Profile

Cover photo
abdul aziz
Worked at Ineax engineering
Lives in port klang
113 followers|32,808 views
AboutPosts

Stream

abdul aziz

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

abdul aziz

Shared publicly  - 
 
 
Everyone is taking care of their assignments in spectacular fashion!

Found at: (http://buff.ly/1IpqG4d)
2 comments on original post
1
Add a comment...

abdul aziz

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

abdul aziz

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

abdul aziz

Shared publicly  - 
 
📢SEMINAR FIQH SAB'AH📢

📅 07 Mac 2015
📋 Sabtu
⏰ 08.00 Pagi - 05.00 Petang
🏁 KUIZM, Taman Melewar, KL

⏰08.00 Pagi - 08.30 Pagi
📌Pendaftaran Peserta

⏰08.30 Pagi - 09.30 Pagi
📌Perasmian Seminar Fiqh Sabaah

➖Ucapan aluan oleh :

Ustaz Azhar Yahya
Pengarah Program
Ketua Jabatan Muamalat & Kewangan Islam KUIZM

➖Ucapan Perasmian oleh :

Dr Shahbudin Ngah
Rektor KUIZM

⏰09.30 Pagi - 10.00 Pagi
📌PEMBENTANGAN 1
📚Fiqh Nusus

DISAMPAIKAN OLEH :
Dr Atiullah Othman

⏰10.00 Pagi - 10.30 Pagi
📌PEMBENTANGAN 2
📚Fiqh Ikhtilaf

DISAMPAIKAN OLEH :
Ustaz Abdul Muizz Muhammad

⏰10.30 Pagi - 11.00 Pagi
📌PEMBENTANGAN 3
📚Fiqh Waqie

DISAMPAIKAN OLEH :
Ustaz Ahmad Hakimi Othman

⏰11.00 Pagi - 11.30 Pagi
📌PEMBENTANGAN 4
📚Fiqh Taghyir

DISAMPAIKAN OLEH :
Ustaz Adlan Mokhtarudin

⏰11.30 Pagi - 12.00 T/Hari

📌PEMBENTANGAN 5
📚Fiqh Awlawiyyat

DISAMPAIKAN OLEH :
Ustaz Mokhri Ibrahim

⏰12.00 T/Hari - 12.30 T/Hari

📌PEMBENTANGAN 6
📚Fiqh Dakwah

DISAMPAIKAN OLEH :
Ustaz Zakaria Ismail

⏰12.30 T/Hari - 01.00 Petang

📌PEMBENTANGAN 7
📚Fiqh Maqasid

DISAMPAIKAN OLEH :
Ustaz Imran Al-Malizy

⏰01.00 Petang - 02.00 Petang

📌REHAT, SOLAT, MAKAN

⏰02.00 PETANG - 04.00 PETANG

ULASAN KESELURUHAN TAJUK YANG DIBENTANGKAN

DISAMPAIKAN OLEH :

📝ULASAN 1

Tuan Haji Razman Zakaria
Pesuruhjaya PAS Perak

📝ULASAN 2

Ustaz Mokhtar Senik
Ketua Dewan Ulamak PAS Pahang

📝ULASAN 3

Ustaz Zaharudin Muhammad
Ahli Majlis Syura Ulamak PAS

⏰04.00 Petang - 05.00 Petang
📌PERASMIAN PENUTUP SEMINAR

➖Ucapan Penutup Oleh :

Dato' Nik Muhammad Zawawi Salleh
Setiausaha
Majlis Syura Ulamak PAS

⏰05.00 Petang
📌Bersurai

♻♻♻♻♻♻♻♻♻♻♻♻

📡ANJURAN :

Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM)

📋PENYERTAAN ADALAH TERBUKA UNTUK SEMUA

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

📢 Kepada yang berminat untuk sertai Seminar Fiqh Sab'ah tersebut, boleh terus daftarkan NAMA PENUH dan seterusnya WHATSAPP atau MESEJ sahaja kepada nombor yang tertera :

Aiman
0132694234

Syuaibah
0132315718

📢Pandaftaran seminar ini akan ditutup pada 05 Mac 2015.

✏YURAN PENYERTAAN

📌Dewasa
🔖RM 35 Seorang

📌Pelajar
🔖RM 25 Seorang

📎Pembayaran yuran penyertaan boleh dijelaskan pada tarikh program, di lokasi program

📎Yuran penyertaan tersebut adalah meliputi 2 Jilid buku prosiding seminar


📢 SILA SEBARKAN 📢
 ·  Translate
1
Add a comment...

abdul aziz

Shared publicly  - 
 
Biografi Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Dipetik dr fb :titm

Jika belum mengenali siapa Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat yang sebenarnya, bolehlah ambil masa untuk membaca kisah dan biodata beliau yang agak menarik ini. Semoga menjadi manfaat buat kita semua.

Biodata YAB Dato’ Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat

Nama : Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Tarikh Lahir: 1931
Tempat lahir : Kampung Pulau Melaka,Kelantan.

Pengajian :
1-Pondok Tuan Guru Hj Abbas, Besut
2-Universiti Deoband India
3-Universiti Lahore Pakistan
4-Universiti Al Azhar
5-Sarjana Muda bahasa Arab
6-Sarjana Perundangan Islam

Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dilahirkan dalam sebuah keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1931.

Bapanya, Haji Nik Mat bin Raja Banjar bin Raja Abdullah bin Raja Mamat merupakan keturunan Raja Jembal. Bapanya lebih dikenali dengan panggilan Tuan Guru Nik Mat Alim disebabkan beliau arif dalam ilmu-ilmu agama. Beliau terkenal di Kelantan dalam mengendalikan institusi pengajian pondok di Kampung Kedai Lalat.

Di situlah Nik Abdul Aziz mendapat pendidikan awal bersama ratusan pelajar Islam dari segenap ceruk rantau Asia Tenggara. Sejak kecil beliau mempelajari dan mendalami kitab-kitab agama yang muktabar dari Almarhum ayahandanya serta belajar menulis daripada ibunya Hajah Aminah Majid.

Sewaktu usia 9 tahun, Nik Abdul Aziz dihantar berguru dengan Tuan Guru Haji Abas Mohamad di pondok Madrasah Ittifaqiyah, Jertih, Besut, Terengganu. Tuan Guru menuntut ilmu di situ selama setahun sehingga peperangan Jepun berlaku dan pengajian dihentikan buat seketika.

Pada masa ini juga, Tuan Guru berulang alik ke Kampung Sirih, berguru dengan Tok Khurasan dan belajar dengan Tuan Guru Ali Pulau Pisang dalam mata pelajaran Nahu dan Tuan Guru Dato’ Muhamad Nur Ibrahim (bekas Mufti Kelantan) dalam pelajaran Fekah. Setelah perang tamat Tuan Guru menyambung kembali pelajaran secara formal di Ittifaqiyah.

Walaupun usia Tuan Guru masih muda tetapi beliau dapat menguasai kitab Asmuni (sebuah kitab nahu yang agak tinggi) setanding dengan murid-murid yang lebih tua.

Pada tahun 1945 beliau menyambung pelajaran di Jamek Merbawi Al-Ismaili, Kota Bharu hingga 1952. Beliau menyambung pelajaran ke Universiti Darul Ulum di Deoban, India, mendalami ilmu Fekah, Usul Fekah, Tafsir al-Qur’an, Hadis dan lain-lain.

Ketika di India beliau juga telah berguru dengan Sheik al-Hadith dan guru Tarikat yang terkemuka di India iaitu Maulana Mohamad Ahmad Al-Madani dengan mendapat ijazah. Maulana Mohamad seorang pejuang kemerdekaan India yang pertama dan pernah di penjara semasa penjajahan Inggeris.

Pada 1957 beliau menyambung pelajaran ke Pakistan dalam bidang Tafsir. Pada 1958 menyambung pelajaran di Kuliyatul Lughah di Al-Azhar, Mesir dan memperolehi ijazah sarjana muda dalam jurusan pengajian bahasa Arab kemudian menyambung pelajaran sehingga mendapat ijazah sarjana (M.A) dalam jurusan kehakiman dan perundangan Islam selama 2 tahun. Kemudian beliau mendapat diploma pendidikan di Darul Azhar dan pulang ke tanahair Februari 1962.

Perkhidmatan :
Pada 1962 beliau membuka sekolah dengan menggunakan tanah wakaf yang diberi oleh ibu saudara Hajah Kalthom iaitu Sekolah Menengah Ugama Darul Ulum, Pulau Melaka di sebelah petang dan sebelah pagi beliau berkhidmat di Sekolah Menengah Agama Tarbiatul Mardhiyah, Panchor, Kemumin. Pada sebelah malam beliau menjadi guru dan penyelia di sekolah dewasa selama 2 tahun.

Pada 1 Januari 1964 beliau meletakkan jawatan dan berkhidmat di Ma’had Muhammadi, Jalan Merbau, Kota Bharu.

Bidang Politik :
Beliau menjadi ahli PAS sejak 1967. Pada Julai 1967 hingga 1986 beliau menjadi calon PAS dalam pilihan raya kecil Parlimen Kelantan Hilir (sekarang Pengkalan Chepa). Pada tahun 1986 beliau berpindah untuk bertanding di kerusi kawasan Parlimen Bachok dan Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Semut Api hingga sekarang.

Pada 1971 beliau dilantik menjadi Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat hingga 1995. Kemudian dilantik Mursyidul Am PAS mengambil alih tempat yang ditinggalkan oleh Tuan Haji Yusuf Rawa.

Pada 1978 Tuan Guru dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Kelantan kemudian Menteri Besar Kelantan pada Oktober 1990. Dari sinilah bermulanya satu era kepimpinan ulama dan peranan serta tanggungjawab beliau bukan satu tugas yang kecil.

Beliau telah menulis beberapa buah buku antaranya ‘Mengapa Saya Tidak Masuk Kristian’ dan beberapa buah buku telah diterbitkan mengandungi siri-siri kuliah dan ceramah.

Pendakwah :
Dengan pengalaman yang ada, beliau telah membimbing pelajar Ma’had Muhammadi dengan menanam kesedaran dan akhirnya timbul satu ‘Halaqat pengajian yang sekarang disebut usrah. Selepas itu wujud sebuah surau yang masih ada di Ma’had Muhammadi Al-Banat, Jalan Merbau, Kota Bharu di mana surau itu dijadikan tempat latihan sembahyang jemaah dan dakwah.

Seorang Petah Bercakap
Tuan Guru lebih dikenali sebagai ulama kerana petah berpidato. Beliau telah diasuh oleh bapanya setiap hari Jumaat di masjid sejak dahulu lagi.

Ucapan beliau terang berserta dengan perumpamaan yang jelas dan memudahkan para pendengar memahaminya. Inilah cara beliau mendapat tempat di hati penyokongnya. Ilmu yang disampaikan merupakan khazanah dan kesetnya tersiar di seluruh negara hingga ke Selatan Thailand dan mendapat sambutan dari setiap peringkat sehingga menjadi bahan rujukan di pusat pengajian tinggi.

Keistemewaan :
Satu perkara yang luar biasa Nik Abdul Aziz, mengendalikan pondok bergerak sejak 1962 hingga sekarang. Beliau tidak pernah berhenti keluar rumah siang dan malam memberi kuliah dan berceramah kepada orang kampung.

Walaupun beliau telah menjadi Menteri Besar, bidang pendidikan tidak pernah ditinggalkan. Setiap malam Jumaat dan Khamis beliau mengajar dan setiap pagi Jumaat mengadakan kuliah kerana bagi beliau mengajar adalah kerja yang paling mulia sebab ia merupakan pekerjaan para Anbia’.

Penghargaan :
Beliau mendapat penghargaan:
1. Jaksa Pendamai (JP) pada 10 Julai 1968 oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Yahya Putra Ibnu Almarhum Sultan Ibrahim.
2. Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
3. Dikurniakan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia peringkat pertama (Al-Isma’illi) SJMK yang membawa gelaran Dato’ pada 30 Mac 1995.

Perkahwinan :
Pada usia 34, beliau mendirikan rumah tangga dengan Datin Tuan Sabariah bin Tuan Ishak bin Raja Awang, berasal dari Kampung Kemumin, Kota Bharu iaitu tahun 1962. Hasil perkahwinan selama 30 tahun itu dikurniakan 10 cahaya mata lima perempuan dan lima lelaki.

Mereka adalah Nik Aini, Nik Umar, Nik Adli, Nik Abdul Rahim, Nik Abduh, Nik Adilah, Nik Muhamad Asri, Nik Amani, Nik Amalina dan Nik Asma’ Salsabila.

Kehidupan beliau sederhana tinggal di sebuah rumah kayu binaan kampung. Ruang tamunya tidak dihiasi dengan set sebagaimana yang menjadi kebiasaan di rumah pembesar negeri. Apa yang ada sebuah almari yang penuh dengan kitab agama.

Beliau juga tidak membenarkan isterinya memakai sebarang perhiasan begitu juga dengan anaknya. Ternyata apa yang ditarbiyahkan ke atas keluarga dilakukan sendiri oleh beliau. Baju Melayu teluk belanga, kain sarung pelikat dan serban sudah menjadi pakaian rasmi beliau.

Ahli Parlimen yang komited :
Sebelum terpilih menjadi ADUN Semut Api dalam pilihanraya umum 1986 dan kemudiannya terpilih menjadi Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Kelantan, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz telah terpilih menjadi Ahli Parlimen PAS bagi kawasan Pengkalan Chepa selama tiga penggal berturut-turut.

Selama menjadi Ahli Parlimen, beliau telah menyumbangkan pelbagai idea, saranan dan kritikan melalui ucapan-ucapan yang disampaikannya di Dewan Rakyat.

Kerajaan contoh :
Selaku Menteri Besar negeri Kelantan yang ada pada suatu masa dahulu pernah digelar Serambi Mekah itu, sudah pastilah Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz akan berusaha untuk menghidupkan semula sebutan dan fungsi gelaran yang pernah diberikan kepada negeri Kelantan itu.

Satu hal yang menarik ialah di samping kesibukannya menjadi ketua pentadbiran bagi sebuah kerajaan negeri yang secara kebetulan menjadi tumpuan pelbagai pihak dalam dan luar negeri, Tuan Guru Haji Abdul Aziz masih mampu meneruskan ceramah mingguannya pada setiap pagi Jumaat bertempat di Dewan Zulkifli Muhammad Bangunan PAS yang terletak ditengah-tengah pusat bandar Kota Bharu, ibu negeri Serambi Mekah itu.

Dewan Zulkifli Muhammad mnjadi tmpat ribuan umat Islam akan berkumpul beramai-ramai pada setiap pagi Jumaat untuk mengikuti ceramah mingguan YAB Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan .
 ·  Translate
1
Add a comment...
Have him in circles
113 people
Bobsen Ofera Nambi's profile photo
Zuhair Csi's profile photo
Kamisah Bte Othman (UmmuAmisah)'s profile photo
Yunus Hasyim Yaakub's profile photo
Azman Kadir's profile photo
Rosnidah Mohammad Amil's profile photo
Rashidah Othman's profile photo
Jason Rodarte's profile photo
shashank sahu's profile photo

abdul aziz

Shared publicly  - 
 
Haha
1
1
abdul aziz's profile photo
Add a comment...

abdul aziz

Shared publicly  - 
 
 
We're a code deployment startup in Seattle. We run off of coffee, and we're and backed by Andreessen Horowitz. Stay tuned! We have a really cool feature rolling out in July. https://www.distelli.com/
26 comments on original post
1
Add a comment...

abdul aziz

Shared publicly  - 
 
 
IP Command cheat sheet, don't forget to check: New Linux Networking Commands:

http://teknixx.com/new-linux-networking-commands/

And www.teknixx.com for more Linux Tutorials...

#linux   #networking   #sysadmin  
2 comments on original post
1
Add a comment...

abdul aziz

Shared publicly  - 
 
 
A list of online tutorials and resources to help you learn bash shell, the default OS X and Linux shell #linux   #unix   #gnu   #bash  
2 comments on original post
1
Add a comment...
People
Have him in circles
113 people
Bobsen Ofera Nambi's profile photo
Zuhair Csi's profile photo
Kamisah Bte Othman (UmmuAmisah)'s profile photo
Yunus Hasyim Yaakub's profile photo
Azman Kadir's profile photo
Rosnidah Mohammad Amil's profile photo
Rashidah Othman's profile photo
Jason Rodarte's profile photo
shashank sahu's profile photo
Communities
16 communities
Work
Occupation
Full-time student,
Skills
Hisatsu attack!!
Employment
 • Ineax engineering
  Project engineer, 2014 - 2015
 • ABM devices
  junior R&D engineer, 2013 - 2014
  troublemaker in R&D team..
Basic Information
Gender
Male
Looking for
Friends, Networking
Other names
Tsuda Kazuki
Apps with Google+ Sign-in
 • DomiNations
 • RoyalRevolt 2
 • Dragons:Rise of Berk
Story
Tagline
Hello world!
Introduction
interesting in learning programming. can you teach me?
Collections abdul is following
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
port klang
Previously
kulim - shah alam - bangi