Profile cover photo
Profile photo
Rogier De Langhe
37 followers
37 followers
About
Rogier's posts

Post has attachment
Waalse bossen hebben een waarde van 1 miljard euro maar brengen slechts 1 miljoen euro op. Daarom komt er druk op de staat om ze op de markt te gooien. Een opportuniteit voor de commons om zich te bewijzen als alternatief voor markt en staat? Een concreet experiment zou kunnen zijn om met een groep een stuk bos op te kopen en dat samen te beheren. Lees er hier meer over!

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
"Traditionele politiek wordt gevoerd op een links-rechtsas. De oplossing voor eender welk probleem is uiteindelijk ofwel de groei meer herverdelen (links) ofwel de groei meer herinvesteren (rechts). Maar wat als er geen groei meer is? Dan verandert de discussie en duikt een fundamentelere vraag op: welk systeem willen we eigenlijk? Zullen we het bestaande herstellen in zijn oude glorie, of bouwen we beter een nieuw?

Het dilemma tussen herstellen en vernieuwen is een fundamenteel ander soort debat dan dat tussen links en rechts. Het is geen debat binnen een systeem, maar tussen systemen. Die discussie aangaan vergt iets wat voor establishmentfiguren erg moeilijk ligt: erkennen dat het bestaande systeem niet meer werkt. Het is geen normale, maar revolutionaire politiek. En daar zijn de spelregels anders. Kiezers willen geen groter stuk van de taart, maar dat de taart van hen is. De vraag is niet welke richting het stuur uit moet draaien, maar wiens auto we nemen. Politiek in tijden van revolutie gaat niet over geld, maar over macht."

Post has attachment

Post has attachment
Enkele bedenkingen bij het Eandis-verhaal. "Plots is het niet langer vanzelfsprekend dat politiek het exclusieve terrein is van politieke partijen.De zitjes in de raad van bestuur zijn ondertussen symbool geworden voor de vraag of politieke partijen de nieuwe burgerbewegingen naast zich zullen dulden."

Post has attachment
"Misschien vinden we het binnenkort wel voorbijgestreefd om eerst een partij op te richten vanuit een of andere abstracte theoretische visie op de maatschappij, en die visie dan als een one-size-fits-all oplossing toe te passen op eender welk probleem dat voorbijkomt? Met het dossier Eandis gaat de confrontatie tussen horizontale en verticale macht alvast een nieuwe fase in."

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded