Profile cover photo
Profile photo
Jette Højholdt Mikkelsen
35 followers
35 followers
About
Jette Højholdt's posts

Det bliver igen uden billeder - for der skal ikke idylliske billeder på af vores dyr. Det er ren frustration! Dette er udelukkende min egen mening.

Hver uge snart bliver der annonceret nye fødevaretiltag. Der skal være madmekkaer på Vesterbro, i Tivoli, i Illum, i yderområder, i "Nørre Nissum"– ja alle steder. OG det skal selvfølgelig være lokale fødevarer fra lokale glade overskudsbønder.

Jeg er arrangør af Bondens Marked, og vi holder til på Østerbro hver lørdag og på Gisselfeld om efteråret. Vi har været i gang siden 2007 i både op- og nedgangstider, så jeg mener at jeg godt kan tillade mig at udtale mig.

Jeg får konstant henvendelser fra folk, som vil drømme om, at Bondens Marked var alle steder. Det kan vi bare ikke.

Problemet er ikke at få sat alle de der markeder i søen, hverken i København eller andre steder. Problemet er, at vi nichebønder, der står for produktion af kvalitetsprodukter, høj dyrevelfærd, skæve ideer og fremtiden, er underlagt de mest urimelige regler, som gør, at det bliver alt for besværligt og dyrt at producere.

Det sidste nye er nu et forbud imod at have sit fjerkræ udendørs fra Fødevarestyrelsen:

” Sygdommen er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

Desuden skal besætningsejere og hobbyfjerkræejere holde deres fugle indendørs eller under tag og i øvrigt følge anbefalingerne for smittebeskyttelse.

Disse forholdsregler gælder for hele landet, foreløbig året ud.”

Så nu skal alle os, som kæmper for god dyrevelfærd sætte vores kræ på stald. Har man ikke mulighed for det, må man jo bygge en stald eller en overdækning (det koster ingenting), men for de flestes vedkommende betyder det, at vi må slagte vores fjerkræ i utide – og så op mod jul. For at kunne kalde sit fjerkræ for fritgående og/eller økologisk, så kræver det – at det fritgående. Så kan de økologiske julekræ, så kaldes økologiske?

Jeg kan jo se, at mange af udbruddende finder sted i de hermetisk lukkede stalde – og det er en påstand fra min side: Jeg tror, at alle de kræ sammen på et begrænset areal MÅ medføre flere sygdomme.

Vi kender det jo fra os selv som mennesker. Vi bliver stuvede sammen i åbne kontormiljøer med konstant støj, larm og overskridelse af personlige grænser - og så er der bare hende der, der sidder med influenza og ikke vil blive hjemme, fordi "jeg kan bare ikke undværes!", hvorefter resten af det åbne kontorlandskab og deres familier bliver syge på skift. Det koster også samfundet masser af millioner.

Og det er jo langt fra det eneste, vi som nicheproducenter er udsat for. Vi drukner i regler og papirer - i en grad, så jeg nogle gange kunne opfordre til selvtægt, men det må man jo ikke.

Det er ikke på grund af de mindre og små nicheproduktioner, at dyr og mennesker dør. Det vil jeg godt lægge hovedet på blokken på - tværtimod. Det er jo ikke os, der spreder MRSA rundt, fordi vores dyr lever frit.

Vi er ikke økologer hos Kærsgård. Vi gør, hvad vi kan og dyrker foderet selv til de fleste af vores dyr. De får havre, ærter, mask, wrap, græs, æbler, grønt i massevis. Men vi magter ikke mere kontrol. Og vid at for hvert kontrolbesøg, så skal vi selv betale. Den regning kan vi kun sende videre til jer kunder.

Vi betaler så mange penge til det ene og det andet via nogle papirer - og fx også kontrol, som aldrig finder sted. Derfor er vi nichebønder trætte. Vi vil egentlig bare gerne passe vores dyr, marker, plantager, og hvad vi ellers har, og så kunne glæde jer kunder med vores produkter - når vi ikke skal passe bedriften. Og vi er ikke ude på at tage livet af jer.

Jeg vil så gerne kunne finde nogen at samarbejde med, så man kan udregne, hvor meget en fødevare fra os nicheproducenter koster med afgifter, kontrol, moms m.m.

Men altså jeg holder på at lige nu skal der findes en løsning, som gavner os nicheproducenter, før vi kan få alle de markedstiltag på benene. Hvis alle de markeder skal i søen, så skal dansk landbrug altså opdeles og nytænkes. Jeg vil simpelthen ikke trynes ad de store aktører, men det er jo det der sker.

Så jeg hører gerne, om markedsaktørerne vil bakke op om os, så vi kan få et mangfoldigt landbrug? Hvem er villig til af jer markedsaktører at gå ind i kampen?

Det er ikke manglende vilje fra vores side, men det er simpelthen for hårdt med alle de markeder, når vi også skal udfylde papirer på stribe - og også gerne vil passe vores bedrift?

Og det kunne da være godt om vores varer ikke kun var luksusvarer, men det kan jo ikke lade sig lige nu, hvis vi skal have betalt vores regninger.

Jeg ved i hvert fald, at vi har vores overvejelser om fremtiden, og hvordan den skal se ud, for jeg tror desværre ikke, at vores landbrug herhjemme er helt sundt.

Vores Fødevarekontrollant er helt i top, skal I vide. Og jeg mener også, der skal være kontrol til stede - men lad nu være med at lade den være styret af noget, der ulogisk 

Post has attachment
En autentisk video fra Bondens Marked den 2. april på Sankt Jakobs Plads

Post has attachment
En autentisk video fra Bondens Marked i går på Sankt Jakobs Plads

Post has attachment

Post has attachment
Nu må vi se, om vi får besøg af Dan Jørgensen

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded