Profile cover photo
Profile photo
Alekpharm
2 followers -
Etarska i Biljna ulja
Etarska i Biljna ulja

2 followers
About
Posts

Post has attachment
🍃 Etarsko ulje Čajnog drveta 🍃

Čajevac je drvenasta biljka poreklom iz Australije, koja može dostići visinu od 6-7m. Drvo je dobilo ime, jer su se njegovi listovi koristili za izradu pića koje je menjalo klasičan čaj.
Eterično ulje čajnog drveta ima snažno baktericidno dejstvo, pa je stoga našlo primenu u lečenju povreda, klasičnih infekcija praćenih temperaturom i gljivičnim oboljenjem. Samo ulje je skoro bezbojno, sa oštrom, intenzivnom i kamfornom aromom.
Ovo eterično ulje se ubraja u malobrojne esencije, kao i lavanda, koje se mogu koristiti za spoljašnju upotrebu direktnim nanošenjem na rane, čireve, mesta uboda insekata...

Eterično ulje čajnog drveta se koristi za pročišćavanje vazduha u prostorijama gde borave bolesnici pogođeni virusnim infekcijama, ubrzava njihovo ozdravljenje i sprečava oboljenja kod drugih lica. Obilato se koristi u proizvodnji kozmetičkih preparata za tretiranje kože lica, ukoliko postoji problem sa nečistom kožom i aknama. Korisno je u svim slučajevima infekcija (gušobolja, bradavice...), kao i kod uklanjanje stresa i nervoze.

🔶 NAPOMENA
Eterično ulje čajnog drveta se uopšteno dobro podnosi, ali ga ipak treba koristiti oprezno i umereno. Ne primenjivati ga u trudnoći.

🔶 Eterično ulje čajevca za glivice na noktima

Za nokte koji pucaju, listaju se i imaju deformisan izgled, ova esensija je definitivno pravi izbor.
U ovom slučaju eterično ulje čajnog drveta se ne razređuje, samo se u njega umoči štapić za uši i nanese direktno na zaražene nokte.
Rezultati su vidljivi za 6 meseci.

🔶 Hranljivo ulje za negu noktiju
• 1 kašika ulja jojobe
• 1 kašika maslinovog ulja
• 10 kapi eteričnog ulja lavande i
• 10 kapi eteričnog ulja čajnog drveta
Ovom mešavinom svakodnevno mazati nokte, pre svake upotrebe je promućkati i čuvati na hladnom i mračnom mestu.

🔶 Maska za lice
• 2 kašike meda i
• 5 kapi eteričnog ulja čajnog drveta
Pomešati sastojke, naneti na lice, ostaviti da deluju bar 1 minut i isprati mlakom vodom.

-----------------
Radnim danima 08-16h.
011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
-----------------
Vaš Alekpharm.

#Alekpharm #EtarskaiBiljnaUlja #EtarskaUlja #EtericnaUlja #NegaNoktiju #CajnoDrvo
Add a comment...

Post has attachment
🍃 ETARSKO ULJE CIMETA 🍃

Cimet je zimzeleno drvo iz porodice lovora, poreklom sa ostrva Šri Lanke, čija visina dostiže 10-15m.

Eterično ulje cimeta je žute boje, karakterističnog toplog i prijatnog mirisa i ukusa.

Ovo eterično ulje je zbog svojih antibakerijskih i antigljivičnih svojstava, našlo primenu u proizvodima za lečenje infekcija i gripa, koristi se još za umirivanje živaca i mišića, kod isrpljenosti, depresije, slabosti i kod problema sa probavom i dijabetesom. Ova esencija se može direktno naneti na upaljena i bolna mesta na koži, kako bi umirio i smanjio upalu.

Zbog svoje prijatne arome, našlo je primenu i u kulinarstvu za izradu kolača, kao dodatak salatama, čak i kao preliv gotovim jelima.

🔶 Domaća krema protiv celulita
• 100ml bilo koje dečije kreme
• 5-6 tableta mumijo
• 20 kapi eteričnog ulja pomorandže (može i eterično ulje limuna)
• 3-5 kapi eteričnog ulja cimeta

U teglicu staviti deciju kremu, zatim dodati u prah usitnjene tablet mumijo (koje su bile u frižideru) i promešati. Dodati eterična ulja pomorandže I cimeta, dobro izmešati, poklopiti I ostaviti da odstoji 8-10 sati. Posle toga, ponovo promešati i krema je spremna za upotrebu.
Kremu nanositi svaki dan, snažnim pokretima i sačekati da je koža upije.
Rok trajanja dobijene kreme je 3 nedelje.

🔶 Recept za cokoladne obloge

Sipajte 200g kakao praha u pola litre vruće vode, promešajte i malo ohladite. Smesu naneti na problematične zone (stomak, kukove, butine, zadnjicu..) u sloju 2-3 mm. Umotajte delove tela folijom za domaćinstvo (ili običnim najlonskim kesama). Posle 10-15 minuta isperite mlakom vodom. Preporučljivo postupak ponoviti 2-3 puta nedeljno.
Sličnu proceduru možete ponoviti sa: 200g crne (rastopljene na vodenoj pari) čokolade i kašikom maslinovog ulja.
Posle ovih procedura, uz šolju tople čokolade osećaćete se kao princeza!

------------------
Radnim danima 08-16h. 011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.

#Alekpharm #EtarskaiBiljnaUlja #EtarskaUlja #BiljnaUlja #EtericnaUlja #Cimet #EtarskoUljeCimeta
Add a comment...

Post has attachment
? IN VINO VERITAS... ?

Nekome je istina u vinu, neko se našao u nebranom grožđu, a neko zna da uživa u blagodetima grožđa. Vi sami procenite u koju grupu spadate ili koja vam se grupa najviše dopada.

Izreka "In vino veritas" iliti "U vinu je istina" nastala je usled dejstva alkohola na onoga ko je konzumirao vino (ili neki drugi alkohol) u količini koju njegova istina nije mogla da podnese. Naime, usled dejstva alkohola čovekove inhibicije se smanjuju, uslovno rečeno hrabrost povećava i zato on kaže ono što trezan ne bi nikada izgovorio. Tako da je zapravo, realno gledano, ovo jako dobar "serum istine".

A što se nebranog grožđa tiče i to je izraz koji je nastao kroz praktičnu primenu. Nekada su čuvari vinograda, pudari, čuvali nebrano grožđe od lopova. Oni koji bi pokušali da uđu u vinograd i ukradu koji grozd, našli bi se u nezgodnoj situaciji. Na njih bi navalili čuvari vinograda i izudarali ih štapovima. Tako je onda i nastao izraz naći se u nebranom grožđu, što će reći u neprilici, u neugodnoj situaciji gde batine postaju jedna neminovnost u tom istom nebranom grožđu.

U početku je, dakle, taj izraz imao sasvim konkretno značenje. Kasnije je počeo da označava svaku neugodnu situaciju ili nepriliku u kojoj se čovek iz raznih razloga može naći. U tom, prenesenom značenju on se danas upotrebljava u srpskom jeziku.

Međutim, mi smo ovde na putu lepote i nećemo se naći u nebranom grožđu ako umemo da to isto grožđe upotrebimo na pravi način.


✅ Jesmo li vas zagolicali? Jesmo? Vodimo vas onda na naš blog da saznate kako možete da uživate u grožđu na puno neverovatnih načina http://lnk.al/6vAo

------------------
Radnim danima 08-16h. 011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.


#alekpharm #etarskaibiljnaulja #etarskaulja #biljnaulja #uljekosticagrozdja #uljezakosu #kosa #hair
Add a comment...

Post has attachment
? KO SE SUNCA KRIJE... PROLAZI BOLJE ?

Sunce- centar našeg zemaljskog Univerzuma. Sunce – zvezda koja je kroz istoriju, zbog neznanja malih ljudskih duša bila glavni krivac za smrt nekih velikih umova. Sunce – zvezda bez koje nema života na ovom trećem kamenu od tog istog Sunca...
I tako u nedogled, inspiracija ovom našom najlepšom i najbližom zvezdom je gotovo neiscrpna.

A vidite li paradoks? Zapravo životni ciklus? Ne? Da? Kako god da ste odgovorili- niste pogrešili!

Nego, hajmo malo da se vratimo u naše školske klupe i obnovima osnovna znanja iz geografije.

Nije Sunce centar univerzuma, nije čak ni u centru naše galaksije, već je, zajedno sa svojim planetama koje kruže kao verni pratioci oko njega, na obodu Mlečnog puta. Naše Sunce spada u zvezde koje se nazivaju žuti patuljci.

A šta ovaj naš žuti patuljak može da učini za nas? Pa recimo, puno toga! Ali, kao što dobijemo keca kada smo nepažljivi na času pa ne naučimo gradivo, tako i od njega dobijemo keca ako smo nepažljivi. S tom razlikom što keca na času možemo već na sledećem času da popravimo, dok je u ovoj svemirskoj učionici to malo teže, ponekad i nemoguće!

Da do toga ne bi došlo, bitno je da se međusobno uvažavamo i poštujemo i pre svega da ne podležemo predrasudama i neznanju.

Zašto se ponekad treba sakriti od ovog žutog patuljka i šta ako mu ne umaknemo na vreme saznaćete na našem blogu. Prebacujemo se u WARP brzinu i - palimoooo


✅ U prošlom tekstu smo započeli ovu našu simfoniju sa etarskim i biljnim uljima, a ovoga puta utolićemo vašu mirisnu znatiželju na našem blogu pričom o maceratima i hidrolatima. I kao i prošli put... Udahnite punim plućima i krenite sa nama... http://lnk.al/6uHd


------------------
Radnim danima 08-16h. 011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.


#alekpharm #etarskaibiljnaulja #etarskaulja #biljnaulja #lavanda #kokos #kokosovoulje #uljekokosa
Add a comment...

Post has attachment
? KAD VAŠA NEŽNIJA POLOVINA POSTANE GOROPAD - iliti vodič kroz PMS ?


S obzirom da se svetsko prvenstvo u fudbalu opasno približava, na radost većine muške populacije i ono malo žena što vole fudbal, pravo je vreme da ‚‚ jačem polu‚‚ damo neke korisne smernice kako pomoći voljenom biću u nevolji ( u prevodu Goropadu u PMS-u). Jer, ruku na srce, mnogima će upravo tih mesec dana uživanja u fudbalu biti jako skupo naplaćeno odmah po završetku prvenstva.

Nežniji pol se, u vreme PMS-a, transformiše u Goropad, Godzilu, T-rexa... koji god izraz da upotrebite, a označava opasnost po okolinu, znajte da nećete da pogrešite!

U kratkim crtama simptomi transformacije u Goropad su sledeći:
Vaša nežnija polovina odjednom postaje neprepoznatljiva! Svađa se za svaku sitnicu, posle istom žestinom plače... i tako nekoliko puta u toku dana. Zalihe hrane iz frižidera nestaju svetlosnom brzinom, još ako ima slatkiša, ta brzina postaje još veća. Naročito noću! Počinje da se žali da je niko ne razume, da je niko ne voli i eto vam razlog da ‚‚poginete na bojnom polju‚‚. A što se fizičkog izgleda tiče – i tu je transformacija u Godzilu- lice, noge, tkivo oko zglobova su često otečeni, grudi vrlo često bolne, a predeo oko krsta ume da seva gore od najgoreg nevremena.

I šta vam je pametno činiti? Pre svega – ne dirajte Goropad! Druga opcija je da postanete nevidljivi par dana.

Nadamo se da smo vam uspeli izmamiti osmeh na lice dok ste čitali ovaj vodič. A sada šalu na stranu – pored etarskog ulja ruzmarina i lavande, tu je još jedna biljka koja stvara čuda kod simptoma PMS-a.
✅ Zato - pažljivo krenite putem našeg bloga http://lnk.al/6D9x - da ne probudite Goropad! ✅


------------------
Radnim danima 08-16h. 011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.

#alekpharm #etarskaibiljnaulja #etarskaulja #biljnaulja #etarskouljelavande #ruzmarina #etarskouljeruzmarina #timijan #etarskouljetimijana
Add a comment...

Post has attachment
? DA LI POZNAJETE CEO "VITAMINSKI ALFABET" ? ?


Za vitamnine smo svi čuli. Naravno i jedemo ih svakodnevno. Ali, da li znate koji sve vitamini postoje, kako se koriste, šta rade u i na našem organizmu?

One starije generacije se svakako sećaju časova domaćinstva, koje je bilo obavezan predmet u osnovnoj školi, i gde smo, između ostalog, učili i sve o vitamninima. Naravno, detajnije smo se sa njima upoznali na časovima biologije, ali nije zgoreg da malo obnovimo znanje, a oni koji ne znaju i da nauče nešto.

U današnje vreme svakojake mode, mnogi preparati su na tržištu i obećavaju svašta. Da smršate, da se ugojite, da povećate mišićnu masu, da smanjite bore, da vam se ten prolepša, da skinete fleke s kože... još puno, puno toga.

Ono što može biti zamka je – poluznanje! Mnogo je opasnije poluznanje nego neznanje! Onaj ko ne zna biće obaziv i nepoverljiv, za razliku od onoga koji misli da zna i tu može da strada. Da do toga ne bi došlo, ove nedelje smo za vas spremili mali vodič kroz ‚‚vitaminski alfabet‚‚ .

✅ Predlažemo vam da spremite grickalice u vidu orašastih plodova ( orah, badem, pistaće ), i krenete sa nama put našeg bloga gde nas čeka alfabet http://lnk.al/6ENu

------------------
Radnim danima 08-16h. 011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.
Add a comment...

Post has attachment
? DA LI ZNATE ZA ŠTA JE SVE BITNO SLOVO A ? ?


Za nekoga slovo A označava početak. Svaki bukvar počinje upravo ovim slovom – slovom A! Da nema ovog slova ne bi bilo aviona, ni automobila, a ni autobusa, zar ne?

Nekima slovom A počinje ime, drugima prezime, a neki imaju tu sreću da im i ime i prezime počinju ovim slovom. Ali, svakako mnogi, kojima je prezime na slovo A obezbeđivalo prvo mesto u dnevniku u vreme školovanja, nisu baš mnogo bili oduševljeni kada profesoru padne na pamet u sred časa da pita i da krene baš od slova A.

Međutim, pored toga što bez ovog slova ne bi bilo aviona, automobila i autobusa, nedostatak ovog slova može da bude izuzetno nezgodan, naročito kada su vitamini u pitanju. A uz njih i naše zdravlje.

✅ Kako nam upravo dovoljno vitamina A čini život lepšim saznaćete na našem blogu http://lnk.al/6G0Z


------------------
Radnim danima 08-16h. 011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.

#alekpharm #etarskaibiljnaulja #etarskaulja #biljnaulja #vitamini
Add a comment...

Post has attachment
🍃 ETARSKO ULJE BERGAMOTA 🍃

Bergamot ili Citrus bergamia, dobio je ime po gradu Bergamu, jer se prvi put prodavao u ovoj lombardijskoj provinciji. Pripada porodici rutvica i uglavnom raste u toplim krajevima. Bergamot može dostići visinu i do 3m, a plodovi su mu slični pomorandži.

Upotreba eteričnog ulja bergamota je rasprostranjena, naročito u kozmetici i proizvodnji parfema. U kulinarstvu se koristi za pravljenje sitnih kolača, biskvita, torti, karamela, kao i za dodavanje arome čaju. U narodnoj medicini primenjuje se u lečenju crevnih parazita, malarične groznice, infekcija grla i organa urinarnog sistema.

🔶 Eterično ulje bergamota je žutozelene boje (vremenom može postati braonkasto), dobro se meša sa eteričnim uljima majorana, kamilice, sandalovine, ružinog drveta, kleke i limuna.
Iz drveta bergamota se izdvaja još jedna vrsta eteričnog ulja, koje se dobija destilacijom kasnih ili ranih cvetova: neroli-bergamot.

🔶 Ovo eterično ulje je korisno za dezinfekciju prostora u zimskom periodu i za obnavljanje ustajalog vazduha u zatvorenim prostorijama, u pripremi aperitiva i digestiva, zato što olakšava varenje, smanjuje nadimanje i ima blago laksativno dejstvo. Odličan je antiseptik koji pomaže pri zarastanju rana, delotvoran je u lečenju mitisera, bubuljica i akni, pomaže pri iskašljavanju, što ga čini veoma korisnim u slučajevima prehlade, bronhitisa, a posebno gušobolje. Ovo eterično ulje, takođe ima i sedativno dejstvo, što mu daje primenu u otklanjanju anksioznosti, nervoze i stresa.

NAPOMENA
Eterično ulje bergamota je osetljivo na svetlost, pa se njegova upotreba ne preporučuje pre izlaganja suncu, kako bi se izbegla pojava fleka na koži.

------------------
Radnim danima 08-16h. 011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.

#Alekpharm #EtarskaiBiljnaUlja #EtarskaUlja #BiljnaUlja #EtericnaUlja #lepotaizdravlje #Bergamot #UljeBergamota #EtarskoUljeBergamota
http://lnk.al/72Cq
Add a comment...

Post has attachment
🍃 Ulje bršljana 🍃

Bršljan je biljka puzavica iz porodice Araliaceae, koja vodi poreklo iz zapadne Evrope. Bršljan je i otrovna i lekovita biljka, čiji je plod u obliku crnih bobica.

🔶 Ulje bršljana i koža
Ulje bršljana u svom sastavu ima tanine, saponine, karotin, glukozide, fitoncide, jabučnu i mravlju kiselinu ... Ubraja se u brzoupijajuća ulja, bez mirisa, koje odgovara svim tipovima kože.

Ulje bršljana je jedno od najboljih i najprimenjenijih preparata koji se koriste u borbi protiv celulita.
Ovo ulje takođe sprečava različite oblike iritacije na koži, pojave lišajeva, pojave bora, vraća elastičnost koži, usporava starenje kože, štiti je, zateže i podstiče površinsku cirkulaciju.

🔶 Ulje protiv celulita
• 20 listova bršljana
• 200ml bademovog ili maslinovog ulja (može i kombinacija oba)

Ulje ili ulja sipati u adekvatnu posudu i zagrevati skoro do ključanja.
Listove bršljana oprati i sitno iseckati.

Pomešati toplo ulje i iseckani bršljan i ostaviti da se prohladi. Nakon toga sipati u staklenu teglu, zatvoriti i čuvati 40 dana na tamnom mestu i sobnoj temperaturi, uz svakodnevno mućkanje.
Posle 40 dana sadržaj procediti i ulje je spremno za upotrebu, a rok trajanja mu je 3 meseca.


🔥 Akcijska ponuda samo za vas http://lnk.al/6YuY 🔥

------------------
Radnim danima 08-16h. 011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.

#Alekpharm #EtarskaiBiljnaUlja #EtarskaUlja #BiljnaUlja #EtericnaUlja #lepotaizdravlje #Lepota #NegaKoze #ProtivCelulita #BrsljanUlje #UljeBrsljana
Add a comment...

Post has attachment
🍃 Ulje kikirikija 🍃

Kikiriki je biljka iz porodice mahunarki Fabaceae, koja vodi poreklo iz Južne Amerike, Srednje Amerike i Meksika. Plodovi se razvijaju ispod zemlje, i zaštićeni su crvenom opnom.

🔶Ulje kikirikija i koža

Ulje kikirikija je bogato masnim kiselinama (pre svega oleinskom kiselinom), antioksidansima, polifenolima, fitosterolima, ugljenim hidratima, vitaminima (E, B 3 , B 9 ...), proteinima, mineralima itd. Pored ribe i mesa, predstavlja još jedan prirodni izvor Q10.
Preporučuje se kod suve kože, u borbi protiv akni i mitisera, hidrira kožu i štiti je od spoljašnjih uticaja.

🔶Ulje kikirikija i kosa

Ovo ulje je blagotvorno kako za kožu, tako i za kosu. Koristi se za otklanjanje peruti, tj. sprečava ljuštenje temena, hidrira kosu, sprečava gubitak proteina iz dlake, regeneriše kosu, daje joj volumen i reguliše ispucale krajeve.

🔶Maska za lice od kikirikija

• 2 supene kašike ulja kikirikija
• 1 žumance
• ½ kafene kašičice meda
• nekoliko kapi limunovog soka

U posudu staviti žumance i kap po kap dodavati ulje kikirikija. Mutiti mikserom. Dodati limunov sok i med, pa kada smesa bude homogena, četkicom naneti na lice i ostaviti da odstoji 30 minuta. Posle toga masku skinuti toplom vodom.

🔥 Akcijska ponuda samo za vas http://lnk.al/6Xqj 🔥

------------------
Radnim danima 08-16h.
011/40-67-727, 011/25-70-090, 011/25-70-190
www.EtarskaiBiljnaUlja.rs
------------------
Vaš Alekpharm.

#Alekpharm #EtarskaiBiljnaUlja #EtarskaUlja #BiljnaUlja #EtericnaUlja #NegaKose #NegaKoze #MaskaZaLice #UljeKikiriki #KikirikiUlje
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded