Profile cover photo
Profile photo
Intuisi Insurgensi
21 followers -
MaN aNa?!
MaN aNa?!

21 followers
About
Intuisi's interests
View all
Intuisi's posts

Post has attachment
Dietitian Vs ‘Pakar Pemakanan’..~
Kata 'Dietitian Jadian': Jangan makan daging dan ayam. Sebab dia boleh menyebabkan penyakit dan kegemukan! Kalau nak makan pun, 1-2 kali je sebulan! Jawab Dietitian Sebenar: Tiada salah pun kalau mahu makan daging atau ayam, kecuali sumbernya terbukti ada p...

Post has attachment
Orang Tercari-cari Manikam Kita Pula Mencari-cari Cara Membuangnya
Sebentar tadi ada seorang pelajar bertanya pada dr. Hiroko
mengapa orang Melayu kuat berpegang kepada adat yang menyusahkan. Dr dalam
jawapannya yang mengkagumkan saya berkata, "saya
tak nampak orang Melayu kuat berpegang dengan tradisi, yang saya nampak me...

Post has attachment
Islam Memacu Kehebatan Segala Landasan di Sebalik Persepsi Ketinggalan Zaman
Manusia secara lahiriah tidak mahu dikongkong. Setiap
manusia akan berasa kurang selesa apabila segala tindak tanduk terkongkong atas
faktor-faktor seperti agama, tradisi dan adat istiadat. Melanggar tradisi dan
adat istiadat adalah perbuatan yang paling mu...

Post has attachment
Bahana Testimoni
Sedang berjalan-jalan menuju ke kaunter sebuah wad,
tiba-tiba terpandang kelakuan pelik seorang penjaga pesakit. Dt: Assalamu'alaikum. Wak gapo tu, cik? Pt: Wa'alaikum salam. Nie mokcik bubuh ubat kat luka pokcik
nie, doketo. Dt: Ubat gapo tu, cik? Pt: Gula...

Post has attachment
Sihat kah Sup Bebola Ayam?
Makan proses (processed food) adalah makanan yang sangat 'femes' di negara kita. Semua benda pun nak letak processed food, dari steamboat sampai la ke tomyam. Macam-macam jenis pun ade, sosej, 'fish ball', 'meat ball', isi ketam, daging burger/cincang.. bla...

Post has attachment
Rahsia Kuruskan Badan..~
Nak kuruskan badan? Nak tahu rahsianya? Kalau anda jawab ya, sila baca statement saya ini dengan teliti. Percaya tak kalau saya cakap, satu-satunya method nak kuruskan badan di dunia ini secara azalinya adalah dengan "jaga makan"? Bila saya maksudkan azali,...

Post has attachment
Sisi Gelap Produk Kesihatan..~
"Produk nie ada oat. Sebagaimana kita tahu, oat ini bagus untuk kesihatan,,,bla..bla..bla..bla.." Terang seorang promoter kecantikan dalam sebuah rancangan TV mengenai kelebihan oat yang ada dalam produk yang dikeluarkan syarikatnya, dengan tidak sedikit pu...

Post has attachment
Nak Jaga Makan, Tak Boleh Hadiri Majlis Keraian Ke?!
"Pokcik bukei toksey kawal pemakanei, awe weh..tapi gak, time male tu masalahnya.. sokmo ore panggil ngatik, smaye hajat..pah lepah tu pehe-pehe lar..ado jamu makei..tokkei kito toksey gi pulok dei ore ajok.. " Luahan seorang jiran yang menghidapi penyakit ...

Post has attachment
Public Shaming..Bagus Ke?
Dua-tiga hari ni, macam ada satu trend pelik, di mana, orang gunakan gambar wajah orang yang sedikit ganjil, kemudian tulis 'Tolong Tag Ain, Pakwe Dia Panggil N i'. Baik yang berbahasa Melayu, baik yang berbahasa Inggeris. Benda ni kalau tengok sepintas lal...

Post has attachment
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
21/11/2016
16 Photos - View album
Wait while more posts are being loaded