Profile cover photo
Profile photo
Rachel McLane Ltd
3 followers -
Profitable spatial planning and interior design for both commercial & residential clients
Profitable spatial planning and interior design for both commercial & residential clients

3 followers
About
Posts

Post has attachment
‘The Devonshire Fell is lucky to have one of those rare locations where the beauty of the local area is quite simply stunning. A boutique hideaway that blends its countryside setting with contemporary comfort’
 
Working with the Devonshire team, our brief was to transform the old staff quarters in this boutique hotel on the upper 2 floors into 4 additional bedrooms.  The major challenge was making the most of the inherently tight attic space, whilst incorporating the striking black and fuchsia carpet design in the common areas into the overall theme.

The original bedrooms in the hotel are all very individual in style and our design intent took on a quirky mixture of contemporary and classic to create 4 very different rooms, confident in their own right.
An element of fun was added by the use of bright colours, printed headboards, throw and unusual lighting features. 

All rooms were furnished with desk and stools that vary from room to room.

The floor below benefits from unusually high corridors, which were fitted out with contemporary and striking lights in stark contrast to the building, but follows through on the individualistic and quirky feel to the bedrooms on these 2 floors.

All images copyright, supplied and kindly reproduced by permission of, Devonshire Estates

www.devonshirefell.co.uk
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Devonshire Fell
6 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
 
Dating back to 1322, this impressive Italianate mansion is acknowledged as one of the finest country houses in Britain.  A number of years ago we refurbished the Honeymoon Suite and in 2015 were commissioned to refurbish 40 bedrooms as part of a major refurbishment project.
 
Three samples rooms in the original building were followed by a further seven (including a new Honeymoon Suite) continuing the theme of the sample rooms.
 
Broadly speaking, the rooms were categorized into 3 segments: -
 
1.      Mini-Doubles - with no discernable historical architectural features
2.      Classic – these rooms have original cornice, high ceilings, good light and are of good size
3.      Feature Classic – spacious rooms with intricate cornices, exceptional ceilings, panelling or other architectural features
 
The theme defined by the earlier the sample rooms was subsequently carried through across all three room types. The overall result was a single discernable design palette executed to varying degrees.
 
All bathrooms were reconfigured to provide guests with the best possible showering experience amongst elements of classic marble, glass, brassware and stylish vanity units.  Walls were repositioned or removed to make the most of the bathroom space.  Generous luxury walk in showers replaced mean-sized baths in smaller rooms, whilst in larger rooms, space permitting, a separate bath and shower was provided.
 
 All images kindly supplied by Down Hall and reproduced by permission of client 

downhall.co.uk
 
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Down Hall Bedroom Refurbishment
7 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Rachel McLane Ltd were appointed to work with Harrogate Restoration & Gem Construction to advise on the interior aesthetics for the redevelopment of the Grade II listed Former Police Station in Harrogate.
 
The property and beauty of the natural architecture speaks for itself and it was important that the interior design elements were desirable to prospective buyers, yet understated enough to allow them to visualize the space as a blank canvas on which to stamp their own mark. This in turn included selecting floor finishes, wall treatments and lighting throughout to enhance the architectural feel as well as creating a show house to act as a marketing suite.
 
The building itself with its impressive façade, retains wonderful period architectural features both in the original property and the adjacent extensions. These elements are retained, wherever possible, within each property. Materials and colours chosen are carefully selected to maximize the elegance and architectural nature of each space.
 
The interior design ethos was that of elegant simplicity and is in empathy with the recognizable Queen Anne Revival style reflected in the architecture and popular during the last quarter of the 19th Century and early decades of the 20th Century.
 
A Classic interior style was used throughout, but is adapted within each apartment depending on its location.  The fenestration changes between the magnificent central façade and the adjoining wings; accordingly apartments behind the front façade feature a slightly more traditional design than the ones situated in the wings which were given a more contemporary twist in keeping with their location.
 
Natural, real materials were specified wherever possible, using local craftsmen and traditional methods of manufacture. 
 
·       All apartments have engineered solid oak flooring
·       Hand-made & hand painted kitchens are bespoke to each property. They are a mix of contemporary fittings with simple classical door styles with Corian worktops.
·       Subtle Lighting is located to maximum effect and to give a warm welcoming feel
·       Paint colours are from the Farrow & Ball range and true to the original era
 
This project is in the early stages of design and installation, with the show house being ready for viewings circa end May.
 
For further information please contact Rachel at Rachel McLane Ltd 01653 740036 – Rachel@rachelmclane.co.uk

Images copyright, kindly supplied and reproduced by permission of client
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Old Police Station, Harrogate-Show House
10 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Images copyright, and supplied/reproduced by permission of, Gorgeous Cottages

www.gorgeouscottages.com

Our client, living in Australia, appointed us to transform his beautiful Grade II listed former Sea Captain’s residence, into a luxury two-bedroom house.  This was an interesting project, not least because all meetings had to be done remotely by Skype, telephone or email and the property can only be accessed via a 800mm wide alleyway

The property is a typical narrow and tall coastal townhouse of the period, set over three floors, with numerous stairs and cozy spaces.
 
Our brief was classic, country chic with a very subtle hint at its sea-faring heritage.
 
The internal space was remodeled, moving the living areas onto the floor above to benefit from incredible views of St Hilda's Abbey across the Whitby roofline.
 
The small rooms were opened up to give a feeling of spaciousness and a wc/washbasin was added in a former cupboard to provide ensuite accommodation on the attic floor.
PhotoPhotoPhotoPhoto
Whitby Spyglass
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Conversion of an industrial building (a former Ford garage) in the heart of York into prestige, residential apartments attractive to the target market of 50+, second homeowners and downsizers.
Our brief was to evaluate the existing space and create an interior specification forming part of the tender package, highlighting selling points for a property of this calibre.

We were also asked to investigate the opportunity for design differentials between apartments, clearly justifying our proposal for each apartment specification.

This building with its strong industrial history lends itself, due to its location, to a residential development of apartments each with its own unique character, whilst remaining faithful to its heritage.

There are two clear facets to the building, the Foss facing apartments, which are more industrial in architectural scale and feel, and the more urban domestic proportions of the Piccadilly facing apartments.  The common theme is industrial; the differentiator is the level to which the fixtures and fittings soften the feel.

On the Foss side, obvious architectural cues such as cornice, skirting and four-panelled doors were highlighted and painted structural elements were mixed with industrial style light fittings.

Wall lights of more residential domestic type were chosen to provide contrast.

Kitchens had highly polished flush doors with contrast worktops, whilst the Industrial feel was emphasized using cool calming colours contrasting with elements of rich Walnut to add warmth.  Stainless steel highlights give interest and pick up light from the massive windows over looking the river. 

The Piccadilly facing apartments are more subservient in proportion & scale than the Foss facing apartments. With lower ceilings the space is more self-contained lending itself to conventional domestic dwelling. 

Oak flooring was used to lighten the feel of the apartments teamed with Oak worktops, with classic simple painted door fronts in the kitchen, whilst the tiles hint at automotive background.

Both Foss and Piccadilly bathrooms and ensuites have crisp clean lines mixed with a unique ceramic floor tile with tonal wall tiles selectively located.  Clever use of mirrors increases the perspective of room size.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Piccadilly Lofts, York
6 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
NO 19 GOLF CLUB

Set in the stunning Northumberland countryside, Close House features in the Worlds Top 100 Golf Clubs, with statement architecture designed to coexist in a natural rolling landscape adjacent to a listed Georgian property. 

www.closehouse.com

Wishing to both promote the prestigious No. 19 Restaurant and Club House more as a gourmet destination and to better meet the needs of core clients, the owners of Close House engaged the services of Rachel McLane Ltd to redesign and refurbish 2 key areas - the Westwood Suite and the Bar/Restaurant area.

The Westwood Suite was masculine in appearance and at odds with the natural materials used by the architect. Cumbersome chairs and tables of dark stained timber were not suited to a space that needed to be modular. Even with fantastic views from the windows, the space was dark, cold, uninviting and soulless.

We were asked to design a stylish solution attractive to members and guests.  

Our brief was to aesthetically incorporate the Westwood Suite into the Bar/Restaurant area, retaining the same perceived importance even when used as stand alone function rooms. 

Character and atmosphere was created by wall, floor and lighting treatments.

Treating both areas equally, a linear design carpet was laid throughout, with lines combining the two areas into a single space, whilst porcelain tiles replaced the tired vinyl flooring around the bar area.  Illuminated bar frontages were designed to lift the darker areas around the bar and create a focal point in nighttime conditions.
Texture was added to the painted walls with tactile vinyl’s and mirrors - complimenting existing stonework, massive windows and stunning views and adding a layer of interest.

Lighted ceiling rafts were introduced to add feature lighting overhead, whilst more wall lights were added on circuits to provide horizontal light.

Finally, modular tables of natural grain and chairs with a smaller footprint replaced existing furniture.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-06-19
10 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Just published in York Press
Add a comment...

Post has attachment
Chatsworth Bedroom Refurbishment

http://www.cavendish-hotel.net/

Owned by the Duke of Devonshire since the 1830’s, the former Peacock Inn was restored and rebuilt in the 1970’s and renamed the Cavendish with care being taken to preserve its original character; the Duchess herself selecting décor and furnishings, some of which came from Chatsworth House itself.

Our brief was to redesign the interior of Rooms 1-7, situated in the oldest wing of the building’s front elevation looking out over rolling parkland to Chatsworth House itself. All rooms have the same physical layout and our challenge was to make each room individual but with a subtle linking theme. 

All 7 rooms share the same layout and their massive windows share some of the most spectacular views of the English countryside. Working with the Duchess and her team, we started on site in January 2014 completing mid-March, with Chatsworth House opening its gates to the public the following day!

We kept all the walls pale and added bold splashes of colour with coordinated soft furnishings, furniture and window treatments.  
Timeless window treatments of soft floral linens, unique to each room, turned each huge window into a light filled showcase.
Bespoke furniture was a mixture of painted oak and mahogany giving a sense of formality, elegance and comfort, without being too traditional or too stuffy.  

The Duchess was keen for one of the rooms to take on a particular uniquely brave character; this room features bold, confident colour whilst retaining an elegance that befits its location and heritage
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Cavendish Hotel
1 Photo - View album
Add a comment...

Post has attachment
4 PosterLuxury @ Devonshire Arms

Formerly a listed farmhouse building in the car park of the Devonshire Arms at Pilsley, this traditional inn, part of the Chatsworth Estate, now boasts six fantastic new 4-poster ensuite bedrooms.

The Duchess wanted to turn the farmhouse into country cottage style rooms, making guests feel as if they were holidaying by invitation rather than paying guests.  

Our brief was to create totally individual rooms, each with its own character and unique fixtures and fittings.  Working closely with the Duchess, we set about re-planning and transforming the space into luxury guest accommodation.

Chatsworth’s antique expert was instrumental in sourcing antiques to create a character for each room; some from original Chatsworth stock, others procured specifically for the purpose.  Chairs were a mixture of new, reclaimed and antique, upholstered in carefully chosen fabrics.

All rooms have 4-poster beds necessitating a countrywide search for antique bedposts. Each 4-poster was made up of two original bedposts circa 1800 and two posts skillfully made by a local craftsman

Posts in place, drapes were sourced from a 4-poster bed specialist and included swags, valances and ceilings

We were lucky enough to be able to resurrect and restore some lamps from Bolton Abbey that were then given new shades; the rest of the lighting was sourced carefully to fit the character of the room it was destined for.

www.devonshirepilsley.co.uk
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Devonshire Arms 4 Poster Rooms
11 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Our brief was to create a Chef’s table in the professional hothouse kitchen at the Devonshire Cavendish Hotel.

The corner space, measuring only 2.5m2 was perfectly positioned for a small table on a dais, creating both an area of tranquility for guests and also a platform allowing the Chef to approach and introduce dishes.

In keeping with the industrial feel of the kitchen, the floor – also subject to the rigorous kitchen-cleaning schedule was of checker-plate, whilst the surface of the bespoke walnut table was given a treatment of industrial strength lacquer.  Fabrics were carefully selected taking into account their placement in a kitchen environment along with their hardwearing and cleaning qualities.

Colours used were vibrant and in stark contrast to the sterile walls and equipment of the kitchen, bringing the corner to life.

To separate this small area from the rest of the kitchen and provide a clean, temperature controllable ambiance, the ceiling over the corner area was lowered and fitted with an air-con unit and extraction.

As part of the Cavendish experience, a meal at the Chef's table should be on everyone's menu

www.cavendish-hotel.net
PhotoPhotoPhoto
Cavendish Hotel
3 Photos - View album
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded