Profile cover photo
Profile photo
Λεωνίδας Καστανάς
312 followers
312 followers
About
Λεωνίδας's posts

Post has attachment
Τρίτον, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά «εθνική πρόταση» χωρίς εθνική αυτογνωσία. Είναι εμφανές ότι ως χώρα δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πιθανόν να υπάρχουν ευθύνες και στους εταίρους αλλά το πρόβλημα είναι κυρίως δικό μας. Ίσως ο φεντεραλισμός του Σόιμπλε να είναι επιλεκτικός αλλά από την άλλη εμείς δεν κάνουμε αυτά που πρέπει για να πείσουμε τους ευρωπαίους ότι αξίζει να μετέχουμε ισότιμα στις νέες εξελίξεις. Θα μπορούσαμε όλα αυτά τα χρόνια να είχαμε περιορίσει τις συνέπειες της δημοσιονομικής περιστολής με μια επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων από το περιβάλλον μέχρι τη δικαιοσύνη και από την εκπαίδευση ως την επιχειρηματικότητα. Αλλά δεν το κάναμε γιατί οι δυνάμεις της χρεοκοπίας είναι ακόμα ζωντανές και κυβερνούν. Χωρίς την ήττα τους η χώρα δεν θα ανακάμψει.

Post has attachment
Ευθύμης Δημόπουλος: Για την «εθνική συνεννόηση»
Η πρόταση για «εθνική συνεννόηση», με τον τρόπο που χρησιμοποιείται από τη ΔΗΣΥ, είναι θολή και αποπροσανατολιστική.  Πρώτον, γιατί δεν περιγράφεται το περιεχόμενό της. Αντιθέτως χρησιμοποιείται γενικόλογα το επίθετο «εθνική», σαν να καθαγιάζει νομοτελειακά...

Post has attachment
Το κάθε κόμμα έχει τις δικές του ευθύνες για τη σήψη και την παρακμή. Η κάθε παράταξη δούλεψε σκληρά για να οδηγήσει τη χώρα στο γκρεμό. Συχνά ασυναίσθητα. Όλοι όσοι στρατευθήκαμε κάποια στιγμή έχουμε μερίδιο ευθύνης. Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι κανένα δεν φαίνεται να έχει ένστικτο αυτοσυντήρησης. Αίσθημα καθήκοντος και αποστολής. Θέληση για τη σωτηρία της πατρίδας. Αντίληψη της κατάστασης. Μονάχα διχασμό, εχθροπάθεια, κενολογία, απόσειση ευθυνών. Σχεδόν μονάχα κοινότυπες ανοησίες. Αν η χώρα στέκεται ακόμα όρθια το οφείλει σε κάποιους από τους πολίτες της. Αυτούς τους πολιτικά ανεκπαίδευτους, ευκολόπιστους πολίτες. Στον αγώνα τους να επιβιώσουν σωματικά αλλά και πνευματικά σώζουν και την πατρίδα κάνοντας το σωστό. Ως πότε;

Post has attachment
Σαββατοκύριακο με δανεικά: Ποιος νοιάζεται για τη πατρίδα ρε;
Ποιος νοιάζεται για
την πατρίδα; Για την ανέχεια των περισσοτέρων κατοίκων της. Για τα καλύτερα
παιδιά που φεύγουν προς αναζήτηση τύχης. Για τις επιχειρήσεις που μαραζώνουν όταν
δεν κλείνουν. Για τα δημόσια σχολεία που υπολειτουργούν; Για τα νοσοκομεία; Για...

Post has attachment
Η παιδεία, εξηγώντας τα πράγματα όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά, οφείλει να οδηγεί τον πολίτη σε μια αποκρυπτογράφηση του κόσμου, απαλλαγμένη από περιττό μεταφυσικό βάρος. Στον 21ο αιώνα, αν και ο τρόπος ζωής βασίζεται σε επιστήμη και τεχνολογία, η ανθρωπότητα δυσκολεύεται να απαλλαγεί από αυταπάτες και δεισιδαιμονίες, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί απομάγευση. Κατά τον Diderot, η διάδοση της κατανόησης της επιστήμης και της νέας γνώσης που αποκαλύπτεται από αυτήν θα οδηγούσε σε πιο φωτισμένη και επομένως σε πιο δίκαιη κοινωνία. Η φύση είναι αντικειμενική, λέει ο Jacques Monod, η γνώση πηγάζει αποκλειστικά από συστηματική αντιπαραβολή λογικής και εμπειρίας.

Post has attachment
Κίμων Χατζημπίρος: Χημείας εγκώμιον
  από το books' Journal Η παιδεία, εξηγώντας
τα πράγματα όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά, οφείλει να οδηγεί τον πολίτη σε
μια αποκρυπτογράφηση του κόσμου, απαλλαγμένη από περιττό μεταφυσικό βάρος. Στον
21 ο αιώνα, αν και ο τρόπος ζωής βασίζεται σε επιστή...

Post has attachment
Έτσι ο λαοί της Δύσης πιστεύουν ότι αυτοί που τους στέρησαν όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν δεν είναι οι δικοί τους κακομαθημένοι πλούσιοι αλλά αορίστως κάποιο κατεστημένο, οι εξωτερικοί εχθροί που προανέφερα και στο βάθος Εβραίοι, Μασόνοι, Λέσχες και οι άλλοι, επιτρέποντας σε διάφορα φασιστικά και ρατσιστικά απόβλητα της Ιστορίας να έχουν σημαντική πολιτική παρουσία στην Ε.Ε.
Η κλασσική «Αριστερά» της Δύσης διαβλέποντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα άπληστα και επιπόλαια ανθρωπάκια που κατάφεραν με τα ψέματα και πατριωτικές μεγαλοστομίες να πάρουν την εξουσία, για την οικονομία της αγοράς (Καπιταλισμό) τους αντιμετωπίζουν με ευμενή ανοχή.
Ο Σώντερς στις ΗΠΑ , ο Κόρμπιν στην Αγγλία και οι απανταχού θεωρητικοί του Μαρξισμού (Ζίζεκ) ονειρεύονται την καταστροφή του Καπιταλισμού της Δύσης μέσα από τις ανοησίες των νέων αρχόντων της που θα δικαιώσει την τελεολογική τους αντίληψη και θα δώσουν μια νέα ευκαιρία στο Σοσιαλιστικό τους παράδεισο.
Από πίσω ακολουθούν αναρχικοί, ιδεοληπτικοί αριστεροί, θρησκόληπτοι (Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί), φασίστες και ψεκασμένοι κάθε τύπου που για διαφορετικούς λόγους μισούν την ελεύθερη ανοιχτή φιλελεύθερη δημοκρατία που με την δύναμη και την ορμή του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού μετασχηματίζει τον κόσμο μας.

Post has attachment
Χρήστος Παπαγεωργίου: Η Αγγλοσαξωνική Δύση σε σύγχυση
Σιγά
σιγά καθώς ο Τραμπ ξεδιπλώνει την
πολιτική του ατζέντα, αισθάνομαι ότι
αυτός στις ΗΠΑ και η Μέι στην Αγγλία
απλώς αντιπροσωπεύουν την τελευταία
προσπάθεια παλινόρθωσης του Καπιταλισμού
των κακομαθημένων και άπληστων πλούσιων
στην Αγγλοσαξονική Δύση. Α...

Post has attachment
Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να προηγείται η ΝΔ με αρχηγό το Μητσοτάκη. Ακόμα και σ’ αυτές της αμφίβολης ποιότητας δημοσκοπήσεις. Είναι ενδεικτικό μιας ξερής και βουβής αλλαγής που συντελείται με κατεύθυνση την αυτογνωσία. Όχι γιατί η ΝΔ είναι κάτι το εξαιρετικά ορθολογικό και πραγματικά φιλελεύθερο. Βαθιά λαϊκή δεξιά με κάποια φιλελεύθερα ρήγματα. Αλλά γιατί το εκλογικό σώμα μεταστρέφεται και εγκαταλείπει κατά ένα μέρος τους χτεσινούς του φρικαλέους ήρωες. Και αναζητά κανονικούς ανθρώπους να τους δώσει το πηδάλιο. Θεωρώ πολύ ενθαρρυντικό ότι ολοένα και περισσότεροι συμπατριώτες μας αντιλαμβάνονται τι γίνεται, έστω και αν ακόμα πιστεύουν ότι τους ψεκάζουν. Επικοινωνούν κάπως με την υπόθεση χρέος, ευρώ, δανειστές, παγκοσμιοποίηση, υποχρεώσεις. Αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι για παράδειγμα η Ζωή ή η Ραχήλ. Δεν βλέπουν το Γιάνη στον ύπνο τους. Καταλαβαίνουν κάπως ότι ο Αλέξης ψεύδεται. Τους ενοχλεί ο τύπος με τις στολές. Και αρχίζουν να φαντάζονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργό. Είναι μεγάλη υπόθεση. Να μη ξεχνάμε ότι η κομμουνιστική ίωση θερίζει ακόμα εκεί έξω.

Post has attachment
Σαββατοκύριακο με δανεικά (11). Ο Κυριάκος ως Blue Monday
Δεν φτιάχνει λένε ρεύμα
ο Κυριάκος. Το ότι η ΝΔ προηγείται και αυτός ψηφίζεται ως ο καταλληλότερος
για πρωθυπουργός είναι θαύμα και δεν πρέπει να το λένε ούτε του παπά.   Θα πρέπει
οι Έλληνες να βρίσκονται σε βαθιά μελαγχολία και μεγάλη απελπισία για να
στρ...
Wait while more posts are being loaded