Profile cover photo
Profile photo
Piraattipuolue
216 followers -
Piraattipuolue on kansalaisoikeuksien turvaamiseen ja kulttuurin ja tiedon vapauteen keskittyvä puolue.
Piraattipuolue on kansalaisoikeuksien turvaamiseen ja kulttuurin ja tiedon vapauteen keskittyvä puolue.

216 followers
About
Communities and Collections
Posts

Post has shared content
Nettiyhteyttäsi salakuunteleva hakkeri voi kääntää kuvat ylösalaisin. Mitä kaikkea muuta hakkeri voi halutessaan tehdä?
Mutta eihän minulla ole mitään salattavaa
Mutta eihän minulla ole mitään salattavaa
tronic.puheenvuoro.uusisuomi.fi
Add a comment...

Post has attachment
Islannissa äänestetään jo syksyllä – Piraattipuolue kasvaa poliittisen myllerryksen keskellä

Kolmen paikan pikkupuolueesta on tullut nopeasti Islannin suurin puolue mielipide-mittauksissa.


BIRGITTA Jónsdóttir vilkuilee sivusilmällä televisiota ryhmähuoneen nurkassa. Parlamentin istunto on juuri päättynyt. Ruudulla näytetään Islannin uutta pääministeriä Sigurður Ingi Jóhannssonia astumassa virkaansa ja entistä pääministeriä Sigmundur Davíð Gunnlaugssonia hakemassa virallisesti eroa.

”Tämä viikko on ollut niin kummallinen. Aivan kuin jostakin Dario Fon absurdista näytelmästä -- hyvin häpeällistä”, Birgitta Jónsdóttir kuvailee puolueensa merirosvolipun alla.

Hän – entinen runoilija, punkkari ja verkkokehittäjä – on yksi hurjaa vauhtia kasvaneen Islannin piraattipuolueen keulahahmoista.

Samalla hän on yksi Islannissa tällä viikolla jyllänneen poliittisen kaaoksen voittajista.

Vuonna 2012 perustettu piraattipuolue on kasvanut kovaa vauhtia, ja se on tällä viikolla julkaistujen mielipidetiedustelujen valossa yhä selvemmin suurin puolue Islannissa.

Kannatus on nyt yli 40 prosenttia, kun se viime vaaleissa oli runsaat viisi prosenttia.

”Kannatus on kasvanut jo pitkään. Emme ajattele tätä niin, että skandaali, jee, ääniä saatavilla. Emme voi myöskään korvamerkitä tukea. Ihmiset ilmaisevat itseään ja jos se realisoituu vaaleissa, hienoa.”

KESKUSTAOIKEISTOLAINEN hallitus ilmoitti myöhään keskiviikkona, että se ratkaisee niin sanotuista Panaman papereista käynnistyneen veroparatiisijupakan vaihtamalla pääministeriä ja kierrättämällä hallitusta. Sama koalitio jatkaa silti vallassa.

Vaaleja aikaistetaan. Ne pidetään syksyllä sen sijaan, että ne järjestettäisiin tavallisessa aikataulussa ensi keväänä.
Oppositiossa istuville piraateille aikataulu voi olla suotuisa. Tämän hetken lukujen valossa puolue saisi nykyisten kolmen kansanedustajansa sijaan parikymmentä paikkaa Islannin 63-paikkaisesta parlamentista.

Hurja kasvu kielii yhdenlaisesta protestista maassa, jossa samat puolueet ovat pitäneet valtaa vuorotellen vuosia, sanoo politiikan tutkimuksen apulaisprofessoriHulda Þórisdóttir Islannin yliopistosta.
"He edustavat kaikkea, mitä vanhat puolueet eivät edusta. Heitä ei liitetä korruptioon, heitä pidetään rehellisinä, joten he vetoavat ihmisiin, jotka ovat saaneet tarpeeksensa nykymenosta", hän sanoo.
Protesti on kuitenkin erilaista, kuin muualla Pohjoismaissa, missä tyytymättömyys valtaeliittiin ruokkii maahanmuuttovastaisia voimia ja oikeistopopulismia. ”He ratsastavat pelottelulla, me ratsastamme toivolla”, Birgitta Jónsdóttir muotoilee.

Puolue esittelee itsensä ”vallan Robin Hoodina”. Se vetoaa ennen muuta arvoliberaaleihin, nuoriin ja usein myös koulutettuihin. Birgitta Jónsdóttirilla on anarkistin tausta. Hän ei halua ”valtiota, joka kantaa vastuuta kuin vauvoista.”

MUUALLA Pohjolassa ja Euroopassa piraattipuolueiden menestys on harvinaista.

Islannissa ero sisarpuolueisiin on muun muassa laaja poliittinen agenda. Puolueen ideologinen pohja on verkon vapauksia, oikeuksia ja yksityisyydensuojaa ajavassa liikkeessä, mutta se ajaa myös paljon muita asioita.

Konkreettisia vaatimuksia ovat muun muassa Islannin perustuslain uudistaminen ja kansanäänestys siitä, pitäisikö Islannin pyrkiä käynnistämään uudelleen EU-jäsenyyden hakuprosessinsa.
Kun jäsenyyshakemus vedettiin takaisin viime vuoden alussa, alkoivat protestit kadulla. Piraatit kasvattivat nopeasti kannatusta.
Lisäksi puolue ajaa erilaisia suoraan demokratiaan liittyviä uudistuksia. Sen politiikka muokataan pitkälti kansalaisten kesken niin verkkofoorumeilla kuin kokouksissa. Se haluaa politiikan versovan ruohonjuurilta. Siksi Birgitta Jónsdóttirkaan ei ole titteliltään puheenjohtaja.

Puolueen hajanaisuus ja nuoruus herättää myös epäilyjä. Kysymys on, saako se koneistonsa riittävän nopeasti kuntoon valtaa varten ja riittääkö sillä päteviä ehdokkaita.

Birgitta Jónsdóttir virnuilee kysymykselle. Siitä ei ole epäilystä. ”Katso puolueita, jotka ovat tällä hetkellä vallassa. Sen pahemmin ei voi epäonnistua.”

REYKJAVÍKIN kaduilla vanhan vallan vastustajat olivat taas torstaina liikkeellä. Parlamentin edustan päivittäiseksi muodostuneessa mielenosoituksessa lensi skyr-rahka juuri kun entiset oli saatu kuurattua kadusta.

Kapungilla työskentelevä Ellý Guðmundsdóttir on yksi viikolla mieltään osoittaneista. Hän harkitsee piraattien leiriin siirtymistä vaaleissa.

"He ovat nuoria, tuoreita ja heillä on uusia ideoita”, Ellý Guðmundsdóttir sanoo.

Hän uskoo, että Panaman papereista alkanut veroparatiisiskandaali ja hallituksen tapa hoitaa se on vain omiaan lisäämään puolueen tukea.

”Oli pettymys, että vanha hallitusvalta jatkaa. Protestit ovat olleet suuria. Ihmiset haluavat todellista muutosta.”
Add a comment...

Post has shared content
Päätös Islannin ennenaikaisista vaaleista saadaan tänään, piraattien kannatus 43%.
Add a comment...

Post has shared content
Yle totesi että Piraattipuolue on hyppy tuntemattomaan. #Piraatit ovat kuitenkin kertoneet, mitä tekevät kun pääsevät päättämään, eikä kuulosta ollenkaan pahalta. Blogasin asiasta.
Piraattipuolue hyppy tuntemattomaan - Islanti
Piraattipuolue hyppy tuntemattomaan - Islanti
ollimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi
Add a comment...

Post has attachment
Taisteluni
Taisteluni
mikaelnerve.puheenvuoro.uusisuomi.fi
Add a comment...

Post has shared content
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has shared content
Laillisesti ei PC:llä voi 4k:ta katsella, mutta onneksi nyt voi piraattina. Milloin sisällöntuottajat mahtavat vastata kysyntään?
Pirates Can Now Rip 4K Content From Netflix and Amazon - While the average consumer is generally not equipped to play 4K content on their TV or computer, many video geeks are looking forward to every new release. Thus far the physical offerings have been limited to adult content mostly, with just a handful of mainstream productions. However, with the adoption of a Blu-Ray standard for Ultra High Definition video more releases will follow soon. 4K streaming releases have been available for a...
Add a comment...

Post has shared content
Hupsista. Kiristyskirjefirma Hedman Partners toimiikin itse lainvastaisesti ilman henkilörekisteriselostetta. Tein viranomaisille kantelun aiheesta.
Add a comment...

Post has attachment
”Joo, tilanne oli viime viikolla tämä, mutta nyt se on muuttunut. Ei, mekään emme tiedä, onko korvaavia muutoksia tulossa vuodenvaihteessa.”
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded