Profile

Cover photo
Ann Markström Ⓟ
2,674 followers|445,080 views
AboutPostsPhotosVideos

Stream

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
~Höstglöd med med Ingvar Karlsson och hans gamla polare - Kalle, Anders, Johnny och Torleif, samt Niclas Persson~ 

Trivselkväll med musik och kultur i Piltzsalen, Sysslebäck torsdag den 1 oktober 2015 kl. 19:00.

"För en kväll flyttar hembygdsgården till kommunhuset i Sysslebäck. I Piltzsalen kommer Niclas Persson att prata finnkultur. Sven-Ingvarslegenden Ingvar Karlsson & hans 'Gamla Polare' Kalle, Anders, Johnny underhåller. Torleif Styffe läser något och kanske kommer munspelet fram."

Kaffeservering i pausen.

Arr: Dalby Hembygdsförening 
 ·  Translate
1
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
'Utan bildning är utbildning lite värd'

"Jag minns det så väl, särskilt från gymnasiet. Vid den sista genomgången innan ett prov var det alltid någon som ställde den obligatoriska frågan: kommer det här på provet? Om man hårdrar skulle man kunna säga att det som inte kom på provet var det som skulle kunna definieras som bildning, medan det som fanns med snarare ansågs nödvändigt för ens utbildning.

Inom borgerligheten var bildning länge ett ideal. Att kunna främmande språk, förkovra sig inom humaniora och aktivt ta del av kulturlivet ansågs utvecklande för individen och därmed för samhället. Också inom den tidiga arbetarrörelsen fanns en långtgående strävan att tillgängliggöra litteratur, filosofi, teater och konst för alla, oavsett börd. Tanken var att när fler fick tillgång till det som historiskt varit få förunnat, skulle förutsättningarna för ett mer jämlikt samhälle öka.

År 1906 grundades Brunnsviks Folkhögskola med det uttalade syftet att bilda den unga lokalbefolkningen. Under första halvan av 1900-talet startades många folkhögskolor med en tydlig humanioraprofil. Samtidigt fanns en stark strömning av förakt inom arbetarrörelsen mot den "borgerliga kulturen". Detta förakt fick med tiden en politisk skrud som än idag genomsyrar den utbildningspolitik som har bidragit till att rasera den svenska skolan.

Svensk utbildning genomgick stora förändringar under 1960- och 70-talet. Den högre utbildningen skulle inte längre bidra till förädling av individen, utan primärt till att producera anställningsbar arbetskraft.

Men det finns ingen naturlig motsättning mellan anställningsbarhet och bildning, tvärtom. I ett land som USA är det inte ovanligt att en utbildning inom humaniora leder till anställning och god löneutveckling. Där är det inte heller ovanligt att individer med framträdande positioner inom politik och industri har en grundexamen i något humanioraämne. Att få svenska politiker har någon universitetsexamen över huvud taget är ett genant faktum jag lämnar därhän, för den här gången.

När frågan om anställningsbarhet dyker upp glömmer vi ofta att många av grunderna inom humaniora är av stor betydelse för de flesta yrken; fördjupade läs- och skrivfärdigheter liksom god analytisk förmåga är en tillgång för filosofen liksom för ingenjören. I stället för att satsa på att fler studenter ska välja yrkesinriktade utbildningar, borde samhället eftersträva att fler studenter söker sig till utbildningar som utvecklar den här sortens kompetenser. Det förutsätter emellertid att kraven och kvalitén inom humaniorautbildningarna ökar.

Paradoxalt nog råder såväl arbetslöshet som arbetskraftsbrist på den svenska arbetsmarknaden i dag. Det senare beror på att många arbetsgivare har svårt att hitta människor med rätt kompetens. Men inte enbart, till viss del handlar det sannolikt också om en oförmåga att värdera meriter man själv saknar. I Storbritannien kan du jobba som investmentbanker efter studier i filosofi och litteraturvetenskap. Hur ofta stöter man på detsamma i Sverige?

I tider när Sverige sjunker i PISA-mätningar, kulturdebatter sällan handlar om kultur utan om vilken grupp som egentligen är mest underrepresenterad, vore en bildningskanon ytterst välkommen. Ett initiativ byggt på insikten om att förkovran lägger grunden för friare och självständigare samhällsmedborgare. Ett potentiellt samarbete mellan Svenska Akademien, Skolverket och särskilt lämpade politiker från höger till vänster?

Till följd av globalisering och konstant föränderlighet blir dagens sanningar snabbt föråldrade. Vad som är rätt kompetens på morgondagens dynamiska arbetsmarknad kan ingen veta i dag. Därför är det ännu viktigare att de färdigheter den högre utbildningen förmedlar främjar analytiskt och logisk tänkande, matematisk förståelse, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, liksom kunskap om Kafka, Kant och Klimt. Bildning handlar inte om elitism utan om att ges möjlighet, oavsett vem man är eller varifrån man kommer, att växa som människa och ta sig dit man vill."
 ·  Translate
1
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
Choral Aid

https://www.betternow.org/se/choralaid

"Det sägs att körsång är bra för människan. Den sänker kroppens stressnivå och lindrar oro och spänningar. 

Det sägs att Sverige är det körtätaste landet i världen. Att vi är över 600.000 sångare.

Vad sägs om att tillsammans lindra oro, stress och spänningar för de mångdubbelt fler som just nu flyr krig och förföljelse?

Gustaf Sjökvists Kammarkör drar igång ChoralAid och skänker 100 kr per sångare till UNHCR. Nu utmanar vi alla körer i Sverige att göra detsamma. Våra röster ger 3.500 kr.

Tänk er resultatet när hela körsverige stämmer in!

Se till att din körs bidrag syns och smittar av sig! Uppmana sångarna att använda hashtag #ChoralAid och dela insamlingen på Facebook, Instagram och Twitter. Maila, ring, skicka vykort, telegrafera och kommentera! Ju fler körer vi får med oss desto större skillnad gör våra stämmor! 

Resultatet av ChoralAid går till UNHCR, FN:s flyktingorgan, och kampanjen pågår till nyårsafton 2015. 

(Insamlingssidan drivs av BetterNow som är UNHCR:s val av tjänst för insamlingsinitiativ.)

TACK för att ni vill vara med!"
 ·  Translate
Det sägs att körsång är bra för människan. Den sänker kroppens stressnivå och lindrar oro och spänningar. Det sägs att Sverige är det körtätaste landet i världen. Att vi är över 600.000 sångare.Vad sägs om att tillsammans lindra oro, stress och spänningar för de mångdubbelt fler som just nu flyr ...
1
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
'Avkriminalisera drogbruk'

"En avkriminalisering av droger skulle både gynna missbrukares hälsa och strypa finansieringen av kriminella ligor, skriver Andreas Eriksson, liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet.

18 augusti rapporterade Socialstyrelsen att drogbruket i Sverige har ökat kraftigt. Mellan 2013 och 2014 har dessutom de drogrelaterade dödsfallen ökat med hela trettio procent. 765 döda är nytt svenskt rekord. Det är inget att vara stolt över. Medan resten av världen utvecklar sin politik står Sverige och stampar. Det är hög tid att överge den politiska stenåldern och reformera politiken i enlighet med internationell standard. En avkriminalisering av drogbruk står högst på agendan.

Vår nuvarande folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har visserligen köpt idén om exempelvis sprutbyten och en reformerad missbruksvård. Likväl försvarar han fortfarande förbudspolitiken med näbbar och klor, trots att all statistik pekar mot honom. Den stora frågan som ekar är varför man försvarar en så usel politik när all vetenskap talar emot den?

Borgerlighetens inställning har knappast varit bättre. Human liberalism har hamnat i skuggan till förmån för den förre justitieministern Beatrice Asks (M) batongkonservatism. I stället för att fokusera på det egentliga problemet, eller att läsa relevant forskning, har moralisterna i alliansen lyckats framställa missbrukare som förbrytare som endast ska motverkas med tyngre straff.

Genom att avkriminalisera och legalisera droger skulle vi gemensamt kunna motarbeta kriminella ligor och strypa deras finansiering. Narkotikan som missbrukare tillgår skulle vara ren och säker, till skillnad från dagens preparat som säljs på gatan. Missbrukare skulle behandlas för vad de är – sjuka människor, inte kriminalfall.

Somliga påstår att de som ligger bakom kritiken av förbudspolitiken är de förvirrade ynglingarna. En skara fylld av nyliberaler och drogromantiker. Det är visserligen sant att vissa romantiserar droger, men det är en lika stor del av problemet. Det är också sant att individens frihet är en grundbult i argumentationen bakom en narkotikapolitisk reform. Men effekterna av en sådan reform gagnar hela samhällskroppen. De som försvarar den politiken är tunga organisationer med stort förtroende i det internationella samfundet.

Human Rights Watch, en av de högst ansedda organisationerna som arbetar med mänskliga rättigheter i världen, gick nyligen ut med en önskan om att avkriminalisera narkotika. Rätten att bruka är en mänsklig rättighet, som vilken annan som helst. Tidigare i år har dessutom FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, precis som sin företrädare Kofi Annan, tagit ställning för en avkriminalisering och en human narkotikapolitik. Världshälsoorganisation (WHO) har också gått i bräschen för att avkriminalisera drogbruk världen över.

Det finns många exempel på när en sådan reform har fungerat utmärkt. När man i Portugal 2001 avkriminaliserade allt drogbruk sågs reformen som ett experiment. Tio år senare har antalet missbrukare mer än halverats och dödligheten hos narkomanerna har krympt enormt med europeiska mått. I Colorado legaliserades cannabis för lite mer än ett år sedan. Den svarta marknaden har fått ett enormt bakslag och antalet missbrukare av drogen är knappast högre. I Washington DC, där samma reform genomfördes, uppger polisen att man kan fokusera mer på tyngre kriminalitet än på att sätta åt cannabisrökande ungdomar. Dessutom är dödligheten hos det drogliberala Nederländernas narkomaner bara en sjättedel av vad den är i Sverige.

Avslutningsvis är det besynnerligt att Sverige, som annars är så progressivt, i dessa frågor ligger så mycket efter. Invandrande studenter förvånas av att Sverige, som annars ligger i politisk framkant, är så dysfunktionellt gällande just narkotika. Regeringen och alliansen är lika dåliga kålsupare. I stället för att kasta paj på varandra borde de dra Sverige ur den politiska stenåldern."

Andreas Eriksson, liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet
 ·  Translate
En avkriminalisering av droger skulle både gynna missbrukares hälsa och strypa finansieringen av kriminella ligor, skriver Andreas Eriksson, liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet.
1
pdodo Jakob's profile photo
 
Konstig logik centerpartiet har. Det är dåligt, alltså är det bra. Wtf?
 ·  Translate
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 ·  Translate
Tankesmedjan Neptun: "Vi anser att det är krögarna och konsumenterna, inte politikerna, som borde bestämma när folk ska gå hem från krogen"
1
Kristofer Pettersson's profile photo
 
Är Göteborgare vuxna? Nu är det förvisso stiliga pojkar på bilden men ibland känner jag mig lite trött på att bli distraherad av helt fel frågeställning kring skäggväxt. Det är väl inte "politiker" som bestämmer att folk ska gå hem från krogen egentligen. Det är typisk opinion som uppstår från tragiska människoöden där sena alkoholvanor leder till splittrade familjer, skadegörelse och onödigt lidande. Det hade förvisso gått att argumentera för att krogparty till 05 är fullt hållbart, men det är inte det de gör.
 ·  Translate
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
Amelia Andersdotter: 'Tvinga myndigheterna att ha individen i centrum'

"De europeiska reglerna för dataskydd och personlig ­integritet är tänkt att säkerställa myndighetsutövning med individens bästa i centrum. Det är dock lätt att gå vilse när man samtidigt talar om teknik och juridik. Amelia Andersdotter slår ett slag för de grundläggande medborgerliga rättigheternas ställning.

År 2012 föreslog EU-kommissionen en ny dataskyddslagstiftning. Den består av två delar: en förordning som gäller alla utom polisen, och ett direktiv som inte gäller någon utom polisen. Lagstiftning är uppbyggd kring fem enkla principer:

1. Individen i centrum

Myndigheten ska utgå från att uppgifter om en person kommer från personen i fråga. En privatperson är alltid källan till uppgifter, information och slutsatser kring sig själv och sitt umgänge.

2. Rätt att veta

Privatpersoner har rätt att veta vad som händer med dem själva i ett myndighetsärende.

3. Rätt att samtycka

Privatpersoner har rätt att godkänna vem som påverkar eller försöker att påverka dem.

4. Dataminimering

Myndigheter ska inte samla in eller sprida mer data än vad som är absolut nödvändigt.

5. Kännbara straff

Den som misslyckas med ovanstående ska hållas ansvarig på ett kännbart och effektivt sätt.

I övrigt utgörs dataskyddslagstiftningen av undantagsregler, alltså instruktioner för hur man ska gå till väga när man inte vill följa ovanstående fem principer.

EU:s fem principer för dataskydd i en liberal demokrati har många fördelar. Dataminimering hjälper datasäkerheten – du kan inte läcka vad du inte samlat in. Rätten att veta, incidentrapporteringar, vilka underleverantörerna är och så vidare, möjliggör för människor att rösta med fötterna och framföra klagomål. Rätten att samtycka minskar risken för identitetsstöld och jobbiga telefonförsäljare då myndigheter och underleverantörer inte får sälja vidare information hur som helst. Kännbara sanktioner mot dem som inte efterlever lagstiftningen gör att både privat och offentlig sektor får incitament att skapa tjänster och produkter som hjälper privatpersoner att skydda sina rättigheter.

EU-kommissionens förslag syftar till ett tydligt regelverk som tillåter utveckling av -tekniska standarder i både privat och offentlig sektor så att integritetsskyddet byggs in i systemen.

Att det är svårt att utforma informationsteknologiska standarder har konstaterats i svenska utredningar i över fyrtio år. Leverantörer har ofta högre kunskap om tekniska standarder än upphandlande myndigheter, och det har inte alltid varit tydligt för myndigheternas personal vad IT-systemen faktiskt är bra för. Lösningen har oftast varit att centralisera besluten om IT-infrastruktur. I Sverige har lagstiftningen blivit väldigt detaljerad och de statliga utredningarna är följaktligen av ganska teknisk karaktär. Detta är en olycklig förskjutning av frågan, från principer för hur våra administrativa hjälpmedel ska fungera, till detaljer om tekniska protokoll som nästan oundvikligen utvecklats av andra än myndigheterna, det vill säga företag. Resultatet blir inte heller det bra.

Under 2000-talet är det tydligt att Justitie-departementet landat i att anpassa lagstiftningen efter teknologin, inte teknologin efter principer. Både E-delegationen och Utredningen om personuppgiftsbehandling vid ISF (Inspektionen för socialförsäkringen) vill anpassa lagen efter befintliga IT-system, snarare än att se till att IT-systemen uppfyller vissa krav. Det är beklagligt, särskilt som Informationshanteringsutredningen kom fram till att IT-infrastrukturen i allt högre utsträckning definierar myndighetsverksamheten som sådan.

Presumtionen i den svenska IT-förvaltningen har hittills varit att enskilda privatpersoner inte är tillräckligt insiktsfulla för att kunna förstå den svåra tekniken och registreringen av deras egna personuppgifter. Synsättet går tillbaka till den första utredningen om data och integritet år 1972, och alla därefter följande utredningar och lagändringar om dataskydd. Sverige har flera hundra registerförfattningar för olika situationer och verksamheter, som om staten visste vad som är bäst för varje enskild individ i varje enskild situation.

Resultatet är minst sagt snårigt. Det tog exempelvis regeringen fyra år att utreda vilka registerlagar som faktiskt fanns – slutbetänkandet från informationshanteringsutredningen kom 2015 trots att utredningen  tillsattes 2011. När Sveriges regering behöver fyra år av utredning och dussintals konsulterade experter för att reda ut hur svenska medborgares integritetsskydd ser ut, är det inte konstigt att privatpersonerna själva inte vet det.

När myndigheter har väldigt olika uppdrag, och samtidigt är beroende av samma IT-infrastruktur, blir kravställning och upphandling svårt. Enhetliga, tydliga krav på samtliga verksamheter underlättar utvecklingen av IT-infrastruktur för både offentlig och privat sektor eftersom man får »samma spelbräde«. En enkel princip som den om dataminimering gör också att privatpersoner själva kan hävda sina rättigheter i domstol.

EU-kommissionens ursprungliga förslag uppnår målsättningen med enhetliga krav. Det gör däremot inte den svenska linjen. Fokus på särreglering gör att både tjänstemän och politiker missar skogen för alla träd. Politikerna och myndigheterna är som fångna i ett hamsterhjul av tekniska och juridiska detaljer.

Under tre års dataskyddsreform har riks-dagen knappt sagt ett ord. Samtliga möteshandlingar från riksdagens sammanträden blottlägger en församling som okritiskt instämmer i Justitiedepartementets analyser. Riksdagen hade behövts i diskussionen allt sedan 2012.

Ge privatpersoner enkla principer om mänskliga rättigheter att förhålla sig till. Ge dem verktyg för att kunna ställa krav på  företag och myndigheter att efterleva principerna.

Förhoppningsvis har våra folkvalda fortfarande tid att göra en skarpare analys av regeringens arbete i Bryssel nu när EU:s institutioner börjar röra sig mot slutmålet: en färdigförhandlad dataskyddsförordning."

Amelia Andersdotter är grundare av Dataskydd.NET

amelia.andersdotter@dataskydd.net
Twitter:@teirdes
 ·  Translate
1
Add a comment...
Have her in circles
2,674 people
dimitris mag's profile photo
Ashenafi Melese's profile photo
joe elias's profile photo
Servicecenter für Lifestyle und Schönheit's profile photo
Mex Shiffa's profile photo
Daniel Mattsson's profile photo
Tillie Fällgren's profile photo
Fan Zhao's profile photo
Jorge Aguilar's profile photo

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
Torleif Styffe: 'Det gäller att väcka intresse, att försöka förklara svåra sammanhang på ett lättbegripligt sätt' 

"Att lärarens uppgift är att själv ha en encyklopedi i huvudet är det väl inte så många som tror i dag. De flesta inser att man har en viktigare uppgift i att förse eleverna med de nödvändiga redskapen de behöver för att klara sig framåt i livet och själva kunna inhämta kunskap."

http://nwt.se//familj/2015/09/26/varken-journalister-eller
 ·  Translate
2
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
Pengar i handen hjälper mest:

"Dagens Nyheter 11 september: ”Vi vill understryka att det finns alternativ till att ge till behövande i Sverige och istället stödja uppbyggnaden lokalt för utsatta människor i Rumänien och Bulgarien. En rad svenska organisationer, kyrkor och samfund bedriver verksamhet i ursprungsländerna. (….) De pengar som svenska folket vill avvara gör bäst nytta hos dessa organisationer.” Aftonbladet 13 september: ”Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt.”

Det första var en debattartikel undertecknad av Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister med samordningsansvar i regeringen för frågan om utsatta EU-medborgare samt Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare. Det andra var Fredrik Reinfeldt som berättade varför han tar ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor per månad trots att han håller föreläsningar för 100 000 kr per tillfälle.

Det finns förstås massor att säga om de absurda ekonomiska skillnaderna. Men även om vi ett litet tag bortser från hur galet hög Reinfeldts ersättning är och hur lite andra har så finns det även en annan skillnad att fundera över. Reinfeldt, den främsta företrädaren för arbetslinjens alla piskor och villkorade ersättningar anses behöva en ovillkorad inkomst för att kunna bygga upp sitt postpolitikerliv.

Men när de som har det sämre ställt ska få hjälp att bygga upp sina liv tror staten inte på ovillkorade bidrag. Vi ska inte ge pengar till tiggarna direkt utan till organisationer som tar hand om och hjälper dem. De arbetslösa kan bara få pengar om de söker jobb som inte finns eller deltar i meningslösa sysselsättningsprogram. Allt för att paternalistiska instanser ska kunna styra att de stödbehövande agerar ”moraliskt rätt”.

Vad är det som gör att vi anser att de fattiga ständigt behöver förmyndare som styr deras liv? Varför har vi inte förtroendet för att de, precis som till exempel avgående politiker, styr sina liv bäst själva? I USA, Kanada, Brasilien, Namibia, Indien, Sydafrika, Mexiko och många fler länder där det testats har ovillkorade pengar direkt i fattigas händer (eller in på deras konton) visat sig vara den effektivaste fattigdomsbekämpningen. Det har minskat sjuktalen, fått fler barn att börja gå i skolan, minskat prostitutionen, minskat våldet, ökat jämställdheten, minskat olika former av missbruk och så vidare.

I början av 2000-talet fick ett antal amerikaner med psykiska funktionshinder 28 dollar i månaden att roa sig med. Det ingick i en studie som professor Larry Davidson utförde. De flesta i försöket mådde bättre, fick bättre självkänsla och högre livskvalitet – några av de viktigaste grunderna för ett bra liv. När den amerikanska biståndsorganisationen Give Directly startade sökte de efter den effektivaste metoden att ge bistånd till behövande. De samlade ihop data från hela världen och fann att pengar i handen till fattiga människor ger det bästa resultatet.

I Sverige ledde docent Alain Topor ett forskningsprojekt 2013, där personer med långvarig psykisk ohälsa fick 500 kronor extra i månaden. De fick göra vad de ville med pengarna och de behövde inte redovisa vad de hade gjort. Det visade sig att de 500 kronorna gjorde stor skillnad i deras liv – andelen som behövde sluten vård minskade med 30 procent på ett halvår.

Ett bidrag till hjälporganisationer gör ofta nytta, men pengar direkt till de behövande gör oftast mycket mer nytta. Det kan vara pengar i en tiggares mugg eller trygghetssystem utan krav på motprestation. Det är inget fel i att Fredrik Reinfeldt har en garanterad och villkorslös ersättning, även om en nolla mindre skulle lägga den på en lämpligare nivå. Problemet är att så många andra blir omyndigförklarade och utlämnas till statens, hjälporganisationernas och kyrkornas idéer om god omvårdnad bara för att de är ekonomiskt fattiga."
 ·  Translate
Det första var en debattartikel undertecknad av Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister med samordningsansvar i regeringen för frågan om utsatta EU-medborgare samt Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare. Det andra var Fredrik Reinfeldt som berättade varför han tar ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor per månad trots att han håller föreläsningar för …
1
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
"Tanken på en konstant aktiverad statlig spårsändare på alla medborgare är hiskeligt oacceptabel och bryter mot i praktiken varje princip om privatlivets helgd och oskuldspresumtion.

I Sverige beklagade sig samtliga politiker på att man ”inte ville, men måste” införa dessa masskränkningar.

I april 2014 avgjorde EU-domstolen att sådan datalagring var helt oförenlig med mänskliga rättigheter.

Sverige är enda landet som går mot strömmen och faktiskt inför masskränkingarna, och för att få ett samvetskvitto på att datalagringen i någon mån är okej har man satt övervakningshöken Sten Heckscher som utredare för att utvärdera den.

Advokatsamfundet kallade Heckschers delbetänkande för ”en partsinlaga för polisen”.

Men datalagringen är inte ens effektiv.

Siffror från Tyskland, där den infördes och därefter slogs ner som helt inkompatibel med grundläggande mänskliga rättigheter, visar att den medförde en extra brottsuppklarningsgrad på 0,006 procent.

Noll komma noll noll sex procent!

Denna ökning motsvarar att anställa en och en halv extra utredande polis, till en kostnad av cirka sexhundra tusen kronor årligen – att jämföra med en årlig kostnad på 364 miljoner kronor per år för datalagringen.

Så även om det nu är poliseffektivitet man är ute efter, så är det alltså ett hiskeligt slöseri vi tittar på här - man hade kunnat lösa 600 gånger fler brott till samma pris bara genom att anställa utredande poliser för samma mängd pengar.

Men då hade det ju krävt att pengarna tillfördes polisens budget i stället för att läggas som en dold jättekostnad på de privata IT-företagen.

Men även om datalagringen vore effektiv, vilket den alltså inte är, så är den fortfarande inte acceptabel.

En av de grundläggande skillnaderna mellan en demokrati och en polisstat är, att i en demokrati, så får polisen inte allt den pekar på.

Syftet med polisarbete är, och måste vara, att upprätthålla demokratin och mänskliga rättigheter – inte att riva ner dem med den dåliga ursäkten att polisens arbete påstås bli lättare då.

Den politiker som för femton år sedan hade föreslagit att varje medborgare skulle bära en statlig spårsändare skulle sparkats ut från kontoret med huvudet före.

EU-domstolen har aviserat en återgång till en sådan helt korrekt ordning. Sverige har inte riktigt förstått ännu att mänskliga rättigheter faktiskt ska respekteras.

De kommande miljardböterna för att ha masskränkt mänskliga rättigheter – inte mot en eller två personer, som det brukar vara, utan mot nio miljoner personer – kanske är det enda som kan få dagens politiker (samtliga åtta partier i riksdagen) att lägga om kursen."
 ·  Translate
”Tanken på en konstant aktiverad statlig spårsändare på alla medborgare är hiskeligt oacceptabel och bryter mot i praktiken varje princip om privatlivets helgd och oskuldspresumtion”, skriver Rick Falkvinge.
4
2
Urban Persson's profile photoHenrik Alexandersson's profile photoMagnus Anglert's profile photo
 
Jag gissar att det idag är nästan 100% säkert att planera ett grovt brott eller terrorhandling helt enkelt genom att träffas fysiskt, förmodligen skulle ingen utredande polis ens misstänka att det kunde ske, lämnar man dessutom telefonen hemma under mötet så har man ju alibi. 
 ·  Translate
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
Help Refugees Arriving in Mytilene, Greece:

"All donations go directly to refugees arriving on the north coast of Mytilene. If you have other ideas (specific medical stuff, baby gear, toys, etc), feel free to add them to your shipment! People have access to food through other means, but other supplies for camping, long walks, general sun exposure all appreciated. **US residents: ideally use a credit card that does not charge a foreign transaction fee."
1
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
'Worrying About the Future, Ruminating on the Past—How Thoughts Affect Mental Health': 

"Scientists define rumination as uncontrollable, repetitive dwelling on the causes, meanings and implications of negative feelings or events that have happened. In contrast, worry tends to be about the future, such as what might go wrong.

Researchers are studying what causes these intrusive, repetitive thoughts and what can be done to help people who suffer from these unhelpful cycles. One area of investigation centers on understanding biases and deficits in basic thought and attention processes. Another area looks at how concretely or abstractly we think about problems.

The propensity to ruminate appears to result from a combination of genetic, personality and learning history, experts say. Personality traits like neuroticism and conscientiousness are tightly linked with rumination, as are negative experiences like childhood abuse, trauma and bullying.

In addition, researchers have found that the more one dwells on problems in an unhelpful way, the more one gets locked into the pattern, until even small triggers can spark a cycle automatically." 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24661156
Researchers study the role of negative repetitive thinking in depression, anxiety, substance abuse and eating disorders.
1
Add a comment...

Ann Markström Ⓟ

Shared publicly  - 
 
"En oroväckande sak med Sverige är att svenska folket tycks identifiera sig med överheten.

Du vet... "Själv kan jag hantera spriten, men det tror jag inte att andra kan. Därför skall vi ha ett Systembolag." Den typen av resonemang.

Vilket tyder på att statens, politikerna och byråkratins härskarteknik fungerar och har slagit rot hos många svenskar. Tillit människor emellan har ersatts med ett snipigt och elitistiskt von oben-perspektiv.

När denna människosyn uppnår en kritisk massa, då ersätts tanken på medborgaren som fri individ med en syn på människor som undersåtar. Det skapar en osund och farlig tilltro till överheten och dess förmåga. (Men politikerna vet inte vad de sysslar med, de heller.)

Detta kastar en skugga över hela samhällsbygget.

Ett levande, dynamiskt samhälle måste bygga på människors initiativ, skaparkraft, företagsamhet och vilja att ta ansvar. Ett lyckligt samhälle måste bygga på att människor får göra sina egna val, för att i så stor utsträckning som möjligt kunna leva sina liv efter eget huvud. Ett framgångsrikt samhälle måste bygga på att människor ges frihet att skapa och att vi blir betrodda med ansvar för våra val och handlingar."
 ·  Translate
1
Add a comment...