Profile cover photo
Profile photo
Бизнес Еталон
4 followers -
Практични решения за малкия и средния бизнес.
Практични решения за малкия и средния бизнес.

4 followers
About
Posts

Post has attachment
Като говорим за ефективно развитие на какъв-то и да е бизнес - можем да направим аналогия с един басейн.

Предполагам че помните от училище онези задачки за басейн където водата се влива от една тръба и се излизва от друга....

Вижте клипа за да видите как това се отнася за вашият бизнес.

Ние ви предлагаме да не го отлагаме и да започнем да се грижим за вашият басейн още сега - вижте как ето тук - http://biznesetalon.bg/biznes-programa-riteil
Add a comment...

Post has attachment
✪ ✪ ✪ 3 ЕФЕКТИВНИ НАЧИНА ДА ПРИВЛЕЧЕТЕ КУПУВАЧИ В СВОЯТ МАГАЗИН
📌 http://biznesetalon.bg/biznes-programa-riteil
Глупаво е да стоим в магазина, нищо да не правим и само да чакаме някой от минувачите да се сети да ни разгледа магазина. Добре е, ако витрината е привлекателна - все някой ще влезне.
Но съвсем малко активност от вашата страна може да насочи доста добър поток от желаещите не само да разгледат магазина, а и да направят покупки.
Напомням ви за 3 начина да поканите купувачите в своят магазин:
✪ 1. Разполагайте външна реклама (билбордове, табели и др.) зад границата на териториалния обхват на магазина. Така можете да привлечете хора, които иначе дори не биха научили за вашия магазин.
Ако имате магазин за дрехи, този обхват ще представлява 2-3 км. или няколко спирки на градския транспорт. Точно такова разстояние е готов да премине човек, за да купи нещо за своят гардероб.
За малки магазини хранителни стоки обхватът е 300-800 м., защото продукти за всекидневна употреба, като например хляб и млеко, хората предпочитат да купуват близо до дома си.
✪ 2. Направете листовки, в които рекламирате своята нова колекция, правите своето сезонно предложение или каните хората да се възползват от вашата акция "Продукт на седмица".
Раздайте листовките близо до магазина, там където има поток от хора, които потенциално могат да се заинтересуват от вашето предложение.
Друг начин да използвате листовките е да ги сложите по пощенските кутии или под чистачките на колите в и малко след териториалния обхват на вашия магазин.
Винаги има вероятност хората да изхвърлят вашите листовки, но ако сте подготвили всичко правилно, процентът на такива хора ще бъде минимален.
✪ 3. Обиколете цялата територия покрай вашия магазин и намерете места, които посещават вашите потенциални клиенти. Това могат да бъдат други магазини, които не са ви конкуренти или някакви офиси на фирми, организации и др. Това са вашите потенциални партньори.
Например, ако продавате детски дрехи, вас трябва да ви заинтересуват детски градини, книжарници, детски консултации, защото това са места, които са посещавани от ващите аватари (потенциални клиенти).
Помислете, какво можете да предложите на всеки от тези потенциални партньори, за да насочват към вас поток от клиенти. Например, можете да размените с тях рекламни буклети - те да раздават вашите на своите клиенти, вие техните - на своите.
Или предложете им да раздават купони за намаление при пазаруване във вашия магазин (при това партньорът трябва да има някаква изгода от това). Можете да се разберете партньорът просто да сложи някъде на своята витрина или на друго място насочваща или информационна табела на вашия магазин. Или измислете нещо друго.
Истината е, че съществуват не 3, не 33 и дори не 333 начина за привличане клиенти. За това, какви от тях добре работят в областта на търговията на дребно много скоро ще говорим по-подробно. И не само ще говорим, а заедно с вас реално ще направим във вашия магазин.
Ние стартираме много силна 2-месечна Бизнес Програма "Ритейл с гарантиран резултат". В рамките на 60 дни ние заедно с вас ще покачваме продажбите във вашия магазин.
Още не сме правили подобна програма за ритейла (в същност, още никой в България не е правил подобна програма). Тя е с напълно практична насоченост - без теория, само практика.
✪ Бизнес Програма "Ритейл с гарантиран резултат" стартира на 14 март.
Регистрирайте се на тази страница -
📌 http://biznesetalon.bg/biznes-programa-riteil
Photo
Add a comment...

Post has attachment
✪ ✪ ✪ ЛЕСЕН НАЧИН ДА НАКАРАТЕ СВОИТЕ ПРОДАВАЧИ ДА ПРОДАВАТ ПОВЕЧЕ
📌 http://biznesetalon.bg/biznes-programa-riteil
Колкото и да е добър асортимента във вашия магазин, той сам няма да се продава. Дори да сте положили усилия и с вашите обмислени маркетингови действия сте довели клиенти в магазина си, това още не гарантира продажбата.

Златният ресурс на всеки ритейл бизнес е търговския персонал - професионалните продавачи, които помагат на вашите клиенти да правят покупки.

Добрия продавач трябва с лекота да се ориентира в продуктите, да познава асортимента и неговите характеристики, да познава техники за активните продажби, да бъде приветлив и много друго. Но най-важното качество на продавачите, което гарантира добър оборот на вашия магазин е заинтересованост и мотивация за работа.

Как да мотивирате вашите продавачи да продават повече? В идеалния вариант трябва да имате система за мотивация на търговския персонал. Но какво да правите, ако още нямате такава система?

Препоръчвам ви да използвате един много лесен похват за мотивация - лесна бонусна система за вашия търговски персонал. Давайте на своите продавачи допълнителен бонус към заплатата, ако продават повече продукти по време на една продажба. Примерно, добавете 50 лв. към заплатата, ако в 20% от чековете за месеца клиентът е купил три или повече продукта, 100 лв., ако в 35% от чековете и 200 лв., ако в 50% от чековете или повече.

Тук, разбира се, трябва да адаптирате тази бонусна система към вашия бизнес. Погледнете статистиката - какъв е средния брой на продукти в чека във вашия магазин? Примерно, той е 3 бр. Значи е подходящо да давате бонуси за 4 и повече продукти в един чек. Можете да въведете и допълнително изискване за размера на чекове, за които се получават бонуси, примерно той да не е по-малък от 50 лв. и ако продавачът прави продажба на 8 продукта в един чек, но те общо са на сума до 50 лв., този чек не се отчита в бонусната система. Или измислете някакви други правила за участие на вашите продавачи в бонусната система. Мисля, че принципа ви е ясен.

Това е един бърз и лесен начин да мотивирате своите служители и да правите по-голям оборот в магазина.

Много повече похвати за покачване на продажбите можете да научите и приложите на практика съвсем скоро.

Ние стартираме много силна 2-месечна Бизнес Програма "Ритейл с гарантиран резултат". В рамките на 60 дни ние заедно с вас ще покачваме продажбите във вашия магазин.

Още не сме правили подобна програма за ритейла (в същност, още никой в България не е правил подобна програма). Тя е с напълно практична насоченост - без теория, само практика.

✪ Бизнес Програма "Ритейл с гарантиран резултат" стартира на 14 март.

Регистрирайте се на тази страница -
📌 http://biznesetalon.bg/biznes-programa-riteil
Photo
Add a comment...

Post has attachment
От психологическа гледна точка продажбата е тежък момент, по време на който клиентът трябва да преодолее няколко бариери, отговаряйки на няколко въпроса:
-    Трябва ли ми нещо от този магазин, или не?
-    Да вляза ли в него, или в друг?
-    Тук няма ли да ме излъжат с нещо?
-    Да разгледам ли ето тези неща, или да си тръгна?
-    Да пробвам ли ето този продукт?
-    Дали ми отива?
-    Ама не е ли скъпо?
-    А какво ще каже мъжа/жената/тъщата/любовницата ми?
-    А с какво ще го нося?
-    Ще стане ли за офиса, или не?
-    Няма ли някакви скрити дефекти?

Щом човекът е стигнал до покупката, значи той си е отговорил на тези, а може би на много други въпроси. Той е преодолял всички бариери.

И ако вие не използвате този момент, за да му предложите да купи повече, значи изпускате огромни възможности за увеличение на печалбата ви.

В повечето бизнеси персонала е много пасивен в това отношение, оставяйки на клиента сам да се сети/прецени какво още му трябва.

По този начин вие и съответно вашият бизнес губите много пари. Защото нямате изградена система за допълнителни продажби.

А би могло да бъде доста по-различно, като например в следния виц:

Момче от провинцията кандидатства за работа в голям универсален магазин в Ню Йорк. Шефът го назначава на пробен срок.
Първият му работен ден е дълъг и изморителен. В 5 часа шефът пита хлапето колко продажби е извършило.
- Само една - отговаря момчето.
- Как така само една? - ядосва се шефът - Повечето продавачи правят по 20-30 продажби на ден. И колко пари докара?
- 333 334 долара.
- Как го направи? - не може да повярва шефът.
- Ами, дойде един мъж, на който продадох първо малка кукичка, после средна кукичка и накрая голяма кукичка. После му продадох малка въдица, средна въдица и накрая голяма въдица. Попитах го къде ще ходи за риба, а той отвърна: "В океана". Заведох го на щанда за лодки и му продадох скутер. Той се притесни, че фолксвагенът му няма да може да тегли скутера, затова го заведох в отдела за автомобили и му продадох джип.
Шефът отстъпил две крачки назад и възкликнал учудено:
-  Продал си всичко това на човек, който е поискал само една кукичка?
- О, не - отвърнало момчето. - Той дойде да купи тампони на жена си, а аз му казах: "И без друго уикендът ти е провален, защо не отидеш на риба?" :) :) :)

Дали и при вас от един тампон ще се стига до 333 334 долара – не мога да ви обещая. Но е съвсем реално да увеличите вашите продажби с 20-40%, че и повече.

Всъщност в тази глава искам да разкажа за най-основните начини за увеличаване на средния чек, а след това ще се върнем към този пример и ще видим как би могло да бъде в друга ситуация.

Съществуват стотици различни инструменти и подходи за увеличаване на продажби за един клиент, но всички те се базират върху следните 5 основни подхода:
-    Продажба на по-скъпи продукти;
-    Продажба на съпътстващи продукти;
-    Продажба на по-големи количества продукти;
-    Продажба на продукт с фокус върху печалба;
-    Продажба на комплекти.

---------------------------------------------------
Повече информация за увеличаване на средния чек можете да намерите в книгата "Машина за продажби" - http://biznesetalon.bg/book-mashina-prodazhbi
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Един от най-големите проблеми на повечето хора е че всеки иска нещо да постигне или да получи, но 99% нищо не правят по въпроса.

Или го правят - но само по един начин, само по един път. И като не стане - се отказват.

Искам да споделя с вас едно изключително интересно упражнение, което доста нагледно може да ви покаже как да постигнете вашите цели.

В случая ще ви го покажа от бизнес гледна точка, но подхода може да се използва за всякакви финансови (и не само) цели.

1. Напишете на един лист мечтания месечен обем продажби за вашият бизнес. Например, сега правите по 20.000 лева а много искате то да бъде 30.000 лева

2. Сега разпишете по колко начина можете да спечелите тези 30 000 лв. Т.е. на първия ред пишем – можем да продадем един продукт за 30 000 лв, след това – можем да продадем 2 продукта за 15 000 лв, 3 продукта – за 10 000 лв и т.н.
    1 х 30.000 лв
    2 х 15.000 лв
    3 х 10.000 лв
    ....
    6.000 х 5 лв
    10.000 х 3 лв
    30.000 х 1 лв
    
3. След това вие трябва да направите следното. Отляво имате брой продажби, отдясно имате сума на всяка една продажба. Искам в момента да задраскате внимателно тези числа, за които в момента вие нямате продукти на такава цена във вашия бизнес. Например - в момента вие нямате продукти по скъпи от 6.000 лв, значи задрасквате горните 3 реда

4. Сега идва нещо по-важно. Задраскайте по друг начин или с друг цвят тези редове, за които вие просто физически няма да можете да се справите с бройката. Например няма как да продадете 30 000 продукта по 1 лев чисто физически. Оставете само тези бройки, които вие реално можете да направите:
    5 х 6000 лв
    6 х 5000 лв
    10 х 3000 лв
    15 х 2000 лв
    30 х 1000 лв
    50 х 600 лв
    60 х 500 лв
 Естествено за вашият бизнес редовете ще бъдат различни
 
5. А сега е вече време да направим няколко важни извода

6. Ще взема горният пример – имаме 7 начина, за които е възможно и по цена, и по бройки физически да постигна, за да стигна мечтаната сума от 30 000 лв.

Първият извод е: всички тези начини да се пробват ПАРАЛЕЛНО. Трябва още утре да пробвате да продадете 5 продукта по 6 000 лв., 6 по 5 000 лв., 10 по 3 000 лв. и т.н.

Всичко това го пробвате паралелно. Ясно е, че ще сбъркате в един, малко ще се „олеете” в трети, но ако пробвате всички седем начина за постигане на тази сума, това, че правите толкова много паралелни неща, все ще ви доведе до тази сума.

7. Вторият извод касае вашият асортимент. Тези продукти, които сте ги задраскали по цена, тоест нямате продукти на такава цена, но можете да го постигнете като брой продажби, помислете – ЗАЩО АЗ НЯМАМ ТАКИВА ПРОДУКТИ?

Може би трябва да набавите тези продукти. Помислете за вашия асортимент. Особено тези от вас, които имат един-два реда, това е нещо много странно и означава, че имате много малко възможности за развитие, за ръст на вашия бизнес.

8. Действайте - и ще постигнете това за което мечтаете :)

---------------------------------------------------
Повече информация за постигане на своите бизнес цели можете да намерите в книгата "Машина за продажби" - http://biznesetalon.bg/book-mashina-prodazhbi
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Пирамидата на ученето на Едгар Дейл. Тази пирамида показва връзката между начина на възприемане на информация и резултатите които се получават.

Както виждате - най-малък ефект има от четенето (въпреки разпространеното мнение, че точно четенето е ключът към успеха :) )

Малко по-ефективно е слушането,следвано от изображения и видео - което е най-ефективно от пасивните начини за възприемане на информация.

Следващите нива предполагат по-активно участие - разглеждане на мостри, наблюдения на демонстрации, наблюдения на конкретни действия.

Но за да можем да получим резултат (а не просто някаква информация някъде в главата) - ние трябва да сме още по-активни.

Става дума за участие в дискусии,  публична реч, театрализирани прояви, имитация на реална дейност и естествено изпълнение на реална дейност.

Точно тези последни начини са най-ефективни от гледната точка на получен резултат и усвоена информация.

В момента подготвяме една интересна програма , насочена преди всички към последното ниво - "изпълнение на реална дейност" в областта на увеличаването на продажби и привличането на клиенти.

Очаквайте скоро повече информация.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Как най-често започваме да забелязваме, че имаме някакъв проблем в системата ни за продажби? При това ние невинаги разбираме, че проблемът е точно там. Просто започват да възникват много дребни проблеми от всякакво естество и ние се чудим, защо сме извадили такъв късмет?

Някои от често срещаните проблеми се явяват един вид симптоми, сочещи на скрит голям проблем в бизнеса. При това, съществуват „универсални” симптоми, които се проявяват във всеки бизнес, без значение с какво той се занимава

Да видим някои от основните симптоми, които можете самостоятелно да забележите в бизнеса си и да вземете навременни мерки за справяне със скритите проблеми.

Симптоми на проблеми в системата за продажби:
- Трудно се намират добри продавачи/търговци
- Голямо текучество
- Най-добрите продавачи/търговци стават “звезди”
- Няма достатъчно желаещи да купуват
- Идват, но не купуват
- Купуват, но малко или от най-евтиното
- Купуват веднъж, но не се връщат
- Купуват, но нямате достатъчно печалба

В бонусната глава към книгата "Машина за продажби" ще намерите макет на „План за решаване на проблеми в системата на продажбите”. Този план ще ви помогне да систематизирате вашите усилия за решаване на най-неотложните проблеми във вашата система за продажби.
---------------------------------------------------
Повече информация за начини за решаване на често срещаните проблеми в системата за продажби можете да намерите в книгата "Машина за продажби" - http://biznesetalon.bg/book-mashina-prodazhbi
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Какво съвпадение само :) Кой ли ще обере остатъците - за едно ново зареждане :)

Машина за клиенти - https://www.store.bg/p163726
Машина за продажби - https://www.store.bg/p175995

Приятно пазаруване :)
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Най-накрая втората ни книга - "Машина за продажби" е вече в магазините;)

Засега можете да я поръчат онлайн от store.bg - https://www.book.store.bg/p175995/

Съвсем скоро ще я има и оффлайн, в магазините на BookTrading.

Долу можете да се запознаете със съдържанието:

ОСНОВА НА СИСТЕМАТА ЗА ПРОДАЖБИ. Продажбите са сърцето на всеки бизнес. В това число и на вашия

    Най-важният проблем на бизнеса - намаляване на продажбите
    Четири основни бизнес процеса (3+1)
    Симптоми на проблеми в системата за продажби
    Защо малкият бизнес често има проблеми в системата за продажби?
    Фунията на продажбите
    Система с гарантиран резултат
    Основни въпроси на системата за продажби

ФОРМУЛАТА ЗА ПРОДАЖБИ - ДРУГ ПОГЛЕД ВЪРХУ ВАШИЯТ БИЗНЕС. Секретният секрет на успешните бизнеси се крие в концентрация върху най-важното - привличането на клиенти и увеличаването на продажби

    Първи стъпки
    История на един клиент
    Да погледнем вашият бизнес по друг начин
    Формула за продажби
    Различните лица на формулата
    Удвояване на продажби - Mission (im)possible?
    От къде всъщност да започна?

КАК ДА ПРОДАДЕМ ПОВЕЧЕ НА ВСЕКИ КЛИЕНТ. Току що вие и съответно вашият бизнес сте загубили много пари. Защото нямате изградена система за допълнителни продажби

    Как протичат продажбите в бизнеси без изградена система за продажби
    Запис на една истинска продажба
    Как да продадем по-скъп продукт
    Как да продадем по-евтин продукт, но с по-голяма печалба
    Как да продадем повече съпътстващи продукти
    Как да продадем по-голямо количество продукти
    Как да продавам много продукти накуп

ФОРМИРАНЕ НА АСОРТИМЕНТА. Ако не се замисляте и не планирате асортимента си предварително, вероятността успешно да прилагате похватите за покачване на продажбите се свеждат към нулата

    Широк vs тесен асортимент
    Колко разнообразен асортимент ще бъде подходящ за вашия бизнес? Линеен асортимент. Обемен асортимент
    Асортимент според потребностите на клиентите
    Парите не са там където изглежда. Фронтенд и бекенд продукти

ТАЙНИТЕ НА МЪРЧAНДАЙЗИНГА. Истината е, че както персоналът трябва да продава така и самият магазин трябва да продава. В идеалния вариант персоналът и мърчaндайзингът се допълват взаимно, за да формират една ефективна система за продажби

    Що е то - мърчaндайзинг
    Видове покупки
    Пътешествие в един магазин
    Пътят на клиента в магазина
    Външен вид на магазина
    Търговската зала
    Изложение на продукти по рафтове
    Пробната
    Връщане в търговската зона
    Касовата зона

ТЕХНИКИ ЗА ПОКАЧВАНЕ НА ПРОДАЖБИТЕ. Има много начини да продавате повече. Какъв да изберете? Не избирайте - използвайте ги всичките!

    Вътрешни продажби
    Забележете своите потенциални клиенти
    Скриптове
    Закръгляне на ресто
    Незабележими комплекти
    Всеки 6 броя за 10 лева
    105 грама
    Нова информация
    Партньори
    "С този продукт обикновено купуват..."
    "Най-много / най-често този продукт се купува от..."
    От оффлайн в онлайн
    Забранен продукт
    Лотария на място
    Снижаване на себестойност
    Нови канали за продажби
    Промоутъри
    "Купи още едно - същото"
    Временен или ограничен достъп
    Кутрето
    Неутрализация на нежеланите придружители

ОСНОВИ НА ЕФЕКТИВНОТО ЦЕНООБРАЗУВАНЕ. Цените не съществуват сами по себе си.За адекватно възприемане на цена ни трябва допълнителна информация - какво всъщност купуваме, доколко то ни трябва, как е тази цена по сравнение с други цени и т.н.

    История на една ценова конкуренция
    Основния източник на ценова конкуренция
    Експеримент от CalTech
    Защо да плащам повече - лична цветарска история
    Защо да плащам повече - цветарска история от Ден Кеннеди
    Защо да плащам повече - поръчка от интернет магазин
    Защо да плащам повече - покупка на телевизор
    Защо да плащам повече - покупка на костюм
    Психология на възприемането на цените
    Основните задачи на ценообразуването
    Видове клиенти при ценообразуването
    Цени като инструмент
    Да попречим на сравняване по цена
    Основните грешки в ценообразуването

ВЪЗРАЖЕНИЯ НА КЛИЕНТИ. Основният страх, който има вашият клиент, е страхът да направи покупката

    Страхове на вашите клиенти
    Фалшиви възражения
    Най-често срещаните възражения
    Ефективна обработка на възражения
    Шаблони за отговори на възражения

СПЕЦИФИКАТА НА РИТЕЙЛА. Ритейл обект сам по себе не е просто някаква площ с продукти. Това е сложна система, състоящата се от много компоненти - ефективно зониране, правилно разполагане на продуктите според цените, според бизнес задачите, етикети, POS материали, осветление и т.н.

    Основи
    Бизнес показатели
    Асортимент
    Мърчaндайзинг
    Ценообразуването
    Система за лоялност
    Персоналът, скриптове
    Инструменти за продажби
    Организационна структура
    Локацията
    Разузнаването и контраразузнаването на конкуренти

ПРОДАЖБИ НА B2B ПАЗАРА. Продажбите на В2В пазара? Това е лесно! Трябва само да привлечем нови потенциални клиенти, да ги оценим и филтрираме, да ги "загреем", да ги подготвим за първата продажба, да направим първата продажба и да ги накараме да купуват отново и отново

    Система на продажбите в B2B пазара
    Генериране на лидове
    Оценка и филтриране
    Затопляне на лидове
    Предаване на лидове в системата за продажби
    Подготовка на първата продажба
    Конверсия - първата продажба
    Предаване на клиента в система за работа с настоящи клиенти

ПРОДАЖБА НА УСЛУГИ. Няма идеален универсален начин да продавате успешно всякакви видове услуги. Вълшебното хапче още не е измислено. Но, съществуват определени стратегии, които с успех се прилагат в много различни бизнеси, работещи в областта на услугите

    Бизнес с информация и услуги
    Система на продажбите на услуги
    Къде по-нататък?
    Какво да правим ако ни трябва помощ за реализация на идеите от тази книга?

БОНУСНА ГЛАВА

    Специален подарък за нашите читатели

За поръчки онлайн от store.bg - https://www.book.store.bg/p175995/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Готови ли сте за летния бизнес сезон?


Звучи като майтап - нали?

Но всъщност не е. Още този уикенд започваме да подготвяме наши клиенти за големите летни продажби.

2 дена плътна работа със собственици и ключови служители, насоки за работа по следните теми:
- привличане на клиенти
- техники за покачване на оборота
- лични продажби
- мърчандайзинг
- специфика на работата с туристи
- работа с туристически групи
- ефективно ценообразуване
- ..... и много много друго

А вие - готови ли сте за летния бизнес сезон?
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded