Profile cover photo
Profile photo
Distem-Dev
1 follower
1 follower
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Цветовете във Вашия бранд

Изберете правилния  цвят, с който най-добре да представите  Вашия бизнес . Цветът  оказва влияние при 85% от хората и е първото нещо, което човек забелязва .Как да използвате цветовете в своя  брандинг , така че те да оказват влияние на настроенията, чувствата и емоциите на хората?Разбира се, при избора на цвят за лого или продукт, не бива да забравяме разликата в културните схващания в различните части на света.
 С кои цветове се свързва вашия бизнес ? 
Проучване сред 100-те най-големи световни марки показва, че най-използваните цветове са: син (33%), червен (29%), черен/сив (28%) и жълт/златен (13%). Процентите са над 100, тъй като най-често в едно лого има повече от един цвят. В 95% от случаите логата съдържат един или два цвята, а в останалите 5% – те са съставени от три и повече цвята. 
      Цветовете в червената зона на цветовия спектър. Те са известни като топли цветове и в тях се включват червено, оранжево и жълто 
Оранжевото комбинира в себе си яркостта на жълтото и енергията на червеното, което създава цвят изпълнен с живот и вълнение. Поради това той е често срещан при енергийните напитки, компаниите, занимаващи се с петролни продукти, здравеопазване и технологии. 
Жълтото се свързва със слънцето, което от своя страна създава чувство на щастие, топлина, енергия, оптимизъм и надежда. Мъжете приемат лошо жълтия цвят.  
 Червеното е сред най-силните цветове, който се забелязва веднага и същевременно излъчва енергия и сила. Въздействието му се изразява в повишаване на сърдечния ритъм и учестяване  на дишането, поради което често се използва при промотиране. Цветът е доста популярен сред веригите за бързо хранене, хотелиерския бизнес и енергийните компании. Освен това се използва често при автомобилни компании, заради асоциацията за висока скорост.
      Студени се наричат цветове в синята част на спектъра. Там влизат синьото, лилавото и зеленото. 
Синият цвят е един от основните, който се използва за фирмени лога. Той се свързва с небето и океаните и се възприема много лесно от хората. Цветът е символ на доверие, надеждност, сигурност и отговорност. При храните синьото се асоциира със свежест в напитките, а връзката му с водата го прави символ на чистота и прозрачност. Ето защо той е често срещан при производителите на стъкла и фирми за почистване. Тъй като потиска апетита той е крайно непрепоръчителен за хранителни брандове и заведения за хранене.
 Лилавият цвят се свързва с лукса и кралските семейства. Често срещано явление е евтини продукти да използват този цвят с цел да им се предаде луксозен вид. Изследвания показват, че лилавото въздейства много силно на дамите и тийнейджърите. Цветът създава чувство за носталгия, мистерия и духовност. Той е подходящ за компании, работещи в сферата на технологията, здравеопазването и финансите.
Photo

Post has attachment
Какво е нужно, за да оценим сайт?

1) В зависимост от предназначението на сайта, определяте и неговата функционална част. Ако е електронен магазин описанието на артикула, етикет с цената и бутон за покупка. За страница на счетоводител може да бъде калкулатор + инструкция за работа с него за пресмятане на заплати и др. За страници за статии на информационен сайт-текста на статиите.

2)  Съчетанието на текст и изображения се отнася към описателната част. Това е много важно и поднесената информация трябва да бъде разбираема за посетителя, къде се намира и какво може да намери. За това може да се използва горната част на страницата,нейното заглавие. Може да се добави, че тага “title” и мета-тага “description” също са към тази описателна част.

3) Механизмът, който дава отговор на посетителя: “Какво  има на този сайт?” или “В каква част на сайта се намирам?” се нарича - система за навигация. Използват се различни начини – линкове, меню, търсене, карта на сайта, но с еднаква задача -намирането на нужната страница по лесен и достъпен начин.

4) Елементи на дизайна. За тази цел се използват -полета, интервали, линии, рамки, таблици, фон и  цветове. Така посетителя по лесно и разбираемо ще възприеме информацията, за какво се отнася и къде се намира. Дизайнът е да се създаде усещане за целите на страницата.

5) Махнете излишни елементи. Някой от елементите като  ленти с новини, таблици с валутни курсове, прогноза на времето и т.н. ,може да бъдат уместни и полезни за други сайтове, но ако не подхождат за Вашият сайт по горните изброени категории ,това   само  ще  забива страницата и няма да има полза от тях. Всичко ,което е излишно трябва  да се премахне.

Как да оценим сайта?
Разпечатайте сайта на черно бял принтер – но не като страница с текст, а като   изображение от екрана (скриншот).
 Зачертайте  с тях всеки елемент от горните категории:
1.Функционалната част (елементите, които извършват тип дейност и не са статични) - зелен цвят 
2.Описателната част (всички текстове, които съдържат информация) – син цвят
3.Навигацията (хипер връзките към всяка една страница) - червен цвят
4.Елементите на дизайна (Всички важни елементи образуващи цялостния дизайн) - оранжев цвят
Ако останат незачертани елементи, те най-вероятно са излишни.
Сега можете лесно да отговорите на няколко ключови въпроса:
• Какви категории елементи присъстват на страницата?
• Има ли страницата функционална част?
• Елементите групирани ли са по категории ?
• Коя категория елементи виждате първо?
• Кои са най-доминиращите елементи на страницата?
• Разпределено ли е правилно пространството между елементите на страницата?
• Има ли много излишни елементи и къде се намират?

Благодарим за отделеното време и УСПЕХ!
Photo

Post has attachment
Как да използваме оптимално Google при търсене ?

Безспорен факт е, че в Интернет има неограничена информация и стока, която трябва само да се намери. Отчайващо изглежда, ако резултатите от търсенето ни не ни удовлетворяват и сме затрупани с излишна информация.
Ето няколко съвета за оптимално търсене:

-Конкретизирайте запитването с повече от една ключова дума / най-добре е да се формулира като отговор/ .Сложете кавички и многоточие за това ,което търсите Например ''лисицата живее .......години'' 
 -Ако търсите точно определена фраза ,оградете я в кавички .Например ''електроника за врати'' така ще откриете изделието ,а не електроника и врати навсякъде където се срещат думите самостоятелно.
-Когато търсите фраза, но не си я спомняте цялата, може да замените липсващите думи със знака * .Например: ” кои каквото прави *...... ”.
- Поставяйки интервал и минус  между две думи, ще се игнорира от търсенето смисъла на втората дума. Например “ботев -отбор”  ще даде резултати за всичко свързано с историческа личност Ботев,а не за отбора Ботев.
-За да сте сигурни, че дадена дума няма да бъде игнорирана, подсигурете се със знака плюс + .Например ”витамин  +C”.Така при  търсенето няма как да се пропусне С поради членуването на някои думи 
-Търсите храна за кучета и храна за котки, може да го направите едновременно с ”OR” (задължително с главни букви на английски ). Например ”храна за кучета OR котки”.Така се виждат храните и за котки и за кучета 
-Когато искате да правите историческа справка, добавете като ключова дума дата или година. Например ” писатели......1860 г ”.
–Ако внезапно Ви потрябва Калкулатор или Конвертор на мерни единици Google е насреща. –Ако ви се наложи да търсите материал в сайт, който няма търсачка, напишете “ключовата дума”, командата “site:” и “адреса на сайта”.. Отново не трябва да има разтояние м/у site: и адреса на сайта. Ето пример –  компютри site:www.distem-bg.com.
– Чрез командата ”filetype:” може да търсите в определени файлови формати - .png, .jpg, .docx, .pdf. Например  автомобили  filetype:png  или  Влакове filetype:jpg
– С командата ”intitle:”търсите само в заглавията на страниците.Например; intitle:електроника
– С командата ”intext:” търсите само в текста на статии.Например ; intext:on-page
– Командата ”inurl:” търси само в адреса на сайта.Например inurl:dsd
– Командата ” inanchor: ” търси само в линкове. Например  inanchor:втора употреба компютри
– Напишете “define:” пред непозната дума или акроним и ще получите дефиниция (определение) на това, което сте въвели от няколко източника.Например define:distem-dev
– Напишете ”movie:”  Намира ревюта и продължителност на филми. Например .movie:Hercules
– Напишете ”info:” Командата дава информацията, с която Google разполага за въпросната уеб страница. Например ”info:www.dsd.bg”.
Photo

Post has attachment
Насоки за подобряване работата на уеб сайта Ви

1.Минимизирайте HTML, CSS и JavaScript
-Минимизирането се отнася до процеса на премахване на ненужни или излишни данни, без да засяга това как ресурсът се обработва от браузъра - например премахването на закоментиран код, премахването на неизползван код, използване на по-кратки променливи и имена на функции и т.н.

2.Оптимизирайте изображенията
-Снимките често представляват голяма част от изтеглените байтове на една страница. В резултат на това, оптимизирането на изображения често може да доведе до спестяване на байтове. Колкото по-малко байтове има за изтегляне, толкова по-бързо ще се покаже съдържанието на екрана.

3.Даване на предимство на видимото съдържание
-Ако размерът на данните е голям ще се изискват допълнителни заявки към сървъра и браузъра на потребителя. За потребители на мобилни мрежи това може да доведе до значително забавяне на зареждане на страницата. Затова е нужно първо да се даде предимство на файловете, които са нужни за изобразяването на Вашия сайт. 

4.Избягване на пренасочвания от целевата страница
-Пренасочванията предизвикат допълнителен цикъл и забавят показването на страниците. В най-добрия случай, всяко пренасочване ще направи една заявка към сървъра, а в най-лошия случай може да възникнат множество допълнителни заявки. В резултат на това е необходимо да се сведе до минимум използването на пренасочванията, за да се подобри ефективността на сайта.

5. Премахване на блокиращите изобразяването JavaScript и CSS от съдържанието на видимата на екрана част от страницата.
- Това са ресурси, които трябва да бъдат изчакани да заредят. Това води до забавяне на видимата част от страницата. В такъв случай трябва да ги заредите асинхронно или да вградите критичните части от тях директно в HTML кода.

6.Активирайте компресирането
-Всички модерни браузъри поддържат GZIP компресия за всички HTTP заявки. Активирайте GZIP компресията, за да може да се намали времето за отговор от страна на сървъра с до 90%, което може значително да намали размера на времето за изтегляне на ресурса.

7.Възползвайте се от кеширането на браузъра
-Извличането на ресурси по мрежата става бавно. Може да са необходими множество заявки между клиента и сървъра, които забавят обработката и може да се стигне до блокиране на предоставянето на съдържание. Затова е необходимо всички отговори на сървъра да бъдат кеширани. Това ще помогне да ги използвате повторно когато се наложи без да е нужно отново да се правят заявки към сървъра.
Photo

Post has attachment
В предишната статия разгледахме какво представлява “On-Page” оптимизацията и как може да подобрите сайта си в тази сфера. Днес ще се концентираме върху задкулисната сцена позната като “Off-Page” оптимизация, която може да се определи като изграждането на онлайн авторитет и репутация на даден сайт. Авторитетът се установява когато, други уеб сайтове поставят линк (URL) към Вашия сайт. Ето защо, някой SEO оптимизатори определят „Off-Page“ SEO като синоним на изграждане на входящи линкове към даден уеб сайт. 
  
Ще напишем едни от най-важните фактори на които трябва да обърнете внимание  
  
Социални мрежи  
Социалните мрежи са особено силен метод за подобряване на “Off-Page” оптимизацията, ако бъдат използвани по правилния начин. Запомнете, че не трябва да спамите и да карате насила хората да харесат сайта Ви. Дайте им причина те сами да го направят и да станат ваши почитатели.  
Директориите  
Те са един от основните начини за започване на линк билдинг. Обикновено имат висок Google PageRank и линкове добавени в тях се считат за висококачествени, а това е добре за цялостната ви линк популярност.  
  
Блог постове в чужди сайтове  
Някои блогове позволяват да добавяте Ваши статии (guest posts), от което е добре да се възползвате. Ако статията Ви е добра ще спечелите читатели, а от тях може да спечелите обратни линкове.   
  
Блог коментари  
Ползата от коментарите по блоговете е, че понякога те позволяват обратни линкове. Тук е важно линкът да носи допълнителна стойност за блог статията , иначе собственикът на блога няма да има особено интерес да остави линка.  
  
Стръв за линкове (Link bait)  
Успехът на този подход представлява писане на качествено съдържание, което по един или друг начин кара хората да слагат линк към Вашия сайт. Постарайте се да поставите добра „стръв“, защото това може да Ви гарантира доста обратни линкове. 
  
   
Съобщение за пресата (Press Release)  
Прессъобщенията са добър метод за изграждане на качествени връзки. Използва се най-често когато имате нов продукт или услуга и искате новината да достигне до най-много потребители. За целта има много сайтове, които разпространяват такъв тип съобщения. Запомнете, те не са директории за статии и принципа на писане е коренно различен. Kачествено и полезно прессъобщение трябва да Ви достави много добри резултати.  
  
RSS feeds  
Ако често публикувате новини на сайта си е добре да имате RSS feed. Чрез него можете да обменяте новини с други сайтове или потребители, а това ще Ви помогне да постигнете по- голям трафик на посетители. 
  
Форум постове  
Създаването на дискусия в даден форум или коментирането на такава би имало директен ефект върху трафика на сайта Ви. Всичко, което трябва да направите е да намерите съответната нишка в авторитетен форум, да създадете собствен профил, където можете да добавите адреса на уеб сайта си или целевата страница и след това да започнете да допринасяте с качествени коментари и постове.  
  
Прилагайте паралелно стратегиите за “On-Page” и “Off-Page” оптимизация. Планирайте правилно Вашата стратегия и после я изпълнявайте качествено, Крайният резултат е Вашия сайт  да бъде в челните позиции при  класирането си в търсачките
Photo

Post has attachment
“On-page” оптимизация 
Едно от най- важните неща, които трябва да имате предвид при създаването на своята уеб  страница е SEO (Search Engine Optimization) оптимизацията.Това ще направи страницата Ви по-функционална, което ще допринесе за изместването й на по-предна позиция в главните търсачки Google, Yahoo, Bing и др. В общи линии SEO оптимизацията е разделена на две основни част –“On-page” и “Off page”. 
В тази тема ще обърнем внимание на “On-page” оптимизацията  и накратко ще опишем основните стъпки, които е добре да бъдат спазени.

Заглавия на страниците
Търсачките обикновено отдават по-голямо значение на заглавията или така наречените  title тагове. Те трябва винаги да са добре структурирани и да съдържат подбрани от Bас ключови думи , които да подсказват с каква дейност се занимавате. Особено важно е, тези заглавия да не бъдат по -големи от 70 символа, с цел да избегнете съкращаването им в резултатите от търсенето.  
                                                                  
Ключови думи
Подборът на ключови думи е от изключително значение, защото те ще опишат Вашия бизнес. За целта има много безплатни приложения и програми, които може да намерите из Интернет. Ключовите думи ,които сте подбрали се таргетират към определени изрази. Затова е важно да насочите съдържанието на тези ключови думи в правилната насока, за да може търсачките да ги сметнат за подходящи.

Мета тагове
Съществуват два мета тага, които са от най-голяма важност за търсачките. Това са мета описание (Description) и мета ключови думи (Keywords). Най-важните ключови думи трябва да бъдат в описанието, което кратко и ясно да представи дейността на фирмата Ви. Всички останали ключови думи влизат в мета ключовите думи. Ако решите да използвате още мета тагове, то  те трябва да са след таговете за описание и ключови думи. 

Заглавия на статиите (heading tags)
Използвайте заглавия и подзаглавия (h1–h6). Тези елементи са силен индикатор за  съдържанието на страницата и се използват от търсачките за определяне на дадена тема. Поставянето на ключови думи в тях е възможно най-добрата практика.

 Гъстота на ключовите думи
Често срещана грешка при много уеб страници е прекалената употреба на ключови думи. Гъстотата им за пост трябва да е около 3%. Това означава, че ако постът е 300 думи, една ключова дума трябва да се повтарят не повече от 9 пъти. Може  да се използват синоними или  число на думата ,защото за търсачките думата в различно число е различна ключова дума.

Изображения
Изображенията  могат да имат изключително положителен ефект върху класирането на страницата Ви .Изберете снимки, които най-ясно описват дейността на Вашия бизнес и използвайте описания с ключови думи. Друга много важна характеристика при изображенията е те да имат „alt tag“. Тези тагове трябва да бъдат добре структурирани с подбраните от вас ключови думи. Така най-ясно ще „кажат“ на търсачките за какво се отнася съответното изображение.
Оптимизирайте URL адресите
Вашият URL адрес влияе пряко на класирането на страница Ви и поради това е важно  да бъде съставен от  максимално кратки ключови думи разделени с тире. Пример за оптимизиран URL адрес: http://www.example.com/on-page-seo.html

Въпреки че има още много информация относно оптимизацията на“On-page”, гореизброените съвети ще Ви дадат добра основа за издърпването на сайта Ви на по-предна позиция в търсачките. 

Следващата стъпка е  “Off-page“оптимизацията...
Photo
Wait while more posts are being loaded