Profile

Cover photo
Élmény itthon
211 followers|169,840 views
AboutPostsPhotosYouTube

Stream

Élmény itthon
moderator

Beszélgetés  - 
 
A Bükkbe megérkezett a tél:)
 ·  Translate
3 comments on original post
11
Add a comment...

Élmény itthon
moderator

Beszélgetés  - 
 
Ma van a Magyar Nyelv Napja! 
#programajánló  
 ·  Translate
November 13-án az idei évben is több programot rendeznek a magyar nyelv napja megünneplésére. Ünnepi gála, koncertek, előadások, iskolai programok.
11
1
Fancsik Zoli's profile photoIbolya Csipak's profile photo
2 comments
 
A nyelvünkhöz össze forrt a kultúránk is, mert a kettő nem zárja ki egymást! Valójában, nincs még egy ilyen nyelv a föld kerekségen, hiszen nyelvünk képekben gondolkodik, sőt egyes szavaknak visszafelé is értelme van. Sok összetett szavaink van, mely mind értelemmel bír.Ápoljuk nyelvünket, mert oly csodás, gazdag a kifejezésekben. Sajnos betört a (GLOBALIZMUS)- ezért megpróbálják idegen szavakkal keverni és könnyelműen behelyettesítik más szavakkal a mondatokat, vagy hirdetéseket, útmutatókat! Odafigyeljünk a beszédünkre és ne beszéljünk zagyvaságot!
 ·  Translate
Add a comment...

Élmény itthon

Megbeszélés  - 
 
#Pécs  
2
Add a comment...

Élmény itthon
owner

Belföldi utazás  - 
 
Márton napi Fesztivál a Vajdahunyad Várában

Idén megrendezésre kerül a Márton Napi Libafesztivál a Vajdahunyad Várban. A belépés természetesen most is ingyenes. Pénteken, azaz november 13-án a kijelölt kiállítóknál 50%-os kedvezménnyel kóstolhatóak a libaételek
 ·  Translate
View original post
1
Add a comment...
Have them in circles
211 people
Gyenesdiás, Nyugat-Balaton üdülőfaluja's profile photo
Családi Vendégház's profile photo
Móló H.'s profile photo
PetishowGraphics's profile photo
Zita Kalmár's profile photo
Patrícia Veszprémi's profile photo
Virág E.'s profile photo
Ferenc Kereszturi's profile photo
Pannonia Hotel**** - Sopron's profile photo

Élmény itthon

Shared publicly  - 
 
Elkészült a Sziget videója!
Mit kértek karácsonyra? ;)
 ·  Translate
Kijött a hivatalos aftermovie, az idei Sziget Fesztivált összefoglaló videómix. Az idei Sziget beváltotta az ígéreteit, és minden korábbinál nagyobb, szebb és jobb volt. Ezt a 441 ezres látogatószám is alátámasztja. A legnagyobb koncertet Robbie williams adta, de ezzel lehet…
1
Add a comment...

Élmény itthon
moderator

Beszélgetés  - 
 
Csodaszarvas a Régi posta utcában - Újabb színes falak Budapesten

  #budapestnow #streetart #Budapest #Hungary #fun #WeLoveBudapest #GoToHungary #VisitHungary #VisitBudapest    #worldstreetart   #carlosbreakone
 ·  Translate
132
5
Teszárik Gyöngyi Salamonné's profile photoJoli Bartha's profile photoTóth Viktor János's profile photoZoltán Karászi's profile photo
3 comments
 
Van! Lásd Kazincbarcika, vagy kolorcity
 ·  Translate
Add a comment...

Élmény itthon
owner

Belföldi utazás  - 
 
Márton napi ludasságok egész hétvégéig a Velencei-tónál
#Mártonnap   #libatour   #programajánló  
 ·  Translate
1
Add a comment...

Élmény itthon

Megbeszélés  - 
 
Négylábú kedvenceinkkel az életünk legtöbb pillanatát megosztjuk, de mi történik velük a nyaralások alatt? Ti magatokkal viszitek őket? #danubiushotels #kutyásprogramok
 ·  Translate
Ha kutyával élünk együtt, akkor teljesen természetes, hogy életünk szinte minden eseményére magunkkal visszük. Együtt megyünk futni, sétálni, rokont látogatni, de szívesen magunkkal visszük vásárolni is.
View original post
1
Add a comment...

Élmény itthon

hasznos info  - 
 
 
     *Kristálybarlang lapult a pilisi rókalyuk mögött*
Hosszú hónapok munkájával kristálybarlangra bukkant a Pilisben a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület, együttműködésben Finta Gábor kutatásvezetővel – tudta meg az MNO. A felfedezés pontos helyét és a jelentőségére utaló egyéb információkat egy hétvégi szakmai konferencián tárja a nyilvánosság elé a barlangász csoport. Ami látható, azt viszont most megmutatjuk!
Amit tudunk, hogy melyik hegység rejti, hogy milyen látvány tárult a kutatók elé – ezt meg is mutatjuk az általuk készített képek segítségével –, illetve hogy milyen méretű teremről van szó.

„November 1-je előestéjén egy kutatóaknánk alja kilyukadt, a lyukon keresztül pedig be lehetett látni egy járatba, egy kisebb felfedezésre tehát már eleve fel voltunk készülve” – újságolta a kutatócsapat vezetője, Slíz György. Némi bontás után aztán egy 10-15 méter hosszú, 4-6 méter széles, 2-3 méter magas terembe értek, amelynek a közepe a legmagasabb, kürtőszerű, a 7 métert is eléri.
   A fal egy részét olyan gipszkristálybevonat borította, amely mögött a mészkő visszaoldódott, és így a kristálykéreg és a fal között egy 10 centis rés van, miáltal hátulról át lehet világítani.

„A tipikus hévizes kialakulású terem végében a járat kuszodaként folytatódik, és pár méterrel lejjebb található a mélypont, ahol egy aláhajlás alatti keskeny légrésen keresztül közlekedik a huzat, és a ledobott kő jócskán elgurul, majd körülbelül 5-10 méter esés után visszhangosan puffan” – teszi hozzá Slíz, de ennél többet egyelőre nem kíván elárulni, majd a hétvégi barlangász konferencia egyik vasárnapi előadásán, Jósvafőn.

A kristálybarlang, mint Slíz György magyarázza, igazából egy hangzatos elnevezés, amely annak leírására szolgál, hogy egy barlang nagyon szép, a falakon található ásványkiválások miatt, mint ez alkalommal a gipszkristályok.
  Amerről fúj a szél

Hogy az egyesület tagjai miért pont ott kutattak, ahol, arra Slíz szerint egyszerű a magyarázat:

A Slíz Györgyék által üzemeltetett szakmai honlap ekképp részletezi a mostani felfedezéshez vezető utat
 

2015. augusztus közepe: 60 méter új rész a Visegrádi-hegység egyik nemkarsztos barlangjában, ez lett hazánk legmélyebb nemkarsztos barlangja (33 m mély). Mellesleg ugyanitt kelta kori (Kr. u. I-II. század) cserepek és véső is előkerült.
2015. augusztus vége: feltárták a bükki Diós-pataki víznyelő 20 éve eltemetődött járatát, majd a BNPI-szemle során egy teljesen új, kis járat is megnyílt ugyanitt. Mintegy 100 méteres felfedezés.
2015. szeptember eleje: hihetetlen véletlen keretében találtak egy lyukat a Pilis oldalában, ahol két követ félretéve puszta kézzel sikerült egy körülbelül 20 méter mély, 40 méter hosszúságú, tágas hasadékot találni, amely különleges montmilch-szakállairól kapta a Kőszakállú-barlang nevet.
2015. november eleje: feltárult a kristályokkal és borsókővel ékesített Mindenszentek-terem.
„Korábban fő kutatási területünk volt a Csévi-szirtek, ahol a már addig is tevékenykedő Ariadne Egyesülettel közösen kutattunk, azonban amikor véget ért a velük való együttműködés, a Szent Özséb Barlangkutató Egyesületnek új terület után kellett néznie. Szisztematikusan végigjártuk a környék ismert barlangjait, begyűjtöttünk információkat más barlangászoktól, illetve gombászoktól, kirándulóktól, erdőjáróktól is tájékozódtunk, akik tudhatták, hol vannak huzatoló pontok a felszínen. Körülbelül 20 olyan kutatási pontot találtunk, ahol úgy gondoljuk, jelentős továbbjutás lehetséges. Egy részükre szereztünk is kutatási engedélyt, ezen helyszínek egyike a mostani.”

                            Egy nedves arc elég lehet

Ha az ember egy már ismert barlangon keresztül jut újabb felfedezéshez, akkor az például úgy történhet, hogy megpróbálja megfigyelni, van-e légmozgás, és ha igen, akkor az honnan jön, ehhez pedig legegyszerűbb „műszer” az ember arca vagy keze, főleg, ha kicsit meg is van izzadva, a nedves bőr ugyanis minden légmozgásra sokkal érzékenyebb, akár a 0,1 m/s sebességű „szélre” is.

„Nem árt az sem, ha megmérjük a levegő hőmérsékletét, szén-dioxid-tartalmát, amelyből szintén következtetéseket lehet levonni, illetve a denevérek közlekedése során keletkező úgynevezett denevérkijelöléseket is nézzük.”
   Slíz György a felfedezésekkel kapcsolatban egyébként igen furcsának tartja, hogy olyan barlangokban is találnak huzatoló pontokat, ahol már régi a felfedezés, tehát elvileg több tíz vagy száz éve rá kellett volna jönni arra, hogy „tovább is van”.

Mikor láthatjuk? Talán soha...

Hogy látogatható lesz-e a most felfedezett barlang, illetve a kutatóegyesület által nyár óta felfedezett üregek közül valamelyik, az nem valószínű, hiszen a látogatókat nyilván azok a járatok érdeklik, ahol „rendes méretek” vannak, és esetleg túrát is tudnak tenni benne.

Mi kutyorog Magyarország gyomrában?
2014 elejére ötödével nőtt az ismert barlangok hossza Magyarországon. A lebilincselő föld alatti világ nemrég felfedezett területeiről jelent meg hiánypótló kiadvány; a „Felfedezések a föld alatt” főszerkesztőjével, Slíz Györggyel beszélgettünk, és mutattunk korábban egy-két varázsos képet is.
TEKINTSE MEG ŐKET!
„A Szent Özséb-barlang, amit már 2003-ban fölfedeztünk, és nemcsak néhány szép képződményt tartalmaz, hanem jelentős kiterjedésű is, 82 méter mély és 900 méter hosszú, ott lehetne komolyabb túrát tenni. Tárgyaltunk is az illetékes nemzeti park igazgatóságával az idegenforgalmi megnyitás lehetőségéről, de ez sajnos engedély híján nem valósult meg, így a most felfedezett, kisebb barlangokkal kapcsolatban nem is fordult meg a fejünkben a hasznosítás. Persze ha esetleg valamelyik barlang sokkal »nagyobbra nő«, az új helyzetet eredményezhet” – mutatott rá a barlangász.

A Mindenszentek-terem szép ugyan, de kicsi, így nincs hová túrázni benne, egyébként is ez a kérdés Slíz szerint jelenleg nem aktuális, hiszen első körben az ajtóval való lezárásáról kell gondoskodni. A látvány mindenesetre még avatott szem számára is valóban káprázatos.

A barlang pontos helyét tehát egyelőre nem árulják el, a szakmai kuriózumról ugyanis a kutatók egy hétvégi konferencián fognak beszámolni, a barlangászok és a közvélemény addig lélegzetvisszafojtva várhat. A teremnek a Mindenszentek-terem nevet, az oda vezető bontott átjárónak pedig a Holtak Kapuja nevet adták, mivel halottak napja táján pillantották meg az új barlangi szakasz első részletét.
http://mno.hu/termeszet/megtalaltak-a-pilisben-a-holtak-kapujat-1313338    
 ·  Translate
Barlangászok egy lélegzetelállító kristálybarlangra bukkantak egy évnyi küzdés során. Mutatjuk!
View original post
2
Add a comment...
Story
Tagline
Magyarország - Szívedhez legközelebb
Introduction
Légy részese a Magyarországon utazók közösségének - ismerd meg közös és mégis változatos hagyományainkat, kultúránkat, szerezz új élményeket, itthon!
A szívünkhöz legközelebb álló országban szerzett minden személyes élménnyel többek leszünk!
Contact Information
Contact info
Phone
+36-1-4388080
Email
Address
1027 Budapest, Kacsa utca 15-23.