Profile cover photo
Profile photo
Mohd Najib
39 followers
39 followers
About
Posts

.
Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 102: {Tafsir awalan}

Amatlah jelas umat yang lampau disebut kisahnya, kebanyakan mereka tidak teguh memegang janji dan ingkar kepada Allah semenjak dari tulang sulbi Nabi Adam lagi. Mereka sentiasa memberi pengakuan akan taat perintah Allah, malah dalam masa yang sama mereka telah kufur terhadap Allah dan menjadi fasik yang terkeluar dari mentaati Allah dan enggan mematuhi perintah Allah.
.
previous, [G+] https://t.co/WndBL2vgC0
via, knajid.2050@gmail.com


Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 101: {Tafsir awalan}

Ayat ini penawar kepada Nabi s.a.w. yang hatinya duka selama menghadapi penentangnya dari kekufuran kaum kafir Quraisy, yang mana Allah menceritakan tentang nabi dan rasul terdahulu yang menghadapi kaum-kaum yang kufur (Kaum Nuh, Lut, Ad, Suaib dan Thamud) yang telah engkar sehingga mereka itu telah dibinasakan semuanya.
Hati orang yang kufur itu telah dicap seperti kaum-kaum yang terdahulu yang mengingkari seruan nabi dan rasul yang diutuskan oleh Allah, sehingga hati-hati mereka tiada lagi tempat dihati mereka untuk menerima sebarang kebaikan, kebenaran maupun keimanan. Semuanya sudah penuh dengan keburukan kepalsuan dan kekufuran.
.
previous, [G+] https://t.co/F5bkfcIGkW
via, knajid.2050@gmail.com

.
Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 100: {Tafsir awalan}.

Allah bertanya kepada mereka sebagai pertanyaan kepastian, bahawa Allah sudah pun memberi pernerangan kepada mereka sebagai pewaris bumi yang dahulunya telah dibinasakan peduduk-penduduk terdahulu, dan jika ditakdir mereka belum menerima seksa Allah, maka hati mreka tidak akan terlepas daripada dicap sehingga tidak dapat mendengar sebarang nasihat yang baik yang mendatangkan kebahagiaan dalam hidup mereka.


previous, [G+] https://t.co/6ZsHW93XM3
via, knajid.2050@gmail.com

.
9.7.97~99.
Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 97~99: {Tafsir awalan}

Pada ayat-ayat ini Allah bertanya dengan penafian dan mengancam kepada penduduk kota Mekah ;
Tidak sekali-kali penduduk Mekah akan dapat hidup aman kerana sikap kekufuran pendustaan mereka itu, bahkan mereka diancam seksa Allah pada waktu yang tidak disangka-sangka.
Apakah mereka menyangka akan selamat dari ancaman Allah ? Setiap orang akan mendapat seksa Allah dan orang-orang ini sebagai rugi kerana derahaka berterusan serta membuat maksiat diatas muka bumi ini.
.

previous > [G+] https://t.co/SaMeUye4L5
via, knajid.2050@gmail.com
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has shared content

Post has shared content
Ads; 19/Jan/2018
.
Play Ground “Aulad Kidz Planet Ventures” ,
Bandar Puteri Bangi, Selangor.
[fb2] https://www.facebook.com/mohd.najib.963434/posts/552579248421315
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded