Profile cover photo
Profile photo
Healthy mothers Healthy babies
25 followers
25 followers
About
Posts

Post has attachment
Благодарим на Anrieta Petkova за поканата да участваме с лекция на училище с "9 месеца" във Видин.
Представихме информация за рисковете от високо кръвно налягане по време на бременност и имахме урок как да мерим правилно кръвното си налягане.

Ще дойдем отново в топлия Видин :)

http://www.mumsandbabies.org/gallery/nggallery/events/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BD
Add a comment...

Post has attachment
Какви са проблемите на недоносените деца?

Проблемите на недоносените деца в България, прееклампсията като причина за преждевременното раждане. Създаването на семеен център "Малки чудеса". В "Един прекрасен ден" по BITelevision.

https://www.facebook.com/prematurebg/videos/1859521244066592/
Add a comment...

Post has attachment
В световен мащаб прееклампсията е отговорна за 15% от преждевременните раждания всяка година. Бебето се смята за преждевременно родено преди 37 гестационна седмица. Ефектите от ранното раждане са различни. Някои бебета могат да прекарат само няколко дни под наблюдение, докато други могат да прекарат първите месеци от живота си в отделението за интензивни грижи. Преждевременното раждане е водеща причина за увреждания и дългосрочни проблеми при децата.

https://www.facebook.com/notes/boyana-petkova/%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE/10155777101095429/


#letthemthrive
#WorldPrematurityDay
#ЗдравиМайкиЗдравиБебета
#прееклампсия
Add a comment...

Post has attachment
Прееклампсията е усложнение на бременността, което се характеризира най-често с високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината. Оставена нелекувана, прееклампсията може да доведе до сериозни, усложнения, както за майката, така и за бебето.
Прееклампсията може да започне внезапно, както и да се развие постепенно. Знаете ли какви са симптомите?
- Повишено кръвно налягане - 140/90 или повече
- Отоци по ръцете, краката и лицето
- Силно главоболие
- Внезапно и прекомерно наддаване на тегло ( >1,5-2 кг./седмично)
- Промени в зрението - замъгляване, двойно виждане или поява на светкавици или жълти кръгове
- Силна болка в епигастралната област, гадене, повръщане
- Високи нива на протеин (белтък) в урината
При първите симптоми на прееклампсия, като високо кръвно, отоци по краката и лицето, които не изчезват дори и след почивка, посетете своя лекар и спазвайте стриктно неговите предписания.

Източник на инфографиката: Preeclampsia Foundation
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Прееклампсията дава отражение и върху психичното здраве на майките.
- Тя може да е емоционално и физически травмиращо преживяване;
- Рискът от пост-травматично стресово разстройство е 4 до 10 пъти по-висок риск за жените, развили прееклампсия;
- Загубата на раждането такова, каквото сте го очаквали и планирали, действително Е загуба;
- Нормално е да страдате за тази загуба и да потърсите помощ при нужда.

Източник: Preeclampsia Foundation
#прееклампсия
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Скъпи приятели,
във връзка със Световния ден на недоносените деца, 17 ноември, и месеца за информираност за преждевременното раждане, съвместно с Фондация "Нашите недоносени деца" провеждаме кампания за информираност за прееклампсията като една от основните причини за преждевременно раждане в световен мащаб. Следете публикациите ни до края на месец ноември, за да научите важни неща за това какво е прееклампсията, как се открива, за какво трябва да следи всяка бременна жена, нейният лекар и акушерка, и как можем да предотвратим тежките усложнения на това състояние.
Прееклампсията, преди нaричана още токсемия, е състояние, което се появява по време на бременността и засяга както майката така и плода. То прогресира бързо, характеризира се с повишаване на кръвното налягане, отоци и наличие на белтък в урината (протеинурия). Причините за прееклампсията все още не са напълно известни, въпреки че заболяването е описано още преди около 2000 години.

#ЗдравиМайкиЗдравиБебета
#WorldPrematurityDay
#letthemthrive
#прееклампсия
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Нов протокол за високо кръвно налягане

https://www.youtube.com/watch?v=NKwxKWPOawk
Add a comment...

Post has attachment
И тази година бяхме част от Академия за акушерки 2017. Но за нас тази година беше различна. Защо ли? Защото имахме възможността да видим и усетим духа на Академията от различни места. Видяхме я зад щанд, погледнахме всички акушерки и гости в очите докато презентирахме нашата фондация, бяхме гости и слушахме изключително интересни и полезни лекции. И си тръгнахме вдъхновени.
За пореден път си даваме сметка, че акушерството не е професия, а съдба и призвание. Акушерството е благородна кауза - да помогнеш да се роди един нов живот, да го посрещнеш с любов.
Акушерството е част от магията на сътворението!
Прекрасни сте Алианс на Българските Акушерки/Alliance of Bulgarian midwives.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
11/16/17
10 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
"...Отговорността за нашето здраве си е предимно наша... Пазете се, почивайте си, информирайте се и не се колебайте и за секунда да попитате нещо или да се обадите за помощ или съвет на лекаря ви".
Orenika Stoyanova е една от жените преживяли прееклампсия.
Благодарим ти за споделената история.

http://www.mumsandbabies.org/stories/
Add a comment...

Post has attachment
В световен мащаб 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година. Много от тях са изправени пред сериозни здравословни предизвикателства. Преждевременното раждане е сериозен проблем, който може да се случи на всеки един от нас, независимо от страната, в която живеем, нашата култура или социално-икономическия ни статус.
Ако сте се сблъскали с причина номер 1 за ранно родоразрешение - прееклампсия, споделете с нас своята история на e-mail infohmhb@gmail.com или на fb страницата ни.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded