Profile cover photo
Profile photo
Md Idris Shafie Md saleh
24 followers
24 followers
About
Posts

Post has attachment
Cerpen | Putarkan Tombol Itu
Puas Jenal memutar tombol pintu tandas itu. Dicuba-cuba beberapa kali namun masih tidak terbuka. Jenal rasa dah lebih 5 minit dia mengerjakan tombol pintu tu. "** it!" Jenal menyumpah seranah. Terbayang difikirannya Timah sedang seronok membeli-belah. "Te...

Post has attachment
Cerpen | Buaian Kayu
     Sudah beberapa hari Daniel merengek kepada ayahnya, Jenal. Setiap kali dia merengek, Jenal akan memberi janji palsu kepadanya. "Ok, nanti petang lepas Asar kita pergi ya." "Ayah tengah menaip kerja ayah ni, nanti pukul 5 kita pergi." "Daniel tidur dulu...

Post has attachment
Latih-tubi soalan dengan OneNote
Peperiksaan akhir tahun sudah semakin hampir. Kebanyakan guru-guru sudah mula dengan latihan menjawab soalan peperiksaan bagi membiasakan murid-murid dengan teknik menjawab yang betul. Antara cara yang biasa dibuat ialah guru memperbanyakkan salinan set soa...

Post has attachment
Zoom A | Besarkan paparan
Bila dah dekat dengan peperiksaan ataupun ujian, biasanya saya akan buat ulangkaji bersama murid menggunakan laman web Zoom A. Kadang-kadang kami masuk ke dalam makmal komputer dan murid menjawab menggunakan chromebook setiap seorang. Kadang-kadang apabila ...

Post has attachment
Art Attack | D.I.Y. donkey head
Last kena buat costume untuk wakil storytelling ialah pada tahun lepas, 2016. Tapi masa tu just buat baju monkey dan ekor dia je. Kebetulan ada jual mask kat Mr DIY jadi beli yang tu je. Masa tu pun tak pula sempat mencoret dalam blog. Tahun ni tema donkey ...

Post has attachment
1BestariNet | Isu Privasi, Akaun Digodam dan Penukaran Password
Siang tadi seorang guru memberitahu saya Data Broadband beliau telah kehabisan kuota sedangkan beliau tidak pernah menggunakannya.  Bagi yang belum maklum, data 2GB Broadband tersebut HANYA AKAN BERKURANG jika kita akses internet menggunakan dongle (seperti...

Post has attachment
YES Altitude | Maksimumkan Penggunaan Data Internet LTE Anda
Dalam post yang lalu , saya ada menyatakan yang smartphone YES Altitude kita (sebahagian besar guru di Malaysia) dapat adalah datang beserta dengan pelan data internet 2GB PERCUMA setiap bulan. Respon dari perbualan bersama rakan-rakan guru memberi satu rum...

Post has attachment
YES Altitude | Cara Log In Frog Lebih Cepat Dan Mudah
Ramai guru-guru di seluruh Malaysia telah menerima smartphone YES Altitude beserta pelan data LTE sebanyak 2GB sebulan. Data 2GB itu pula tidak akan ditolak jika guru mengakses laman Frog VLE walau selama dan sekerap mana sekalipun. Itu yang tersurat. Yang ...

Post has attachment
YES Altitude | Paparkan skrin smartphone terus melalui LCD projector menggunakan Anycast
Salam semua. Berjumpa lagi kita dalam tutorial kedua saya mengenai smartphone YES Altitude. Kalau sebelum ini saya menunjukkan cara bagaimana memaparkan skrin hp di laptop dan seterusnya ke projector , kali ini saya akan menunjukkan cara bagaimana memaparka...

Post has attachment
YES Altitude | Paparkan screen smartphone di laptop dan ke LCD projector
Dua hari lepas saya pergi ke IPG Batu Pahat untuk mengambil smartphone YES Altitude guru-guru sekolah saya. Kemudian, semalam kami mengadakan majlis penyerahan dan juga sedikit taklimat penggunaan smartphone tersebut. Untuk tujuan taklimat, saya perlu menun...
Wait while more posts are being loaded