Profile cover photo
Profile photo
Damira Kalac
423 followers
423 followers
About
Posts

Post has attachment
Kako je to dirljiv susret bio! Ovaj 96-godišnjak je brata u Argentinu ispratio kad je imao pet godina i živio je u nadi da će ga sresti ponovo. Nažalost, nije.

Nedavno je ipak dočekao da u njegov život uđe bratova unuka Laura, zasad jedina od potomaka Radomira Rafaela Bulatovića (1905-1988) koja je posjetila domovinu predaka, Crnu Goru.

Prošao je skoro vijek!

Imam mnogo rodbine po svijetu, ali čini mi se da su oni koji su prije jednog vijeka stvarali kolonije u Latinskoj Americi ipak posebni...
Add a comment...

Post has attachment
Možete da ih volite ili ne, da dovodite u pitanje da li su u pravu ili nisu kada traže da im se vrati imovina, ali porodica Đurišić sa Zabjela svakom crnogorskom građaninu može da drži lekcije o tome kako se bori za cilj i ono u šta vjerujemo.

Morate biti istrajni. U borbi za svoja prava morate iscrpiti sva pravna sredstva. Budite spremni na žrtvu. Pametno koristite internet. Budite solidarni. I opet - budite istrajni.
Add a comment...

Post has attachment
Počinuh. “Podgorica će zelen grad biti, njim ćemo se ponositi”, tako bismo Šobićev stih iz pjesme “Titograd” (1978) mogli prepjevati poslije izbora 27. maja. Jer, sudeći prema kampanjama, biće Podgorica najzeleniji od svih zelenih gradova na svijetu!

Obećava to i Demokratska partija socijalista Crne Gore, čiji nosilac liste Ivan Vuković kaže spustiće Podgoricu do njenih rijeka, napraviće šetališta duž Ribnice i Morače… Tako reče i neki dan ladno ostavi za sobom smeće na Skalinama.

Kakvo je stanje zelenih površina, podgoričkih rijeka i voda uopšte, kakve planove imaju u oblasti zaštite životne sredine, održivom razvoju, upravljanju otpadom… pitanja su koja sam uputila svim listama koje 27. maja učestvuju na lokalnim izborima u Podgorici.

Odgovori su stigli od Demokratskog fronta, Prave Crne Gore, Socijaldemokrata, liste "Podgorica za 21. vijek” i Građanskog saveza za promjene
Add a comment...

Post has attachment
Šta nam je ostavio bivši ministar za informaciono društvo, kako Gvozdenović obećava procvat crnogorske privrede uz razvijeno informatičko društvo i zašto smo još daleko od digitalne Crne Gore
Add a comment...

Post has attachment
NVO Expeditio je Upravi za zaštitu kulturnih dobara još 2013. podnijela Inicijativu za uspostavljanje zaštite hotela "Durmitor".

Inicijativa je prihvaćena, ali je Uprava, pet godina kasnije, obustavila postupak, pošto su, prije pola godine, dobili nalaz i mišljenje sudskih vještaka Nebojše Šupića i Dragutina Dubljevića, da bi hotel trebalo srušiti u cjelosti.

Šupića i Dubljevića je angažovala kompanija Adriatic Properties, Petrosa Statisa, koji je hotel, renta vile i oko deset hektara zemljišta, lani kupio za 650.000 eura.

Prije 15 godina, kada je prvi put ponuđen na prodaju, hotel je procijenjen na 10 puta više, na 6,5 miliona...
Add a comment...

Post has attachment
Podgorica uskoro dobija spomenik Francu Prešernu. Lijepo. I u Ljubljani je prije četiri godine postavljen spomenik Njegošu. Spomenici su, kažu, “znak dobre saradnje između država Slovenije i Crne Gore”. Ako, ako.

Samo, kada su slovenački mediji pisali o spomeniku u čast 200 godina od rođenja Njegoša, priču su pratili pozitivni komentari o konačnom uređenju lokacije, parka koji je ranije služio kao mjesto za nelegalan parking.

U podgoričkoj priči – ništa novo – na lokaciji gdje će biti postavljen spomenik slovenačkom pjesniku, na zelenoj površini pored zgrade RTCG, bez najave, posječeno je nekoliko stabala. I ne bilo kakvih, već sađenih u vrijeme kralja Nikole, priča 93-godišnji Mrvalj Keković.
Add a comment...

Post has attachment
Nijedno dijete iz autističnog spektra iz Crne Gore dijagnozu nije dobilo u svojoj državi. Do sada. U petak je u Podgorici otvoren Centar za autizam i time su prvi put u državi stvoreni uslovi za ranu dijagnostiku, što bi trebalo da omogući i kvalitetniji tretman i stvaranje uslova za kvalitetnije odrastanje i život djece i odraslih iz autističnog spektra.

Ovo je priča o Miladinu, njegovom putu do dijagnoze, njegovom razvoju, teškim danima u vrtiću, diskriminaciji, prihvatanju i danas lijepim danima u školi, kojoj se raduje.

Njegova majka Milka Šćepanović, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Fondacija "Ognjen Rakočević" vas pozivaju da im se u ponedjeljak pridružite na Trgu nezavisnosti, u Podgorici, gdje će obilježiti 2. april – Svjetski dan osoba s autizmom.

"Osobe s autizmom trebaju biti ravnopravne i imati jednaka prava za obrazovanje, zapošljavanje i samostalan život. U cilju podrške i prihvatanja osoba s autizmom ponesite plave majice, kišobrane, balone, šta god imate, plavo i lijepo"
Add a comment...

Post has attachment
Marko je dobio otkaz. Osmi u proteklih godinu dana - jer drži do slobode da onda kada smatra da je promjena neophodna, on to i iskaže.

I jedan Vanja iz Podgorice je u zatvoru već tri mjeseca, samo zato što brani svoju imovinu.

Marko i Vanja su slobodniji od onih 60 hiljada i kusur, znate ih već.

"Deset godina vladam, a ništa ne mijenjam. Ništa, apsolutno ništa. Nema jauka, nema naricanja, i kad je pritisak najveći, svi će reći: imamo što smo zaslužili, patimo…”, kaže Makijaveli u Žolijevom "Dijalogu".

A nama trideseta ide…
Add a comment...

Post has attachment
Odrasla sam u porodici koju je majka godinama držala, zahvaljujući onome što je u danima dok je bila djevojka, bio njen hobi - šivenju. Devedesetih smo živjeli od tog hobija.

Danas je drugo vrijeme i dvije mame iz Mamine kreativne radionice svoje hobije - šivenje, pletenje, heklanje... pretvaraju u posao iz drugih motiva.

Kakvi god da su razlozi za to, Milici i Tijani, ma svima koji imaju neki hobi, želim da od njega zaista naprave prave poslove!

Jer, posao se najbolje radi kad se radi iz ljubavi :)
Add a comment...

Post has attachment
Oduševljeno ste ovih dana dijelili slike iz Rumunije, gdje je pola miliona građana izašlo na ulice, protiv izmjena zakona koji bi otežali rad tužiteljke Laure Kovesi Kodruta, koja je lani poslala pred sud više od 1.000 korumpiranih političara i zvaničnika.

U ponedjeljak počinje formalna procedura oko referenduma za povlačenje Nacrta plana "Kasarna Morača", kako bi se što prije krenulo i sa prikupljanjem potpisa.

Da bi Skupština Glavnog grada raspravljala o organizovanju referenduma, potrebno je 5% potpisa, od ukupnog broja građana koji žive na prostoru Mjesne zajednice "Nova Varoš".

Dok razmišljate o tome, imajte na umu slike iz Rumunije. Slike građana koji glasno kažu kakvu državu žele.

Družimo se u gradu kakav želimo i zaslužujemo!
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded