Profile cover photo
Profile photo
Radboudumc
326 followers -
Officiële pagina van het Radboudumc in Nijmegen. Voor patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek.
Officiële pagina van het Radboudumc in Nijmegen. Voor patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek.

326 followers
About
Radboudumc's posts

Post has attachment
Prof. dr. M. de Kleuver is met ingang van 1 januari 2017 benoemd tot hoogleraar Orthopedie aan het Radboudumc. De Kleuver was vanaf 2011 tot zijn benoeming in Nijmegen hoogleraar wervelkolomchirurgie aan het VU medisch centrum Amsterdam en werkte vanaf 1994 in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Post has attachment


Post has attachment
Oogheelkundige Anneke den Hollander, viroloog Ronald van Rij, milieuwetenschapper Mark Huijbregts, Neerlandica Lotte Jensen, natuurkundige Alexey Kimel en taalwetenschapper Onno Crasborn ontvangen ieder een Vici-onderzoeksbeurs van anderhalf miljoen euro van onderzoekorganisatie NWO. Radboudumc en Radboud Universiteit ontvangen daarmee dit jaar gezamenlijk zes Vici-beurzen.

Post has attachment
Bij mensen met ADHD zijn vijf hersengebieden kleiner dan bij mensen zonder ADHD. De verschillen zijn het duidelijkst bij kinderen en minder groot bij volwassenen. Dit blijkt uit de grootste neuro-imaging studie tot nu toe bij mensen met ADHD. De gevonden verschillen kunnen de vertraagde hersenontwikkeling verklaren die karakteristiek is voor deze aandachtsstoornis. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Barbara Franke van het Radboudumc en op 16 februari gepubliceerd in Lancet Psychiatry.

Post has attachment
Hoe ziet je leven er uit als je wetenschapper wordt? Twaalf nieuwe jonge promovendi gaan als Faces of Science voor het KNAW verslag doen van hun dagelijks bestaan in de wetenschap, in filmpjes en blogs. Eén van hen wordt Radboudumc’er Rob ter Horst van de afdeling Interne Geneeskunde.

Post has attachment
Kinderarts Tim Antonius ontwerpt ECMO-simulator

Het Engelse bedrijf Chalice Medical heeft de rechten gekocht van een in het Radboudumc ontwikkelde ECMO-simulator. De ECMO is een kunstlong, die wordt gebruikt bij pasgeboren baby’s en kinderen met ernstige ademhalingsproblemen. Medisch personeel kan met de stimulator allerlei (nood)situaties oefenen zonder gebruik van proefdieren.

Post has attachment
Voor veel hooggevoelige mensen vormt de moderne prikkelrijke samenleving een chronische uitdaging. Gedragsonderzoeker Judith Homberg van het Radboudumc wil weten welke sociale omstandigheden leiden tot drugsgebruik bij hooggevoelige mensen. Zij krijgt hiervoor een subsidie van 500.000 euro van het Europe Research Area Network on Illicit Drugs (ERANID). Hiermee hoopt ze manieren te vinden om hooggevoelige mensen beter te helpen met drugsproblematiek.

Post has attachment
Hersenmetingen met de MRI kunnen voorspellen welke ouderen met cerebral Small Vessel Disease een verhoogd risico hebben op dementie. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Inge van Uden van het Radboudumc. Een kleinere hippocampus en minder witte stof in de hersenen geven vijftig procent meer risico op dementie binnen vijf jaar. Een verminderde kwaliteit van de verbindingen binnen de hippocampus geeft zelfs twee tot drie keer meer risico op dementie. Inge van Uden promoveert op 14 februari op haar onderzoek.Post has attachment
Medisch-wetenschappelijk onderzoek levert momenteel te weinig kennis op voor de ouderenzorg. Om ouderen meer bij onderzoek te betrekken, stelden het Radboudumc, het Ministerie van VWS en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie de ‘Leidraad voor medisch-wetenschappelijk onderzoek bij ouderen’ op. Deze wordt gepresenteerd tijdens de Nationale Geriatriedagen op 9 en10 februari in Den Bosch.

Post has attachment
Mercurna, een spinoff van het Radboudumc, heeft een Take-off subsidie ontvangen van NWO-STW. Met de subsidie onderzoekt het bedrijf of ze mRNA, een onderdeel van het medicijn dat ze ontwikkelen tegen chronische nierziekten, stabieler kunnen maken. Lukt dat, dan hoeven patiënten minder vaak met het medicijn geïnjecteerd te worden.
Wait while more posts are being loaded