Profile cover photo
Profile photo
Osnovna škola Čengić Vila I
2 followers
2 followers
About
Posts

Post has attachment
Održan Sajam sekcija u našoj školi

Dana 6. 9. 2018. godine, s početkom u 18:00 u holu škole, održan je Sajam sekcija za učenike naše škole. Učenici i njihovi roditelji imali su priliku razgledati živopisne štandove. Ovo je jedinstvena prilika da se svi zainteresirani upoznaju s brojnim sekcijama u našoj školi, da upoznaju voditelje i voditeljice sekcija, saznaju termine održavanja sekcija i dodatne nastave i odaberu onu koja im najviše odgovara. Na štandovima ste imali priliku vidjeti promotivni materijal svake od sekcija te saznati čime se možete baviti u ovoj školskoj godini ako se odlučite za neku od njih.

Post has attachment
Dočekali smo naše đake prvake

Svake godine dočekamo naše prvačiće prigodnom svečanošću u holu naše škole. Tako je i ove školske godine zvono prvi put zazvonilo za one najmlađe u našoj školi, a njihove učiteljice dočekale su ih širokim osmijehom.
U ponedjeljak, 3. 9. u holu naše škole, u 18:00 upriličen je svečani prijem za njih. Nakon zanimljivog programa kome su prisustvovali naši đaci prvaci te njihovi roditelji i rodbina te đačkog obećanja koje su svečano dali svim prisutnima, obratila im se i direktorica naše škole. Svečanosti je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo te je i on poželio sretan početak mališanima. Učiteljice Selma Šurković i Amila Curo prozvale su učenike i učenice po imenima i povele ih u njihove učionice.
Tamo je, uz prisustvo učiteljice, direktorice i roditelja, načelnik uručio prigodne poklone za prvačiće, ruksake sa školskim priborom koji će im sigurno dobro doći.
Ovo je najvažniji dan u životima svih njih kao i njihovih roditelja i porodice, i zasigurno će ga dugo pamtiti. Želimo im sretan početak školovanja i puno, puno uspjeha u toku narednih godina!

Post has attachment
Dodjela nagrada, diploma i zahvalnica učesnicima općinskih takmičenja školske 2017/2018. godine

U petak 22. juna u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana je svečanost na kojoj su uručene novčane nagrade, diplome i zahvalnice pobjednicima općinskih takmičenja iz matematike, fizike, geografije i informatike za osvojena I, II i III mjesta. Za osvojena I, II i III mjesta na takmičenjima iz upozoravanja na mine, smotre naučno-tehničkog stvaralaštva, demokratije i ljudskih prava, te pružanje prve pomoći, diplome su uručene školama. Ove školske godine na općinskim takmičenjima učestvovalo je oko 400 najboljih takmičara iz devet novosarajevskih osnovnih škola.
Ovom prilikom zahvalnice su dodijeljene i direktorima javnih ustanova novosarajevskih osnovnih škola, kao i nastavnicima koji su učestvovali u radu komisija, za doprinos organizaciji općinskih takmičenja, te nastavnicima koji su pripremali djecu za takmičenja.
Svim nagrađenim čestitao je općinski načelnik, gospodin Nedžad Koldžo.

Post has attachment
Upoznavanje učenika četvrtog razreda s predmetnim nastavnicima

U utorak 19. 6. 2018. godine u holu škole s početkom u 8:45 upriličeno je upoznavanje učenika četvrtog razreda s predmetnim nastavnicima. Budući da u našoj školi u petom razredu predaju nastavnici, a s ciljem da se učenicima olakša prijelaz s rada s učiteljicom na rad s nastavnicima, već tradicionalno se prije početka nove školske godine organizira upoznavanje učenika s predmetnim nastavnicima.
Za ovu priliku organizirana je mala radionica u kojoj su zajedno učestvovali nastavnici i učenici. Na samom početku druženja, učenici su bojažljivo prilazili nastavnicima i tiho, jedva čujno se predstavljali, stidljivo navodeći svoje ime, odjeljenje i nastavni predmet koji najviše vole. Već nakon nekoliko razmijenjenih rečenica, djeca su slobodnije radila i iznosila svoje mišljenje, tako da je ostatak radionice i zajedničkog vremena protekao u veoma ugodnom raspoloženju i opuštenoj atmosferi. Vođeni uputama nastavnika, a uz pomoć svoje mašte i kreativnosti učenici su za različite nastavne predmete napravili plakate na kojima su predstavili svoje želje, očekivanja, znanja, ali i umijeća pisanja, crtanja, slaganja boja...
Nakon završene radionice zadovoljstvo se ogledalo na licima svih učesnika, čak su tražili i produžetak vremena za zajednički rad. S obzirom na sve, nadamo se da su naši učenici stekli novo iskustvo koje će im olakšati prijelaz u peti razred i rad s nastavnicima.
Dio aktivnosti i radova nastalih na radionici možete pogledati na fotografijama u prilogu.

Post has attachment
Realiziran generacijski projekat VI razreda “Talenti”

U ponedjeljak, 18. 6. 2018. godine, u holu škole s početkom u 18:00 održan je generacijski projekat VI razreda "Talenti". Nakon upoznavanja prisutnih s pojmovima talent, darovitost i nadarenost, učenici su se predstavili različitim aktivnostima kroz koje su prezentirali svoje talente. Tako su gosti, nastavnici i učenici mogli upoznati talentirane učenike ove generacije koji se ističu kroz različita područja: jezici, džudo, fudbal, ritmička gimnastika, sviranje, ples, pjevanje, jahanje, plivanje, učenje Kur’ana, crtanje, gluma… Svaki učenik se ukratko predstavio i rekao nešto o sebi i svojim uspjesima.
Ovaj projekat iako drugačiji od dosadašnjih predstavljao je rad naših učenika ne samo u školi i školskim aktivnostima nego i njihove sposobnosti za bavljenje mnogim drugim oblastima van nastavnih sadržaja. Prezentacija različitih tačaka omogućila je drugačiji pogled na naše učenike – bili su to perspektivni sportisti, uspješni muzičari, glumci, umjetnici… Svi smo mnogo toga naučili o našoj djeci, a učenici su dobili priliku da iskažu svoje prave sklonosti i talente.
Nakon završene prezentacije i odjave programa, ispunjeni pozitivnim emocijama, ponosom i oduševljenjem svi prisutni čekali su još jer “sve što je lijepo kratko traje”. Iako je projekat završio, sigurno je da će naši učenici idalje nastaviti rad na razvijanju svojih talenata i sposobnosti uz pomoć svojih roditelja, ali i nastavnika naše škole. Podržimo ih na njihovom putu kako sami rekoše “putu uspona od gnijezda do zvijezda”.
Jedan dio atmosfere možete pogledati na fotografijama u prilogu.

Post has attachment
Održana svečana dodjela zahvalnica učenicima i nastavnicima

U utorak, 19. 6. 2018. u 18:00 u holu škole, održana je svečana dodjela zahvalnica svim učenicima i nastavnicima koji su ove godine učestvovali na takmičenjima, smotrama i revijama. Pod motom „U znanju je uspjeh“, ovom svečanom dodjelom istaknuti su svi oni koji su se svojim radom i trudom zalagali i ove godine dostojanstveno predstavljali našu školu.
Nakon uvodne pjesme „Sarajevo“, direktorica škole Nermina Sabljica počela je dijeliti zahvalnice članovima i članicama ekipa, te nastavnicima i nastavnicama koji su vježbali s učenicima. Zatim su predstavljeni oni najbolji – učenici koji su ostvarili sjajne rezultate na kantonalnom, federalnom i državnom nivou takmičenja, kao i njihovi nastavnici i nastavnice – kojima pripadaju velike zasluge za postignuta mjesta i ugled koji naša škola ima.
Zahvale su stigle i za one koji su na bilo koji način nastupali, prijavljivali se na konkurse i predstavljali našu školu – tople riječi i gromoglasni aplauz motivacija im je da se i naredne godine prijavljuju i trude jer – u znanju je uspjeh.

Post has attachment
Prezentacija rezultata istraživačkog projekta Proljeće

U srijedu, 13. juna 2018. godine učenici II razreda su prezentirali rezultate đačkog istraživačkog projekta „Proljeće“. Zašto su izabrali ovu temu, kako su i koliko naučili o proljeću pokazali su na zanimljiv način.
Radeći na ovom projektu naši vrijedni đaci su postali pravi mali istraživači i to su istakli da im se posebno sviđa. Istražili su razne izvore znanja.
Grupa „Istraživači“ koja voli predmet Moja okolina je rezultate svog istraživanja prikazala pomoću različitih tehnika: oluja misli, mape uma, grozdovi, KWL tabele i šest šešira koje možete vidjeti na mediji.
Grupa „Istraživači“ koja voli književnost pronašla je puno priča i pjesama čija je tema Proljeće. Mjesec mart je bio mjesec poezije u njihovim razredima. Svaki novi dan počinjao je čitanjem pjesama o proljeću.
Čitanjem poezije, dobili su inspiraciju za recitovanje i pisanje pjesama o proljeću. A kako to rade pokazali su nam te večeri. Recitovali su i na engleskom jeziku.
Pronašli su i zagonetke na temu proljeća.
Grupa „Istraživači“ koja voli prirodu praktično je to pokazala presađivanjem i sađenjem cvijeća u našim učionicama i školskom dvorištu.
Grupa „Istraživači“ koja voli matematiku pronašla je zadatke na temu Proljeće koje su zajedno rješavali u aprilu.
A koliko je bila uspješna grupa „Istraživači“ koja je svojim objektivom zabilježila proljeće na ulicama našeg grada mogli smo vidjeti na njihovim fotografijama koje su predstavili te večeri.
Poznato je da svi đaci drugih razreda posebno vole časove informatike, a koliko su savladali osnove ovog predmeta i crtanje u Paintu mogli smo vidjeti na nekim od njihovih radova.
Zanimljivo je bilo uporediti radove nastale na času informatike i likovne kulture.
Na kraju su djeca priznala da su najviše uživali dok su učili pjevati pjesme o proljeću i zbog toga je drugi dio prezentacije onoga što su prikazali te večeri tekao u veselom raspoloženju. Svi zajedno smo pjevali pjesme o proljeću.

Post has attachment
Posjeta Pozorištu mladih

Članovi Dramske sekcije (mlađi uzrast) s voditeljicom sekcije Zlatom Kafedžić posjetili su Pozorište mladih 6. 6. 2018. Gledali su predstavu "Mravko Travko".
U prilogu fotografije.
Posjeta Pozorištu mladih
Posjeta Pozorištu mladih
photos.google.com

Post has attachment
Izlet učenika drugog razreda

Učenici drugog razreda su realizirali izlet u Hadžiće – Lokve. Kroz druženje, zabavu i sportske aktivnosti proveli su prelijep dan u prirodi. Dio atmosfere možete pogledati i na fotografijama u prilogu.

Post has attachment
Izvrsni rezultati na Kantonalnom takmičenju iz turskog jezika

Na Kantonalnom takmičenju iz turskog jezika koje je održano 15.05.2018. godine u prostorijama Instituta Yunus Emre naši učenici su postigli zavidne rezultate.
U kategoriji VII razreda Šejla Suljagić osvojila je 3. mjesto.
U kategoriji VIII razreda Nudžejma Gološ osvojila je 2, a Lamija Ramić 6. mjesto. U istoj kategoriji naše učenice su osvojile ekipno 1. mjesto.
U kategoriji IX razreda Esma Kurtović osvojila je 2, a Iman Silajdžić 3. mjesto. U istoj kategoriji naše učenice su osvojile ekipno 1. mjesto.
Sve čestitke našim učenicama i nastavnici koja ih je pripremala za takmičenje.
Wait while more posts are being loaded