Profile cover photo
Profile photo
aveo757
121 followers -
Mother. Wife. Blogger.
Mother. Wife. Blogger.

121 followers
About
Posts

Post has attachment
Public
Masa mula-mula kawen dulu, agak rajin jugaklah aku bertekak dengan dia bab ni. Tapi aku tak salahkan dia sebab memang di sana (at least di kawasan kampung En Wan), pakai t shirt ke kenduri kawen adalah normal. Kalau kenduri kat kampung-kampung, yang penting bukanlah penampilan, tapi kehadiran. Di kampung-kampung orang lagi pentingkan samada kita datang jemputan atau tak, bukan kita pakai baju apa datang ke jemputan.

Post has attachment
Public
Pakai t shirt datang jemputan kawen tak boleh?
Aku tak tau pulak rupanya semalam (or maybe 2 hari lepas) kecoh pasal isu ni. Ceritanya, semalam ada blog reader email aku dengan attach sekali gambar ni. At the same time dia bercerita panjang lebar pengalaman dia bersuamikan orang Tganu. Disebabkan En Wan...

Post has attachment
Public
Kit halal ni bukan benda baru. Cuma ia baru di negara kita. France dah start with this kit since 2015 lagi. Tapi dia guna method lain kalau tak salah, cuma masih konsep RapidTest kit (guna dipstick). Then US pun dah start. Tapi benda-benda ni tak berapa meluas di sana sebab konsep halal-haram tu sendiri tak berapa meluas. Bila Malaysia start dengan kit ni, kejap je dah ada issue. Tapi aku faham kenapa Jakim keluarkan such statement, sebab dia nak elakkan salahguna kit dan taknak food business kat Malaysia ni huru-hara dek statement-statement viral yang tak tahu hujung-pangkal.

Post has attachment
Public
Halal Kit
Berjujuk-jujuk hari ni orang PM and DM aku pasal halal kit. Tak salah aku 2 hari lepas keluar kat paper (atau kat online news) pasal satu Halal kit ni. Disebabkan kit ni viral (agaknya la kot), maka Jakim keluarkan statement bahawa hanya Jabatan Kimia saja ...

Post has attachment
Public
Kenapa eh bila seorang perempuan ada pelajaran tinggi, ada kerja besar dan cantik pulak tu, mesti ada yang persoalkan samada dia boleh memasak ke tak?

Memang orang pompuan ni wajib tau masak dan tak perlu jadi pandai-pandai sangat ke camne cerita dia.

Macam ada yang tak puas hati pulak bila tengok perempuan ada pakej cantik, kaya, bijak and berkerjaya besar, mesti lepas tu nak bash samada dia tau masak ke tak atau tau mengaji ke tak.

Yang pelik tu, yang mem-bash ni orang lelaki.

Post has attachment
Public
Pandai masak ke tak?
Kenapa eh bila seorang perempuan ada pelajaran tinggi, ada kerja besar dan cantik pulak tu, mesti ada yang persoalkan samada dia boleh memasak ke tak? Memang orang pompuan ni wajib tau masak dan tak perlu jadi pandai-pandai sangat ke camne cerita dia. Macam...

Post has attachment
Public
Hari ni hari terakhir offer "RM10, RM25 & RM60 off".
Ramai yang terkejut bila dapat diskaun sampai RM60.
Tu la, aku dah cakap hari tu create akaun, create akaun, degil taknak dengar.
Pastu tanya apesal kawan dia dapat diskaun RM25, dia dapat diskaun RM10 je. Eiiii budak ni karanggggg.

Post has attachment
Public
Point
Ok gambar kat atas tu antara screenshot yang aku ambik dari salah satu whatsapp admin GreenAard. Aku nak tunjuk kat pengguna GreenAard, betapa pentingnya create akaun dengan GreenAard because you will never know bila waktunya you will benefit from it. Conto...

Post has attachment
Public
Tak perlu buat marketing merepek-repek sampai nak kena menonggeng, meniarap, mengangkang, yang laki sibuk nak pakai macam perempuan, etc.Tu belum lagi dengan ayat-ayat copywriting yang tak jejak ke tanah. Patut padanlah sikit. Jangan over sangat menjual ayat, menjual imej. Takkanlah kita terdesak macam tu sekali.
Rezeki kita semua dah ada, tinggal nak jemput, maka jemputlah dengan cara baik. Tak semua rezeki datang dalam bentuk duit, perlu faham itu. Jemputlah rezeki dengan cara yang Allah redha kerana itu semua bakal menjadi darah daging dan keturunan.

Post has attachment
Public
Jemputlah dengan cara yang baik
"Tidak ada satu binatang yang melata di bumi melainkan Allah yang memberi rezekinya, dan Dia mengetahui tempat duduk binatang itu dan tempat penyimpanannya (rezeki)." (Hud, 6). Dalam ayat kat atas jelas cakap semua makhluk dah ada rezeki. Tempat di mana rez...
Wait while more posts are being loaded