Profile cover photo
Profile photo
My Resipi
311 followers -
Jom kongsi resepi!
Jom kongsi resepi!

311 followers
About
My Resipi's posts

Post has shared content
Roti John Mudah #myresipi  
Kat Pasar Tani Pasir Tumboh,Kelantan ada seorang mamat ni memang terbaik laa roti john dia..Setiap pagi Jumaat...Kalau ada kawan-kawan nak cuba boleh lah try beli  hanya rm 3.50 jer..tak mahal pun..tq

Post has shared content
Resepi Burasak #myresipi  
Burasak merupakan makanan tradisional masyarakat Bugis yang sangat popular terutama pada hari perayaan sama ada hari raya aidilfitri atau hari raya aidil adhah. Bagi masyarakat Bugis di Tawau, Sabah, mereka memanggilnya dengan nama Buras...:)
Kalau hari raya, inilah makanan yang saya nanti-nantikan...:)

Di bawah ini, saya sertakan cara-cara membuatnya yang saya perolehi daripada website..
http://www.myresipi.com/top/detail/5813

Bahan-bahan (10 orang)

    1 kg beras wangi, masak seperti nasi lemak kosong, dgn santan, sedikit garam, dan air. Nasi keras sedikit pun tak pe.
    Daun pisang muda potong sebesar A4 beberapa keping utk bungkus nasi.
    Daun pisang tua panjang lebih kurang 3 jengkal. Berapa keping tgk berapa set nasi dpt buat.
    Tali rafia dan gunting 

Cara-cara

    24-10-08_2148
    Setelah nasi sejuk (panas pon ok kalau tangan kebal hehehe...), senduk sedikit letak atas daun pisang muda.
    24-10-08_2149
    Lipat nasi macam lipat kuih lepat pisang, urut2 atas bungkusan kasi nasi leper dan padat. Jgn nipis sgt atau tebal sgt.... yang sedang-sedang saja...
    24-10-08_2154
    Ambil 5-6 biji burasak, bungkus dgn daun pisang tua macam bungkus hadiah (gulung ikut bentuk burasak yg bertingkat tu dan lipat kiri kanan, baru ikat dgn tali rafia.
    24-10-08_2321
    Rebus 3-4 jam, angkat dan tos macam ketupat. Buka tali dan buangkan daun pisang tua, hidangkan sebiji2 atau potong dua.
    Kalau beraya ke rumah orang bugis yg betul2 asli , mereka akan hidangkan asam pedas ikan parang yg dimasak sehingga tulang-tulang dia dah lembut macam tulang ikan sardin. Saya prefer ikan merah asam pedas, tapi burasak sedap juga makan dgn rendang ke.. ayam masak merah ke... cubalah.. mungkin rasa dia pelik sikit bagi org yg pertama rasa burasak. 

Post has shared content

Post has shared content

Post has shared content

Post has shared content
Garlic Mashed Potato with Gravy #myresipi  

Post has shared content
My Resipi Android App! #myresipi #android   #app  

Post has attachment
Buy cooking products online at http://myresipi.com/products #buycooking   #cookingaccessories  @myresipi #cookingshop  

Post has attachment
#resepi #ayamberempah  @myresipi

Post has attachment
Follow us on Twitter @myresipi #recipe  #food #myresipi
Wait while more posts are being loaded