TERMINALIA CHEBULA

Buah Belimbing Gunung atau Buah Hajra atau lebih dikenali sebagai Terminalia Chebula (Myrobalan Kuning atau Chebulic Myrobalan) atau dalam bahasa Cina; He Zhi, Sanskrit; Haritaki, Tibet; A-ru-ra. Juga dikenali sebagai Harra dan bahasa Hindi. Berasal dari selatan Asia, dari India dan Nepal Timur, Barat Daya China (Yunnan) dan Selatan Sri Lanka, Vietnam dan hutan pendalaman di Kelantan serta utara tanahair, Malaysia. Telah diiktiraf selama lebih dua ribu tahun.

Ia adalah pokok daun yang boleh menjangkau ketinggian sehingga 30 meter atau 98 kaki. dengan diameter atau ukur lilit batang sehingga 1 meter atau 3 kaki 3 inci. Daunnya berbentuk bunga telur dan panjang. Buahnya adalah kecil berbentuk dan dapat dilihat dari lima rabung membujur dengan warna sedikit kehitaman.

SIFAT PENYEMBUHAN

Apa yang membuatkan sifat penyembuhan herba? Ramuan ajaib dalam chebulic myrobalan yang membantu semua penyakit ini adalah kimia yang dipanggil asid chebulic. Bahan kimia ini memberikan chebulic myrobalan rasa masam, serta ciri-ciri perubatan. Disamping itu, herba ini juga terdiri daripada sifat asid tannic, asid gallic, damar dan beberapa prinsip pencahar sifat anthraquinone.

Pakar perubatan Ayurveda dan Siddha India purba menggunakan buah ini untuk rawatan cirit birit, disentri, membakar lemak, angin dan gangguan hati serta limpa.  
Shared publiclyView activity