Profile cover photo
Profile photo
Mohd Najib
119 followers
119 followers
About
Posts

9.7.154. {Tafsir awalan}

Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 154:

Apabila Nabi Musa kembali tenang, maka nabi Musa teringat kepingan batu yang telah tercampak itu, maka kepingan batu itu diambil semula, yang mana kepingan itu telah pecah 7 dan terangkat 6 bahagian kepinngan tersebut.
Kepingan itu merupakan Taurat tertulis mengikut sebagaimana tertulis di Lohmahfuz yang mengandungi petunjuk penerangan yang hak dan benar, juga mengandungi rahmat pimpinan yang mendatangkan kebaikan dan kesejahteraan.
Petunjuk dan rahmat Allah itu hanya akan dikurniakan kepada orang yang takut kepada Allah, iaitu mengerjakan segala suruhan dan meningglkan larangan Nya.

.
previous, [G+] https://t.co/RIjoqcfQLN
via, knajid.aswan@gmail.com

9.7.153. {Tafsir awalan}

Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 153:

Allah menjelaskan dalam ayat ini, bahawa orang yanag melakukan kejahatan berupa maksiat kepringkat kufur umpamanya dan apabila selepas melakukan kejahatan itu, mereka lalu berataubat kepada Allah, iaitu menyesali perbuatan dan berjanji tidak akan mengulangi lagi, dan seterusnya beriman pada Allah dengan sebenar iman, dan mengEsakan Allah dan tidak menyekutukan Nya , nescaya Allah akan menerima taubatnya dan mengampunkan dosanya.

.
previous, [G+] https://t.co/4O8hMK1Q6l
via, knajid.aswan@gmail.com

9.7.152. {Tafsir awalan}

Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 152:

Orang yang menjadikan anak lembu sebagai tuhan akan menerima kemurkaan dan kehinaan daripada Allah dan bagitulah juga balasan kepada mereka membuat dusta.
(lihat juga ayata 54 surah al-Baqarah).

.
previous, [G+] https://t.co/AKW9ROcJyW
via, knajid.aswan@gmail.com

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Wait while more posts are being loaded