Profile cover photo
Profile photo
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ MD,PhD
303 followers
303 followers
About
Posts

Post has attachment
Τι είναι το Βρογχικό Άσθμα και ποιες εξετάσεις συστήνονται για τη διάγνωση του...
Το Άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων (δηλαδή των στομίων από τα οποία εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες).
Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας από το οποίο πάσχουν περίπου 300.000.000 άτομα στον κόσμο ενώ στην χώρα μας περίπου 500.000 άτομα (παιδιά και ενήλικες).
Εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα, συριγμό ( ‘’σφύριγμα της αναπνοής΄΄ ή ‘’γατάκια’’) ή και συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων.
Κύριες μορφές του άσθματος είναι το εξωγενές και το ενδογενές.
Το εξωγενές εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει σαν αιτίες παράγοντες όπως η σκόνη, το τρίχωμα της γάτας, τα οικιακά ακάρεα, το κάπνισμα των γονέων, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ.
Στο ενδογενές άσθμα η αιτία είναι άγνωστη.
Άλλες μορφές άσθματος είναι:
• Το άσθμα μετά από άσκηση (εμφάνιση δύσπνοιας, βήχα ή συριγμού μετά από άσκηση)
• Το επαγγελματικό άσθμα (εμφανίζεται σε επαγγέλματα με έκθεση σε σκόνη ή σε αέρια)
• Και το νυχτερινό άσθμα με συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας
Οι αιτίες που προκαλούν το βρογχικό άσθμα είναι:
1. Οι διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως τα κρυολογήματα, η γρίπη κλπ)
2. Ουσίες που προκαλούν αλλεργία (όπως γύρη φυτών ή δέντρων, μύκητες, οικιακή σκόνη, τρίχες, φάρμακα, γαλακτοκομικά προϊόντα, οστρακοειδή κλπ)
3. Ψυχολογικοί παράγοντες (όπως η έντονη χαρά,η λύπη και το στρες)
4. Περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση)
5. Εργασιακοί παράγοντες (όπως η έκθεση σε ρύπους από την εργασία μας), προκαλώντας μία ειδική μορφή άσθματος που λέγεται επαγγελματικό βρογχικό άσθμα.
Η διάγνωση του άσθματος γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και τα συμπτώματα του ασθενούς, καθώς επίσης και με την ανταπόκριση που εμφανίζει στη θεραπεία που προτείνει ο Πνευμονολόγος.
Ωστόσο πολλές φορές χρειάζεται να γίνουν κάποιες εξετάσεις προκειμένου να βοηθήσουν στη διάγνωση του άσθματος.
Οι εξέτάσεις αυτές είναι:
Συνεχίστε την ανάγνωση:http://pneumonologiko-iatreio.com/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%A…/
Photo

Post has attachment
Βήχας μετά από λοίμωξη (Μεταλοιμώδης βήχας)
www.pneumonologiko-iatreio.com
Τηλ.:210.8946610-6944984588
Τι μπορεί να σημαίνει ένας βήχας που εμφανίζεται μετά από μία λοίμωξη του αναπνευστικού;
Πολλές φορές έρχονται στο ιατρείο ασθενείς οι οποίοι μας αναφέρουν ότι ενώ πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχαν περάσει μία λοίμωξη του αναπνευστικού και είχαν γίνει καλά, εμφανίστηκε ένας ξηρός ερεθιστικός βήχας χωρίς άλλα ενοχλήματα.
Λαμβάνοντας από τους ασθενείς το παραπάνω ιστορικό, μιλάμε μάλλον για μεταλοιμώδη βήχα, δηλαδή για ένα βήχα επίμονο, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται μετά από μία λοίμωξη του αναπνευστικού και διαρκεί 1 – 1 ½ μήνα.
Συχνά αυτός ο βήχας μπορεί να συνοδεύεται από την αίσθηση ότι κάτι ‘’γαργαλάει’’ το λαιμό, ενώ μπορεί στους παροξυσμούς του, να προκαλεί τάση προς έμετο, δύσπνοια, κλπ.
Οι ασθενείς πριν επισκεφτούν τον Πνευμονολόγο, έχουν συνήθως λάβει κάποια θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά, αποχρεμπτικά σιρόπια, αντισταμινικά και άλλα φάρμακα χωρίς όμως βελτίωση του βήχα.
Στην περίπτωση του μεταλοιμώδη βήχα υπάρχουν διάφορες μελέτες όσο αφορά τον μηχανισμό γέννεσης του, η οποίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μετά από μία λοίμωξη του αναπνευστικού, προκαλείται βλάβη στις νευρικές απολήξεις του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα το αναπνευστικό σύστημα να είναι υπερευαίσθητο σε διάφορα ερεθίσματα και να αντιδρά με έντονο βήχα.
Όταν ο Πνευμονολόγος από τα στοιχεία του ιστορικού του ασθενούς πιθανολογεί στη διάγνωση του μεταλοιμώδους βήχα, θα πρέπει να διερευνήσει τα πιθανά αίτια που τον προκαλούν, θεωρώντας δεδομένο ότι ο πυροδοτικός μηχανισμός του βήχα ήταν μία λοίμωξη του αναπνευστικού.
Έτσι ξεκινάμε τη διερεύνηση με διάφορες ερωτήσεις προς τον άρρωστο σχετικά με τη συμπτωματολογία που συνοδεύει ή συνόδευε το βήχα. Σημαντικά στοιχεία είναι η ύπαρξη ή όχι πόνου στο λαιμό, ρινικής συμφόρησης ή καταρροής, γδαρσίματος πίσω από το στέρνο ή βραχνάδας, δηλαδή συνοδών συμπτωμάτων του βήχα που είναι σημαντικά γιατί μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με την περιοχή του αναπνευστικού που πάσχει.
Στη συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μια λεπτομερή κλινική εξέταση, η οποία με τα ευρήματα που θα προκύψουν, θα μας βοηθήσει στην διάγνωση αλλά και θα αποκλείσει άλλες παθολογικές καταστάσεις του αναπνευστικού οι οποίες απαιτούν και διαφορετικούς θεραπευτικούς χειρισμούς.
Μια πολύ σημαντική εξέταση στα χέρια του Πνευμονολόγου, όχι για τη διάγνωση του μεταλοιμώδους βήχα, αλλά κυρίως για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν επίμονο βήχα,(όπως το βρογχικό άσθμα και η Χ.Α.Π.) είναι η σπιρομέτρηση. Η σπιρομέτρηση στον μεταλοιμώδη βήχα, που δε συνυπάρχει με αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων, είναι πάντα φυσιολογική ενώ σε νοσήματα όπως το βρογχικό άσθμα και η Χ.Α.Π. είναι παθολογική.
Μια άλλη εξέταση που μπορεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει σοβαρά αίτια βήχα, είναι η ακτινογραφία θώρακος ενώ αν κριθεί αναγκαίο ο Πνευμονολόγος μπορεί να ζητήσει και περαιτέρω εξετάσεις όπως οι γενικές εξετάσεις αίματος, η αξονική τομογραφία θώρακος και η Ω.Ρ.Λ. εξέταση του ασθενούς.
Η θεραπεία του μεταλοιμώδου βήχα, έχει σαν σκοπό την ίαση της περιοχής του αναπνευστικού που πάσχει με συνέπεια την υποχώρηση του βήχα. Έτσι αν υπάρχει ρινική καταρροή και συμφόρηση, γίνονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό και χορηγούνται αποσυμφορητικά φάρμακα.
Εάν πάσχει ο φάρυγγας χορηγούνται ειδικές παστίλιες και γίνονται γαργάρες με αλατόνερο. Αν υπάρχει λαρυγγίτιδα μπορεί να χορηγηθεί και κορτιζόνη από το στόμα για λίγες ημέρες.
Τέλος εάν υπάρχουν ακροαστικά ευρήματα και ευρήματα από τη σπιρομέτρηση συμβατά με αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων, επιβάλλεται η χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων και η παρακολούθηση από τον ειδικό Πνευμονολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Photo

Post has attachment
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
www.pneumonologiko-iatreio.com
Με τον όρο Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) περιγράφεται μια ομάδα αναπνευστικών παθήσεων, όπως Χρόνια Βρογχίτιδα και Εμφύσημα, οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την απόφραξη των αεραγωγών του αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη δύσπνοια που φτάνει να ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση τους ασθενείς. Η απόφραξη προοδευτικά επιδεινώνεται λόγω της εξελικτικής πορείας της φλεγμονής που δημιουργείται στους πνεύμονες από εκλυτικούς παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι το κάπνισμα.
Επιδημιολογία
Στην Ελλάδα, το 8,4% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 35 ετών, δηλαδή περίπου 500.000 ασθενείς, πάσχουν από ΧΑΠ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ΧΑΠ είναι η μόνη αιτία θανάτου, της οποίας τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται. Είναι η 4η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως σήμερα και αναμένεται να ανέβει στην 3η θέση το 2020.
Συμπτώματα
Ο τυπικός ασθενής που πάσχει από ΧΑΠ είναι συνήθως καπνιστής, άνω των 45 ετών, με συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθημερινή δύσπνοια, έντονη απόχρεμψη και βήχα, τον γνωστό «τσιγαρόβηχα». Η επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς λέγεται παρόξυνση, η οποία πέραν της ανάγκης τροποποίησης της θεραπείας που πιθανώς λαμβάνει, μπορεί ενίοτε να οδηγήσει τον ασθενή στα Επείγοντα Περιστατικά ή / και σε εισαγωγή του στο νοσοκομείο για νοσηλεία.
Διάγνωση
H ΧΑΠ είναι μια σοβαρή, χρόνια νόσος, με συστηματικές εκδηλώσεις (επηρεάζονται κατά πολύ και άλλα ζωτικά όργανα) που συχνά υποδιαγιγνώσκεται από τους ιατρούς και υποεκτιμάται από τους ίδιους τους ασθενείς.
Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, τη φυσική εξέταση, αλλά και κλινικο-εργαστηριακές εξετάσεις (ακτινογραφία, σπιρομέτρηση κλπ). Από αυτές, η σπιρομέτρηση κατέχει ιδιαίτερη θέση τόσο στη διάγνωση, όσο και στην κατηγοριοποίηση της νόσου. Κατά την σπιρομέτρηση, ο ασθενής φυσά μέσα σε σωλήνα που συνδέεται με το σπιρόμετρο και με τον τρόπο αυτό μετράται ο όγκος και η ροή του αέρα από τους πνεύμονες του ασθενούς.
Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής που πάσχει από ΧΑΠ;
Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να κόψει το κάπνισμα σε όποιο στάδιο της νόσου και αν βρίσκεται. Η υπάρχουσα βλάβη στους πνεύμονες δεν μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά η διακοπή του καπνίσματος αποτρέπει την επιδείνωση της νόσου.
Αν τα συμπτώματα δεν είναι ήπια και ο ασθενής ταλαιπωρείται τακτικά από αυτά, τότε ο θεράπων ιατρός θα ακολουθήσει και κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Photo

Post has attachment
Η Αεροβική Άσκηση είναι χρήσιμη για το Άσθμα.
www.pneumonologiko-iatreio.com
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα που επιπρόσθετα της θεραπείας τους ασκούνται με αερόβια άσκηση φαίνεται ότι ελέγχουν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου τους από τους ανθρώπους που βασίζονται μόνο στα φάρμακα.
Ο Dr. Cesco Carvalho, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση της άσκησης σε 43 ασθματικούς ασθενείς ηλικίας μεταξύ 20 και 59 ετών, των οποίων η νόσος είχε σωστή διαχείριση με φαρμακευτική θεραπεία για τουλάχιστον 30 ημέρες και οι οποίοι παρακολουθούνταν από τους γιατρούς τους για τουλάχιστον έξι μήνες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και τις δύο ομάδες οι ασθενείς συνέχισαν την φαρμακευτική θεραπεία για το άσθμα τους και στην ομάδα των αθλούμενων οι ασθενείς υποβάλλονταν επιπλέον σε άσκηση σε προπονητικό διάδρομο για 35 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα.
Μέχρι το τέλος της μελέτης, η βρογχική υπεραντιδραστικότητα μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα των αθλούμενων αλλά όχι στην άλλη ομάδα. Η άσκηση φάνηκε επίσης να περιορίζει τα επίπεδα δύο φλεγμονωδών ουσιών στον ορό του αίματος: της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) και της πρωτεΐνης της χημειοταξείας των μονοκυττάρων 1 (MCP-1).
Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ασθενείς με άσθμα μπορούν να ωφεληθούν από την αερόβια άσκηση, τα ευρήματα προσφέρουν νέες ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ασθενείς οι οποίοι ήδη ελέγχουν τα συμπτώματά τους με φαρμακευτική αγωγή, είπε ο επικεφαλής της μελέτης.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν με σαφήνεια ότι η αερόβια άσκηση έχει μια αντι-φλεγμονώδη επίδραση στο άσθμα» είπε ο Dr. Carvalho. Είπε ακόμη ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν το πιθανό όφελος που έχει η άσκηση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με φάρμακα.
Μια ανησυχία είναι ότι η άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να πυροδοτήσει μια κρίση άσθματος, είπε ο Dr. Σάιμον Μπέικον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Concordia και διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης σε Νοσοκομείο του Μόντρεαλ στον Καναδά. Αυτόν τον κίνδυνο μπορεί κανείς να τον ελαχιστοποιήσει όταν το άσθμα του βρίσκεται σε θεραπεία με την κατάλληλη αγωγή. Επιπρόσθετα, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή εισπνοής πριν ξεκινήσουν την άσκηση, καθώς επίσης και να φροντίσουν να κάνουν σωστή αποθεραπεία στο τέλος της προπόνησης, είπε ο Dr. Μπέικον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Με τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι η αερόβια άσκηση βοηθά, και σίγουρα δεν βλάπτει, τους ασθενείς με άσθμα και νομίζω ότι οι γιατροί μπορούν να αρχίσουν να υποδεικνύουν την άσκηση ως ένα ωφέλιμο επιπρόσθετο χειρισμό στην τακτική θεραπεία του άσθματος» δήλωσε ο Dr. Μπέικον.
Υπολογίζεται ότι 235 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από άσθμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
ΠΗΓΗ: http://bit.ly/1LaN042 / Thorax 2015.
Photo

Post has attachment

Ιατρικό πρόγραμμα απώλειας βάρους
Φυσιολογία της διατροφής – Ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο παχαίνουμε;
Συνεχίστε την ανάγνωση:http://pneumonologiko-iatreio.com/εξετασεισ-υπηρεσιεσ/ιατρικο-προγραμμα-απωλειασ-βαρουσ/
Photo

Post has attachment

Post has attachment
Γρίπη και εποχική γρίπη
www.pneumonologiko-iatreio.com
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β], 
δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο 2014-2015, η εκτίμηση κινδύνου από το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα από τις μέχρι τώρα εξετάσεις και τις πληροφορίες από άλλες χώρες ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι ότι θα επικρατήσει το στέλεχος Α(Η3Ν2) και μάλιστα με στελέχη που έχουν μεταλλαχθεί σε σύγκριση με αυτά που περιέχονται στο εποχικό εμβόλιο. 
Οι περίοδοι εποχικής γρίπης με κυρίαρχο στέλεχος το Α(Η3Ν2) είναι κατά κανόνα σοβαρές, καθώς το στέλεχος αυτό προκαλεί σοβαρή νόσο κυρίως σε άτομα με υποκείμενο νοσήματα. 
Οι πληθυσμιακές ομάδες που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιο για τον «Αντιγριπικό εμβολιασμό 2014-2015» που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας. 
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συστήνεται να συνεχιστεί παρ' όλη την αναμενόμενη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο περιέχει δύο ακόμη στελέχη γρίπης, τα οποία εξακολουθούν να κυκλοφορούν. 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Photo

Post has attachment
Τρόποι να σταματήσετε το κάπνισμα...
www.pneumonologiko-iatreio.com
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καπνιστές συνειδητοποιούν μέσα από την ενημέρωση που γίνεται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία αλλά και γενικότερα από τον ιατρικό κόσμο, τους κινδύνους που έχει η μακροχρόνια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου με το κάπνισμα.
Το παραπάνω γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί καπνιστές να έχουν βάλει ως στόχο τη διακοπή του καπνίσματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κάπνισμα εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι υπεύθυνο και για άλλες σοβαρές παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλα.
Στην προσπάθεια που κάνει ο καπνιστής να σταματήσει το κάπνισμα, έχει ως αρωγό τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος τα οποία αποτελούνται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, επικεφαλής των οποίων είναι ο ειδικός Πνευμονολόγος.
Πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του προγράμματος διακοπής του καπνίσματος είναι η ανίχνευση από την πλευρά του Πνευμονολόγου, του βαθμου ετοιμότητας και αποφασιστικότητας του καπνιστή σχετικά με τη διακοπή.
Υπάρχουν καπνιστές οι οποίοι έχουν την πρόθεση να κόψουν το κάπνισμα αλλά δεν αισθάνονται έτοιμοι να το κάνουν άμεσα. Σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει ο ειδικός Πνευμονολόγος να διευρευνήσει τους λόγους για τους οποίους ο καπνιστής πάρα την επιθυμία του να κοψει το κάπνισμα, το αναβάλλει.
Μια αλλή κατηγορία καπνιστών είναι αυτοί που είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν το κάπνισμα. 
Σε αυτή την κατηγορία, η διαδικασία διακοπής χωρίζεται σε τρία στάδια:
1. Στάδιο γνωριμίας, ενημέρωσης, δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης με τον εξειδικευμένο πνευμονολόγο και επιλογή του τρόπου διακοπής.
2. Βασικό στάδιο διακοπής του καπνίσματος, που είναι και το πιο σημαντικό και διαρκεί δύο περίπου μήνες. Στο στάδιο αυτό συστήνεται και η φαρμακευτική αγωγή.
3. Στάδιο πρόληψης υποτροπής, όπου ο ασθενής που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για να διακόψει το κάπνισμα μετά από δύο – τρεις μήνες σταματά και τα φάρμακα και εφόσον έχει διακόψει το κάπνισμα, προγραμματίζονται επισκέψεις περίπου ανά τρίμηνο που σκοπό έχουν την πρόληψη των υποτροπών.
Στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος εφαρμόζεται η φαρμακευτική μέθοδος και η μη φαρμακευτική μέθοδος διακοπής.
Η μη φαρμακευτική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνει:
Τη συμβουλευτική παρακίνηση από τον ιατρό, ο οποίος δίνει τα σωστά μηνύματα στον καπνιστή όσο αφορά τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος
Την παροχή ενημερωτικού υλικού και τη συνέντευξη παροχής κινήτρων, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των κινήτρων του ατόμου, προκειμένου να υπερπηδήσει τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει στην προσπάθεια για διακοπή
Τη συμπεριφοριστική θεραπεία, όπου με τη βοήθεια γνωσιακών τεχνικών εξετάζονται διεξοδικά οι αντιλήψεις γύρω από το κάπνισμα και τη διακοπή του, με στόχο την τροποποίηση τους και την αντικατάστασή τους από ρεαλιστικές πεποιθήσεις
Η φαρμακευτική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνει:
Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη
Με αυτή τη μέθοδο με τα διάφορα υποκατάστατα νικοτίνης που διαθέτουμε προσπαθούμε να μειώσουμε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο, τη ψυχολογική εξάρτηση του καπνίσματος, καθώς και τα συμπτώματα στέρησης από την έλλειψη νικοτίνης. Οι ενδεδειγμένες μορφές θεραπείας υποκατάστασης είναι:
α. Τα αυτοκόλλητα νικοτίνης
β. Οι τσίχλες νικοτίνης
γ. Το ρινικό σπρέι νικοτίνης
δ. Η εισπνεόμενη μορφή νικοτίνης
ε. Οι παστίλιες νικοτίνης
στ. Η υπογλώσσια μορφή χορήγησης νικοτίνης
Βουπροπιόνη (Zyban)
Βαρενικλίνη (Champix)
Τα δύο παραπάνω φάρμακα, δηλαδή η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη αποτελούν αναγνωρισμένα, καλά μελετημένα και ασφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μας βοηθούν σημαντικά στο να αυξήσουμε τα συνολικά ποσοστά επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος.
Οι παραπάνω τρόποι μπορούν να εφαρμόζονται είτε από μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους έχοντας σα σκοπό την αύξηση των συνολικών ποσοστών επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος αλλά και μη υποτροπής.
Την ευθύνη της διαχείρισης όλων των παραπάνω τρόπων και μεθόδων της Διακοπής του Καπνίσματος την έχει το εξειδικευμένο Πνευμονολογικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.
Η σωστή συνεργασία μεταξύ Ιατρού και ασθενή, αυξάνει τα τελικά ποσοστά επιτυχίας και συμβάλει τελικά στην αποφυγή υποτροπών.
«Είναι εύκολο να κόψεις το κάπνισμα… Εγώ το έκοψα χιλιάδες φορές…»
Μαρκ Τουέν
Ενημερωθείτε σχετικά...:http://pneumonologiko-iatreio.com/…/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%…/
Photo

Post has attachment
Εποχική γρίπη: Τι είναι και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε…
www.pneumonologiko-iatreio.com
Όταν αναφερόμαστε στον όρο γρίπη εννοούμε μία οξεία πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τους διάφορους ιούς της γρίπης.
Η γρίπη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα θορυβώδη που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, ξηρό βήχα και πόνο στο λαιμό.
Η μετάδοση της γρίπης γίνεται κυρίως αερογενώς, δηλαδή διαμέσου των σταγονιδίων που εκπέμπει κάποιος με το βήχα ή το φτάρνισμα. Εκτός από αυτόν τον κύριο τρόπο μετάδοσης της γρίπης, ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι και μέσω των χεριών, με τα οποία αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες με τον ιό της γρίπης και στη συνέχεια τα μάτια μας, τη μύτη ή το στόμα μας, διασπείροντας έτσι τη μετάδοση της γρίπης. Η νόσος μεταδίδεται μία μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα έως και επτά ημέρες μετά.
Εκτός από τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης υπάρχουν και ανησυχητικά σημεία τα οποία θα πρέπει να μας κατευθύνουν ώστε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι:
http://pneumonologiko-iatreio.com/%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87…/
Photo

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded