Profile cover photo
Profile photo
Response Instituut
1 follower
1 follower
About
Posts

Post has attachment
Denk eens NIET aan een roze kangoeroe al huppelend door een drukke winkelstraat. Waarschijnlijk heb je nu toch die roze kangoeroe op je netvlies. En we vroegen je nog wel er niet aan te denken. In onze taal gebruiken we vaak…

Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Ruzies, meningsverschillen of conflicten hebben we allemaal wel eens. Ze helpen je juist om een leerproces van bewustwording in te gaan en meer over je eigen gedrag te weten te komen. Want een conflict, ruzie of meningsverschil gaat niet zozeer over de ander maar over jezelf. Hier ligt de sleutel van succes. Onderstaand artikel zet uiteen hoe een ruzie, conflict of meningsverschil ontstaat en wat je kunt doen om door de situatie heen te komen. Voor de schrijfstijl houden we het woord ruzie aan. Dit kun je zelf vervangen door meningsverschil of conflict.

Richt de aandacht op jezelf
Bij een ruzie ligt onze aandacht vaak bij onze gesprekspartner. Je richt je aandacht op datgene wat de ander (niet) heeft gedaan of gezegd. Want de ander is namelijk de ‘schuldige’ waarom er ruzie is. Dit is misschien wat uit zijn verband gerukt, maar het patroon komt vaak terug. We maken de ander probleemeigenaar van hoe jezelf op dat moment in de ruzie staat. Mensen zijn goed om de schuld buiten zichzelf te leggen en de omgeving de schuld te geven wat zij onbewust voelen en denken. Bewustwording op dit gebied maakt een hoop duidelijk en verlegt de aandacht van de ander naar jezelf. Hoe ben jij precies probleemeigenaar van de situatie waarin je zit? Je kunt enkel controle nemen over datgene wat jij voelt en denkt. Dit ligt niet buiten jezelf maar in jezelf. Hier komt ook wel het gezegde vandaan ‘Verander de wereld begin bij jezelf’. Lees verder op Response Instituut
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Tip 3: Energiebeheer

Stel, je bent vrolijk op gestaan en gaat met een glimlach naar het werk. Op je werk zie je je mannelijke collega chagrijnig binnenkomen. Zijn gezicht spreekt boekdelen. Voordat je het weet, ervaar je ook een gedeelte van zijn chagrijnigheid. Andersom kan natuurlijk ook. Het verkeer zat tegen, je bent te laat en je voelt je alles behalve vrolijk. Toch wanneer je je opgewekte en humoristische collega ziet, merk je dat je je al een stuk beter voelt dan toen je binnenkwam.

Eén van de redenen van dit fenomeen heeft te maken dat je over duizenden spiegelneuronen beschikt. Het zijn onze spiegelneuronen die het mogelijk maken om iets, als bijvoorbeeld fietsen, aan te leren. Zij maken het mogelijk dat je eerst iets kunt nadoen alvorens het door herhaling en oefening eigen te maken. Spiegelneuronen spelen een belangrijke rol bij het begrijpen en interpreteren van handelingen van anderen, zo ook emoties. Hierdoor is het dus mogelijk om een emotionele toestand van een ander op te pikken.

Lees verder
Add a comment...

Post has attachment
5 tips voor stress vermindering

Voel jij je op vakantie meer ontspannen dan wanneer je in je dagelijks ritme zit? Waarschijnlijk wel. Zonder dat je het weet, komt je lichaam
door een druk bestaan op spanning te staan. We noemen dit ook wel stress. Bij stress gebeurt er veel in ons lichaam. Zo maakt ons lichaam hormonen (adrenaline, noradrenaline, cortisol) aan die ervoor zorgen dat je o.a. alert wordt, meer focus hebt en meer energie krijgt. Bij te veel stress maakt ons lichaam een te grote hoeveelheid cortisol aan. Hierdoor raken de bijnieren uitgeput en heb je juist minder energie, kun je niet meer helder denken en wordt je bewustzijn beperkt. Mensen die veel stress ervaren of weleens een burn-out hebben gehad, herkennen deze kenmerken. Onderstaand geven we je 5 tips waardoor je stress kunt verminderen.

lees verder op Response Instituut nieuwsberichten
Add a comment...

Post has attachment
Heb je ooit een opleiding of cursus bij Response Instituut gevolgd of heb je al enige ervaring op het gebied van NLP en/of Hypnose? Noteer dan alvast 7 november 2015 in je agenda! 
Photo
Add a comment...

Gratis workshop Instant inductions 25 april

Bij een hypnosesessie wordt gebruikt gemaakt van inducties. Inducties zijn manieren om iemand in trance te brengen. We onderscheiden verschillende typen inducties binnen de wereld van hypnose. Denk hierbij aan progressieve relaxatie, oogfixatie, Elman inductie en instant inductions. Instant inductions zijn inducties die binnen 1 minuut iemand in trance brengen. Deze inducties werken op basis van verwachting, verwarring, verbazing en … Lees meer op https://www.response-instituut.nl/instant-induction/
Add a comment...

Morgenochtend starten wij met de NLP Practitioner opleiding voorjaar 2015.

De NLP Practitioner opleiding is het eerste deel van een volledige NLP-opleiding en vormt de eerste stap naar bewustwording en het aanleren van vaardigheden om je denken, voelen en handelen een expressie te laten zijn van wie je werkelijk bent.

NLP wordt gebruikt in het bedrijfsleven, coaching, begeleiding, onderwijs, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, psychotherapie en sport – in feite overal waar mensen iets willen realiseren vanuit hun eigen kracht.

Inschrijven voor NLP Practitioner opleiding najaar 2015 is al mogelijk! Kijk snel verder. http://www.response-instituut.nl
Add a comment...

Post has attachment
Interessant artikel!

"Hersenonderzoek in de ban van hypnose"

Van pseudowetenschap naar neurowetenschap.
Hypnose is aan een imagoverandering onderhevig: neurobiologen zijn er steeds sterker van overtuigd dat hypnotherapie een wetenschappelijk fenomeen is. In Nature Neuroscience overtuigen Britse onderzoekers dat hypnose kan helpen ontdekken welke hersenmechanismes betrokken zijn bij de vorming van motorische en mentale waanbeelden. Deze kennis kan nieuwe inzichten geven in hoe onze hersenen een beeld vormen van onze omgeving en onszelf.
Bij hypnose denk je al snel aan theatrale shows waarbij een vrijwilliger uit een zaal vol goedgelovigen in trance wordt gebracht en allerlei beschamende handelingen uitvoert. Eerder vermaak dan wetenschap, toch? Nee hoor, vinden neurobiologen. Zij raken er de laatste jaren steeds sterker van overtuigd dat hypnose een wetenschappelijk fenomeen is, niets anders dan het doelmatig manipuleren van subjectieve aandacht en bewustzijn. Hypnose kan helpen bij het ontdekken welke hersenmechanismes betrokken zijn bij mentale processen zoals motorische controle, pijnbeleving, aandacht, inbeelding en bewustzijn.
Daarom wordt het hoog tijd om hypnose uit de taboesfeer te trekken. Dit vinden David Oakley, klinisch psycholoog aan het hypnose-laboratorium van University College London, en Peter Halligan, neuropsycholoog aan de Universiteit van Cardiff. In een allesomvattend reviewartikel leggen ze uit welke hardnekkige misverstanden er bestaan over hypnose, wat hypnotherapie precies is en waarom deze behandeling informatief kan zijn.
3 misvattingen over hypnose:
‘Hypnose is een vorm van slaap.’ Tijdens de hypnotische trance ben je gewoon wakker. Je aandacht is alleen zo sterk gericht op één enkele gedachte, dat je geen andere bewuste gedachten hebt en je ook nauwelijks bewust bent van je omgeving.
‘Ontspanning is een cruciaal onderdeel van hypnose.’ Deelnemers moeten inderdaad vaak ontspannen, maar bij sommige hypnotische instructies en suggesties wordt fysieke of mentale activiteit juist gestimuleerd.
‘Iedereen kan gehypnotiseerd worden, als je maar wil.’ Een positieve houding is noodzakelijk, maar blijkt niet genoeg: een overvloed aan studies laat zien dat makkelijk te hypnotiseren proefpersonen vaak ook fantasierijk, empathisch en creatief zijn. Ben je dit niet, dan zal een (diepe) trance misschien wel nooit aan jou besteed zijn.
Iedereen raakt wel eens spontaan in trance, als je zit te dagdromen bijvoorbeeld. Tijdens deze toestand ben je je nauwelijks bewust van omgevingsprikkels, en heb je je aandacht sterk gefocust op één specifieke gedachte. De trance die door hypnose wordt uitgelokt, is min of meer hetzelfde. Er zijn maar twee verschillen: de hypnose is niet door jezelf, maar door suggesties van een hypnotherapeut (niet te verwarren met hypnotiseurs zoals bijvoorbeeld Rasti Rostelli) gecreëerd, en heeft een specifiek doel.
Om de trance te creëren geeft de hypnotherapeut de deelnemer eerst instructies om vrijwillig een bepaald mentaal gedrag aan te nemen, bijvoorbeeld ‘concentreer je op het geluid van je ademhaling’. Zo wordt een staat van opperste concentratie en uitsluiting van andere gedachten gecreëerd.
Vervolgens doet de hypnotherapeut een aantal suggesties die de proefpersoon ‘vertellen’ hoe hij zich voelt, zoals bijvoorbeeld ‘als je probeert je been te bewegen, merk je dat deze stijf is’.
Door een effectieve afwisseling van instructies en suggesties wordt de aandacht van de deelnemer heel gericht gemanipuleerd en komt deze in een hypnotische trance. Als de hypnose ten einde is, vertelt de therapeut de deelnemer om alle instructies te laten varen.
Tijdens de trance creërt de therapeut door middel van suggesties motorische wanen of mentale hallucinaties, die in de alledaagse bewustzijnstoestand niet kunnen ontstaan. Op deze manier kunnen hersenwetenschappers dus onderzoeken in hoeverre onze motoriek en ons inbeeldingsvermogen onbewust kunnen worden beïnvloed, hetgeen weer nieuwe inzichten geeft in hoe onze beeldvorming van de wereld en onszelf normaal gesproken tot stand komt. Het ultieme doel, fantaseren Oakley en Halligan, is het begrijpen en wellicht gericht behandelen van – tot nu toe – onverklaarbare medische symptomen. Van fantoompijn tot waanbeelden die gepaard gaan met de ontwikkeling van psychiatrische stoornissen.
Een voorbeeld van zo’n motorische suggestie is dat de hypnotherapeut de deelnemer ervan overtuigt dat er aan zijn arm wordt getrokken, waardoor deze spontaan wordt opgetild. Tijdens deze beweging bekruipt de gehypnotiseerde altijd een gevoel van passiviteit: hij was zich niet bewust van het aansturen van deze beweging en toch ging zijn arm omhoog. En als wordt verteld dat de deelnemer zijn vingers brandt aan een heet voorwerp, ervaart hij ook echt pijn. Dit gebeurt niet als mensen zich buiten de hypnose om inbeelden te branden. Hersenscans zoals EEG en functionele MRI laten zien dat deze hypnotische wanen ook daadwerkelijk de hersengebieden activeren die betrokken zijn bij automatische – en dus niet vrijwillige – motorische aansturing en subjectieve pijnbeleving.
Mentale waanbeelden ontstaan door zogeheten cognitieve suggesties. De therapeut probeert hier valse waarnemingen te creëren die normaal gesproken kenmerken zijn van psychiatrische stoornissen zoals dementie.
Zo kan hypnose er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je eigen spiegelbeeld niet meer herkent. Deze gehypnotiseerde deelnemers vertonen een opvallende gelijkenis met gedementeerden: ze zijn er niet alleen van overtuigd dat ze een vreemde in de spiegel zien, ook beschrijven ze uiterlijke verschillen tussen henzelf en de vreemdeling, vertrouwen de vreemdeling niet en zijn geirriteerd dat deze persoon hun handelingen kopieert. Soms gaan ze zelfs op zoek naar de vreemdeling, die zich toch ergens in de ruimte moet bevinden. Deze overtuigingen houden ze zelfs vol na pogingen van de therapeut om te overtuigen dat het hun eigen spiegelbeeld is.
Halligan en Oakley ervan overtuigd dat de waardering van hypnose binnen de neurobiologie alleen maar groter zal worden. Neurobiologen willen tenslotte niets liever dan menselijk bewustzijn verklaren, en als hypnose daaraan kan bijdragen: waarom niet?
Bronnen:
- David Oakley en Peter Halligan: Hypnotic suggestion: opportunities for cognitive neuroscience, Nature Reviews Neuroscience, augustus 2013 DOI:10.1038/nrn3538
- Rochelle Cox en Amanda Barrier: Hypnotic illusions and clinical delusions: hypnosis as a research method, Cognitive Neuropsychiatry 2010 DOI:10.1080/13546800903319884
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded