Profile cover photo
Profile photo
kerja sendiri
45 followers
45 followers
About
kerja's posts

Post has attachment
Cara hilangkan rasa takut berniaga
Mungkin ada di antara anda yang teringin sangat nak berniaga tapi takut atas sebab-sebab yang tertentu. Topik kali ni khas untuk orang yang takut berniaga tapi nak berniaga. Rileks, anda tidak keseorangan dalam masalah ni. Gambar hiasan nasi "berani" diambi...

Post has attachment
Teksi vs Uber
Pemandu teksi dan pemandu Uber sama peranannya. Ambil penumpang dan hantar penumpang. Pemandu teksi mahu pun pemandu uber bekerja ikut keselesaan masa sendiri. Maknanya dorang ni kerja sendiri walaupun terikat dengan syarat-syarat dan sebarang peraturan ter...

Post has attachment
Bagaimana peniaga berfikir?
Kebanyakan peniaga sebelum tidur tak dapat lari dari berfikir. Macam mana nak lariskan hasil jualan? Macam mana nak tambah customer? Fikirkan yang baik-baik. Bagaimana cara fikir yang salah? Berfikir tu ada masa betul ada masa salah. Kalau betul cara fikirn...

Post has attachment
Nasi lemak RM1.50
Sebelum ni memang saya jual nasi lemak RM2.00. Nasi lemak guna polisterin siap ada kacang dengan ikan bilis, ada hirisan timun, telur gred A atau AA sebiji dan finally sambal. Kalau tak percaya boleh baca sendiri kat sini . Nasi lemak alas daun pisang. Kena...

Post has attachment
Sabar dalam berniaga
Orang berniaga kena banyak bersabar. Lagi besar perniagaan lagi besar cabarannya. Hilang sabar nanti merugikan perniagaan sendiri je. Bersabarlah waktu bisnes kurang maju. "Berapa lama nak sabar kalau asyik rugi je?" Jangan muncul soalan macam tu di benak k...

Post has attachment
Bekerja sebelum berniaga
Topik kali ini khas buat orang yang masih belum mulakan perniagaan sendiri. Mungkin sebab belum ada keyakinan nak berniaga. Boleh jadi belum cukup modal nak kerja sendiri. Masing-masing ada halangannya atas sebab-sebab tertentu. Kerja sebelum berniaga Adaka...

Post has attachment
Jangan sakitkan hati customerr
Peniaga ada masa jadi pelanggan jugak. Takkan peniaga 24 jam je walau kedai mamak 24 jam sekali pun. Sampai masanya, tauke kedai mamak 24 jam jadi pelanggan nak beli kereta baru. Contohnya peniaga tepi jalan sampai masa jadi pelanggan di kedai handphone nak...

Post has attachment
85 idea perniagaan
Bagi sesiapa yang masih buntu sebab takde idea nak berniaga apa, sila baca entri ni. Mudah-mudahan korang dapat manfaat dari 86 idea perniagaan yang aku kongsikan. Tanpa buang masa jom baca dan kaji 86 idea memulakan bisnes bawah RM3000. 1. Air bancuh (guna...

Post has attachment
85 idea perniagaan
Bagi sesiapa yang masih buntu sebab takde idea nak berniaga apa, sila baca entri ni. Mudah-mudahan korang dapat manfaat dari 86 idea perniagaan yang aku kongsikan. Tanpa buang masa jom baca dan kaji 86 idea memulakan bisnes bawah RM3000. 1. Air bancuh (guna...

Post has attachment
Cara Buat Produk Jenama Sendiri (Updated)
Masalah peniaga yang nak buat produk jenama sendiri ialah tak tahu nak buat macamana. Nak hubungi siapa? Nak tanya kat siapa? Dalam entry ini kalilah aku nak share info asas cara buat produk jenama sendiri khas untuk orang yang ada modal lebih dan ada idea ...
Wait while more posts are being loaded