Profile cover photo
Profile photo
samsul nazri
28 followers
28 followers
About
samsul's posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Kisah bermula pada bulan Mac 2011, aku baru beli Proton saga FL , kemudian aku beli alat jimat minyak ni, jenama fps saver.
Alat ni pada mulanya di guna pakai pada Proton saga 2011 ku.sbb ku pakai ialah untuk menjimatkan minyak,pada mulanya aku rasa tak perlu pakai sebab kereta baru kenapa perlu pakai ,sebab sistem elektronik dan elektrik kereta semua masih baru.
Pengalaman aku guna alat voltage stabilizer ni bermula pada tahun 2009 ,ia digunakan pada Proton saga lama 1988,
Alat yang mula aku guna jenama car power,ia berbentuk macam pen.Ia cuma perlu dicucuk pada cigarette lighter kereta.Hasil yang aku dapat kereta saga lama aku terasa lebih pickup,air cond lebih sejuk,gear senang masuk (tak terasa sangkut). sistem lampu kereta pula tahan lama ,lampu dah tak blow.sebelum ni setiap bulan mesti ada lampu yang blow ,klu tak lampu depan,lampu belakang atau lampu dalam,bateri pula tahan lama (4 tahun baru tukar tahun masa tu dah usia bateri 2 tahun).
Kemudian pada tahun 2011 kerajaan umum yang kereta lama (usia 10 keatas )nak di lupuskan .mau tak mau aku kena guna atau beli kereta baru.
Kereta baru yang ku beli ialah kereta Proton saga model 2011 .aku guna kereta ni selama 2 tahun , sepanjang guna kereta ni takde pun lampu yang blow sampai kereta dijual.waktu guna saga 2011 ni aku dah pakai fps saver,bila kereta dijual ,fps ni aku guna kat kereta baru aku iaitu Proton Preve beli pada April 2013.seperti yang diketahui Preve memang kuat makan minyak,ini aku akui sendiri,aku test jarak dari Penang (jambatan pertama )ke kuala Kangsar.isi minyak penuh masa ni aku tak pakai fps saver,hasilnya jarak perjalanan 120km minyak habis 3 takuk atau setengah tank kereta Preve.kemudian aku pula guna fps saver waktu nak balik ,jarak yang sama hasilnya,minyak cuma habis 1takuk iaitu tak sampai suku .dari segi elektrikal pula,lampu kereta tak pernah blow (kebanyakan Preve ada masalah lampu blow sbb voltage alternator tak stabil).setiap bulan ada sesetengah kereta kena tukar lampu.untuk kereta aku pada tahun 2015 baru lampu blow,tu pun sebelah aje.
Pengalaman guna alat ni ,minyak akan terasa kuat jika ia tercabut dari cigarette lighter.bila kita pasang balik minyak akan jimat.
Kemudian pada tahun 2016 ni aku terasa minyak kuat pula ,kemudian cuba guna unit yang baru,hasilnya alat fps ni dah habis hayat 5 tahun ,bila guna alat yang baru,minyak baru lah terasa jimat balik balik .
Fps saver memang bagus untuk jimat minyak dan sistem elektronik dalam kereta.
Photo

Post has attachment

Post has attachment
Take a look at this video on YouTube:
Wait while more posts are being loaded