Profile cover photo
Profile photo
Cah Taan
17 followers
17 followers
About
Cah's posts

Post has shared content

Saya menemukan sebuah aplikasi untuk memperpanjang masa baterai! DU Battery Saver. Tautan unduh: http://url.sd.duapps.com/dxbs/share_feature_gp

Post has shared content
Siip
JANGAN ENGKAU NIKAHI 6 JENIS PEREMPUAN BERIKUT

IKHWAN WAJIB BACA

Imam Al-Ghazali di dalam kitabnya Ihya' Ulumuddin (kitab Tassawuf yang terkenal) ada mengatakan ungkapan arab yang bermaksud: "Janganlah kamu menikahi 6 jenis perempuan yaitu:

1. Al-Annanah (suka mengeluh) ialah : perempuan yang banyak mengeluh dan mengadu, selalu membalut kepalanya sebagai tanda sakit. (menandakan dia rasa terbeban dengan tugasan hariannya, karena malas atau memang sifat aslinya suka mengeluh walaupun disebabkan perkara kecil. Perempuan tersebut berpura-pura sakit supaya suaminya tidak membebaninya dengan tugasan harian). Menikahi perempuan yang sengaja buat-buat sakit tidak ada faedah padanya.

2. Al-Mananah: perempuan yang memberikan sesuatu kepada suaminya (suka mengungkit-ngungkit). Sampai satu masa dia akan mengatakan : saya telah melakukan untuk kamu itu ini.

3. Al-Hananah : perempuan yang suka merindui dan mengingati bekas suami atau anak daripada bekas suami. (Perempuan seperti ini tidak akan menghargai suaminya walaupun suaminya berusaha memuaskan segala kemauannya)

4. Al-Haddaqah : menginginkan setiap perkara dalam perbelanjaannya (boros) dan suka membeli sehingga membebankan suaminya untuk membayar pembeliaannya.

5. Al-Barraqah : terdapat dua makna yang pertama, suka berhias sepanjang masa (melampau dalam berhias) supaya wajahnya nampak lebih anggun dan mempersona, kat suami xbuat pun! Makna kedua ialah : perempuan yang tidak mahu makan, maka dia tidak akan makan kecuali bila bersendirian dan dia akan menyimpan bahagian tertentu untuk dirinya sendiri.

6. Al-Syaddaqah : perempuan yang banyak cakap (bicara tak tentu arah).
Semoga kita para muslimah tidak termasuk di dalamnya,Na'udzubillahimindzalik

Artikel ini rambu-rambu untuk ikwan dan pembelajaran untuk akhwat semoga tidak menjadi salah satu dari 6 jenis akwat ini.

SILAHKAN SHARE
Photo

Post has attachment

Post has attachment

Post has shared content
good night allllllllll

Wait while more posts are being loaded