Profile cover photo
Profile photo
Brus TEKST
1 follower
1 follower
About
Posts

Post has attachment
KWESTIE VAN DOORBIJTEN

Wil je me een plezier doen? En even aandachtig lezen wat hieronder staat?

De huurprijs wordt niet gewijzigd indien een indexering van de huurprijs leidt tot een lagere huurprijs dan de laatst geldende. Die laatst geldende huurprijs blijft ongewijzigd, totdat bij een volgende indexering het indexcijfer van de kalendermaand die ligt vier kalendermaanden voor de kalendermaand waarin de huurprijs wordt aangepast …

Hou vol! Je bent er bijna!

… hoger is dan het indexcijfer van de kalendermaand die ligt vier kalendermaanden voor de kalendermaand waarin de laatste huurprijsaanpassing heeft plaatsgevonden. Als dan worden bij die huurprijswijziging de indexcijfers van de in de vorige zin bedoelde kalendermaanden gehanteerd.

Yes! Supergoed dat je het helemaal hebt uitgelezen. Ik geef eerlijk toe: ik moest er echt doorheen ploegen. En ik móest het nog lezen ook. Dit was namelijk een van de artikelen in het huurcontract van mijn nieuwe werkplek. Mijn hoofdgedachte was: 'Hmm. Iets met de huurprijs. Nou ja. Zal wel.'

Om te lachen
Dit stukje #tekst is zo #complex geformuleerd dat het bijna lachwekkend is. Toch komt de schrijver ervan nog mee weg ook. Want ja, ik heb dus gewoon dat huurcontract getekend. Zonder het echt te snappen. En ik weet bijna zeker dat dat ook geldt voor de meeste van mijn medehuurders.

Lamgeslagen
Geloof me: dit is geen kwestie van grenzeloos vertrouwen van mij in de verhuurder. For the record: ook geen teken van wantrouwen, maar het lezen van het stukje sloeg me lam. Ik bedoel: een huurcontract is toch geen hogere wiskunde?

En nou is het tekstueel gezien makkelijk scoren met juristen. Natuurlijk timmeren die zo'n contract dicht. In hun wereld zou een verkeerd geplaatste komma immers kunnen leiden tot een miljoenenclaim. Je zou ook kunnen denken: hoe vager, hoe meer kanten je er mee op kunt. Of: hoe minder begrijpelijk, hoe minder gezeur. Tja.

Worstelen is goed
Maar uiteindelijk willen zelfs juristen gewoon dat hun lezers #begrijpen wat er staat. Net als wij willen zij ook dat lezers in actie komen, dat ze snappen wat ze moeten doen, wat de consequenties zijn. En dan formuleer je gewoon liever kort, duidelijk en zonder omwegen in plaats van omslachtig, gedetailleerd en met jargon?

Je kunt grofweg stellen dat hoe moeilijker een tekst te begrijpen is, hoe groter de kans dat de schrijver de stof zelf niet snapt. Houd dat altijd in je achterhoofd: een makkelijk leesbare tekst #schrijven ís nog niet zo makkelijk. Dus, hoe harder je worstelt, hoe beter je bezig bent.

http://www.brustekst.nl
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
#Paniek om een afkorting - het kan. En je kunt er ook weer bovenop komen. http://ow.ly/cluj30i9UD6 Sterker nog: er iets van opsteken.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Blote #paniek kan heel confronterend zijn - én tegelijkertijd waardevol inzicht geven. Is mijn ervaring. Van zo'n #Error404 word ik niet warm of koud meer. http://ow.ly/K2TY30i9Ub5
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded