Profile cover photo
Profile photo
Mathesis @ Crete University Press
107 followers -
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όλους, με προσήλωση στην ποιότητα.
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όλους, με προσήλωση στην ποιότητα.

107 followers
About
Posts

Post is pinned.Post has attachment
Ξεκίνησε την Τρίτη 5 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το Athens Science Festival 2016.
Για έξι ημέρες και μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστήμη με έναν πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Έλληνες και ξένοι ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες ενώνουν τις γνώσεις, τη φαντασία και την εμπειρία τους για να παρουσιάσουν, όπως ποτέ άλλοτε, τον μαγικό κόσμο της επιστήμης.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης συμμετέχουν στο Athens Science Festival 2016 με την παρουσίαση του νέου βιβλίου τους 
"Εννέα αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον", του John MacCormick.
Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Γιάννης Παπαδόγγονας, επιστημονικός επιμελητής των ΠΕΚ, την Κυριακή 10 Απριλίου στην ενότητα Cafés Scientifiques.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στην επίσημη ιστοσελίδα του http://www.athens-science-festival.gr/programme/

Και εμείς φυσικά θα χαρούμε να σας δούμε εκεί!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016
athens-science-festival.gr
Add a comment...

Post has attachment
Οι εγγραφές για τα 5 μαθήματα του τρίτου κύκλου λειτουργίας του Mathesis έχουν ξεκινήσει και η 1η εβδομάδα είναι διαθέσιμη για περιήγηση και μελέτη!

Δείτε τα βίντεο, απαντήστε στις ερωτήσεις κατανόησης και φυσικά κρατήστε σημειώσεις με τις ερωτήσεις και τις απορίες σας!

Το φόρουμ θα ανοίξει την ημέρα της επίσημης έναρξης κάθε μαθήματος και ως εξής:

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου:
ΦΥΣ4.1 Κλασική Μηχανική 1 (Νέο) - Διδάσκων: Κώστας Τάσσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
ΦΥΣ2.1 Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία (Ε) Διδάσκων: Θεόδωρος Τομαράς, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
ΦΥΣ3.1 Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική 1: Άτομα (Ε) - Διδάσκων: Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ / Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου:
ΙΣΤ2.2 Πατήρ πάντων πόλεμος: Οι ελληνιστικοί πόλεμοι ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο (Νέο) Διδάσκων: Άγγελος Χανιώτης, Institute for Advanced Studies - Princeton.
ΦΛΣ2 Αριστοτελική Ηθική (Νέο) - Διδάσκων: Παύλος Κόντος, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Για να δείτε την 1η εβδομάδα των μαθημάτων του Mathesis που ξεκινούν σύντομα, εγγραφείτε τώρα στο μάθημα ή τα μαθήματα που σας ενδιαφέρουν!

Αν είστε ήδη εγγεγραμμένος στην πλατφόρμα του Mathesis, απλώς επισκεφθείτε τη σελίδα των μαθημάτων σας στο http://mathesis.cup.gr/dashboard και κάντε κλικ στο εικονίδιο του μαθήματος που θέλετε να παρακολουθήσετε.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Με 16.000 και πλέον εγγεγραμμένους φοιτητές, πέντε ολοκληρωμένα μαθήματα σε κατάσταση αυτομελέτης και δύο ενεργά μαθήματα σε εξέλιξη, το Mathesis έχει προγραμματίσει να προσφέρει για το έτος 2016-17 επτά ακόμη νέα μαθήματα:
Δύο μαθήματα Ιστορίας, τρία μαθήματα Φυσικής και για πρώτη φορά... δύο μαθήματα Φιλοσοφίας!

Κάντε κλικ στις εικόνες για να δείτε το νέο φυλλάδιο του Mathesis και φυσικά μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας για επόμενες ενημερώσεις!
PhotoPhotoPhotoPhoto
2016-04-07
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Δύο μαθήματα του Mathesis ολοκληρώνονται προσεχώς ... και δύο ακόμη ετοιμάζονται να βγουν στον "αέρα"!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Όλοι ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες για την επιστημονική ανακάλυψη του αιώνα: την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων! Τι είναι όμως τα βαρυτικά κύματα και γιατί είναι τόσο σημαντικά;
Το βίντεο που ακολουθεί εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τι είναι τα βαρυτικά κύματα, πώς οι επιστήμονες κατάφεραν να τα ανιχνεύσουν και γιατί όλοι ομονοούν ότι η ανακάλυψή τους θα αλλάξει την κατανόησή μας για τον Κόσμο!
Add a comment...

Post has attachment
Ο Απόστολος Λακασάς και Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ συνομίλησαν με τον διευθυντή του Mathesis, κ. Στέφανο Τραχανά, και παρουσίασαν αναλυτικά στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου 13/2 τα ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα του Mathesis, την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, τον τρόπο λειτουργία τους και το εξελισσόμενο "κοινωνικό πείραμα" του φόρουμ των μαθημάτων.
Add a comment...

Post has attachment
Το μάθημα της "Εφαρμοσμένης Κβαντομηχανικής 1: Άτομα" δεν είναι ένα εύκολο μάθημα... Υπόσχεται όμως σε όσους συμμετάσχουν στην "ανάβαση" μια μοναδική θέα αυτού του υπέροχου κβαντικού μας κόσμου! Αν αποφασίσετε να συμμετάσχετε, η "ορειβατική ομάδα" είναι εδώ και σας περιμένει!
Add a comment...

Post has attachment
Η σημερινή έναρξη του μαθήματος "Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία" συνέπεσε χρονικά με μία σπουδαία ανακάλυψη ή καλύτερα την επιστημονική ανακάλυψη του αιώνα!

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), του αντίστοιχου τεχνολογικού ιδρύματος της Καλιφόρνιας (Caltech) και του προγράμματος LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα -«ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου. Το σήμα που ανιχνεύθηκε, συμφωνεί απολύτως με τις προβλέψεις της Γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, που διατυπώθηκαν πριν από 100 περίπου χρόνια.

Ο διδάσκων του μαθήματος "Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία", Θεόδωρος Τομαράς, καλωσορίζοντας τους φοιτητές στο μάθημά του, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο νέο αυτό επιστημονικό γεγονός και τις προεκτάσεις του στην έρευνα: "Με την ανακάλυψη αυτή καθιερώνεται ένας νέος τρόπος διερεύνησης του Σύμπαντος, βασισμένος όχι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά στη βαρυτική. Σύντομα πιστεύουμε θα δούμε πολλά παρόμοια γεγονότα, τα οποία ανάμεσα σε άλλα θα οδηγήσουν και στην καλύτερη κατανόηση των ιδιοτήτων, του σχηματισμού και της χρονικής εξέλιξης των μελανών οπών. Πιστεύω και ελπίζω ότι στο τέλος της σύντομης ξενάγησής μας στον κόσμο της Σχετικότητας και της Κοσμολογίας θα εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο την σπουδαιότητα και αυτής ακόμα της ανακάλυψης της βαρυτικής ακτινοβολίας".
Add a comment...

Post has attachment
Το ταξίδι του Mathesis που ξεκινά σήμερα στον κόσμο της Σύγχρονης Φυσικής έχει και δεύτερο προορισμό: τον κόσμο της Εφαρμοσμένης Κβαντομηχανικής!

Πώς εξηγείται ο πλούτος της χημικής συμπεριφοράς των στοιχείων χάρη στον οποίο είναι δυνατή η ύπαρξη μιας τεράστιας ποικιλίας χημικών ενώσεων και τελικά του ίδιου του φαινομένου της ζωής; Γιατί ο άνθρακας είναι το προνομιούχο στοιχείο της έμβιας ύλης, αλλά και η βάση μιας νέας κατηγορίας υλικών που υπόσχονται να αλλάξουν τον τεχνολογικό μας κόσμο όσο τίποτε άλλο μέχρι τώρα;

Χωρισμένο σε τρία μέρη (1: Άτομα, 2: Μόρια, 3: Στερεά) και θεωρώντας γνωστές τις βασικές αρχές της κβαντικής θεωρίας, το μάθημα "Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική 1" που ξεκινά σήμερα, όχι μόνο θα επιχειρήσει να δώσει ενδιαφέρουσες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και σκοπεύει να δείξει ότι η κβαντομηχανική έχει περάσει πλέον στο στάδιο της επιστήμης του μηχανικού: Δεν αρκείται απλώς στο να εξηγεί τον κόσμο, αλλά είναι και η κινητήρια δύναμη αλλαγής του μέσω της τεχνολογίας.

"Πιλότος" σε αυτό το ταξίδι, ο κ. Στέφανος Τραχανάς, διευθυντής του Mathesis και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και φυσικά τα "εισιτήρια" είναι δωρεάν και πάντοτε διαθέσιμα στη διεύθυνση http://mathesis.cup.gr!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Το εντοπίσαμε στο πάντα ενημερωμένο http://physicsgg.me και το βρήκαμε εξαιρετικά διασκεδαστικό και επίκαιρο!

"Σκίτσο του Laurent Taudin που σχεδιάστηκε «με τον τρόπο» του Albert Uderzo (ο σκιτσογράφος του Αστερίξ) και περιλαμβάνει τα βασικά πρόσωπα που επηρέασαν τον Αϊνστάιν καθώς εκείνος επιχειρούσε την διατύπωση της Γενικής Σχετικότητας.

H ελίτ των φυσικών του Βερολίνου (Fritz Haber, Walther Nernst, Heinrich Rubens, Max Planck), η παλιά και η νέα οικογένεια του Einstein (Mileva Einstein-Marić με τους γιους της Eduard και Hans Albert, και η Elsa Einstein-Löwenthal με τις κόρες της Ilse και Margot) παρακολουθούν καθώς ο Einstein «προσπαθεί να ισορροπήσει» τη νέα θεωρία του για την βαρύτητα, επιμένοντας στη γενίκευση της αρχής της σχετικότητας, ενώ στηρίζεται στους ώμους γιγάντων φυσικών και μαθηματικών (Isaac Newton, James Clerk Maxwell, Carl Friedrich Gauss, Bernhard Riemann), αλλά και σε επιστήμονες μικρότερου βεληνεκούς (Marcel Grossmann, Gunnar Nordström, Erwin Finlay Freundlich, Michele Besso)."

Πηγή: «Einstein was no lone genius», Nature. Αναδημοσίευση από το Physicsgg-Φυσικοί και Φυσική από το Διαδίκτυο - http://goo.gl/d3iF1Z
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded