Profile cover photo
Profile photo
Валентин Иванов
19 followers
19 followers
About
Валентин's interests
View all
Валентин's posts

Post has attachment

Post has shared content
Студент от ЮЗУ „Неофит Рилски” спечели първи медал за България на Олимпиадата в Рио де Жанейро


http://www.blagoevgrad.eu/student-ot-yuzu-neofit-rilski-specheli-prvi-medal-za-blgariya-na-olimpiadata-v-rio-de-zhaneyro.html
Photo

Post has shared content

Post has shared content
Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 Май!

"Върви народе възродени, към светла бъднина върви с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови. Честит празник на всички Българи - 24 Май!"

24 май е 144-ият ден в годината според григорианския календар (145-и през високосна). Остават 221 дни до края на годината. 24-ти май е Ден на славянската писменост и култура. Според църковния календар Денят на Св.Св. Кирил и Методий, създали първообраза - Глаголицата - на българската писменост, която е и славянска писменост, се чества на 11 май. Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - Кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици.Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 в. се е ползвала и в Румъния.Свързването на датата 24-ти май с Деня на Славянската писменост и Българската култура произлиза от това, че след 1916, когато в България е установен Григорианския календар като държавен, граждански календар, денят на Св.св. Кирил и Методий отбелязван от Българската Православна Църква на датата 11 май по църковния литургичен календар се пада на 24 май по държавния и така тази дата добива по-голяма гражданственост. След 1968 година Църквата чествува Св.св.Кирил и Методий на 11 май и така 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Photo

Post has shared content
На 14 април 814 година е починал големият български пълководец Хан Крум. Уважение, респект и почит!

On April 14, 814 years died commander largest Bulgarian Khan Krum. Respect, respect and honor!

#хан #цар #ХанКрум #починал #български #България #пълководец #khan #king #KhanKrum #died #Bulgarian #Bulgaria #commander

Photo

Post has shared content
#Велинград е разположен в най-хубавата част на Западните Родопи -живописна долина на река Чепинска. Легенди разказват, че по тези земи някога е живял Орфей. Този родопски край е дал и титаничната сила на Спартак – водачът на въстаналите роби в древния Рим. Културните пластове тук говорят, че Чепинският край е обитаван от тракийски племена през V и VI век пр. Хр.
http://cherga.bg/velingrad-spa-stolitsa-na-ba-lgariya/
Photo

Post has shared content

Post has shared content

Post has shared content
Слънцето бавно се спуска на запад. Пурпурните му лъчи нежно галят спокойните води на Дунава. Плисък на вълна. Крясък на птица.
А на стръмния хълм на древната река се извисява #Тутракан – достолепен и горд с хилядолетната си история, неповторим с културата и традициите си.
http://cherga.bg/otkrij-magiyata-na-dunavskiya-grad-tutrakan/
PhotoPhotoPhoto
2016-02-09
3 Photos - View album

Post has shared content
Wait while more posts are being loaded