Profile cover photo
Profile photo
Radostin Penev
12 followers -
Никой не знае точния път към успеха....., но сигурния провал е - да се опитваш да угодиш на всеки.
Никой не знае точния път към успеха....., но сигурния провал е - да се опитваш да угодиш на всеки.

12 followers
About
Posts

Post has attachment
Пак нещо, което се случва често! Имате огромен проблем с мобилната визуализация на сайта си. Трябва добре да се разбере, че нещо изглеждащо добре на Десктоп, не е удачно ...ами никак за мобилно устройство!!!
....и тук идва делимата - да започнеш всичко от началото т.е. да се "пренапише" сайта или да се направи САМО мобилна версия. Много ни се иска да минем с малко разходи, а и клиентите ни са свикнали с нашия си дизайн....с по-малко думи - може ли хем да си остане сайта в този му вид, хем да е мобилно адаптивен?!?
Ще се намерят много от "клуба на знаещите и можещите". Предложенията ще са и с извести финансови рамки..., а те не винаги са приятни - мноооооооого разходи...
В такова положение попадна sandex-sport.com ... е не всичко е безнадеждно и ужасно скъпо. Работата не беше малко, защото е-магазина имаше много проблеми, натрупали се с времето - резултат от остаряла версия на софтуер, миграция от един сървър на друг, липса на адаптивен дизайн ..... Е, точно това много ми допада - когато всички се откажат - да съживя сайта и отстраня всички проблеми.
Дайте ми такива казуси, все има какво да се направи!!!
Add a comment...

Post has attachment
2010г Google представи нов проект за ускоряване на трансфера в мрежата. Идеята произхожда от съотнишението на изображенията, като обем, спрямо останалите ресурси. ... на практика всеки е забелязал, че сайтовете с повече изображения "затормозяват" най-много работата на браузъра. WEBP формата е решение на "проблема" с около 37% по-малък обем на изображението, но със същото качество(нали все пак целта е да се разбира, какво искаме да покажем :)) ). Нещо се позакучиха нещата, защото не всички браузъри решиха да поддържат този формат... и не се ли погрижи разработчика да селектира юзър-агента...само Google Chrome и Opera ще покачат изображението. Даже Firefox, не са в час (все пак вече минаха 7 години). Въпреки всичко реших да "снабдя" с малко екстри http://www.hypnoticabg.com и в случай, че браузарът поддържа webp-формат да предоставям тази възможност. Е, трябва да призная - поради изрично желание от страна на клиента, сайта е пренаситен с огромни изображения ... и въпреки всички техники по оптимизиране, все пак обема на отговора на сървъра е "доста" големичък. Използувах php функциите,
imagecreatefromjpeg();
imagejpeg();
за да намаля обема на jpeg-те, качвани от клиента, сетнах компресията на 75 . Търсейки начин за още по-малък обем на изображенията, реших да пробвам с WEBP. Има няколко неща, които трябвада се подсигурят.
* на първо място да се инсталират необходимите библиотеки на ImageMagick - след версия 6.9 не би трябло да има проблем. Командата е:
convert fromJpeg.jpg -quality 50 -define webp:lossless=true toWebp.webp ...при мен се получи нещо странно - изображението се генерираше, но не беше webp-формат. Така - препоръката ми е - при работата да се проверява резултата, дали е очакваното. Не е достатъчно да видите в "свойства" (image/webp). ... под Linux, в терминал напишете
file fileName.webp
и не е ли нещо от рода :
RIFF (little-endian) data, Web/P image, VP8 encoding, 648x463, Scaling: [none]x[none], YUV color, decoders should clamp.....значи нещо не е наред, както се случи при мен!!!
Реших, че ще вдигна версията на php до 7.0 и там по подразбиране са качени библиотеките, които ми трябват.

Конвертирането с PHP7.0 e:
$imWebp=imagecreatefromjpeg($fromJpeg);
imagewebp($imWebp, $fromJpeg.'.webp',60);
imagedestroy($imWebp);
...резултата е от входящия
inputJpegImage.jpg
се получава и
inputJpegImage.jpg.webp.... естествено запазвам и двата
Проверката към браузъра е:
$webpImg='';
if( strpos( $_SERVER['HTTP_ACCEPT'], 'image/webp' ) == true ) {$webpImg='.webp';};

и после
echo '<img src="path/to/image.jpg'.$webpImg.'">';

Както се вижда, ако се поддържа image/webp ще се подаде
path/to/image.jpg.webp
ако не ...
path/to/image.jpg
Това е :)
Add a comment...

Post has attachment
Браво, Гриша!!!!! Напук на всички "познавачи" и "експерти". Мноооооого завист и злоба се изляха.
Даде ни повод пак да крещим и се радваме, че някой въпреки системата и "хората", успява да постигне мечтите си!!!
Григор записа първа победа над Надал след изключителен тенис!!!
http://www.tenniskafe.com/atp/grigor-dimitrov/grigor-zapisa-parva-pobeda-nad-nadal-sled-izklyuchitelen-tenis/
Аз лично съм в много добро настроение, а на тези злобари, които го оплюваха - да си изядат......:)))
Ако на някой му трябва транспорт.... звънете не ни жалете http://bobigelevtransport.com
Add a comment...

Post has attachment
Алгоритъмът Google Panda има за цел да премахва съдържание, което се опитва да се класира по-високо в търсачките... и така се бори със съдържание с „ниско качество“ или с други думи спам.... когато се загледа обикновения потребител в резултатите от търсенето, се набиват в очите едни и същи сайтове, които стоят и в платените реклами, и в челните позиции(top10). Съдържанието им е "доста" дублиращо се, но пък какво разбирам аз :( ... Е, на "Големите Момчета" забележка не може да се прави, пък и кой ще те чуе. Парите движат света и става все по фрапантно! Отдавна свикнахме, че по телевизията те "здръстват" с реклами, свикнахме с израза "...ще се видим след рекламите..." Можеш ли да обвиниш медиите, нали трябват приходи?!?
О-о-о-обаче вече и сърфирането в интернет се превърна в :

1. искаме да влезем някъде
2. чакане да се заредят РЕКЛАМИТЕ

Направо кошмар - излизат върху съдържанието, с уловки - като кликайки, с желание да ги затвориш, се оказва, че си препратен към тях.
Друг дразнещ момент - при сайтовете с видеосъдържание....направо нагло -"...рекламата ще може да затворите след 5-4-3-2-1 сек" ...и 5сек гледаш. Така си осигуряват оправдание, че ти е осигурен "избор"...., но пък рекламодателите започнаха да правят реклами по 5сек.
Не искам да плаша обикновения потребител, но само се загледайте с колко сървъра за "услуги" се свързва браузърът Ви, след заявката към сайтовете.
Хубавото е, че има block-ери на различните рекламни мрежи и отчасти рекламната помия не те залива :)
Е, всичко казано горе, си е мое мнение и не ангажирам никого със съгласие :)
Поздрави на всички! Ако Ви трабва транспорт, последвайте линка - обещавам там няма много реклами(поне не са дразнещи :)))), съжалявам пустите пари ... и на мен ми трябват :(
Add a comment...

Post has attachment
Нищо важно не се е случило, но за малко информация за всеки попаднал в подобно положение....
Напоследък много потребители се оказват "проводници" на СПАМ, без да имат идея!!!
Преди седмици забелязах, че имам "Недоставена Поща"(ползвам @abv.bg). Нищо лошо, но подобен мейл въобще не съм пращал!!! Проверих в "Изпратени" и ....имаше над 30 писма към различни получатели. Типично спамерско поведение! Лесно е за обяснение - паролата е "отгатната" и имам логвания от сървъри и кленти с богат асортимент. Това НЕ са хакери, с идея за кражба на лични данни. Тези са "сладури", искат колкото се може по-дълго да не ги забележиш, да си ползуваш пощата и да си "жив" :) Не ти трият данни, криптират информация...! Неее просто след като се докопат до мейла ти, ЯКО спамят към свои си списъци(е, има случаи и от твоята адресна книга) и не обърнеш ли внимание, един ден мейлът ти се оказва в blacklist и някои сървъри могат да престнат да те обслужват!
Интересно е възникналото положение. Открадването на паролата не е невъзможно, но малко вероятно, защото внимавам при логване да съм към точния сървър и https://. Не кликам на линкове изпратени от уж support@, но .... @ hack.net.
Хайде да не се увличам.... ето и какво мисля, че е добре да правим често.
*проверявайте си "историята" на логванията(в abv.bg - начало>>>история) или изходящата поща :)))
*ако имате съмнения сменете си паролата, но не толкова лесна....използвайте символи като "@" "–" "!""#""$".. ... като "mimi1991" може да стане "!M$m$@i99i@#i#i@1&&1!"
Add a comment...

Post has attachment
Празници до дупка :) ....този месец не знам кое повече ни измори - делниците ли, празниците ли?!
http://bobigelevtransport.com
Add a comment...

Честит първи учебен ден на децата... нали техните радости са и наши :)
Add a comment...

Post has attachment
Maлко промени в дизайна...винаги нещо новичко е по-добре :)
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Нещо с история, с многократни хаквания.
http://nafots.com/ ... "закрепено" , ще видим до кога :) 
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded