Profile cover photo
Profile photo
Natuurcentrum Katwijk
1 follower -
Natuurcentrum Katwijk heeft als doel bezoekers te informeren over de schoonheid en de staat van de natuur in en rondom Katwijk.
Natuurcentrum Katwijk heeft als doel bezoekers te informeren over de schoonheid en de staat van de natuur in en rondom Katwijk.

1 follower
About
Posts

Post has attachment
Burgemeesters op bezoek!

Foto: Menno van Duijn – Katwijk, januari 2016

Het is de goede tijd van het jaar, en er staat een stormachtige wind recht op de kust. Goede omstandigheden voor hoog bezoek uit het hoge noorden. Tijdens het barre weer op vrijdag 13 en zaterdag 14 januari werden op het Katwijkse strand rond de Uitwatering maar liefst drie Grote Burgemeesters en een Kleine Burgemeester gezien. Dit zijn meeuwen die rond de poolcirkel broeden en normaliter ook in de winter op hogere breedtes blijven. Beide soorten zijn te herkennen aan de lichte vleugelpunten (waar de meeste meeuwen meestal zwart hebben). Zoals de naam al zegt is de Grote groter dan de Kleine Burgemeester, met een opvallend tweekleurige, zwart met roze snavel. Op de foto staat de Grote vooraan, en rechtsachter deze vogel de Kleine Burgemeester te zien.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Topjaar voor de Kardinaalsmuts

Foto: Gijsbert van der Bent – Katwijk, november 2016

Dit jaar lijkt een heel goed jaar voor de Kardinaalsmuts. Tijdens een wandeling door duin en bos kun je momenteel niet om deze mooie struik met zijn prachtige vruchtjes heen. Die bessen hebben de vorm van een muts zoals kardinalen die dragen. Voor de mens is de hele plant heel giftig. Voor insecten, vogels en zoogdieren niet. De Stippelmot kan de struik letterlijk helemaal kaal vreten, en de schors is een lekkernij voor konijnen en herten. De Kardinaalsmuts lijkt het niet te deren. Ze komen er weer bovenop. En kijk maar eens hoe ze er nu allemaal bij staan! Vogels eten de giftige bessen, hoewel de struiken momenteel (nog) niet druk bezocht worden door vogels. Misschien moet eerst de vorst erover?
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Grote uittocht van Lepelaars!

Foto: Rene van Rossum – Katwijk, oktober 2016

Het gaat goed met de Lepelaar in Nederland en elders in Noordwest-Europa. Ook de vogeltellers op de Katwijkse trektelposten merken dat. De Lepelaar is een trekvogel, en onze broedvogels overwinteren in Zuid-Afrika en Noord-Afrika. En als er meer broeden bij ons in Nederland en in de landen ten noorden van ons, dan is de kans groot dat we er hier ook meer voorbij zien komen. Maandag 26 oktober gaf een grote uittocht van Lepelaars te zien. Over Katwijk, over strand en zelfs ver over zee vlogen tussen 8.00 uur en 11.30 uur maar liefst 395 Lepelaar over, in groepen van 40 tot 100 exemplaren. Zoveel hebben we er nog nooit gezien op een dag!

PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
26-09-16
5 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Een saucijs op pootjes

Foto: René van Rossum- Katwijk, september 2016

Een Wezel is vooral heel erg klein. Ze wegen nog geen ons. Desondanks zijn het erg felle roofdiertjes, die vaak prooien pakken die groter zijn dan zijzelf. Jaarlijks worden er uit Katwijk niet meer dan een handvol Wezels gemeld, verspreid over het hele gebied. Daar zitten soms ook verkeersslachtoffers bij, en soms zelfs Wezels die door een kat zijn gegrepen. Ze houden van een beetje rommelige hoekjes. De laatste tijd neemt het aantal waarnemingen in en rond Katwijk weer wat toe. De Wezel op de foto werd betrapt door trekvogeltellers in de Noordduinen van Katwijk bij de achtervolging van zijn prooi, ongetwijfeld een muis.

Kijk ook www.natuurcentrumkatwijk.nl
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Strand-duinwandeling

Natuurcentrum Katwijk organiseert op zaterdag 10 september weer een gecombineerde strand/duin-excursie. Vertrek 09.00 uur vanaf de portacabin op het strand voor de Oude Kerk. Bestemming: natuurmonument Berkheide. Het is tenslotte Open Monumentendag.

Afhankelijk van wat we tegenkomen onderweg hopen we rond 11.30 uur weer terug te zijn in ons Natuurcentrum.
We kunnen van alles tegenkomen; van interessante schelpen en krabbetjes tot de mooie Jan-van-gent, levend en helaas soms ook dood (zie foto).

Deelname is gratis, opgeven is niet nodig. Neem wel een verrekijker mee! Eventueel kan voor deze excursie een verrekijker geleend worden van ons.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Slokop ruimt de boel op

Foto: Maarten Plug – Katwijk, augustus 2016

Dat is toch wel bijzonder: een Ooievaar op de Zanderij. Nog nooit vertoond. Dat de statige vogel daar liep zal niet toevallig zijn. In het kader van de Oranjefeesten is er flink gemaaid op de Zanderij. Ooievaars hebben dat snel in de gaten en komen dan kijken of er nog wat te halen valt. Ze zijn niet kieskeurig en echte slokoppen. Alles gaat naar binnen; insecten, hagedissen, kikkers, muizen, mollen en ja, ook kleine vogels (jonge weidevogels!). Slachtoffers van de scherpe messen van maaimachines zijn een welkome aanvulling op het menu. Met veel kunst en vliegwerk (Ooievaarsstations) is de Ooievaar, die in ons land in het wild was uitgestorven, behouden als karakteristieke vogel in het Nederlandse landschap. Daar profiteert Katwijk zo nu en dan dus ook van.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
De Putter heeft distels nodig

Foto: René van Rossum- Katwijk, augustus 2016

Opvallend mooie vogeltjes zijn het, met een prettig kwetterende zang en een kenmerkend drukke, bijna vrolijke roep. Al sinds de Gouden Eeuw zijn Putters bekende kooivogels, en ze zijn ook als zodanig geportretteerd door bekende grootmeesters in de schilderkunst. Maar wij zien ze natuurlijk het liefst in de vrije natuur. Dat kan ook in en rond Katwijk. Dan moeten er wel distels zijn, want de Putter heeft niet voor niets de bijnaam Distelvink. Ze zijn gek op de zaadjes van deze stekelige planten. Zoek de Putters dus op allerlei rommelige overhoekjes waar distels staan. Dat worden er in onze steeds sterieler wordende samenleving steeds minder, maar ze zijn er gelukkig nog wel. Bijvoorbeeld op de Zanderij.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Foto: Ed Schouten – Katwijk, juli 2016

Geen wesp maar een wolbij

Het lijkt wel een wesp, maar dat is het niet. Het is een Grote Wolbij, een wilde bijensoort die bij ons in de zomermaanden vrij algemeen is. Wolbijen danken hun naam aan de gewoonte om haartjes van planten te verzamelen en daar broedcellen van te maken in een holletje in de grond of onder een steen. Het stoere mannetje is agressief tegen andere insectensoorten en weet zich misschien gesterkt door zijn gelijkenis met een wesp. Maar zoals alle mannelijke bijensoorten kan hij niet steken. De Kleine Wolbij (inzet) is een stuk zeldzamer, en komt bij ons alleen in de duinen voor.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Boomkikker neemt sterk toe
www.natuurcentrumkatwijk.nl/kijk

Foto: Ed Schouten – Katwijk, juni 2016

Wat zijn het toch een mooie beestjes! En wat zijn door het kleine formaat en de overwegend groene kleur moeilijk te zien te krijgen. Horen daarentegen moet geen probleem zijn. Wie tegenwoordig in Berkheide in de late avonduren op een duin gaat staan kan de luidruchtige concerten van de Boomkikker(s) niet missen. Met name langs de Wassenaarseslag en net onder Katwijk laten ze zich nog goed horen: een snelle opeenvolging van kwek’s (‘kwekwekwekwekwekwekwekwek…’’). Dat zal nog enkele dagen doorgaan, maar dan zijn de eieren gelegd (in het water) en is het niet meer nodig zo’n kabaal te maken om een partner te lokken. Nadat de Boomkikker in Nederland in de vorige eeuw heel sterk is afgenomen, neemt de populatie de laatste 15 jaar weer sterk toe. Aan onze Boomkikkers zit echter een luchtje. Ze zijn mogelijk uitgezet… Boomkikkers zitten graag in grote braamstruiken. Niet meenemen, want de Boomkikker staat op de Rode Lijst en is heel erg beschermd!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Foto's door Peter Duijndam | Natuur in Katwijk
PhotoPhotoPhoto
Peter Duijndam
3 Photos - View album
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded