Profile cover photo
Profile photo
Zana Syam
About
Zana's posts

Post has attachment
ROTI BOYAN
Sekali pandang rupanya macam murtabak kan? Tapi, sebenarnya ini adalah roti boyan...Saya pun baru pertama kali buat dan makan! Terima kasih diucapkan kepada seorang sahabat yang sudi berkonsi resipi ini :- ROTI BOYAN: 1)   I kg tepung gandum+1 cup minyak sa...

Post has attachment
KEK KUKUS LAPIS KAYA
Resipi kek ini dah lama sebenarnya berada dalam simpanan saya. Tapi sekali pun tak pernah cuba membuatnya. Resipi kek kukus lapis kaya ini asalnya daripada arwah mak saya yang mungkin dipelajarinya dalam tahun 70an dulu. Baru-baru ini buat pertama kalinya s...

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
KUIH CARA BERLAUK
Apa kata.... petang ni sambil berehat tengok TV kita jamu ahli keluarga makan kuih cara berlauk yang dihidang bersama kopi atau teh. Pilih lah bentuk acuan kuih cara yang digemari...yang berbunga atau yang bujur.  KUIH CARA BERLAUK Bahan-bahannya :- 1 cwn. ...

Post has attachment
KUIH LOMPANG
LOMPANG 1 cwn. tepung gandum 1/2 cwn. tepung ubi 1/2 cwn. tepung beras sedikit air kapur 1 cwn, gula pasir 1 cwn. gula merah Hiasan: kelapa parut secukupnya  Cara Membuatnya:- 1) Masak kedua-dua jenis gula bersama 2 cawan air. Sejukkan. Tapis, dan jadikan 4...

Post has attachment
FOCACCIA
Ingin cuba membuat Focaccia [disebut : Fo-Ka-Shia ]? Boleh cuba resipi di bawah ini. Membuat roti leper yang berasal dari Italy ini tidak lah sukar dan bahan-bahannya pun senang diperolehi. Focaccia ini merupakan roti leper yang bertekstur seakan-akan pizza...

Post has attachment
2015
Adusss!! Berzaman dah rasanya akak tak update apa-apa entry di blog Intai-Intai Dapur ni. Banyak masalah teknikal dan kekangan masa untuk akak update blog ini sebenarnya. Apa-apa pun...insya Allah tahun 2015 ini akak akan cuba kongsi resipi-resipi yang mena...

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded