"Fantomele din Tarragona"
O carte atât de interesanta, încât a determinat organizarea unei rute turistice, rută istorică, în Costa Dorada, Tarragona, Tortosa.
Istoria/Legenda Melissei Isabela de Salou

Una din cele mai dramatice, profunde, dar frumoase istorii spaniole, este legenda Melisei de Gadara y Salou.
Istoria spune că, pe la mijlocul secolului al 12-lea, fiica unei familii de caballeros hidalgos din ţinutul Reus, Tarrgona, fina conducătorului Cataloniei, contele Ramon Berenguer IV de Barcelona, a fost răpită de mauri. Avea doar patru ani şi a fost crescută în haremul răpitorului, un general maur, care i-a spus că părinţii ei au murit.În acea perioadă Melissa a trecut prin moment cumplite, fiind obligată să ia viaţa de la început:alte locuri decât castelul iubiţilor ei părinţi şi bunici, noi reguli, noi obiceiuri, o nouă limbă, o nouă credinţă.Cu o urmă de speranţă că îşi va regăsi părinţii, în cer sau pe pământ, a hotărât să-şi păstreze credinţa creştină, spunând noaptea rugăciunile în limba catalană. Şi astfel a rezistat, învăţând în acelaşi timp tot ce trebuia să ştie despre regulile şi credinţa musulmană. Chiar mai mult, a învăţat să lupte, pregătindu-se să-şi cucerească, mai târziu, libertatea.
Dar, la vârsta de aproape şaptespreze ani, tocmai când fusese din nou răpită de alţi mauri pentru răscumpărare, a fost salvată de tatăl ei. Deşi cei doi, tatăl și fiica nu se cunoșteau, au auzit amândoi glasul sângelui, iar revederea a fost, evident, un moment de răscruce în viaţa tinerei Melissa.
Noua perioadă din viaţa Melisei începe prin participarea ei, alături de Contele Ramon de Barcelona, la luptele de Reconquista, eliberând cetatea Tortosa, unde ea a fost ţinută în robie.
Viaţa tinerei va fi o succesiune de drame, lupte şi aventuri, devenind ocrotitoarea oamenilor simpli din provincial Tarragona, ceea ce i-a atras ura a multor duşmani. Faptele ei bune au continuat, susţin locuitorii din zonă şi după moartea Melissei, fiind văzută, ca fantomă sau ca porumbel, în diverse împrejurări grele, când era nevoie de ajutorul ei. Astfel ea a ajuns erou de legend, o legendă din ce în ce mai cunoscută.Iar legenda ei, are o asemănare inexplicabilă cu legenda San Jorge (lupta Sf. Gheorghe cu balaurul), bine cunoscută de toţi spaniolii.
In acelaşi timp, mulţi oameni o consider ca o adevărată Ioana D’Arc iberică, o eroină medieval, care ajută şi astăzi pe cei aflaţi în pericol.
Istoria detaliată a misterelor vieţii Melissei de Salou, inclusiv despre urmaşii ei din zilele noastre, este descrisă în romanul “Fantomele din Tarragona”, un thriller istoric, cu dramatism teribil, cu mistere şi paranormal.
Locurile în care a trăit Melissa Isabela de Salou, locuri cu profunde semnificatii istorice spaniole, Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Tortosa, sunt vizitate de turiștii care cunosc istoria eroinei. Aceștia merg pe urmele ei, retrăind dramele și sentimentele tinerei eroine. Și privesc, atenți în jurul lor, înaltul cerului, cautând fantomele Melissei și a lui Lopez. Mulți susțin că le-au văzut: doi porumbei albi, îndrăgostiți încă, peste veacuri.
Photo
Photo
20.02.2018
2 Photos - View album
Shared publicly