Profile cover photo
Profile photo
koFAKTORlab
9 followers -
Share your ideas and knowledge.
Share your ideas and knowledge.

9 followers
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Super flexible laser cut playwood

Carl Friedrich Gauss distinguishes between three types of curved surfaces, single curved - neutral (cylindrical), and double curved - negative (hyperboloid) and positive (spherical).
Curved surfaces are very attractive, especially negative double curved surfaces, but also very complicated to perform. What’s interesting about them in constructive terms is the increase in stiffness and load capacity as the surface is bent in one and two directions.
In a small book DIGITAL Gehry Material Resistance Digital Construction (Bruce Lindsey, Bitkhäuser 2001) writes that if flat piece cost one dollar, single curvature piece cost two dollars, double curvature piece cost ten dollars. This is true for all materials wood, metal, plastic, glass, concrete ...
It is immediately clear why some engineers are crazy about double curved surfaces and are constantly trying to find a method that can simplify and cheapen the process.
From time to time I search the Internet on that matter. One day I stumbled upon the wooden book covers that can be done on a laser cutter, with interesting technical solution of the spine; wooden board is slit in such a way that can be bend like rubber.
I immediately turned my machine on and started playing with this surface. The feeling of holding that piece of wood in my hands was incredible, something that just seconds earlier, was a stiff piece of plywood was now flexible like paper. But only in one direction, in the other was still stiff. Then I decided to cut the surface to enable it to bend in both directions, so that I could achieve double Gaussian curvature, positive and negative. After a couple of failed attempts that were based on a variety of perforations, I realized that what I was doing didn’t make any sense. I've studied the way in which the first surface was cut. In order to be bent it was turned into a series of slender elements that are easily twisted, which are interconnected on fixed points. The greater the distance between the fixed points, and the slimmer the elements, the more flexible the surfaces is. Although an element can twist for only a few degrees (before it breaks) when multiplied many times, the flexibility is incredible. I realized I should apply the same theory in both directions – so I turned the line elements into a rectangular spiral, whose segments twist in both directions, and in that way I connected the fixed point with very long slender elements. The result was even more fascinating.
When you first hold plywood cut in such a way it completely surprises you, you are not sure what exactly is in your hand, you cannot believe that it’s wood, because the lack of rigidity gives you a totally different feeling.
But, what to do with this piece of flexible plywood? I have some ideas, but I would also like to hear more suggestions ...
visit to download dxf file
http://lab.kofaktor.hr/en/portfolio/super-flexible-laser-cut-plywood/
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-08-31
24 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Super fleksibilna šperploča

Carl Friedrich Gauss  razlikuje tri vrste zakrivljenih ploha, jednostruko zakrivljene - neutralne (cilindrične),  te dvostruko zakrivljene - negativne (hiperboloidne) i pozitivne (sferične).
Zakrivljene plohe su jako privlačne, pogotovo negativne dvostruko zakrivljene plohe, mljac  ali i jako komplicirane za izvedbu. Njihova zanimljivost u konstruktivnom pogledu je povečanje krutosti i nosivosti kako se ploha krivi.
U jednoj maloj knjižici  DIGITAL GEHRY Material Resistance Digital Construction (Bruce Lindsey, Bitkhäuser 2001) piše da ako jedan plošni komad košta dolar, tada jednostruko zakrivljeni košta dva, a dvostruko zakrivljeni komad deset dolara.  To vrijedi za sve materijale radilo se o drvu, metalu, plastici, staklu, betonu...
Odmah je jasno zašto su pojedini inženjeri zaluđeni dvostruko zakrivljenim plohama i konstantno pokušavaju pronaći način da stvore metodu kojom mogu pojednostavniti i pojeftiniti sam proces.
Iz te ljubavi prema zakrivljenim plohama često volim pretraživati što ima novo na internetu.  Jednoga dana naletio sam na drvene korice za knjige koje se mogu napraviti na laserskom rezaču, sa zanimljivim tehničkim rješenjem na samom hrbtu;  drvena ploča je na taj način prorezana da se može savijati kao da je od gume.
Odmah sam upalio stroj i počeo se igrati s tom plohom. Nevjerojatan je bio osjećaj pod rukama kada sam iz stroja izvadio nešto što je prije sekunde bilo komad krute šperploče, a sada se savijalo poput papira. Shvatio sam da je superfleksibilna u jednom , ali kruta u drugom smjeru. Onda sam odlučio izrezati plohu da joj se omogući savijanje u oba smjera, tako da se mogu postići dvostruke gaussove zakrivljenosti, pozitivne i negativne.  Nakon par neuspjelih pokušaja koja su se bazirala na raznim perforacijama, shvatio sam da to što radim nema nikakvog smisla. Proučio sam na koji je način izrezana prva ploha. Da bi se mogla zakriviti bila je pretvorena u niz vitkih elemenata, koje je lako tordirati, međusobno povezanih, nazovimo ih fiksnim točkama. Što su fiksne točke udaljenije, odnosno elementi vitkiji, to je ploha fleksibilnija. Iako se pojedini element može tordirati za samo par stupnjeva (prije pucanja) kada se umnoži više puta dobije se nevjerojatna fleksibilnost. Istu teoriju sam trebao primijeniti u oba smjera – linijske elemente pretvorio sam u pravokutne spirale, čiji se segmenti tordiraju u oba smjera i tako fiksne točke povezao dugim vitkim elementima. Rezultat je bio još fascinantniji.
Kada po prvi put primite šperploču izrezanu na ovaj način potpuno ste iznenađeni, nije vam jasno što točno držite u ruci, ne možete vjerovati da je drvo, jer zbog nedostatka krutosti ima potpuno drugi osjećaj.
I što sad sa tim super komadom fleksibilne šperploče? Nije baš da sam uspio pojednostaviti proces izvedbe. Da li se može i kako se može primijeniti na većem formatu? Ja imam neke ideje, ali o tome nekom drugom zgodom. A volio bi čuti još prijedloga...
posjeti za preuzimanje dxf datoteke
http://lab.kofaktor.hr/portfolio/superfleksibilna-sperploca/
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-08-31
15 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Maksimir

Sigurno je većina Vas rođenih 70tih/80tih godina, imala u djetinjstvu Jugotonova izdanja poput Ježeve kućice Branka Čopića, Pepeljuge i Trnoružice Braće Grimm, Sretnog princa Oscara Wilda, pjesama Grigora Viteza...vjerojatno ih je bilo još, ja se sjećam ovih.
Te davno zaboravljene priče ponovo su postale aktualne kada se rodio moj prvi sin Milan. Tada sam odlučila nabaviti ih i tu bi ova priča završila da sam uspjela u svom naumu. Međutim, nikako nisam uspijevala pronaći pjesmu Maksimir, a ta mi je baš bila prirasla srcu. Čak sam poslala upit Torjancu ne bi li on možda predložio nekom izdavaču da izdaju novu slikovnicu, budući da je zadnji put izdana 1963.   Nakon bezuspješnih potraga i pokušaja, nakratko sam odustala, sve dok nije došao Drago. 
Tada sam odlučila preuzeti stvari u svoje ruke i ovo je rezultat. 
Malo drugačija interpretacija slikovnice jer Vitezovi opisi su toliko živopisni da je nepotrebno te slike prenositi na papir. Umjesto okoline naglasak je prenesen na životinje. Njihove su siluete izrezane iz jednobojnih papira i preklopnjene jedna preko druge. Na taj je način iz plošnih listova postignuta dubina, šarenilo i vizualno bogatstvo koje dodaje još jedan sloj tekstu Grigora Viteza. Životinje su osim svojih silueta definirane i svim ostalim životinjama i u stalnoj su mjeni putujući kroz taj čarobni svijet...
...Možda da ipak pustim slike da govore.
Za one koji ovu slikovnicu nemaju, prepuštamo Vas uglazbljenoj verziji Alfija Kabilja...da se prisjetite kako ste čučali ispred kazetofona i uživali maštajući...
http://youtu.be/ihrs6v_7Pk0
Do sljedećeg eksperimenta...

http://lab.kofaktor.hr/portfolio/maksimir/
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-02-17
32 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
SIMPLECUT
Prvi projekt u nizu od 20 je ovaj mali rezač stiropora. Zašto, pitate se, netko u eri 3d printera radi styrocutter? I za koga? Odgovor je jednostavan. Treba početi s osnovama. A kako već neko vrijeme radimo na fakultetu FGAG u Splitu upravo na predmetu Osnove projektiranja, uvidjeli smo potrebu tog stroja na našim vježbama, kako bi student što brže, jednostavnije i efikasnije kroz studije volumena provjeravao i razvijao svoje ideje i koncepte.

Rezač vrućom žicom je stroj kojeg student može napraviti sam. I mi smo svoj prvi napravili dok smo još studirali, a u svakoj generaciji kojoj smo držali vježbe, našao se barem jedan student koji ga je napravio za sebe i ekipu. Uložiti takav dodatni napor je iznimno pohvalno, ali nitko se do sada nije pozabavio pravim problemom – zašto ih nema više među studentima . Razlog tomu je što svi malo čačkaju po internetu i sklepaju neku napravu koja na kraju ima pet kilograma i nezgrapnog je oblika pa ju nikako ne mogu spremit u torbu. Ovo me vraća u osnovnu školu kada smo za glazbeni morali nositi neki instrument za svirati; mogao si imati flautu, to nitko nije imao jer si za to trebao završit glazbenu školu, mogao si imati melodiku,  ali si za nju morao imati pluća ko slon, zato su sva normalna djeca imala male klavijature na baterije, ali ne i ja,  ja sam svakog petka vukao klavijaturu koja je bila široka koliko sam ja visok, kad bi se napokon dočepao glazbenog onda bi morao sjedit u zadnjem redu – blizu utičnice, jer je to čudo gutalo toliko struje da baterije nisu dolazile u obzir.  Kako su današnja djeca komotnija, a nastavnici blaži, zasad je normalno da oni nemaju taj alat na vježbama, nego uglavnom kasape stiropor nekim polutupim skalpelom. Kako bi došli tome na kraj odlučili smo preprojektirati taj alat da postane mobilniji.

Dakle, ovaj naš stroj je namijenjen prvenstveno studentima, a onda, naravno, i svim ostalim kreativcima, arhitektima i uredima koji uvide prednosti našeg stroja u odnosu na ostale strojeve na tržištu.

Pa krenimo onda redom:

STYROCUT 3 610mm x 265mm

najbolje što tržište nudi, u principu nema mane u pogledu performansi . Svaki ozbiljniji ured ima svoj primjerak OMA, Foster, SANAA, Njirić+, Studio UP… ono što studentu ne odgovara je cijena od 480EUR za osnovni model ili 695EUR sa raznim supercool dodacima.

Sljedeći i jedini koji postoji na domaćem tržištu je

PROXXON THERMOCUT  390mm x 280mm

Sve u svemu katastrofa, pogotovo u usporedbi s drugim alatima od proxxona koji izgledaju primamljivo i savršeno. Ovaj je cijeli rasklapan, plastičan i potpuno je nerazumljivo da si je takva tvrtka dozvolila ovakav kiks, valjda i nijemci nekada mogu pogriješiti, zbog svega navedenog cijena od 930kn  je neprihvatljiva.

I da sad ne nabrajamo ostale proizvode, koji uglavnom nisu dostupni na našem tržištu,odnosno zbog transporta, carine, ležarine i ostalih nameta njihova prednost (početna cijena) ubrzo nestane,

vratimo se na naš mali SIMPLECUT.

Kako i samo ime kaže to je jednostavan stroj, (po našem mišljenju) baš kakav treba jednom studentu arhitekture kroz njegov studij. Zamišljen je da ga student nosi sa sobom na vježbe, zato mora biti kompaktan, sklopiv, prenosiv i naravno dostupan cijenom.

SIMPLCUT je sve to, tanka ploča za rezanje u kojoj je novi sistem za hvatanje žice s gornje strane, osnovna je ali i ogromna razlika između ovog i ostalih strojeva – ona koja omogućuje da stroj bude prenosiv.  Zbog svoje male težine potrebno ga je stegom učvrstiti za radni stol. Stroj je opremljen elektronikom za reguliranje temperature žice, te  ventilatorom za raspršivanje para od stiropora i hlađenje žice za učinkovitije rezanje. Vodilica koje se pomoću dvije kvačice steže za ploču je nepomična što uz grafiku na samoj ploči omogućuje precizno rezanje bez previše mjerenja. Pomični stup omogućuje pozicioniranje +/- 15mm , a pokretna horizontalna šipka rezanje pod kutom i manjim od 45 stupnjeva, sve to omogućuje da se nakon pričvršćenja za stol lako namjesti vertikalnost žice.  Na ploči A4 formata moguće je izrezati elemente širine 15cm i visine 10cm.

Svi dijelovi stroja mogu se rastaviti i složiti u torbu i spremni su za gdje god vam je potreban.

Za sada je stroj u fazi alpha testiranja i nakon što vidimo kako se ponaša i mogu li se ukloniti neke potencijalne mane i problemi objavit ćemo potpunu dokumentaciju tako da i vi možete napraviti svoj simplecut, do tada s vremena na vrijeme svratite i vidite imali neka …slikovnica …možda.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-02-03
11 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
the years are passing by, we stand still ...
blank pages, without a single post on the one hand
on the other, these little creatures that remind us every day how time flies
they live in a completely different world from ours, very intensive, fascinating, exciting ...
everything around them is new, everything is a game,
and around us
in the East only old stories
in the West nothing new ...

but not this year,
this year we decided to be like them, we have read the little prince again, and " we came up with something..." says little Milan,
we came up with the project,
Project 20 15
read 20 projects in 2015.
some ideas are old, only we did not manage to realize until we got two children, others are created just for them, and some just to get to the number twenty

and to be up to date we will share them with you

we do not know all of the 20 projects yet, we will figure it out, there's time ...
but we know the first one, and it is a small stytocutter - we named it SIMPLECUT
so if you want to know what it looks like and can you make coffee with it
check it out at the end of the month or subscribe and never miss a post
Photo
Add a comment...

Post has attachment

godine prolaze mi stojimo…
prazne stranice, bez ijednog posta s jedne strane
a s druge ova dva mala stvorenja koja nas svaki dan podsjećaju kako vrijeme leti
ona žive u potpuno drugačijem svijetu od nas, mnogo intenzvnijem, fascinantnijem, uzbudljivijem…
sve oko njih je novo, sve je igra,
a oko nas
na istoku stare priče
na zapadu ništa novo…

ali ne i ove godine,
ove godine smo odlučili biti kao oni, ponovo smo pročitali malog princa, i “nešto smo smislili”, kako kaže mali Milan,
smislili smo projekt,
projekt 20 15
čitaj 20 projekata u dvije i 15toj.
neki su projekti stari, samo ih nismo stigli realizirati dok nismo dobili dvoje djece, drugi su nastali upravo radi njih, a neki samo da dođemo do broja dvadeset

a da budemo up to date to ćemo podijeliti s vama

znači, još ne znamo svih 20 projekata, to ćemo u hodu, ima vremena…
ali znamo prvi, a to je jedan mali stytocutter – SIMPLECUT smo ga nazvali

ako vas zanima kako izgleda i da li može kuhat kavu
provjerite krajem mjeseca i nikad ne propustite post
http://lab.kofaktor.hr/portfolio-category/20-15/
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded