Profile cover photo
Profile photo
Klinikk 5
105 followers -
Tverrfaglig helseklinikk og bedriftshelsetjeneste i Trondheim, involvert i forskning.
Tverrfaglig helseklinikk og bedriftshelsetjeneste i Trondheim, involvert i forskning.

105 followers
About
Klinikk 5's posts

Post has attachment
Vi åpner Klinikk 5 på Brekstad desember 2013! Stay tuned for mer informasjon!

I samme åndedrag fikk vi også en trivelig telefon fra Dagens Næringsliv som kunne informere om at vi har blitt Gasellebedrift! En god motivasjon for å fortsette i samme spor med trygg og organisk vekst.
Photo

Oppfølger og noen tanker rundt Klinikk 5 sin påskehilsen for en ukes tid siden, hvor håpet (drømmen) var å legge nettet dødt i en ukes tid:

-Her sitter jeg plutselig med nettbrettet sent på påskeaften og innser at for meg er uttrykket "digitalt" døende. Digitalt har blitt en del av mennesket, ihvertfall undertegnede. Ikke en del av deg sier du? Greit, flash frem din gamle nokia fra dinosaur mobilsamlinga i skoeska som du sparer for å vise barnebarna uten nettleser (eller WAP!), bytt over iphonens simkort og gi meg tilbakemelding om hvordan det går med deg om en ukes tid. Hvem vet hvordan utviklingen går fremover. Jeg gleder meg ihvertfall. Og man har vel egentlig ikke noe valg, man trenger ikke å være early adopter mot sin vilje, men følger man ikke nogenlunde med på utviklingen så tror jeg livet vil bli fryktelig tunggrodd fremover.

Jeg gjorde noen grep på tampen av 2012 for å overleve stresset og avhengigheten den kontinuerlige informasjonsflyten og tilgjengeligheten sosiale medier, nettsteder og forumer skaper samt for å ha mulighet til å fokusere på andre viktige ting som familie og hus. Greia som funket og fortsatt funker for meg består av 2 punkter:

1. Meldt meg ut av alle grupper og forum som suger mer energi enn de gir, måten jeg har gjort dette på er å lage en enkel liste som plasserer de 20 siste innlegene postene i kategoriene "spennende" eller "ikke-spennende". Ble det 11 kryss eller mer på "ikke-spennende så melde jeg meg ut. Kort sagt bestemte jeg meg for kun å følge med og delta på steder som gir meg energi og maks 10 steder inkludert grupper på sosiale medier, forum og nettsteder. 10 steder var et helt random tall, men med 10 så følte jeg ihvertfall at jeg fortsatt hadde en viss form for oversikt og kontroll. kanskje jeg prøver 5 etterhvert. Helt jævlig i starten, men etter noen uker med sniktitting på ikke-spennende stedene så fant jeg ut av at jeg hadde jo ikke gått glipp av en damn shit, og at det faktisk var slik at disse stedene faktisk bare stjal strøm av mitt batteri. Noen måneder senere husker jeg knapt hva og hvor disse stedene er på verdensveven.

2. Slått av alt av varsler på mobil og epost når det kommer noe nytt. Dette har vært befriende, plutselig er det ikke ett eneste rødt varselsignal øverst på denne sida som trigger nysgjerrigheten og belønningssystemet i min enkle hjerne. Jeg sjekker disse stedene mer enn hyppig nå også, men kanskje "bare" 2-3 ganger om dagen, det vil si 20-30 og ikke 100vis av ganger som jeg helt sikkert gjorde tidligere. I perioder så konstant at det meste i kroppen verket av repetetive strain injuries. Viktig å ikke fjerne oppdagelsestrangen og belønningskicket helt ved å kutte ut alt, det har jeg prøvd på flere ting, og det går som nyttårsforsetter: Rett i dass til slutt og masse irritasjon over at man er så svak. Hjernen vår er god på dette.

Vennlig hilsen

Hellerud
Klinikk 5

PS! Har du noen andre teknikker som har fungert for deg i minimum noen måneder, så hadde det vært spennende å høre :)

Post has attachment
Da er påsken endelig rett rundt hjørnet. Vi skal gjøre vårt aller beste på å la tiden flyte og være OFFLINE så mye som mulig. Mulig noen av oss må innom yr eller storm for å sjekke litt vær, bortsett fra det er det familie og venner som gjelder, og ikke verdensveven :-) God påske fra alle oss i Klinikk 5.
Photo

Mange av oss kan bli så oppslukt i tankene våre at vi tar dem for sannheter, uansett hvilken situasjon og kontekst. Her er en rask øvelse for å skape litt rom mellom deg og dine tanker. Du og dine tanker behøver ikke konstant å være ”en”. Ja, selvfølgelig har du tanker, men du trenger ikke blindt å adlyde dem. Det er mulig å skape litt avstand for å studere tankene fra en annen vinkel, slik at det er mulig å ikke se skogen for bare trær.

Her er én teknikk:

Finn en behagelig stilling, og enten lukk øynene eller senk blikket – avhengig av hva som passer deg best og hvor du er.

Forestill deg at du sitter ved en rolig elv. Du kan se blader strømme forbi på overflaten av vannet. Forestill deg dette akkurat som du vil.

I de påfølgende minuttene, tenk enhver tanke som popper inn i hodet ditt, legg det på et blad og la det flyte forbi. Gjør dette, uavhengig av om tanken er positiv eller negativ, smertefull eller behagelige. Selv om de gjør at du føler deg bra, plasser dem på et blad og la dem flyte forbi.

Om dine tanker stopper opp, bare forestill deg elven. Før eller senere vil dine tanker starte opp igjen. Ta den tiden du trenger.

Tillat strømmen å flyte i sin egen hastighet. Ikke tving den til å flyte raskere. Du prøver ikke å tvinge bladene unna, du tillater dem å komme og gå i sin egen hastighet.

Hvis tankene dine sier at dette er for dumt, eller at dette kan jeg ikke gjøre, så plasser du også disse tankene på et blad.

Hvis et blad blir sittende fast, la det bli sittende fast. Ikke tving det til å flyte bort.

Hvis en vanskelig følelse kommer opp, for eksempel kjedsomhet eller utålmodighet, bare erkjenn at den er der. Si til deg selv: ”Dette er er en følelse av kjedsomhet”, eller ”Dette er en følelse av utålmodighet”. Deretter plasserer du disse ordene på et blad, og lar bladet flyte forbi.

Fra tid til annen vil tanker fange deg, og du vil miste oversikt over denne øvelsen. Dette er normalt og naturlig, og det vil fortsette å skje. Våre hjerner er veldig gode på det.. Så snart du er klar over at det har skjedd, så erkjenner du det forsiktig, og starter deretter øvelsen igjen.

La oss gjerne vite hvordan det fungerer for deg.

Post has attachment
Photo

Post has attachment
Generalisert angstlidelse er en av de vanligste psykiske lidelser i Norge, så hvorfor snakker vi så lite om det?

Mange lidelser kommer under paraplyen angst; sosial angst (agorafobi), klaustrofobi, panikklidelse (panikkanfall), fobier, tvangslidelser (OCD), posttraumatisk stresslidelse og søvnløshet. I en fersk undersøkelse så ble det nylig kartlagt at 75 prosent av australierne ikke kunne navnet på en angstlidelse. Vårt inntrykk er at dette muligens kan være noenlunde likt i Norge?

”Mange som har en mild eller moderat angst tror det er deres normale tilstand, sier Klinikk 5 psykolog Erlend Rensvik. De tror det er en del av deres personlighet fordi de har levd med det så lenge. Venner og familie sier ”slapp av nå da”, men det er ikke så lett!

For å slippe å dekke hele nyhetsoppdateringen din med denne saken så vil du finne den fulle kommentaren på lenken under.

Post has attachment
Ønsker du å endre en gammel vane? Det kan være en god idè. Et relativt ferskt studie viser at over 40% av "valgene" vi tar i hverdagen ikke er valg.

De er vaner.

En oppskrift på hvordan du endrer en gammel vane til en ny og forhåpentligvis bedre vane følger i saken under.

Post has attachment
Klinikk 5 ønsker alle samarbeidspartnere, klienter, pasienter og bedrifter en riktig god jul. Ses på nyåret!
Photo

Post has attachment
Photo

Post has attachment
Vi begynner etterhvert å få den store diskusjonen omkring hva som skal til for å skape motivasjon godt dokumentert av både psykologer, sosiologer og økonomer. Inne i dette store og viktige spørsmålet ligger også bedriftens tusenkroners spørsmål: "Skal vi bruke pisk og gulrot?" Tunge studier ved blant annet M.I.T, University Of Chicago og Carnegie Mellon peker alle mot at pisk og gulrot skal brukes med varsomhet innen de fleste arbeidsmiljøer. Studiene er gjennomført i ulike sosiale grupperinger, og både i i-land og u-land, og de peker alle i samme retning, nemlig: Ved arbeid der det utføres en vis grad av sammensatte og komplekse funksjoner, skal man være meget varsom med pisken og gulroten, men heller gjøre sitt beste på å skape autonomi, mestring og et klart formål. Lett: Nei. Spennende og noe å strekke seg etter: Ja.

Se genial RSA animasjon fra Dan Pinks foredrag her: http://klinikk5.no/?Mode=Meny&HovedMenyId=3&UnderMenyId1=98&ThisMenyId=98
Photo
Wait while more posts are being loaded