Profile cover photo
Profile photo
Lieven Van Assche
30 followers
30 followers
About
Posts

Post has attachment

EXPO ALEX VANHEE 'Grote en kleine helden'
gotische zaal, stadhuis Poperinge
De expo loopt tot 2 september 2018 is gratis te bezoeken van woensdag tot zondag, telkens van 14 tot 18 uur.
Photo
Add a comment...

Post has shared content
Add a comment...

Post has attachment
Te koop
PhotoPhotoPhoto
28-03-18
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Photo
2016-03-01
2 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

ID/photo agency: ’s werelds eerste fairtrade fotoagentschap

Op woensdag 13 januari ging de website van ID/photo agency de lucht in. Het online platform is de opvolger van imagedesk.be. Met de naamsverandering willen initiatiefnemers Lieven Van Assche en Joost De Bock een nog betere service bieden aan professionele fotografen. “Wij zijn het allereerste fairtrade fotoagentschap ter wereld, en daar zijn we trots op.” Hoe het ooit zo ver is kunnen komen, vertellen Lieven en Joost op een grijze en koude voormiddag, op hun kantoor in Gent. 
“Joost en ik kennen elkaar van ‘het werk’”, vertelt Lieven. “We zijn allebei fulltime fotograaf. ID/photo agency is ons zijproject.” Het idee voor het online platform ontstond op een gezellig zomerse avond. “Tijdens een uitstap naar de Gentse Feesten, besloten we bij pot en pint om onze foto’s online aan te bieden. In eerste instantie ging het om eigen beelden, maar dat is ondertussen een beetje uit de hand gelopen.” 
Nieuwe naam, bredere missie
Half januari werd ID/photo agency boven het doopvont gehouden. Imagedesk.be verwijst sindsdien keurig door naar de nieuwe webstek van de twee heren. Lieven: “Met de naamsverandering willen we in eerste instantie duidelijkheid scheppen. In het verleden kregen we regelmatig de vraag wat imagedesk.be nu precies was. De ‘ID’ in onze huidige naam komt trouwens van Imagedesk. We hebben photo agency eraan toegevoegd, zodat mensen duidelijker weten waarvoor ze bij ons terecht kunnen.” 
Joost: “Met ID willen we ook meer de diverse identiteiten van onze leden benadrukken. Zij sluiten zich bij ons aan, met de garantie dat ze daarbij alle autonomie behouden. We willen dan ook een verzameling van kleine agentschappen zijn, waarbij de fotografen baas zijn over hun eigen werk. We bieden een platform om te netwerken, foto’s te verkopen en opdrachten te verspreiden. De fotografen bepalen zelf wat ze wel en niet doen en welke beelden ze te koop aanbieden.” 
ID/photo agency mikt in eerste instantie op professionele fotografen. Maar ook studenten fotografie zijn welkom. Lieven: “We hanteren wel enkele kwaliteitseisen, wanneer we moeten beslissen of iemand al dan niet lid kan worden. Vooral de kwaliteit van het werk is belangrijk. Ook moeten kandidaat-leden enige vorm van professionaliteit kunnen aantonen. De beelden die ze presenteren moeten daarnaast een zekere marktwaarde bieden, zodat ze verkoopbaar zijn.”
Informeren
Bij de lancering van elk nieuw initiatief, hoort de nodige promotie. Dat hebben Joost en Lieven ook begrepen. Samen schuimen ze Vlaanderen af, om hun doelpubliek te informeren over ID/photo agency. Lieven: “Antwerpen en Brussel zijn al achter de rug. Op 8 februari volgt Gent. Tijdens onze sessies informeren we  mensen over de werking van het agentschap. Tegelijkertijd krijgen we veel vragen. Meestal gaan die over geld: ‘welke prijs kan ik vragen voor mijn foto’s?’ of ‘wat zijn de minimumprijzen?’”
“De afgelopen tien jaar is het aantal fotografen zowat gehalveerd,” gaat Joost verder. “Vooral 2015 was een uitzonderlijk slecht jaar voor professionele journalisten. Dit is onder andere te verklaren door het economische klimaat. Maar ook ontwikkelingen binnen de sector hebben een grote impact. Een mooi voorbeeld is Mediahuis, die freelance fotografen met slechte vergoedingen beloont. Ook journalisten concurreren tegenwoordig met professionele (pers)fotografen, omdat zij vaak zelf foto’s maken om bij hun artikel te plaatsen. In Vlaanderen valt deze concurrentiestrijd nog mee. In onze buurlanden gaat het er al iets harder aan toe.”
Netwerken
ID/photo agency heeft meer dan tweehonderd vaste klanten. Alle aangesloten fotografen kunnen er een beroep op doen, en omgekeerd. Lieven: “Ons klantenbestand omvat websites, magazines, overheden, vzw’s, privé-organisaties. Leden kunnen ook eigen klanten toevoegen, die alleen voor hen zichtbaar zijn. Wanneer een fotograaf een beeld verkoopt, krijgen zowel hij als wij een melding. Op die manier zijn we er zeker van dat alles fair en transparant verloopt.”
Joost: “Met ID/ photo agency willen we niet alleen fotografen in contact brengen met klanten, maar ook met elkaar. Vroeger ontmoetten fotografen elkaar regelmatig tijdens grote persmomenten. Omdat steeds meer journalisten zelf foto’s maken en fotografen vaker alleen op pad zijn, verdwijnt het onderlinge contact. Wij proberen hier op in te spelen, door regelmatig activiteiten te organiseren.”
Lieven: “Een hele tijd geleden was het inderdaad meer ieder voor zich. Met de komst van imagedesk is er een goede groepsdynamiek ontstaan. Onder de noemer ‘comunity’ bieden we nu met ID/photo agency regelmatig offline activiteiten aan. Dit gaat van infosessies rond Light Room of belichting tot workshops over crowdfunding en street photography. Tot nu toe voorzagen we en viertal momenten per jaar. In de toekomst willen we dit aantal optrekken. Zowel leden als geïnteresseerden zijn meer dan welkom.”
Fairtrade label
Wat ID/photo agency uniek maakt, is dat het als eerste de term ‘fairtrade fotoagentschap’ gebruikt. “En daar zijn we heel trots op”, vertelt Lieven. “We zijn wereldwijd het enige agentschap dat de fotograaf 90% aanbiedt. We laten ze ook zelf beslissen over prijzen. Ik heb eens geïnformeerd of er een variant van fairtrade label voor ons bestaat, maar helaas. Misschien moeten we er zelf een lanceren.” 
Joost: “In de toekomst willen we met ons fairtrade concept graag de grens overtrekken, richting Nederland bijvoorbeeld. Maar daar is zeker geen haast bij. Nu willen we er vooral voor zorgen dat onze leden tevreden zijn over de diensten die we aanbieden.”
Toch is het verhaal van Joost en Lieven tot nu toe al sneller gegaan dan verwacht. “We zijn in 2010 gestart met onze eigen foto’s online te plaatsen In slechts enkele jaren tijd is ons project uitgegroeid tot een fotoverzameling van meer dan 460.000 beelden, van zo’n 74 fotografen. Hoewel, aantallen zijn voor ons geen prioriteit. We gaan vooral voor vakmanschap,” aldus Joost.
Samenwerking 
Het project van Lieven en Joost wordt steeds groter, wat meer werk met zich meebrengt. Lieven: “We zijn maar met z’n tweeën, dus mogen we niet te veel op ons bord nemen. Aan de ene kant is het super handig om beslissingen te nemen. Aan de andere kant kan je natuurlijk niet alles tegelijk doen. Daarom willen we wat we doen, gewoon uitermate goed doen. Met ID/photo agency spelen we vooral in op een publiek dat op zoek is naar unieke beelden. Er is momenteel een overaanbod aan fotomateriaal. Daarom moeten we eens zo hard proberen om erbovenuit te steken.”
Joost: “Met al de beelden die we binnenkrijgen is het vaak moeilijk om de vijf beste foto’s van de dag te selecteren. We doen dit al voor enkele klanten. Maar in de toekomst willen we ook meer gaan richting een fotoredactie. We willen klanten frequenter bijstaan bij de zoektocht naar nieuwe of bestaande beelden, die aan hun vereisten beantwoorden.”  
Lieven: “Sinds twee à drie jaar sturen we ook onze fotografen op pad, om opdrachten uit te voeren voor klanten. Voor elke grote klant stellen we  een 15-tal fotografen ter beschikking. We selecteren op basis van specialisatie en locatie. Onze klanten spelen opdrachten door en wij doen de rest. De service die wij bieden bespaart onze klanten tijd en geld. Ook onze fotografen krijgen zo meer opdrachten ter beschikking. Het is een faire win-winsituatie. En meer moet dat voorlopig niet zijn.” 

Wil je meer weten over ID/photo agency? Surf dan naar de website idphotoagency.com/ 
Of ga op 8 februari aanstaande bij Lieven en Joost langs, tijdens de infosessie. Afspraak om 19 u. in de Driesstraat 58/203, 9050 Gent.
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded