Profile cover photo
Profile photo
Lidia Cotosman
32 followers -
Magia culorilor din viata ta
Magia culorilor din viata ta

32 followers
About
Posts

Post has attachment
Photo

A te iubi pe tine, dovada de egoism sa nu?

Fiecare om e responsabil de bunastarea, sanatatea si fericirea sa. E cazul sa ne oprim sa mai dam vina pe altii. Mintea noastra detine o mare putere pentru a ne spori fericirea, ne putem inveseli de exemplu, doar privind soarele, ne putem detensiona doar atingand pamantul cu piciorul gol, natura prin excelenta e o binecuvantare de care noi am uitat in avalansa de informatii si ritmul alert al vietii.

A fi egoist - in sensul de a trai fericit chiar daca altora nu le place?
Sa fie acest lucru o dovada de egoism?
Motivul ar fi ca nimeni nu este interesat realmente ca ceilalti sa fie niste oameni independenti, care sa reflecteze la ei insisi. Caci cine nu stie ce vrea sa realizeze in viata sau nu stie ce vrea pur si simplu este o victima perfecta pentru a fi exploatata de ceilalti. Si exact asta vor toti de la fiecare. A te iubi pe tine, a te gandi la interesele tale nu te face mai putin uman, mai putin sensibil, nu te determina sa “calci pe cadavre”, ci doar sa iti acorzi mai multa importanta tie insuti, astfel incat sa poti reusi in tot ceea ce iti propui.

A fi egoist inseamna sa iei viata in maini, sa-ti asumi responsabilitatea actelor tale, sa nu mai contezi pe ceilalti. Tu comanzi, tu executi, asa nu prea mai ai pe cine sa dai vina atunci cand gresesti. Astfel devii mult mai responsabil si mai atent la ceea ce faci. E o atitudine, nu neaparat e necesar sa devina o obisnuinta. In general facem anumite lucruri doar fiindca asa ni se spune, nu pentru ca ne-ar placea sau de teama de a spune nu, iar apoi ne intrebam de ce am facut totusi acel lucru, si asa ajungem sa ne pierdem increderea in noi. Pentru ca ne e teama sa nu facem anumite lucruri gresite sau sa nu ii suparam pe cei din jurul nostru. Ar fi mai bine sa incercam sa nu mai gandim pentru altii, sa facem ceea ce ne place noua. Pana la urma fiecare vine cu sentimentele sale din istoricul sau si nu tin de ceilalti, nu e vina celorlalti pentru ce simte fiecare, nimeni nu are obligatia sa se poarte asa cum vor ceilalti, binenteles pana in punctul in care nu trecem de respectul fata de celalalt. Astfel se recastiga increderea in sine.

A fi egoist inseamna sa te gandesti la nevoile tale, la binele tau si al nimanui altcuiva. Paradoxal, acest lucru are puterea de a-i ajuta si pe cei din jurul tau. Atunci cand te ocupi mai mult de realizarea dorintelor tale esti mai fericit si mai relaxat. Si nu mai ai motive atat de multe sa-ti versi nervii pe prieteni, colegi, membri ai familiei, fara ca ei sa aiba vreo vina. De asemenea ii vei intelege mai bine pe cei din anturaj si chiar vei avea o disponibilitate mai mare in a-i ghida spre a-si realiza si ei dorintele.

Cele mai puternice rezistente din noi in calea autodezvoltarii noastre, cele mai ample, ar fi increderea in altii mai mult decat in noi, neconstientizand singuri ce ni se potriveste noua, pasarea raspunderii noastre celorlalti, ipocrizia din complezenta care duce la atrofierea sentimentelor noastre adevarate, lipsa disponibilitatii de a ne apara dreptul la fericire si autodezvoltare, distrugerea fanteziei, forta cea mai puternica datorita careia ne-am putea elibera de dependenta si nu in ultimul rand incapacitatea de a face ceea ce este cu adevarat important si de a renunta cu usurinta la ceea ce este neimportant.

Psih. Ioana Sirbu
Wait while more posts are being loaded