Profile

Cover photo
Péter Cziczlavicz
481 followers|21,113 views
AboutPostsPhotos

Stream

Péter Cziczlavicz

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Péter Cziczlavicz

Shared publicly  - 
 
A valódi szabadság kérdését boncolgató, tartalmas interjú részlet Jim Morrisonnal, The Doors együttes énekesével.

*****Lizzie James: Véleményem szerint a Doors rajongói a megmentőjüknek hisznek téged, vezetőnek aki fel fogja őket szabadítani. Mit gondolsz erről? Ez nehéz teher számodra?

Jim Morrison: Ez abszurd. Hogyan tudnék bárkit is felszabadítani, akinek annyi bátorsága sincs hogy felálljon és kijelentse a saját szabadságát? Szerintem ez hazugság – az emberek azt állítják hogy szabadok akarnak lenni- mindenki azt állítja hogy a szabadság az amit a legjobban akarnak, az a legszentebb és legértékesebb dolog amit az ember birtokolhat. Ez egy baromság! Az emberek rettegnek a felszabadítástól- kapaszkodnak a láncaikba. Harcolnak bárkivel aki el akarja vágni a láncaikat. Ez az ő biztonságérzetük.. Hogyan várhatják el tőlem vagy bárki mástól, hogy felszabadítsák őket, ha ők nem is akarnak igazán szabadok lenni?

Lizzie: Miért gondolod hogy az emberek félnek a szabadságtól?

Jim: Az emberek ellenállnak a szabadságnak, mert félnek az ismeretlentől. De ez ironikus... Az ismeretlen egyszer nagyon is ismert volt. Ez az ahová a lelkünk tartozik...Az egyetlen megoldás ha szembesítjük őket – szembesítsd magad—a legnagyobb félelemmel szemben ami elképzelhető. Mutasd meg magadnak a legmélyebb félelmet. Ezután a félelemnek nincs hatalma, és a szabadság félelme alábbhagy és eltűnik, és te szabad vagy.

Lizzie: Mit gondolsz amikor azt mondod „szabadság”?

Jim: Különböző lehet a szabadság fogalma—sok félreértés van erről... a legfontosabb szabadság az amikor önmagad vagy. Üzletelsz a valóságodban egy szerepre. Eladod az érzékelés/érzés képességét egy szerepért. Feladod azt hogy érezz és cserében felteszel egy maszkot. Nem lehet addig forradalom, amíg nincsen egyéni forradalom. Ennek belül kell megtörténnie először.(...)

Lizzie: De hogy lehet bárkinek is hatalma arra hogy elvegye valakinek az érzelmi szabadságát?

Jim: Pár ember feladja a szabadságát akarattal—de a többi kényszerítve van hogy feladja a szabadságát. A börtön a születéssel kezdődik. Társadalom, szülők, megakadályozzák hogy megtartsd a veled született szabadságot. Különböző módok léteznek arra hogy büntessenek azért valakit mert érez. Azt látod hogy mindenki igaz, természetes érzése el lett pusztítva. Utánozod, amit látsz.

Lizzie: Azt állítod, hogy valójában mi arra lettünk nevelve hogy megvédjük és állandósítsunk egy társadalmat, amely megfosztja az embereket az érzés szabadságától?

Jim: Persze.. (...) Olyanok vagyunk mint a színészek akik szabadjára engedve vándorolnak a világban, keresgélve egy ábrándképet... vég nélkül keresni egy félig elfelejtett árnyékát az elvesztett valóságunknak. Amikor mások azt követelik hogy azok legyünk amit elvárnak tőlünk, akkor arra kényszerítenek bennünket hogy elpusztítsuk azt a személyt akik igazán vagyunk. (...)

Lizzie: Gondolod hogy valaki képes felszabadítani önmagát ezektől az elnyomó erőktől egyes egyedül?

Jim: Ez a szabadság nem kapható csak úgy. Senki sem szerezheti meg számodra. Ezt egyedül kell megtenned. Ha valakit megkeresel a feladatra, hogy megszerezze neked, akkor te még mindig függesz a többi embertől. (...)

Lizzie: De nem lehetséges a szabadságra vágyó embereknek egyesülni – egyesíteni az erejüket, erősíteni egymást? Ennek működnie kéne, nem?

Jim: A barátok tudnak egymásnak segíteni. Az igaz barát az aki engedi hogy teljesen önmagad legyél szabadon- és különösképpen hogy érezz. Vagy ne érezz. Bármit is érezz a pillanatban az teljesen normális számukra. Ez az ami az igaz szeretet—engedni az egyént annak lenni ami.. Hogy megtartsd a szeretetüket, úgy teszel mintha.. szeretet kapsz látszólag.. Ez az igazság, be vagyunk zárva egy képbe, egy színjátékba—és az a legszomorúbb hogy az emberek teljesen hozzászoknak ehhez a képhez—hozzánőnek a maszkjukhoz. Ők a láncaikat szeretik. Teljesen elfelejtik kik is ők valójában. És ha emlékeztetni próbálod őket, utálnak érte—azt érzik hogy te megpróbálod ellopni a legjobban féltett tulajdonukat.

Lizzie: Ez ironikus.. ez szomorú. Nem látják hogy te csak megmutatod az utat a szabadsághoz?

Jim: A legtöbb embernek fogalma sincs mit hiányolnak. A társadalom rettenetes erőt gyakorol az irányításra – eltakarni amit érzel. Az utánzó kultúránk, a „primitív kultúránk”maga az önérzetünk elnyomása a természetes ösztönnek és ösztönzésnek.

(...)

Lizzie: Egy beteg társadalomban élünk.

Jim: Ez az igazság—és a betegség része hogy nem tudunk róla hogy betegek vagyunk...A társadalmunk túlságosan is kapaszkodik ehhez.. a szabadság a lista végén áll.

(...)
 ·  Translate
1
Add a comment...

Péter Cziczlavicz

Shared publicly  - 
1
Endre Majoros's profile photo
 
Ezt az utolsó bekezdést lefordítom asszonynak :)
 ·  Translate
Add a comment...

Péter Cziczlavicz

Shared publicly  - 
1
Add a comment...
Have him in circles
481 people
Magyaros Termékek's profile photo
Balázs Skreka's profile photo
Diana Megyes's profile photo
Gábor Resetár's profile photo
Lászlóné Kovács's profile photo
Csilla Himer's profile photo
Nung Son680's profile photo
Orosz János's profile photo
Elek János's profile photo

Péter Cziczlavicz

Shared publicly  - 
 
"Az adósságunkban, az egész hitelpiacban és a pénzellátásban egy szabályos mintát fedeztünk fel, ami garantálja ezek bukását."
 ·  Translate
„Egy tudósokból, közgazdászokból és geopolitikai szakértőkből álló csapat megdöbbentő következtetésre jutott. A csapat egyik tagja, Chris Martenson, biokémikus, a Pfizer korábbi elnök-helyettese, így ...
1
Add a comment...
Basic Information
Gender
Male