Profile cover photo
Profile photo
Contact Victor Ponta
2,639 followers -
Profilul oficial - Victor Ponta
Profilul oficial - Victor Ponta

2,639 followers
About
Posts

Pe scurt despre Republica Moldova!

Am preferat să nu comentez public situația din ultima perioadă din Moldova. Îi cunosc prea bine pe absolut toți cei implicați (am tot vorbit cu ei în ultimele zile în speranța găsirii unei soluții), nu am vrut să pară că dau indicații prietenilor mei de acolo pe care îi respect și apreciez. Și oricum în liniștea totală produsă de cei care au acum funcții și responsabilități în România vocea mea s-ar fi auzit prea tare!

Acum însă zarurile au fost aruncate - haosul este total, falimentul aproape inevitabil și perspectiva acaparării puterii de cei care se declară oficial pro-Rusia și anti-România devine o certitudine.

Timp de mai mulți ani România a investit enorm în Moldova și bine a făcut - sentimente, bani, proiecte, capital internațional și încredere. Așa s-a ajuns ca Premierul Iurie Leancă să semneze Acordul de Asociere la UE și România să fie principalul partener comercial și politic al Moldovei. Gazoduct, grădinițe, SMURD, proiecte culturale, ajutor financiar și instituțional, zeci de milioane de Euro din banii noștri. Și direcția era corectă și plină de rezultate palpabile!

În ultimele două luni am reușit însă să exportăm peste Prut prostia, miopia și dezinteresul caracteristic de la București! Trădarea Bucureștiului este cu atât mai condamnabilă cu cât nu ne mai aflăm în 1940, singuri împotriva unei URSS formidabil de puternică. Deci azi e pură lașitate și prostie! Când cei de la Chișinău aveau cea mai mare nevoie de sprijinul nostru, liderii noștri politici au plecat în vacanță!

Situația e până la urmă mult mai simplă decât pare: la Chișinău pot conduce în continuare cei care (indiferent de alte defecte) sunt pro-Europa și pro-România (PD/ PL/ PLDM și Leancă) sau cei care se declară cu mândrie ca fiind Pro-Rusia (Dodon și Usatâi)! A treia cale pur și simplu nu există!

Noi am refuzat să îl sprijinim pe Leancă (cel mai sincer și onest pro-european și roman) pentru că în 2014 a votat cu Ponta. Am refuzat să sprijinim Partidul Liberal condus de Ghimpu și Chirtoacă (cei mai consecvenți și asumați unioniști) pentru că au fost prieteni și rude prin alianță cu Băsescu. Am refuzat să sprijinim Partidul Democrat (cel mai puternic acum în Parlamentul de la Chișinău) pentru că este social-democrat și partener al PSD. Am refuzat să sprijinim Guvernul Streleț al PLDM pentru că a făcut sedința comună cu Guvernul României în septembrie la Neptun.

Rusia nu suferă de orbirea conducătorilor de la București. Dodon și Usatâi sunt sprijiniți puternic și pe față și în cazul alegerilor anticipate pot câstiga și Parlamentul și Guvernul și vor alege și noul Președinte (mandatul celui actual expiră în martie anul acesta).

Știu sigur că există Cancelarii europene în care se gândeste că mai bine să nu îl mai irităm pe Putin și cu Moldova și să îi dăm această țară mică și 'neimportantă'! Până la urmă Basarabia a fost luată României tot printr-un Pact al unor Mari Puteri. Dar ceea ce pentru alții poate fi "Real Politik" pentru noi este pur și simplu trădarea interesului nostru național.

Exact când era nevoie mai mare la București și Chișinău, sunt cei mai slabi și inadecvați lideri! Am văzut că Președintele Timofti al Moldovei (un om de treabă și bun la suflet, dar total rupt de realitate și influențat negativ de oameni cu resentimente personale) tocmai l-a decorat pe Președintele Iohannis (cel care a "contribuit" mult în ultimul an la situația Moldovei prin faptul că nu a făcut absolut nimic!). Cred că amândoi merită să fie decorați de Vladimir Putin pentru modul în care dau pe tavă Moldova înapoi Rusiei (după ce în 2014 frații noștri de peste Prut ajunseseră în cel mai apropiat punct de România și Europa din ultimii 75 ani).

"Ghinion" ar spune unii - eu doar spun că este cea mai gravă afectare posibilă a intereselor naționale românești din 1940 și până azi! Mai sper încă în faptul că la Chișinau (nu la București din păcate) se vor găsi în ceasul al 13-lea niște minți luminate care să salveze situația! Dar speranța e din ce în ce mai mică.
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Cum am primit vistieria țării în 2012 și cum am lăsat-o acum, la finalul mandatului!
Photo
Add a comment...

Nu voi vota mâine noul Guvern. Nu cred că au nevoie de votul meu. Decizia PSD despre guvernul domnului Cioloș este în regulă... 

Nu am fost invitat la PSD ieri și nu o să comentez nimic din ce au făcut. Nu am fost invitat la bilanțul guvernării pe care eu am condus-o. Nu m-am supărat. Pe PSD nu o să mă supăr niciodată. Și nici nu mă duc neinvitat nicăieri. 

Importat este însă că s-a vorbit de bine despre guvernare!
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Le mulțumesc miniștrilor, secretarilor de stat și tuturor celor care au muncit alături de mine în acești 4 ani! Cred că am făcut lucruri bune împreună – e suficient să ne uităm cum arăta #România la începutul anului 2012 și cum arată acum.

Avem o țară care a făcut progrese extraordinare din punct de vedere economic și social și am lăsat pentru viitorul #guvern vistieria plină, cu salariile și pensiile plătite, nu ca atunci când am preluat noi guvernarea. Sper în continuare ca toate forțele politice să găsească rapid o soluție stabilă pentru România!
Photo
Add a comment...

Oamenii simt nevoia de mai mult şi cred că ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru! Nu vreau şi nu este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost pe teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, a miniștrilor.

Sunt gata să fac eu acest gest pe care alții nu l-au făcut și pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă - îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit şi al guvernului României. În această seară îi voi prezenta demisia Președintelui Klaus Iohannis.

Supărarea și suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau joc de putere cu efecte negative imposibil de anticipat. Cred că agresivitatea, intoleranţa şi violenţa, chiar verbală, reprezintă un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o ţară care se îmbunătăţeşte în fiecare zi.

Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat şi să revenim cât mai rapid la rațiune și la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în ‪#‎România‬.

Am obţinut cu greu în ultimii ani rezultate economice şi sociale remarcabile, iar dacă avem o perioadă lungă de instabilitate, de tulburări sociale şi politice, putem să pierdem tot şi să ne întoarcem la momentul 2012.
Add a comment...

Mulțumesc tuturor medicilor care își fac datoria față de răniți! Sunt interesat în continuare de situația fiecărui bolnav și necesitățile din fiecare spital – trebuie să nu lipsească nimic legat de personal și medicamente. De asemenea, vom accepta ofertele de ajutor din partea prietenilor noștri din afara țării - oricine poate ajuta este binevenit.
Add a comment...

Aud în fiecare zi doar cereri de măriri de salarii, dar nu aud nimic despre o responsabilitate mai mare și mai puțină birocrație.

Salarii mai mari vor fi doar când va fi mai multă competență și mai multă responsabilitate! E un mesaj cât se poate de clar pentru toată lumea - și pentru cei din Ministerul de Finanțe și pentru autoritățile locale.

Trebuie combătute lipsa de capacitate instituțională a autorităților locale și birocrația - sunt foarte mulți funcționari care doar plimbă hârtii și când apar necazuri se schimbă conducerea, dar ei rămân tot acolo!
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded