόκριση στις ανάγκες γυναικών και ζευγαριών από διάφορα μέρη της Ελλάδας που ζουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες και βιώνουν διαφορετικές προκλήσεις στον τομέα της περιγεννητικής φροντίδας.
Αυξάνονται συνεχώς τα ζευγάρια που αναζητούν τις υπηρεσίες των βοηθών μητρότητας στον τοκετό και τη λοχεία. Πολλές βοηθοί μητρότητας οργανώνουν ανοιχτές ενημερώσεις στο κοινό για επιλογές στον τοκετό, για τον ρόλο της μαίας, της βοηθού μητρότητας, του συντρόφου όπως και για τρόπους υποστήριξης της γυναίκας και του ζευγαριού στη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου.
Γίνονται κινήσεις για τη αναγνώριση της παρουσίας των βοηθών μητρότητας σε όποιον χώρο αποφασίσει να γεννήσει η κάθε γυναίκα, με την υποστήριξη πολιτών και διεθνών δικτύων.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100 βοηθοί μητρότητας που δραστηριοποιούνται σε 20 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και νησιών και συνεχώς αυξάνεται το ενδιαφέρον.Add a comment...

Post has attachment

Συνάντηση με εκπροσώπους του ENCA
Προγεννητική και περιγεννητική φροντίδα, θηλασμός, υποστήριξη της μητρότητας, ενημέρωση των γονιών, σεβασμός στη γέννα σε κάθε έκφανση και μορφή.

http://www.avgi.gr/article/10807/7932853/e-drasterioteta-ton-eurobouleuton-tou-syri-4

http://kkuneva.eu/enca-meeting/
Add a comment...

Ένας από τους σκοπούς του #ENCA #Hellas- Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα, είναι η δικτύωση φορέων και ατόμων που ασχολούνται με την υποστήριξη της μητρότητας και την περιγεννητική φροντίδα στην Ελλάδα.
Ανήκετε σε κάποιο φορέα;
Συμμετέχετε σε μια ενεργή ομάδα πολιτών;
Διαχειρίζεστε κάποια ομάδα εντός ή εκτός διαδικτύου;
Έχετε κάποιο ενημερωτικό χώρο; (ιστοσελίδα, blog, σελίδα στο facebook, κλπ)
Παρακαλούμε, σχολιάστε ώστε να είμαστε σε επαφή για την εβδομάδα σεβασμού στη γέννα, αλλά και επόμενες δράσεις!
Add a comment...

Post has attachment
#ΔΙΕΘΝΗΣ #ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ #ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ #ΓΕΝΝΑ #2017: Το θέμα για τη φετινή Διεθνή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα (που γίνεται πάντα την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου και συντονίζεται διεθνώς από το δίκτυο ENCA) είναι
"40 weeks? Birth has a right time - not a scheduled time."
Ας αρχίσουμε να το δουλεύουμε! Ιδέες, δράσεις, συντονιστές, συνθήματα. Σύντομα θα αναρτηθεί και η αφίσα στον ιστότοπο του ΕΝCA που μπορούμε να προσαρμόσουμε για την Ελλάδα.
Ξεκινήστε να μας στέλνετε τις δράσεις σας στο #mail του #ENCA encahellas@gmail.com.

Κάποιες σχετικές πληροφορίες από άλλες χώρες:

Το ΑΙΜS Ιρλανδίας, μέλος του ENCA, έχει εκδώσει αυτό στον ιστότοπό τους: http://aimsireland.ie/did-you-know-a-healthy-full-term-pregnancy-is-measured-between-37-42-weeks/. Είχαν κάνει και μια επιτυχημένη καμπάνια όπου για 40 εβδομάδες δημοσίευαν ένα θέμα σχετικό με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για ενημέρωση του κοινού.

Το H.A.S. (Haute Autorite de Sante), οι κρατικές αρχές υπεύθυνες για την υγεία στη Γαλλία εξέδωσαν μέσα στο 2016 νέες κατευθυντήριες όπου δηλώνουν πως η ημερομηνία τοκετού δεν πρέπει να αναφέρεται ως αναμενόμενη "Date Prévue d'Accouchement (DPA)", αλλά ως πιθανή "Période Probable d'Accouchement (PPA)" και επίσης πως το φυσιολογικό είναι 39-42 εβδομάδες και παράταση θεωρείται από 42 εβδ. + 5 μέρες (μετρώντας από την τελευταία περίοδο).
Add a comment...

Post has attachment
Δεν είσαι ΤΡΕΛΗ, Είσαι Τραυματισμένη!

“Gaslighting” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης όπου το θύμα πείθεται σταδιακά ότι η αντίληψή του είναι λανθασμένη. Αφήνει δηλαδή τα θύματα να αμφιβάλουν για την λογική/ψυχική υγεία τους. Ο όρος προέρχεται από το θεατρικό “Gas Light” του 1939 που έγινε ταινία το 1944, όπου ένας άντρας προσπαθεί να πείσει την γυναίκα του ότι είναι τρελή επειδή έβλεπε τα φώτα να αναβοσβήνουν, ενώ ο ίδιος αρνούνταν το τρεμοπαίξιμο. Στόχος του ήταν να την κλείσει σε άσυλο για να κληρονομήσει την περιουσία της.

Παρόλο που η ταινία έχει πια ξεχαστεί, ο όρος gaslighting είναι πια δημοφιλής, δεδομένου ότι όλο και περισσότερα άτομα εκτίθενται στην ύπουλη επιρροή του φαινομένου στις ανθρώπινες σχέσεις, και πιο συγκεκριμένα στις ζωές των γυναικών. Πιθανώς να μην υπάρχει ζωντανή γυναίκα που να μην έχει βιώσει κάποια μορφή του gaslighting, αλλά αυτή που σχετίζεται με το τραύμα του τοκετού ή τη θλίψη μετά τον τοκετό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν έχει εξεταστεί.

Όποτε κάποιος λέει σε μια γυναίκα να εστιάσει στο υγιές μωρό της γιατί δεν έχει σημασία πώς αυτό γεννήθηκε, όταν κάποια άλλη γυναίκα της επισημαίνει επιπόλαια ότι είχε παρόμοια εμπειρία αλλά εκείνη δεν τραυματίστηκε, όταν της λένε ότι οι γιατροί/νοσοκόμες/μαίες δε θα έκαναν ποτέ τίποτα που να βλάψει την ίδια ή οποιαδήποτε περιττή διαδικασία, τότε αυτό είναι gaslighting.
Ανεξάρτητα από την πρόθεση του ατόμου που το λέει, η επίδραση είναι η ίδια. Η γυναίκα σιωπά και αρχίζει να αμφιβάλλει για την αντίληψή της.

Όταν της λένε «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό», μια τραυματισμένη γυναίκα ακούει «Κάποιο λάθος σου συμβαίνει, μην προβληματίζεσαι για σένα, είσαι εγωίστρια, δεν αγαπάς αρκετά το μωρό σου!».

Όταν κάποια που έκανε καισαρική της λέει «Μα εγώ αγαπώ την τομή μου!» μια τραυματισμένη γυναίκα ακούει «Είσαι μια γκρινιάρα, κάτι στραβό σου συμβαίνει, είσαι πολύ αδύναμη!»

Όταν της λένε «Οι γιατροί δεν θα έκαναν ποτέ τίποτα που να σε πληγώσει» η τραυματισμένη γυναίκα ακούει «Είσαι ψεύτρα, το σώμα σου δεν ανταποκρινόταν και ο γιατρός νοιάστηκε περισσότερο από σένα το παιδί σου γιατί έκανε οτιδήποτε ήταν απαραίτητο!»
Γιατί έχουμε επενδύσει τόσο πολύ στην άρνηση των συναισθημάτων των γυναικών σχετικά με τη γέννα τους; Γιατί πιστεύουμε ότι απορρίπτοντας τα συναισθήματά τους θα τους βοηθήσει να αισθανθούνε καλύτερα; Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν τόσο άβολα ακούγοντας γυναίκες μιλούν για πόνο και θλίψη;

Το gaslighting στην ενδοοικογενειακή βία αφήνει τις γυναίκες να αισθάνονται μόνες και φοβισμένες, να αμφιβάλλουν για την προσωπική αντίληψή τους για τα γεγονότα, να αισθάνονται απελπισμένες, και στο τέλος, σαν να χάνουν την επαφή με τη λογική τους. Το gaslighting που αφορά το τραύμα της γέννας μπορεί να συμβεί στις προσωπικές τους σχέσεις, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί με τους φίλους, την οικογένεια, και τυχαίους αγνώστους. Μερικές γυναίκες έχουν ακόμα αναφέρει επαγγελματίες θεραπευτές από τους οποίους έχουν υποστεί gaslighting όταν αναζήτησαν υποστήριξη για διαταραχή μετατραυματικού στρες, επιλόχεια κατάθλιψη ή/και τραύμα ή θλίψη μετά από τοκετό.


Όταν μια γυναίκα νιώθει τραυματισμένη από τον τοκετό της δεν είναι τρελή,δεν φαντάστηκε πράγματα που δεν συνέβησαν, δεν είναι εγωίστρια ούτε αδιάφορη για την υγεία του μωρού της. Είναι γιατί κάποιες φορές τα πράγματα στην γέννα δεν πάνε σύμφωνα με το πλάνο. Φαίνεται ότι
μπερδεύουμε τη γνώση ότι τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα προγραμματίσαμε, με το γεγονός ότι αυτό μπορεί να είναι τραυματικό. Οι άνθρωποι περιμένουν από τις νέες μαμάδες να νιώθουν ευγνωμοσύνη επειδή επιβίωσαν από τη γέννα και δεν αναφέρουν οτιδήποτε που μπορεί να τις τρόμαξε ή να τις πλήγωσε κατά τη διάρκειά της. Το να βιώνουν gaslight είναι συνηθισμένο για πολλές γυναίκες. Πολλοί δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ονοματίσουν τί τους συμβαίνει επειδή αυτός ο τρόπος κακοποίησης είναι μόλις στην επιφάνεια για δημόσιο διάλογο. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο, αλλά λόγω του γεγονότος ότι ο μοναδικός μεγάλος “δολοφόνος” των νέων μητέρων είναι η αυτοκτονία, το gaslighting είναι ένα εντελώς άλλο στοιχείο κινδύνου για τις γυναίκες που έχουν τραυματιστεί μετά από γέννα.

Το gaslighting κερδίζει την προσοχή με την αργή αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, όπως επίσης και το τραύμα μετά τον τοκετό. Αυτά τα δύο με το φως της ημέρας έρχονται όλο και πιο κοντά, όχι πολύ γρήγορα για πολλές γυναίκες, αλλά μερικές φορές η απλή γνώση ότι δεν είναι μόνες κάνει την διαφορά. Ομάδες υποστήριξης ξεφυτρώνουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο και μερικές συναντιούνται και πρόσωπο με πρόσωπο.

Αν έχετε βιώσει gaslighting μετά από τραυματικό τοκετό, πρέπει να γνωρίζετε ότι ΔΕΝ είστε μόνες, και υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ξέρουν ακριβώς πόσο αγαπάτε το μωρό σας,άνθρωποι που πιστεύουν την ιστορία της γέννας σας, και πολλές πολλές γυναίκες που έχουν τις δικές τους ιστορίες που τους τραυμάτισαν, όπως η δική σας εσάς. ΔΕΝ είστε τρελές. Θρηνείτε και είστε ψυχικά τραυματισμένες, αλλά δεν είστε τρελές. Ίσως οι άνθρωποι που σκέφτονται ότι ο τρόπος γέννησης δεν έχει σημασία είναι οι τρελοί…

Πηγή: http://wholewoman.hubgarden.com/you-are-not-crazy-you-are-traumatised/ (αυτή τη στιγμή το link είναι ανενεργό)

Σε ελεύθερη μετάφραση απο την
Καλλιόπη Τσαλταμπάση
για την ομάδα της ENCA Hellas στο facebook
3/2/2015
Photo
Photo
12/2/17
2 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Οι πρώτες φωτογραφίες της #Ελλάδας είναι ήδη στο άλμπουμ!! Πάρτε μέρος και εσείς στην καμπάνια που τρέχει στα πλαίσια του ευρωπαικού συνεδρίου του #ENCA σε 10 μέρες στην Λισαβόνα!

Ο τίτλος θα είναι "This was my birth" και όποιος θέλει μπορεί να στείλει στο #email του #ENCA (encahellas@gmail.com) ή σε προσωπικό μήνυμα στην σελίδα του enca μία φωτογραφία από τον τοκετό τους ή μία εικόνα που αισθάνονται ότι είναι αντιπροσωπευτική αυτού μαζί με μία πρόταση και με τίτλο μηνύματος "This was my birth". Θα δημιουργηθεί ένα άλμπουμ φωτογραφιών που θα κοινοποιηθεί ευρέως.

Μέσω αυτής της δράσης θέλουμε να δούμε πόσο διαφέρουν οι τοκετοί στις χώρες της Ευρώπης καθώς και πόσο, διαφορετικοί τύποι τοκετών, μπορούν παράλληλα να είναι όμορφοι εφόσον υπάρχει #σεβασμός.

Προϋπόθεση είναι οι φωτογραφίες να έχουν την άδεια του ιδιοκτήτη ώστε να κοινοποιηθούν.

Το #album που έχει δημιουργηθεί για την δράση https://www.facebook.com/pg/tendavermelhagravidezeparto/photos/?tab=album&album_id=1842879412664029
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded