Profile cover photo
Profile photo
jore Heikkinen (Jiii)
3 followers
3 followers
About
Posts

Kotia etsimässä.

Johto-ajatus: " Maailamankaikkeudessa energia ei katoa minnekään, se vain muuttaa olomuotoaan "

Kodin toivon löytyvät joen tai puron varrelta. Mieluisia paikkoja ovat esimerkiksi Pohjois-Karjala ja Lappi. Lapissa eniten kiinnostaa Kilpisjärvi, joka on Enontekiön kuntaa, jonka " pääkaupunki " on Hetta. Käsivarren alueeksi kutsuttu Lappi on kiinnostavin, sillä siellä on meri ja tunturit lähellä, myös Norja ja Ruotsi aivan vieressä ja suuri viehätys Kalottireitti kulkee alueella.

Pohjois-Karjalassa kiinnostaa monikin alue ja paikkakunta. Ilomantsi, Lieksa, Ruunaankoski, Nurmes, Peurajärven alue, Eno.

Virtaava vesi on elämän perus asioita. Järvi ei ole niin kiinnostava kuin joki, mutta mieluummin vaikka järvenkin rannalle kuin ihan ilman vettä.

Lapissa on monia muitakin paikkoja joista pidän. Mieleen on jäänyt Tepasto, mutta myös Utsjoki, sieltä eniten Kenestupa ja Fiellun putous, joilla molemmilla kävin kun olin vaeltanut Kevon vaellusreitin, nähnyt rotkolaakson ja useiden maakotkien lentävän Kevon taivaalla. Sinne kaipaisin uudelleen.

Nykyinen kotipaikka on Varkaus. Ihan kiva kaupunki, ja sain vuokrattua asunnon ja pihan edullisesti. Välillä pidän olla Varkaudessa, usein kaipaan pois. Luonto on lähellä täälläkin, mutta kaipaan enemmän syrjäseuduille.

Täällä ei ole petoeläimistä haittaa eikä ongelmaa. Pohjois-Karjalassa saattaa olla vaivaa karhusta, susista, ahmasta tai ilveksistä, toki kaukkari pitää pintansa niitä kaikkia vastaan, vaikka lapinkoirista ei ole vastukseksi niille.

Varkaudessa oletettavasti on kettuja ja ilveksiä, mutta ainoatakaan en ole nähnyt. Vantaalla asuessani näki kettuja oikeastaan joka yö ja myös ilveksen jälkiä usein.

Elämän ei tarvitse olla primitiivistä eikä alkeellista vaikka asuisi takametsien takana, itsestään on paljon kiinni kuinka asuu ja miten viihtyy.Sähkölaitteet toimivat joka paikassa jossa on sähkö, ja ellei ole valmiiksi sähköverkkoa, voi sähkön tuottaa itse. Siihen toki tarvitsee tuulivoimaa, tai aurinkovoimaa, tai virtaavan veden. Virtaava vesi, joka ei jäädy talvellakaan, ja jonka virta on kylläin voimakas vähänkin veden aikana pyörittää helposti vesiratasta joka taasen akselin avulla pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria, jollaisia saa kaupasta, ellei satu muuten sellaista löytämään vaikka romuvarastolta.

Autonkin laturi on generaattori, ja lisäksi on polttomoottorilla toimivia aggrikaatteja, joilla sähköä saa helposti, tosin Suomen polttoaineen hinnoilla sähkön tuottaminen siten maksaa ihan liikaa.

 Pysyviä mielenkiinnonkohteita ja mahdollisuuksia... polkupyöräily, poljettavat laitteet kuten polkuvene, wankel moottori, Nikola Tesla:n keksinnöt, sähkömoottori ja luonnonvoimista saatava energia.

Kuinka typerää on maksaa lämmityksestä jos voi saada ilmaiseksi maalämpöä. Sen valjastaminen käyttöön ei tietenkään ole helppoa, vaikka Islannin tavoin geysir on mahdollinen Suomessakin lämmön lähteenä, tosin Suomessa oman geysirinsä joutuu rakentamaan itse.Ihan sama käyttääkö sen rakentamiseen virtaavaa vettä tai jotain muuta energian lähdettä tai polttomoottoria.

Mahdollisuus on myös vesioinas, kone joka toimii ilman ulkopuolista sähköä ja ilman poltto-ainetta. Elämää helpottavia keksintöjä on maailmassa paljon, mutta miksi niitä ei käytetä laajemmin edes Suomessa, jossa tiedon saanti on helppoa? Kuitenkin maksetaan kalliimmista vaihtoehdoista, vaikka edullisia ja ilmaisiakin on olemassa.

On aika typerää, ettei taloja enää rakenneta keskuslämmityksellä varustettuina. Yhdellä tulisijalla voidaan lämmittää koko talo, tarvittessa piharakennukset ja jos haluaa, niin myös piha-alue. Toki sellainen vaatii talvella paljon energiaa, ehkä enemmän kuin pystyy itse tuottamaan. Mutta jos sen verran sähköä saa itse tuotettua jotta valaistuksen saa ja lämpöä, mihin sen enempää tarvitsee? No, jos ruokaa aikoo itse tuottaa, mutta Lidl:in hinnoilla se ei onnistu... jotain asioita on vain paras tehdä itse, jotain on fiksumpi ostaa kuin alkaa liian vaikeasti hallittavia ja epävarmoja hankkeita alkaa toteuttamaan.

Utopiaa, mutta kiinnostavaa, oman tropiikin luominen pohjoiseen maahan. ERihän kahvipensaat Suomen luonnossa kasva, mutta onhan Suomessa delfinaario, trooppisten eläinten ja kasvien Korkeasaai, eläintarha, on kasvitieteellinen puutarha ja nykyinen teknologia antaa mahdollisuuksia, niin miksipä ei oman pienen geysirin luominen ja keinovalaistuksen avulla voisi luoda pientä kasvihuonetta jossa kasvaisi vaikka appelsiinipuu, tupakka kasvi ja kahvipensas. Enkä tosiaankaan tarkoita hampun kasvatusta! Ei kiinnosta sellainen, kun en huumeita käytä, paitsi tupakkaa poltan.Toisaalta, mikä on maailman luonnonvarojen suurinta tuhlaamista, on tupakan viljely. Parempi olisi vilejllä ruokaa tai polttopuuksi kelpaavaa pajua, eikä pajua tarvitse edes viljellä, se kasvaa ja lisääntyy itsestään, ja on sikäli uusiutuva luonnonvara, ehkä myös sopiva lämmönlähde ja energiantuotannossa avuksi.

Johto-ajatus: " Maailamankaikkeudessa energia ei katoa minnekään, se vain muuttaa olomuotoaan " 
Wait while more posts are being loaded