Profile cover photo
Profile photo
Energia forestal
7 followers -
Venta d'estella 100% forestal com a producte d'alt valor energètic
Venta d'estella 100% forestal com a producte d'alt valor energètic

7 followers
About
Posts

Post has attachment
Com altres anys la cooperativa ha participar a la Fira de Biomassa de Vic, que reuneix en una sola fira tot el que està lligat aquest nou sector emergent.

El pellet continua sent el punt d'interès de la gran majoria de visitants , que cada vegada coneixen mes el sector; de manera que si anys anteriors les preguntes mes usuals eren - Que es això del pellet?,  a dia d'avui la gent ja coneix el producte, el sap distingir i pregunta directament el preu.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
El grup ecologista IPCENA ens presenta el primer model d'estufa d'estella totalment autònoma, i que vol dir autònoma? dons que no porta cap endoll, o sigui que no necessita electricitat per el seu funcionament.

Aquest grup ecologista conjuntament amb persones de la universitat de Lleida han estat redissenyant la clàssica estufa de clofolla d'ametlles per poder-la utilitzar per estella forestal. Aquest nova versió millora el seu rendiment aprofitant l'efecte venturi.

L'estella que utilitza es una estella homogènia en quant a granulometria, tipus G30 com a molt, hi ha una humitat a l'entorn del 25%.
La tolva te una capacitat per a uns 20 kg d'estella que permeten un funcionament d'unes 9/10 hores a baixa potència.

La seva potència aproximada es d'uns 15 kWh. 

Te un consum aproximat d'uns 3kg. i uns 2kg. en funcionament nocturn. 

Si alguna persona està interessada en aquesta estufa pot venir a les nostres oficines on en tenim una d'exposada
Photo
Add a comment...

Post has attachment
LA COOPERATIVA AL PROGRAMA "EL MEDIAMBIENT" DE TV3

Us deixem l'enllaç al programa i el text integra del reportatge:

http://www.tv3.cat/videos/4324010/El-medi-ambient-Bages-obtenir-biomassa-reduir-risc-dincendis

BAGES: Obtenir biomassa, reduir risc d'incendis

Una cooperativa sense ànim de lucre creada per propietaris i membres de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages promou la gestió forestal sostenible amb l'ús de la biomassa com a producte d'alt valor energètic. Sembla l'única manera de prevenir els incendis forestals a la comarca.
Després de l'incendi que l'any 2006 va cremar en una sola tarda mil hectàrees de bosc a Balsareny, els propietaris i els membres de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages van concloure que només amb la gestió dels boscos es podrien evitar fets com aquest. Per això es va crear Productes Forestals de la Catalunya Central, cooperativa sense ànim de lucre que promou la gestió forestal sostenible amb l'ús de la biomassa com a producte d'alt valor energètic.

Els resultats de la gestió són evidents. Al bosc de l'esquerra, s'hi ha treballat aquest any. A l'altra costat, hi ha un bosc on mai no s'hi ha actuat. La diferència pel que fa al risc d'incendi és clara.

El troncs retirats no tindrien sortida comercial. Una part de la brancada es deixa al terra perquè retingui la humitat, nodreixi el sòl i eviti l'erosió. El propietari no rep diners per la fusta, però en la pròxima tallada en traurà beneficis.

David Pérez, administrador de la cooperativa: 

- "I els bombers, contents, quan veuen aquestes hectàrees, perquè diuen 'aquí podrem treballar, aquí, si mai ve un incendi, podrem treballar'. Evidentment, al propietari no se li pot donar res, però el benefici que té és que de la seva finca, que no deixa de ser seva, d'aquí 10 o 15 o 20 anys, en traurà un fruit econòmic. I a més, segurament no se li cremarà."
La gestió de cada hectàrea costaria entre 1.000 i 1.200 euros al propietari. Si no s'actua en aquests boscos, és fàcil que un incendi petit agafi envergadura i s'estengui. Però per poder pagar les actuacions i donar alguna rendibilitat a la fusta, la cooperativa va copiar l'exemple d'altres països: fer-ne biomassa. Això també afavoreix la regeneració del bosc.

Josep Rius, pres. cooperativa i Federació ADF Bages:

- "En deu anys, tornarem a recuperar el que n'hem tret. Vull dir, gent que diu que si la biomassa se'ns acabarà, si ho fem bé, no té aturador, perquè el bosc cada vegada té condicions per créixer amb més possibilitats i més ben plantat."

Els troncs es deixen assecar durant un any i, amb el nostre clima, amb aquest temps n'hi ha prou per reduir la humitat als límits recomanables. Un cop triturada, la biomassa es ven per a calderes que, després de la inversió inicial, suposen un gran estalvi per a l'usuari, que pagarà la cinquena part que si fes servir gasoil. Però, ara com ara, no hi ha gaires calderes de biomassa a la comarca, i menys en grans equipaments. Si es promoguessin, es podrien crear fins a 24 llocs de treball fixos per tallar i apilar la fusta més els que es necessitessin per fer la trituració i el transport. La fusta apilada en diversos punts demostra el potencial de la comarca per proporcionar una font d'energia renovable i, a més, reduir el risc d'incendi.

Un reportatge de Xavier Duran i Alfons Casado
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Es propietari forestal?
Tens una caldera d'estella forestal?

Productes Forestals ofereix la possibilitat de que us feu la vostre pròpia estella forestal per autoconsum.

Producció d'estella G30 segons norma austrìaca Önorm M7133.
Producció de 30 a 45 m3/hora equivalent a unes 10-14 tones/hora.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded