Profile

Cover photo
Bozina Asanovic
13,758 views
AboutPostsPhotos+1's

Stream

Bozina Asanovic

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Bozina Asanovic

Shared publicly  - 
 
Tajno mjesto
 ·  Translate
3
Add a comment...

Bozina Asanovic

Shared publicly  - 
1
1
aleksandr rabinuyk's profile photoBozina Asanovic's profile photo
 
tnx
Add a comment...

Bozina Asanovic

Shared publicly  - 
 
Ladno mi je neko hakovao facebook nalog.
1
Add a comment...

Bozina Asanovic

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Bozina Asanovic

Shared publicly  - 
 
Na Bliskom Istoku trenutno hara novi informatički virus dosad nezabeležene razorne moći, za koji se smatra da je posebno pogodio računare u Iranu, ali se očekuje da će se proširiti u celom svetu.

Proizvođač antivirusnog softvera "Kasperski lab" navodi da je virus nazvan "flejm" dosad najveći i najkompleksniji, kao i da poseduje sposobnost da zaražene kompjutere pretvori u prislušne uređaje, pa čak i da preuzima informacije iz mobilnih telefona u blizini.

"Složenost i funkcionalnost novootkrivenog malicioznog programa premašuje karakteristike svih dosad poznatih računarskih virusa", kažu u kompaniji "Kasperski". Čini se da je "flejm" fokusiran na špijunažu, a sposoban je da aktivira audio-sistem kompjutera kako bi prisluškivao, na primer, razgovore preko "Skajpa" ili ćaskanje u kancelariji.

Taj novi virus takođe može da snima sadržaj ekrana, odnosno trenutne slike na monitoru, prati pisanje po tastaturi, kao i da preuzima podatke sa mobilnih telefona povezanih sa "blu tut" uređajem. Vest o otkrivenom moćnom virusu je uzdrmala sektor informatičke bezbednosti. "Flejm" je treće po redu moćno sajber-oružje otkriveno u poslednje dve godine, a zaključak "Kasperskog" da je taj virus napravljen na zahtev neke vlade je podstakao spekulacije da bi to moglo da bude deo izraelske kampanje elektronske sabotaže usmerene protiv Irana.

Neki podaci ukazuju na to da su oni koji stoje iza "flejma" takođe pomogli u osmišljavanju "staksneta", ozloglašenog virusa koji je 2010. u Iranu poremetio kontrole nekih nuklearnih centrifuga, izjavio je Ilan Froimovici, tehnički direktor kompanije "Pauer komjunikejšns", koja zastupa "Kasperski" u Izraelu. Komentarišući razotkrivanje virusa „flejm“, Eugen Kasperski, izvršni direktor i osnivač kompanije „Kasperski Lab“, kaže: „Rizik od sajber rata jedna su od najozbiljnijih tema u oblasti informatičke bezbednosti već nekoliko godina. Izgleda da je štetni program „flejm“ još jedna od faza u ovom ratu, i važno je razumeti da takva sajber oružja mogu lako biti iskorišćena protiv bilo koje zemlje.

Za razliku od uobičajenog ratovanja, razvijenije zemlje zapravo su najugroženije u ovom slučaju.” Izgleda da je onovna svrha programa "flejma" sajber špijunaža, krađa informacija sa zaraženih mašina. Takve informacije se potom šalju na mrežu komandno-kontrolnih servera koji se nalaze u različitim delovima sveta. Raznolika priroda ukradenih informacija, koja može da obuhvata dokumente, snimke sa ekrana računara, audio zapise i presretanje mrežnog saobraćaja, čini ga jednom od najnaprednijih i najkompletnijih alatki za napad koja je ikada otkrivena.

Tačne informacije u vezi sa štetnim programom tek treba da budu otkrivene, ali je već jasno da „flejm“ ima sposobnost da se umnožava pomoću lokalne mreže koristeći nekoliko metoda, uključujući iste ranjivosti štampača i metode USB infekcije.
 ·  Translate
1
Add a comment...
Contact Information
Work
Email
MSN
bojanviktron@hotmail.com
Basic Information
Gender
Male
Looking for
Friends, Networking
Other names
Bokijana
Links
Bozina Asanovic's +1's are the things they like, agree with, or want to recommend.
Bozina Asanovic
bozinaasanovic.com

Contact · Gallery. Gallery. Tweet. Google+ Add B.A To Circle.

Facebook Apps with Google App Engine
pythoughts.com

The internet's simplest introduction to writing a facebook application with Google App Engine, in Python, with Django. So let's start with a