Profile cover photo
Profile photo
OŠ Ivana Rabljanina Rab
8 followers
8 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment
15. lipnja 2018. godine, zadnji dan nastavne godine učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab obilježili su provedbom školskog projekta EM kugle. Tim događajem postali su dio svjetskog projekta koji se održava na globalnoj razini u više od 100 zemalja svake godine 08.08. pod nazivom EM MUD BALL DAY.

Okupili smo se u jutarnjim satima na Šetalištu fra Odorika Badurine, na potezu od kupališta Škver prema Samostanu sv. Eufemije. Učenici su zajedno s učiteljicama, učiteljima, ravnateljicom i stručnom službom škole bacili u more 1.000 glinenih kugli s efektivnim mikroorganizmima. Osim sa šetnice, glinene kugle učenici su bacili i s Eko broda kojeg je za potrebe ovog projekta školi na raspolaganje dalo komunalno društvo Dundovo d.o.o..
Ovom količinom proizvedenih i u more bačenih kugli trebali bismo pročistiti oko 1000 četvornih metara rapskog morskoga dna, a kako bi i znanstveno potvrdili učinak kugli, djelatnici NZZJZ PGŽ, Ispostave Rab analizirat će uzorak mora uzet prije i nakon bacanja kugli.

Glinene kugle s efektivnim mikroorganizmima izradili su učenici 6-ih razreda zajedno sa učiteljicom prirode Ivanom Maričić, voditeljicom projekta. Priprema projekta počela je u drugom polugodištu s edukativnim predavanjima. Učenici su naučili osnovno o djelovanju dobrih bakterija na morskom dnu. Učenice su osmislile sadržaj letaka i plakata; učenica Lana Fafanđel je izradila plakat a učenica Ema Debelić logo projekta. Nakon što smo bacili kugle u more, glina se otopila a efektivni mikroorganizmi u kuglama su našli svoje mjesto na morskom dnu. Njihova je uloga da pomognu u bioremediaciji mora te da obnove zdrav i bogat život u moru. Dobre bakterije će svojim biokemijskim aktivnostima razgraditi nataloženi otpadni mulj.

Događaj su svojim dolaskom podržali gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Raba Matko Krstačić, direktor komunalnog društva Dundovo d.o.o. Mladen Kuparić, predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Ispostave Rab, Vladimir Rimac i Vladimir Mišić, a u provedbi ovog ekološkog projekta pomogli su Turistička zajednica Grada Raba i djelatnici Efektivnih mikroorganizama originalna tehnologija Rijeka d.o.o.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
7/6/18
15 Photos - View album

Post has attachment
Učenici razredne nastave osvježili su školske mini vrtove
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
6/13/18
7 Photos - View album

Post has attachment
Rapski učenici drugi na Eko-kvizu znanja održanom na XV. susretu škola u Malinskoj na Krku

Napisala: Ervina Pahljina


Učenici četvrtih razreda OŠ Ivana Rabljanina Rab i ove godine sudjelovali su na Eko-kvizu o odvojenom sakupljanju otpada. Ovogodišnji XV. po redu susret otočnih osnovnih škola održao se u Malinskoj u OŠ Fran Krsto Frankopan na otoku Krku, 5.lipnja 2018. Susret na kojem su sudjelovali učenici šest otočkih osnovnih škola sa Krka, Cresa, Lošinja i Raba, zajednički su organizirali Društvo Naša djeca Mali Lošinj i Županijski aktiv razredne nastave.

Tema ovogodišnjeg Eko-kviza bila je Igračka od eko materijala. Nakon pozdravnih riječi domaćina, rapski su učenici kroz čakavsku pjesmu naše učenice Katarine Mikelić, te su uz vodstvo Tonke Hodak i Damjana Kaštelana, prezentirali svoju školu i ovogodišnju temu kviza.
Učenici su od eko materijala izradili čarobnu kutiju igračaka i osmislili pravo malo kazalište. Izradili su i šurlice od trstike - igračku naših predaka.

Sjajni drugi, na bod do pobjede u kvizu znanja!

Nakon predstavljanja, uslijedio je i dugo iščekivani Eko-kviz koji se sastojao od kviza znanja i sportskog dijela natjecanja. U kvizu znanja glasnogovornica OŠ Ivana Rabljanina Rab bila je Isabella Dumić, a odličnom suradnjom Isabelle s ostalim učenicima, naša je škola osvojila visoko drugo mjesto. Pobjeda nam je izmaknula za svega jedan bod!

Najbolji u potezanju konopa

U drugom dijelu natjecanja uslijedile su sportske igre (trčanje sa krumpirom u žlici, skakanje u vreći i potezanje konopa). U sportskom natjecanju osvojili smo 5.mjesto, no moramo spomenuti da su naši pobijedili u kategoriji potezanja konopa.

Zahvala ide sponzoru ovog edukativnog izleta na Krk, Komunalnom poduzeću Dundovo, ali i gospodinu Anđelku Brni za veliku pomoć u izradi šurlica. Zahvala također ide i učiteljici Tanji Plješa koja je izradila sliku koju smo poklonili školi u Malinskoj.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
6/12/18
17 Photos - View album

Post has attachment

Post has attachment
Tijekom prošloga tjedna u našoj je školi održana keramička radionica "Osnove modeliranja na lončarskom kolu" u suradnji s CZK Lopar.

Radionice su prvenstveno bile namijenjene djeci s teškoćama u razvoju i darovitoj djeci, no radi velikog interesa uključena su i ostala djeca od 1. do 8. razreda, ali i zainteresirani zaposlenici škole.

Djeca su modelirala glinu na lončarskom kolu u željeni uporabni oblik.

Oblikovane posude će oslikavati djeca s poteškoćama nakon čega će se paliti u keramičkoj peći, a završene će se posude naposlijetku prodavati na humanitarnoj izložbi. :)
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
5/7/18
53 Photos - View album

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded